Мало сам пратио развој у вези са обарањем СУ24.
Укратко утисци,
НАТО - буквално се нашао у небраном грожђу, што није необично. Индикативно је да јуче после састанка није издато заједничко саопштење, већ се Столтенберг оградио и рекао да говори у своје име, што значи да постоји отворено неслагање међу чланицама око обарања руског авиона.
САД - некако све више тону у глибу једне промашене политике где, уз надљудске напоре да се да смисао немогућем, медији покушавају да одрже некакву фасаду. Ако су и могли некако да притискају Русе мантром о њиховим намерана и бобардовању умерених људождера, сао слике убиства пилота који се спушта падобраном и затим иживљавања и прављења селфи клипова су и најзагриженијим присталицама тврде линије према Русима за неко време избиле сваки аргумент.
Турска - дефинитивно лузер. Не само да нису решили ни један проблем већ су сручили камару проблема у двориште НАТО/САД. Неколико година уназад траже да се у том простору уведе зона забране летења. На крају су је и добили, али нисам сигуран колико им се то допада. Руси су запретили да ће оборити сваки авион који представља претњу, с друге стране су прекинули са њима војне контакте, тако да ће морати да иду преко других земаља.
Русија - бојао сам се да ће ноћас да испраше неколико ракета по Турској, међутим, слутње ми се нису оствариле. Ипак је Русија данас најозбиљнији играч на планети. Нема веће казне него када сам схватиш каква си будала испао, а то се управо дешава Ердогану. Отворио им се читав низ дипломатско/војних могућности. Да би наудили Турској не морају да наоружавају Курде. Довољно је што су удаљили турске авионе са тих простора и избили Турцима моћно средство за притисак на тамошње сепартисте. У односу на НАТО је отворено питање саме структуре НАТО и колико су разумне поједине чланице, односно Турска која је домах потрчала под сукњу НАТО када је схватила шта је урадила.