Turska

• Začetnik teme Začetnik teme Arijan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
izasle smo samo jedno vece...i bile u ulici Taxim...to je nesto nalik na Knez Mihajlovu u BGDu...
gde ima more ljudi..tako da nam nije bilo zanimljivo da sedimo u nekom kaficu...vec da zujimo i da posmatramo masu...jer u gradu za vikend je toliko mase kao na ulicama za docek nove godine...
prepuno...ali ima rostilj Sarajevski u ulici Taxim...

Da, Sarajevski rostij u kome narucis pljeskavicu, pa te onda kelner Turcin malo cudno pogleda, pa onda dobijes pola nase pljeskavice (i deblja nego nasa), nesto pirinca i mrsavu salatu. A od lepinje ili ostalih dodataka ni traga.
Nisam sigurna za srpsku muziku u İstanbulu. İpak nismo mi puno omiljeni tamo, tj. ovde, i zajednica Srba nije toliko velika (npr. Rusi su daleko brojniji).

Vratih se iz Turske, pa da javim za provod i bombe.Srecom, bombi nije bilo.A provod je bio stvarno super.I drago mi je sto me ti dogadjaji sa bombama nisu pokolebali da se predomislim i ne odem tamo.Prvi put sam isla u Tursku i prijatno sam iznenadjena, iako sam pre odlaska cula da su Turci ljubazni prema turistima.Takodje sam prijatno iznenadjena gestom agencije preko koje sam uplatila aranzman( LUI TRAVEL), posto smo u dolasku imali kvar na autobusu i prillicno se zadrzali zbog toga, agencija nam je obezbedila da ostanemo dan duze.Konacni utisak je da zelim opet da idem tamo.

Bila sam u Kusadasiju.Zaista mnogo, mnogo ljudi, iako je druga polovina septembra.Ocekivala sam vise nasih, ali je najvise bilo onih koji su u Kusadasi dosli brodovima, koji tu pristanu na dan, a ima ih iz cele Evrope i Amerike.Turci najvise koristi i imaju upravo od ovih turista, jer su oni najveci potrosaci.Ali, zbog bombi mnogi brodovi su otkazali pristajanje u tom gradu (i u drugim turskim lukama, verovatno) tako da im je ova sezona prosla prilicno lose.Ipak su sacuvali vedar duh, i prilicno su se trudili da ostave dobar utisak kako bi iste goste docekali i sledece godine.

interesuje me da li je neko ove godine bio u hotelu melike u kusadasiju.interesuje me hrana, mada znam da je u turskoj hrana odlicna kao i kvalitet soba?mislim na cistocu u sobama, menjanje posteljine i sl./.

Moja sestra je bila ali ne ove godine,zadovoljna je skroz,posteljina je cista,osoblje je vredno i radno,znam da su sobarice namestale neke peskirice na krevet u obliku srca,hrana je klasika-ko i u svim turskim hotelcicima,znam da je dorucak cak bio i bolji nego u mom hotelu u turskoj..

Ja sam bila pre nekoliko godina...sa kompletnim obilaskom...Mnogo mi se svidelo.Novu godinu smo chekali na brodu koji plovi po Bosforu (ima ih mnogo)...i u ponoc svi izlaze na gornju palubu da vide vatromet,tako da si u tom momentu izmedju Evrope i Azije...Istanbul je divan grad i vredi ga videti...Eto.Pitaj ako te josh neshto zanima...

Ogroman i prelep grad - vredi otići, ima mnogo toga da se vidii, setimo se da je to nekad bio Carigrad!!!! Ja nisam bila za Novu godinu, ali verujem da je i tada extra!!!
Što se šopinga tiče, naši ljudi obično kupuju na Kapali čaršiji (ogromna pijaca u centru grada) ili u buticima kojih ima milion po centru. Veliki broj tih radnji drže ljudi poreklom iz Srbije, tj. Novog Pazara. Tu je ona roba koju mi kupujemo u našim buticima, ali znatno jeftinija...Ako želiš extra robu ili markirane stvari, predlažem da odeš u deo grada koji se zove Taksim, tamo su i luksuzni hoteli tipa Holiday in, Intercontinental, itd, i ima turista iz celog sveta.

Istanbul je divan grad, bila sam tamo za vreme Uskrsnjih praznika. Hotel ti je u najboljem delu grada, tako da ces imati zagarantovan provod. Moj savet ti je da u Kapali carsiju odes informativno, turisticki, a da kupovinu obavis na nekom drugom mestu. Besiktas je lep deo grada, ja sam tamo kupila neke sitnice i to vrlo povoljno. Sto se ostalih znamenitosti tice, sve ono sto je uobicajeno za Istanbul (Plava dzamija, Aja Sofija, Topkapi palata, Dolma Bahce) obavezno obidji. Ako imas vremena idi i do Vaseljenske patrijarsije, pesaka, pored obale, ne treba ti puno vremena, jedno 30-40 min. hoda, a vredi videti. Pozdrav i lep provod!

Divna tema, mozda i meni neko moze da pomogne!
Meni treba samo prevoz do Istanbula, tj. smestaj imam obezbedjen za novu godinu, ali imam problem sa prevozom. Isla bih autobusom, ali ovde sverc ture ne idu oko nove godine. Ne mogu da verujem da postoji samo jedan autobus koji u toku nedelje ide za Istanbul |!!!
Ako neko zna neku agenciju ili bilo kako ...
Hvala unapred :)

U Istanbulu je najveci trznjak u Evropi,ne znam sad gde je tacno jer su meni i drugarici objasnili kako da dodjemo tj kojim busom ali raspitajte se,vredi ga obici,brdo brdo radnji,sve i svasta,i eo jedan sprat s kaficima i klopom,a super su radnje,od levisa,manga,zare,sve zive obuce,h&m..onda berska,pinki (sve te neke marke koje sam videla po evropi a super su pristupacne za nas a nisu slj) i svasta jos...super je obici palatu Dolmabahce-kao sto vec neko rece,ali i Bejlerbeji koja je na azijskoj strani uz more..Takodje Topkapi palatu,Sulejmaniju,osim kafe u aziji do jaja je popiti je i u kaficu Pjer Loti koji je na brdu s pogledom na grad,fenomenalno!!!
Prevoz-mi smo isli autobusom Bas Turista koji je kod autobuske stanice..mada pre toga mislili smo da mozda odemo vozom...

sexy lady2005:
Divna tema, mozda i meni neko moze da pomogne!
Meni treba samo prevoz do Istanbula, tj. smestaj imam obezbedjen za novu godinu, ali imam problem sa prevozom. Isla bih autobusom, ali ovde sverc ture ne idu oko nove godine. Ne mogu da verujem da postoji samo jedan autobus koji u toku nedelje ide za Istanbul |!!!
Ako neko zna neku agenciju ili bilo kako ...
Hvala unapred :)
Nema redovna, zvanična linija. Voz?

Uvek mi drago da odgovorim na temu vezano za Istanbul. :) Slicno smo imali u avgustu, ali nije na odmet ponoviti opet. I ja idem za NG za Istanbul, a i proslu sam tamo docekala.
Vezano za obilazak, klasika je Sultanahmet, gde su Aja Sofija, Topkapi palata, Plava dzamija, a u blizini je i Kapali carsija, koja nije u centru grada (kako je neko naveo). Za suvenire Sultanahmet ti je najbolji, za ostalo, sve zavisi sta hoces da kupis. Inace, generalna preporuka je da imas nekog Turcina pored sebe kad kupujes, koji ce da spusta cene, posto kad vide da si stranac, nema sanse da ti daju toliko jeftino kao kada bi dali Turcinu.
Najveci tc u Evropi je Cevahir, nalazi se u oblasti grada koji se zove Mecidiyekoy i tamo voz ne ide (inace, narode, od samog pocetka januara 2007. pocinje da se gradi podzemni metro koji ce da spaja evropski i azijski Istanbul, gradnja ce da traje 2 godine i za to vreme gradski vozovi nece ici, dok ce medjunarodni ici skracenom trasom do stanice Halkali. Mozete da zamislite to cudo?). Kad budes znao gde ces biti smesten, recicu ti i kako da dodjes do tc.
Sto se smestaja tice, toplo preporucujem hotel Grand Dilara, gde sam odsela kada sam prvi put dolazila. Jednokrevetna je 20 evra sa doruckom, hotel je zaista pristojan i fin i nalazi se na 10 min od Sultanahmeta (Laleli).
Ako jos nesto bude trebalo, slobodno pitajte.

Back