Bolovanje-povreda na radu.

Mora prvo lekar u nalazu da je oceni tako pa da bude prijavljena povreda na radu od strane poslodavca inspekciji rada u roku od 24h i mora da bude popunjen povredni list i dostavljen lekaru, a onda komisija te zdravstvene ustanove daje mišljenje pa sve to ide u RFZO. Postoje rokovi i može prilično nastradati ako ih nije ispoštovao.
Ako je sve to odradio onda imaš pravo na 100% prosečne zarade prethodnih 12 meseci a ne niže od najniže utvrđene znači minimalac(bez prevoza,toplog obroka,regresa) minimalno.
Samo kako je povreda na radu ako nisi bila prijavljena makar taj dan kao prvi(pa neka je i naknadno tog dana preko ventralnog registra podneo)?
Proveri ti svoj status.
Inače naknadu štete samo ako je poslodavac odgovoran za povredu u smislu da je zbog neadekvatnih uslova nastala a realno mislim da ovde nije to slučaj.
ma nisam ni htela da tražim. aknadu šteste nego samo hoću ako imam pravo na punu platu a ne 65% da mi daje punu platu.
verovatno će oni mene čim sve ovo prođe da šutnu ali na bolovanje imam pravo. oni svako malo zovu da pjtaju jel radim vežbe i jel mogu da hodam a na otpusnoj listi čiju kopiju sam im dostavila stoji BEZ OSLANJANJA NA POVREĐENU NOGU NAREDNA 3 MESECA. ne smem ni da stojim ni da sedim samo ležim ko balvan dok ta pločica ne uraste u kost rekli su mi da je bio baš. nezgodan prelom.
a sad još zatvoriše i banje

Poslednja izmena:
Postoji mnogo nacina da gazdi napravis problem sto bi on trebalo da ima u vidu i da ti pomogne u svakom smislu, a tebi posao treba, pa je lose da ne odrzis dobar odnos, ako postoji.
Samo prvi mesec bolovanja ti placa gazda, drugi mesec snosi osiguranje i zato su bitni papiri koje traze.
Dakle zamolis gazdu da sve uskladi da ne bi njega kostalo, ako ti osiguranje ne bude placalo i ako je sve ok onda osiguranje placa 100%, ako nesto zajebe , neka sam ispravlja.

Ta prica oko frke za 150 dinara ima smisla, jer je tvoja greska. Medjutim ovo je drugaciji problem kod kradje koju prijavis.
U pravu su da ne treba da se suprotstavljas lopovima, ali to povlaci drugu stranu u smislu da mora gazda da ti obezbedi zastitu...ili da istrpi gubitak....poenta je da ak tebi naplati gubitak iz pljacke onda mozes da mu radis sta hoces...

Postoji mnogo nacina da gazdi napravis problem sto bi on trebalo da ima u vidu i da ti pomogne u svakom smislu, a tebi posao treba, pa je lose da ne odrzis dobar odnos, ako postoji.
Samo prvi mesec bolovanja ti placa gazda, drugi mesec snosi osiguranje i zato su bitni papiri koje traze.
Dakle zamolis gazdu da sve uskladi da ne bi njega kostalo, ako ti osiguranje ne bude placalo i ako je sve ok onda osiguranje placa 100%, ako nesto zajebe , neka sam ispravlja.
gazda mora da plaća sve jer sam zaposlena (tj.prija ljena) manje od 6 meseci
https://www.mojafirma.rs/baza-znanja/bolovanje-zaposlenih-na-teret-poslodavca-do-30-dana/

Ta prica oko frke za 150 dinara ima smisla, jer je tvoja greska. Medjutim ovo je drugaciji problem kod kradje koju prijavis.
U pravu su da ne treba da se suprotstavljas lopovima, ali to povlaci drugu stranu u smislu da mora gazda da ti obezbedi zastitu...ili da istrpi gubitak....poenta je da ak tebi naplati gubitak iz pljacke onda mozes da mu radis sta hoces...
moja greŝka i platila sam ali sigurno bi i ovo bio żešći haos.
ja ću da sačekam da vidim koliko će da mi uplati sl.mesec.
na kraju, ja imam preko 200 sms poruka sa raportom pazara
(beli kucano i crni nekucano )
tamo se kuca robe taman koliko bi zapravo trebao da iznosi pdv kada bi se sve kucalo. on plaća pdv za samo 20ak% prodate robe.
kako ja znam koliki su pazari (oni regularni koje uplćuje)6 meseci unazad.
ima poruka od prošle god i na starom telefonu.
"beli deo" se poklapa sa iznosima u knjizi dnevnih izveštaja

Ma jasno, samo ja to ne bih koristio kao argument ni za sta....bolje sacekati i odrzavati dobre odnose...nije ni njemu lako...ni sto se tice gubitka, a ni obracunavanja...
sve to stoji.
zato sam i pristala na dogovor. ali onda oću celu platu.
mene samo zanima jel to da dobijam pun iznos stvarno zavisi od tih papira,povredne liste koje su oni predali kome god.
i jel ću tek po dobijanju njih moći da dobijam 100%

Ma jasno, samo ja to ne bih koristio kao argument ni za sta....bolje sacekati i odrzavati dobre odnose...nije ni njemu lako...ni sto se tice gubitka, a ni obracunavanja...
"Nije ni njemu lako", cim taj drzi neprijavljene radnike i sad jos zavrce i zavlaci za bolovanje nije taj s kruske pao ... zna taj dobro sta moze da mu se desi pa il ima neku jaku zaledjinu il je totalna budala ... jos da radnik ima toliki strah od njega da napada lopove i ugrozava svoj zivot ... taj je sve sem dobar poslodavac.

"Nije ni njemu lako", cim taj drzi neprijavljene radnike i sad jos zavrce i zavlaci za bolovanje nije taj s kruske pao ... zna taj dobro sta moze da mu se desi pa il ima neku jaku zaledjinu il je totalna budala ... taj je sve sem dobar poslodavac.
Drzava tolerise i zvanicno, dajuci rokove, da neko u startu ne obavi sve i da mu treba vremena da uhoda poslove.
Mnogi podju tako i posle sve prijave. Drzavi nije nikakva drama sto mnogi rade neprijavljeni duze vreme i sve prepusta poslodavcu da resi....niko nije lud da dolazi u situaciju da mu zatvaraju posao, zbog problema sa nekim radnikom. Pricam o normalnom rezonu drzave, problem je bio u dugom periodu kada su vladali kriminalni poslodavci iz drzavnih krugova sa fantomskim firmama.

ajde molim te pitaj.
meni to ništa nije jasno.
majka koja sad brine o meni je takođe bolesna da bar znamo gde da ide. koga da juri.
ja ne smem ni da sedim ni da hodam niti smem da spuštam tu nogu.

Pitao sam. Koleginica kaze da se ceka da ta komisija iz RFZO-a odobri, prizna, da je to povreda na radu.
Kaze da nema veze sto na doznaci, na primer, pise da je povreda na radu sve dok ta komisija to ne odobri.
To je bukvalno birokratija, gledaju kada se desilo, da li je bilo na pauzi, da li je proslo vise od 1 sat nakon radnog vremena, da li su svi papiri ok, itd.

U mom slucaju je to prilicno brzo zavrseno. E kako je sad ne znam.
Mozda moze da se zove rfzo ako znas gde je predao papire da pitas da li su to obradili, sta se desava.

Pitao sam. Koleginica kaze da se ceka da ta komisija iz RFZO-a odobri, prizna, da je to povreda na radu.
Kaze da nema veze sto na doznaci, na primer, pise da je povreda na radu sve dok ta komisija to ne odobri.
To je bukvalno birokratija, gledaju kada se desilo, da li je bilo na pauzi, da li je proslo vise od 1 sat nakon radnog vremena, da li su svi papiri ok, itd.

U mom slucaju je to prilicno brzo zavrseno. E kako je sad ne znam.
Mozda moze da se zove rfzo ako znas gde je predao papire da pitas da li su to obradili, sta se desava.
ne znam gde je nosio.
rekao mi je da zbog haosa oko korone ne znaju da mu okvirno kažu kad če biti gotovo.

ne znam gde je nosio.
rekao mi je da zbog haosa oko korone ne znaju da mu okvirno kažu kad če biti gotovo.

Ili strpljenje onda ili iako hoces da proveravas mozda mozes da dobijes informaciju preko kontakt centra rfzo-a.

A opstina je najverovatnije ona gde je tvoj karton. Gde je tvoj DZ. To je bilo pre 15 meseci, ali mislim da su mene zvali da to pitaju. Sticajem okolnosti meni je karton na istoj opstini gde je i firma, iako zivim na drugoj opstini. To su mogli i da vide sa doznake ili potvrde o sprecenosti za rad. Eventualno tamo gde je sediste kompanije, to su dve opcije.

Back