Bolji zivot u inostranstvu i mane naseg sistema i drustva

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Neretko tako cujem pricu ljudi koji odu da zive i rade u inostranstvu kako je tamo sve bolje, ljudi, drustvo, nacin zivota, sve. Naravno, ima i onima koji taj sistem u inostranstvu ne odgovara.
Sad nas sistem, nase drustvo ima problema, ali koji su to problemi naseg drustva, naseg mentaliteta i zbog cega je negde tamo toliko bolje nekima?

Ne verujem da je ekonomija i finansijska sigurnost jedini razlog zasto je tamo negde sve u svakom pogledu bolje.
Sta mi kao drustvo treba da menjamo, i da li su to jednostavno razlike u mentalitetu i ljudi koji se ne uklapaju u ovaj mentalitet ovde ili je nesto drugo u pitanju?
Da li je nase drustvo, mentalitet problem ili je problem iskljucivo politicke i ekonomske prirode?

Neretko tako cujem pricu ljudi koji odu da zive i rade u inostranstvu kako je tamo sve bolje, ljudi, drustvo, nacin zivota, sve. Naravno, ima i onima koji taj sistem u inostranstvu ne odgovara.
Sad nas sistem, nase drustvo ima problema, ali koji su to problemi naseg drustva, naseg mentaliteta i zbog cega je negde tamo toliko bolje nekima?

Ne verujem da je ekonomija i finansijska sigurnost jedini razlog zasto je tamo negde sve u svakom pogledu bolje.
Sta mi kao drustvo treba da menjamo, i da li su to jednostavno razlike u mentalitetu i ljudi koji se ne uklapaju u ovaj mentalitet ovde ili je nesto drugo u pitanju?
Da li je nase drustvo, mentalitet problem ili je problem iskljucivo politicke i ekonomske prirode?

Svi poroblemi izviru iz politike.

Politika je ta koja USMERAVA drustvo tamo gde zeli.

Kod nas pravosuđe nista ne radi.A politicari to bjesomucno iskoristavaju.
A narod je na civilizacijskom nivou pecinskog covjeka.Samo sto je danas to dobro zamaskirano automobilima,modnim markama i upotrebom interneta....
U Evropi se zakon mora postovati jer su sankcije rigorozne.A kod nas kad zgazis covjeka na pjesackom prelazu za pola godine si slobodan ako dobro podmazes gdje treba....

mentalitet definitivno... ljudi su ovde stoka nevidjena i to se vidi u svim sferama drustva i u svim svakodnevnim situacijama.
znaci od banalnih stvari poput voznje gradskim prevozom do saltera drzavnih organa. covek je coveku svinja u Srbiji

Ovde su stoka i oni koji vicu za druge da su stoka......zestok paradoks, ustvari vrlo realna situacija kad su glupi ljudi u pitanju, jer glupom je sve sto nije kao on , glupo....

- - - - - - - - - -

Inace sve mozes svesti u dve recenice...

Ljudi su ovde glupi....to se vidi iz pregleda koje prodavnice uspesno posluju...
Ljudi ne vole uredjenje nego ga uvek ruse, ........to se vidi ako pogledas tamo gde ocigledno postoji red kako se uvek javlja potreba da ga vecina rusi.

A bezakonje.....to je stvar animalnosti i upotrebe predatorske percepcije......svaka jedinka na Balkanu ima oko za jedinku ili situaciju ili posed koji je slab.
Ne razbija se staklo i ne pljacka se ono sto ne ostavlja takav utisak...a ono sto ostavlja, obavezno se destruktivno razara i otima..

Koga ne mrzi, neka pročita bar ova 2 bloga moje drugarice koja trenutno radi u Hagu, i uverite se iz prve ruke o "boljem životu" :D

Procitala sam prvi, onaj drugi ako je isti kao i prvi nije mi vredan vremena.

Jako volim kada nasi ljudi odu preko i serendaju po strancima. Ako im je tako lose, sto se ne vrate u Srbiju. Tu ce uvek dobiti casu vode.

Radila sam i tamo i vamo i uvek sam za tamo. Jer tamo se znanje i strucnost postuje i placa. Ovde te zajebava ko kako stigne i lencuge i bitange samo gledaju kako da ti natovare i svoj deo posla i to sve za 200 evra mesecno. Ne kazem da se kod stranaca ne radi, radi se, ali posteno te plate.

Srbija je pre svega neuredjena drzava, gde vlada bezakonje, anarhija i nema sistema. Ne vrednuje se postenje i rad vec kombinacije, kriminal. Diplome se kupuju masovno sto za posledicu ima da na najvisim funkcijama pocevsi od presednika pa do direktora preduzeca vladaju nestrucni i primitivni kadrovi sto se dvostruko negativno odrzava kako u rezultatima vodjenja drzave, preduzeca tako i u sistemu vrednosti koji je naopak i tera ljude iz zemlje.
Tako je identicno i u medjuljudskim odnosima, odnosima medju polovima umesto postenog odnosa vlada sistem po kome covek je coveku vuk i gleda se ko ce koga prevariti.
Tako kod nas je dominantan oblik i u musko zenskim odnosima, kombinacije, otvorene veze, razni tipovi prevara.
Sve to predstavlja jedan obrazac ponasanja vidljiv i u poslovnim odnosima, vodjenju drzave, politici.
Ljudi kada odu u inostranstvo susrecu se sa ozbiljnim drustvom gde se zna kakva su ocekivanja, prava i obaveze i brzo se prilagode tome.

- - - - - - - - - -

Jako volim kada nasi ljudi odu preko i serendaju po strancima. Ako im je tako lose, sto se ne vrate u Srbiju. Tu ce uvek dobiti casu vode.

Radila sam i tamo i vamo i uvek sam za tamo. Jer tamo se znanje i strucnost postuje i placa. Ovde te zajebava ko kako stigne i lencuge i bitange samo gledaju kako da ti natovare i svoj deo posla i to sve za 200 evra mesecno. Ne kazem da se kod stranaca ne radi, radi se, ali posteno te plate.

Tacno, posten i odgovoran rad, znanje i strucnost se ne ceni vec gledaju da te iskoriste na najgori moguci nacin.

Ona je i ovde radila za njih, pozvali su je na 6 meseci, sa mogućnošću da se ugovor produži.
Neće ga produžavati.

- - - - - - - - - -

Procitala sam I vjerujem da je tako u zemljama Beneluksa.Zato nasi najvise zavrsavaju u Svabiji i Austriji ili idu preko bare....

Upravo tako !

Srbija je pre svega neuredjena drzava, gde vlada bezakonje, anarhija i nema sistema. Ne vrednuje se postenje i rad vec kombinacije, kriminal. Diplome se kupuju masovno sto za posledicu ima da na najvisim funkcijama pocevsi od presednika pa do direktora preduzeca vladaju nestrucni i primitivni kadrovi sto se dvostruko negativno odrzava kako u rezultatima vodjenja drzave, preduzeca tako i u sistemu vrednosti koji je naopak i tera ljude iz zemlje.
Tako je identicno i u medjuljudskim odnosima, odnosima medju polovima umesto postenog odnosa vlada sistem po kome covek je coveku vuk i gleda se ko ce koga prevariti.
Tako kod nas je dominantan oblik i u musko zenskim odnosima, kombinacije, otvorene veze, razni tipovi prevara.
Sve to predstavlja jedan obrazac ponasanja vidljiv i u poslovnim odnosima, vodjenju drzave, politici.
Ljudi kada odu u inostranstvo susrecu se sa ozbiljnim drustvom gde se zna kakva su ocekivanja, prava i obaveze i brzo se prilagode tome.

- - - - - - - - - -

Tacno, posten i odgovoran rad, znanje i strucnost se ne ceni vec gledaju da te iskoriste na najgori moguci nacin.

Ja sam nekoliko godina radila sa decom osnovnoskolskog uzrasta. Najteze mi je bilo da ih motivisem da uce i zavrsavaju skolu znanjem, a ne prevarom "jer znate komsija/rodjak/potznanik/koji vec" je platio/prepisao/mama, tata ili neki rodjak mu radi tu itd. A motiv ti je sve. Ako nema motiva, tesko da se moze uspeti. U Srbiji ti ubiju volju, pa posle ti radi, uci skolu, budi posten... Jako je tesko objasniti danasnjoj deci zasto bi nesto trebali da steknu radom i znanjem.

Prosle nedelje sam bio u jednoj firmi, poslovno. Rec je o javnom preduzecu iz NS, tamo je nova vlast kombinovana SPS-SNS, kompletna garnitura izvrsni direktor i generalni ima kupljene diplome, ne rade nista kao i veci deo rukovodilaca firme. Kada su dosli u firmu vecina tih ljudi mislim na ove nize rukovodioce nije imala diplome ali im je firma platila studiranje na privatnom i svi su ekspresno zavrsili, neki i za godinu dana i potom su te diplome iskoristili kao pokrice za rukovodeca mesta i visoke koeficijente, da ne pominjem da vecina i ne dolazi na posao a jedan iz SNS uopste se i ne pojavljuje.
Ljudi koji su operativci sve rade i za njih, stimulacije se dele sakom i kapom i to sve narod placa preko poreza.

Ne razumete ili se pravite da ne razumete dva pristupa kapitalizmu....
Prvi je zauzeo si mesto, gazda mora da optimizuje max zarade. U prevodu, mozes da narucis jedno pice i da ga pijes 5h i to bi svaki restoran dovelo do teske situacije....
Drugi je cena je onoliko koliko ti treba....

To znaci ako ostali restorani ne daju da se nesto koristi, onda imas nesto sto treba musteriji i onda ga oderi....E taj sistem ne donosi kapital na duze vreme nego otera musterije, ali je odlican za brzo bogacenje plus renoviranje plus brzo bogacenje ponovo...

U Srbiji ti ne daju da odes u WC ako nisi gost restorana, ali su zato case tako oprane da si deo kolektiva hteo to ili ne, tj ako je virus, onda je epidemija...
A ceste su scene da konobari i konobarice skupljaju ostatke iz casa da bi napravile jedno extra pice mufte...
I to sam video....
A naravno i krijumcarenje slicnih sokica i pica da bi se potkradao gazda...

A ima u BG oba mentaliteta....i ovaj i onaj....i oderi i podrazumeva se da su mi ruke zlatne...
Ja u svom restoranu bih takodje zabranio tocenje cesmovace u USA.....a to i rade ljudi u USA.....razliciti vodovodi, stomacne mucnine, a ovako tuzi proizvodjaca vode, ebe mi se...
Mora da se vodi racuna strogo o svemu sto ulazi u proces, a to je sve sto ulazi u musteriju....kad su svi alavi na okoristenje...i musterije i svi...

A ni Srbija nije zlatna....samo se jos uvek vadi na casu vode...
Nego slusam tako domace Balkanushe i Balkanke kako pljuju po drugacijim sistemima pokrivajuci svoj primitivizam...
Ono cuveno , sto ne mogu da se kupam posle 22h iako je moj stan ili sto da placam grejanje ako nisam u svom stanu.....

Mentalitet! Definitivno problem. Radni etos-definitivno problem! Zelja za licnom emancipacijom je 0- sto je definitivno problem! Poverenje u sebe -definitivno problem.Aspiracije, ambicija ( snovi) previsoke prema kvalitetu u licnosti- definitivno problem! I jos nikada niko nije nigde na vreme dosao- od poslovnog do ljubavnog sastanka- definitivno problem!

I niko ne vraca pozajmljenu lovu.Definitivno problem.

Poslednja izmena:
Veliki deo svog radnog veka sam proveo u razvijenom svetu,radio vrlo kvalifikovane poslove i nisam imao nikakvih poteskoca zato sto sam stranac.Kasnije i nisam bio stranac,ali to je nebitno.
Nama je problem mentalitet.
Primer: Putujem za Srbiju kroz Hrvatsku,postujem ogranicenje 130kmh,postuju ga svi.Predjemo granicu i svi srbi opletu 150,pa i preko 200kmh.Zasto se u svojoj zemlji ponasas kao divljak,zasto je degradiras,prirodno bi bilo da je obrnuto.Ali nije.To je sitnica koja mnogo govori o nama.U svetu postujes pravila,u srbiji ih krsis.
Nikakav posao ne mozes da obavis ako nemas "vezu",ili ako ne podmitis.Niko te ne ceni kao licnost,od portira,preko lekara,do ministra.
Niko nam nije u*rao zemlju,mi smo to uradili sami.
Niko nam ne moze napraviti zemlju da lici na mesto pristojno za zivot,to moramo sami.Drugi mogu da pomognu,ali stvar moramo da obavimo mi.
Ovako kako je sada...sram nas bilo.

Poslednja izmena:
Veliki deo svog radnog veka sam proveo u razvijenom svetu,radio vrlo kvalifikovane poslove i nisam imao nikakvih poteskoca zato sto sam stranac.Kasnije i nisam bio stranac,ali to je nebitno.
Nama je problem mentalitet.
Primer: Putujem za Srbiju kroz Hrvatsku,postujem ogranicenje 130kmh,postuju ga svi.predjemo granicu i svi srbi opletu 150,pa i preko 200kmh.Zasto se u svojoj zemlji ponasas kao divljak,zasto je degradiras,prirodno bi bilo da je obrnuto.Ali nije.To je sitnica koja mnogo govori o nama.U svetu postujes pravila,u srbiji ih krsis.
Nikakav posao ne mozes da obavis ako nemas "vezu",ili ako ne podmitis.Niko te ne ceni kao licnost,od portira,preko lekara,do ministra.
Niko nam nije u*rao zemlju,mi smo to uradili sami.
Niko nam ne moze napraviti zemlju da lici na mesto pristojno za zivot,to moramo sami.Drugi mogu da pomognu,ali stvar moramo da obavimo mi.
Ovako kako je sada...sram nas bilo.

To je sve Tito kriv.....:gace:

Ljudi odlaze u inostranstvo zbog: promene dotadasnjeg zivota kojim /iz raznih razloga/ nisu bili zadovoljni, egzistencijalnih problema i potreba - trazenja posla, boljih i sigurnijih uslova rada, vecih mogucnosti u izboru ponude i traznje posla, ... znatizelje, avanturizma itd.

Mnogi mladi, cesto najobrazovaniji, teska srca sa OW kartama odlaze u daleki svet - da ne bi /pored svega sto su sami ucenjem i samoodricanjem postigli/ beznadezno stajali u redu pred Biroima za zaposljavanje, dugorocno padajuci na teret svojim roditeljima, koji su ih 20+ godina skolovali i izdrzavali ... Odlaze i zbog toga sto su negde POTREBNI i sto se njihov rad, znanje i trud postuju i adekvatno vrednuju, kao i zbog daljeg usavrsavanja i napredovanja u struci.
Nije uvek i jedino novac u pitanju. Postoji i nesto sto se zove DOSTOJANSTVO.

Oni koji odu - svojim znanjem, primerenim ponasanjem, izgradjenim radnim navikama i sposobnostima, spontano postaju najbolji "ambasadori" i promoteri svoje zemlje, bez ikakvog politickog angazovanja. Nema tu
nekakvog "ljubljenja skuta neprijatelju i izdaje svoje zemlje", kako se cesto cuje. Naprotiv, radi se iskljucivo o obostranom korektnom strucnom poslovnom odnosu, bez previse emocija.

To se cuva za svoje najblize, za zemlju i narod kojima su se skinuli sa vrata - ne zeleci da parazitiraju na njihov racun. U okviru novog doma, oni nastavljaju da neguju tradiciju svog zavicaja, kao i svoje porodicno kulturno i svako drugo nasledje. Upravo sve to i jeste patriotizam, a koji im se nepravedno cesto, zbog odlaska, spocitava.

TEMA: Kad se sve, sto je u gornjem tekstu receno, u zemlji obezbedi - na isti nacin i pod istim uslovima, prestace potreba za njenim napustanjem. Tada ce korist i sreca biti obostrane.
SAG/vet.

Poslednja izmena:
Ljudi odlaze u inostranstvo zbog: promene dotadasnjeg zivota kojim /iz raznih razloga/ nisu bili zadovoljni, egzistencijalnih problema i potreba - trazenja posla, boljih i sigurnijih uslova rada, vecih mogucnosti u izboru ponude i traznje posla, ... , zbog znatizelje i avanturizma itd.

Mnogi mladi, cesto najobrazovaniji ljudi, teska srca sa, OW kartama odlaze u daleki svet - da ne bi /pored svega sto su sami ucenjem i samoodricanjem postigli/ bezuspesno stajali u redu pred Biroima za zaposljavanje i pali na teret svojim roditeljima, koji su ih 20+ godina skolovali i izdrzavali ... Odlaze i zbog toga sto su negde POTREBNI i sto se njihov rad, znanje i trud postuju, kao i zbog daljeg usavrsavanja i napredovanja u struci.
Ima i nesto sto se zove DOSTOJANSTVO.

Ja mislim da odlaze jer im je dosta ratova i natezanja sa nekim oko neceg svakih 20-30 godina u CELOJ istoriji.....

Meni je to recimo bio glavni razlog sto sam otisao.

Necu za nikog i za nista da ratujem i ginem, a necu da ratuju ni moja deca.

Dosta mi je nebeskih pravdi.

Nisu razvijene proizvodne delatnosti, mladi slušaju kako će se od uslužnih obogatiti. Sistem takav da sve funkcioniše preko veza, ili da li ćeš se nekom svideti i onda se svi trude da budu ko jedan a svi su u strahu i bole ih dupe za sve, nekolicina najboljih i najprivlačnijih uspe i tek onda ih boli tuki za sve. Celo odruštvo se snalazi od penzija, nekog iz inostranstva, ili nekog ko se ovde snašao i onda je car. Obeshrabrujuće da se nešto počne i ako bude olakšano, svest okoline će se promeniti možda za par decenija i što onda ne otići negde gde se gleda samo kako radiš, kad i ovde nemaš prijatelja, sve manje je onih koji se nekad sete Srbije. Možda smo nikakvi i kad nam je dobro, a tek kad se loše živi... još sad sve manipulacija, sami sebe manipulišemo da se sami jebemo u dupe mislili bi da nam je ok, samo nešto da se nađe šta ti odgovara bili piće, to bože društvo, trolovanje ili ostalo pristupačno za male pare...

Back