Bolest zvana politicka korektnost ili Kako li dođosmo dovde?

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
104.579
Erocka.

Meni uopšte nije jasno kako smo spali na ove grane. Ili preciznije, kako smo dozvolili da dođemo dovde?

Inspirisala me je diskusija sa jednim komšijom koji je zaostao u razvoju. Međutim, iako je zaostao, mnogo je pametniji od mase bistrog uma. I sasvim slobodno ga zovem, kao što i prihvata, retardom. Zašto? Zato što je to dijagnoza, stanje. I sad će "ijaoj" masa ovde, verovatno.

Mi ulazimo u jedan strašno bolesni ciklus. Koristimo neku reč kao pežorativ; vređamo jedni druge, a onda joj oduzmemo značenje i onda tražimo ili čak potpuno otvoreno izmišljao neku sasvim drugu. Dok i nju ne kriminslizujemo i od jezika stvaramo jednu veš mašinu, nasilno ga menjajući. Nije reč o prirodnoj evoluciji, jerbo diktat dolazi odozgo; instrumentalizovan je preko medija koje nasilno sprovode PC jezičnu tiraniju, do te mere da se ljudi čak i ostrakuju, a neki i odstranjuju i da radnih mesta, zato što se "nisu najpažljivije izrazili".

I druga stvar. Ova bolesna kultura nametanja afirmativnog. Ona zahvata i forume, a postala je dominantna na društvenim mrežama. Jedan Amerikanac što živi u Srbiji, zezao je jednog Bugarina da je zabadač noža u leđa. Ništa loše o Bugarima ne misli čovek; to je bila čista fora. Ja sam pravio neka sprdnje na račun Drugog svetskog rata, a imam jednog dragog prijatelja kojeg zovem Omiljenim crvenim ustašom. I šta se događa? Sve se to izuzetno pogrešno shvata.

Izgleda da smo u potpunosti prestali da slušamo jedni druge. Više niko ne razmišlja kad je reč o komunikaciji, već slušaju samo "okidače" koji ih nateraju da se reaktiviraju i vrše teror nad ljudima koji su autentični borci za slobodu govora.

I na kraju, postoji li kompliment ako ne postoji uvreda? Ako ne možete da kažete da je Aleksandar Vučić jedna strahovita rugoba za čoveka (nije dobro svakim normalnom čoveku kada vidi taj prizor), zašto iko vama daje pravo da kažete bilo kome da je lep? Ako nemate slobodu da kažete nešto što će neko možda rastumsčiti kao uvredljivo...ko vama daje pravo da ikome delite komplimente, jer postoji mogućnost da će neko shvatiti to kao da ga hvalite? To su stvari koje ne funkcionišu jedno bez drugoga. Ako pak postoji samo jedno, onda ste ništa drugo do onog mrzovoljno Štrumfa (ili njegov antipod).

Posao moderatora i administratora na društvenim mrežama, pa i okruglim stolovima i diskusijama nije da čeka neke reči i onda reaguje, već da pažljivo osmotri kontekst. Da li je iskaz da je neki čovek strašno glup uvreda? Je li osnovni kontekst iza te izjave provokacija, ili činjenično utemeljeni iskaz, sa nadom da će se iz njega izvući pouke? Čini mi se da su svi odabrali liniju manjeg otpora i da budu lenji; da koriste naučene "ključeve" i onda po njima reaguju i kažnjavaju ljude za sve pogrešne razloge. I onda otuđuju te ljude, postaju licemeri, nerviraju ih i bukvalno stvaraju nove ekstremne desničare, koji da osvetoljubivim žarom gledaju da se osvete, na izborima glasaju za Trampa i slične političare ili podržavaju na YouTube Raduleta što je luđi.

Kako dođosmo dovde? Da li se vama sviđa ova perverzija liberalne ideologije i društvenog poretka? Po mom mišljenju, ulazimo (i to već uveliko) u vrlo specifičnu fazu mračnog doba slobode govora. Posebno mislim na društvene mreže. Prošlo je ono zlatno doba, prisutno od kad je internet nastao, par decenija. Pohod na Divlji zapad je gotovo; ko se nauživao, naruživao se. Sad je došla Država i ideologija cenzure.

Erocka.

Meni uopšte nije jasno kako smo spali na ove grane. Ili preciznije, kako smo dozvolili da dođemo dovde?

Inspirisala me je diskusija sa jednim komšijom koji je zaostao u razvoju. Međutim, iako je zaostao, mnogo je pametniji od mase bistrog uma. I sasvim slobodno ga zovem, kao što i prihvata, retardom. Zašto? Zato što je to dijagnoza, stanje. I sad će "ijaoj" masa ovde, verovatno.

Mi ulazimo u jedan strašno bolesni ciklus. Koristimo neku reč kao pežorativ; vređamo jedni druge, a onda joj oduzmemo značenje i onda tražimo ili čak potpuno otvoreno izmišljao neku sasvim drugu. Dok i nju ne kriminslizujemo i od jezika stvaramo jednu veš mašinu, nasilno ga menjajući. Nije reč o prirodnoj evoluciji, jerbo diktat dolazi odozgo; instrumentalizovan je preko medija koje nasilno sprovode PC jezičnu tiraniju, do te mere da se ljudi čak i ostrakuju, a neki i odstranjuju i da radnih mesta, zato što se "nisu najpažljivije izrazili".

I druga stvar. Ova bolesna kultura nametanja afirmativnog. Ona zahvata i forume, a postala je dominantna na društvenim mrežama. Jedan Amerikanac što živi u Srbiji, zezao je jednog Bugarina da je zabadač noža u leđa. Ništa loše o Bugarima ne misli čovek; to je bila čista fora. Ja sam pravio neka sprdnje na račun Drugog svetskog rata, a imam jednog dragog prijatelja kojeg zovem Omiljenim crvenim ustašom. I šta se događa? Sve se to izuzetno pogrešno shvata.

Izgleda da smo u potpunosti prestali da slušamo jedni druge. Više niko ne razmišlja kad je reč o komunikaciji, već slušaju samo "okidače" koji ih nateraju da se reaktiviraju i vrše teror nad ljudima koji su autentični borci za slobodu govora.

I na kraju, postoji li kompliment ako ne postoji uvreda? Ako ne možete da kažete da je Aleksandar Vučić jedna strahovita rugoba za čoveka (nije dobro svakim normalnom čoveku kada vidi taj prizor), zašto iko vama daje pravo da kažete bilo kome da je lep? Ako nemate slobodu da kažete nešto što će neko možda rastumsčiti kao uvredljivo...ko vama daje pravo da ikome delite komplimente, jer postoji mogućnost da će neko shvatiti to kao da ga hvalite? To su stvari koje ne funkcionišu jedno bez drugoga. Ako pak postoji samo jedno, onda ste ništa drugo do onog mrzovoljno Štrumfa (ili njegov antipod).

Posao moderatora i administratora na društvenim mrežama, pa i okruglim stolovima i diskusijama nije da čeka neke reči i onda reaguje, već da pažljivo osmotri kontekst. Da li je iskaz da je neki čovek strašno glup uvreda? Je li osnovni kontekst iza te izjave provokacija, ili činjenično utemeljeni iskaz, sa nadom da će se iz njega izvući pouke? Čini mi se da su svi odabrali liniju manjeg otpora i da budu lenji; da koriste naučene "ključeve" i onda po njima reaguju i kažnjavaju ljude za sve pogrešne razloge. I onda otuđuju te ljude, postaju licemeri, nerviraju ih i bukvalno stvaraju nove ekstremne desničare, koji da osvetoljubivim žarom gledaju da se osvete, na izborima glasaju za Trampa i slične političare ili podržavaju na YouTube Raduleta što je luđi.

Kako dođosmo dovde? Da li se vama sviđa ova perverzija liberalne ideologije i društvenog poretka? Po mom mišljenju, ulazimo (i to već uveliko) u vrlo specifičnu fazu mračnog doba slobode govora. Posebno mislim na društvene mreže. Prošlo je ono zlatno doba, prisutno od kad je internet nastao, par decenija. Pohod na Divlji zapad je gotovo; ko se nauživao, naruživao se. Sad je došla Država i ideologija cenzure.

' политички ' корактно је немогуће стање према свакој и сваком који је заузврат или иницијално економски ( политички ) некоректан

Сукоб експоатисаних и експлоататора се заоштрава ...

Једини коректан излаз из некоректне блокираности је нова национализација ....

Свака имовина преко просечне зараде за одржену делатност ... да буде раздељена сиротињи ....

Erocka.

Postao si previše sentimentalan i tuguješ za starim dobrim vremenima. Bolje uživaj u stvarnosti. Nije sve tako crno. U novembru stiže novih 3000 dinara

' политички ' корактно је немогуће стање према свакој и сваком који је заузврат или иницијално економски ( политички ) некоректан

Сукоб експоатисаних и експлоататора се заоштрава ...

Једини коректан излаз из некоректне блокираности је нова национализација ....

Свака имовина преко просечне зараде за одржену делатност ... да буде раздељена сиротињи ....

Srbija je previše politički nekorektna.

Tako da smatram da nam političke korektnosti ne bi škodilo u političkom životu.

Pogledaj samo šta sve govore politički protivnici jedni drugima.

I onda mi je nejasno kada neko misli da u Srbiji postoji teror političke korektnosti.

On postoji na zapadu verovatno ali u Srbiji je totalna suprotnost, politika kao i svi segmenti su zagadjeni nekontrolisanim izlivima vredjanja i etiketiranja. Tabloidi su vrhunac.

Да, иначе овај пост неуважене Персиде је такође пример нечега што ми BiPOC- либералке зовемо Slut Shaming-Victim Blaming.

"Терор политичке коректности тера људе да гласају Трампа и буду десничмари".

Не, у стварности, они су лоши људи, и зато гласају за Тед Круза.

Srbija je previše politički nekorektna.

Tako da smatram da nam političke korektnosti ne bi škodilo u političkom životu.

Pogledaj samo šta sve govore politički protivnici jedni drugima.

I onda mi je nejasno kada neko misli da u Srbiji postoji teror političke korektnosti.

On postoji na zapadu verovatno ali u Srbiji je totalna suprotnost, politika kao i svi segmenti su zagadjeni nekontrolisanim izlivima vredjanja i etiketiranja. Tabloidi su vrhunac.

Naravno, ništa što sam pisao se ne odnosi na Pink, TV Happy, Informer, Alo i ostalo Smeće.

Govorio sam isključivo o (uslovno govoreći) Normalnom svetu.

Да, иначе овај пост неуважене Персиде је такође пример нечега што ми BiPOC- либералке зовемо Slut Shaming-Victim Blaming.

"Терор политичке коректности тера људе да гласају Трампа и буду десничмари".

Не, у стварности, они су лоши људи, и зато гласају за Тед Круза.
Trampovi glasači su se gomilali i čekali svog Trampa od trenutka kada je Obama zavladao 2009 godine. Prvi crni predsednik ih je totalno razbesneo, pogotovo te redneke na jugu koji su rasisti do koske a ima takvih i na severu. Mit Romni im je bio mlitav pa ništa nije mogao jer ga mnogi redneci nisu glasali ali kada je došao Tramp i počeo da blebeće protiv ljudi od boje bez ikakvog filtera nije postojao rednek sa pivčugom u ruci koji ga nije glasao. Sada im bes akumulira Kamala jer em je žena a nije ni bela. Tako da je hejt sada još veći pa 2024 može biti opet kobna po demokrate

Trampovi glasači su se gomilali i čekali svog Trampa od trenutka kada je Obama zavladao 2009 godine. Prvi crni predsednik ih je totalno razbesneo, pogotovo te redneke na jugu koji su rasisti do koske a ima takvih i na severu. Mit Romni im je bio mlitav pa ništa nije mogao jer ga mnogi redneci nisu glasali ali kada je došao Tramp i počeo da blebeće protiv ljudi od boje bez ikakvog filtera nije postao rednek sa pivčugom u ruci koji ga nije glasao. Sada im bes akumulira Kamala jer em je žena a nije ni bela. Tako da je hejt sada još veći pa 2024 može biti opet kobna po demokrate

Све се слажем осим последње реченице.

Побеђујемо 24 ко из п-ичке.

Naravno, ništa što sam pisao se ne odnosi na Pink, TV Happy, Informer, Alo i ostalo Smeće.

Govorio sam isključivo o (uslovno govoreći) Normalnom svetu.
Ne znam, ne bih voleo da politički život i govor postanu svuda kao i u Srbiji gde se svašta ispaljuje, vredja i etiketira bez ikakvog filtera. Ipak bih da postoji politička korektnost i protivnici te korektnosti kao na zapadu nego kao u Srbiji gde politička nekorektnost dovede do bojkota izbora i toga da lider opozicione stranke ode do predsedništva jer mu predsednik rekao da može da ga bije.

Erocka.

Pa kako vreme odmice, sve vise se slazem sa Straksom.

Mi kao narod imamo jednu ruznu osobinu a to je da bismo pre crkli nego ne rekli sta mislimo.
To kako deluje na nekog drugog, i da li ce ga uvrediti - nije nasa stvar. Deal with it.
To bas i nije neka predivna crta.

Ili recimo kako se odnose neki muskarci prema zenama u Srbiji.
Jezivo.
Prosto jedino striktinijim zakonima, i osudom mozemo doci do drustva u kom ce se ljudi vise postovati.

Gde je granica- je bolje pitanje.

Pa kako vreme odmice, sve vise se slazem sa Straksom.

Mi kao narod imamo jednu ruznu osobinu a to je da bismo pre crkli nego ne rekli sta mislimo.
To kako deluje na nekog drugog, i da li ce ga uvrediti - nije nasa stvar. Deal with it.
To bas i nije neka predivna crta.

Ili recimo kako se odnose neki muskarci prema zenama u Srbiji.
Jezivo.
Prosto jedino striktinijim zakonima, i osudom mozemo doci do drustva u kom ce se ljudi vise postovati.

Gde je granica- je bolje pitanje.

To nije bolje pitanje.

To jeste pitanje ove teme.

Meni uopšte nije jasno
Сасвим је јасно- зашто ти није јасно.
Види се из даљег текста.
А дотле смо дошли баш тако, што сте ви, којима није јасно, добили простор да надгаламите ону мањину којој је јасно.
Јел' јасно, сад? :lol:

Pa nije.
Ti si temu nazvao bolest.
Nije politicka korektnost uvek tako losa.

Zato što se u to pretvorila.

Npr. gledanje filmova može biti Lepa stvar. Ali ako ne ideš izvan kuće i ništa u životu ne radiš nego po celi božji dan od jutra do večeri samo gledaš filmove do te mere da je pomoć psihijatra verovatno potrebna, onda je to, svakako, Bolest.

Dakle, sve zavisi od konteksta.
A što je i poenta. ;)

ЖИВЕЛЕ ОСОБЕ ОД БОЈЕ СВИХ ПОЛОВА И СЕКСУАЛНОСТИ!

ЗАР ТО НИЈЕ ФАНТАСТИЧНО?!
Nije fantasticno, vec je obicno. Od davnih, svetlih vremena, pa sve do kolonizacije i tlacenja, kada su stvari zaista dobile pravi crni ton..:roll:
Jesu li favele recimo fantasticne...? :cool: Nose duh avanturizma i romantike, no avaj - samo iz jakog urezivanja u memoriju momenata golog prezivljavanja.
Cinjenica je da i dalje postoje... kao i golemi getoi obojenog stanovnistva duz celog americkog kontinenta. Mozemo otici i na istok, posmatrati kinesku (revolucionarno ili ne) obojenu radnu snagu kako obojenu ipak i iznad svega kolektivnom, solidarnom emocijom pokusava da premasi radnu normu kako bi svet dobio svoj udeo jeftinih novogodisnjih dzidza-bidza od kojih im zavisi ekonomija... Razlozan covek ce se najpre zapitati kako preovladjujuci liberalno-kapitalisticki poredak opravdava postojanje takvih pojava. Da li je on sustina toga, sva tezina toploga kaputa, ili samo impresivna, sljasteca zakrpa koja prekriva davno krpljen kaput busan od svega i svacega.....? Segregacija, drust.raslojavanje, vertikalno-horizontalno, jednom sintagmom: racionalizacija produbljenja bede. Kakav bi to veseo duh nonsalancije mogao provejavati iz takvog stanovista? ... Ja ne odgovaram, ja samo pitam. ;)
p.s. nije li liberalni poredak ovim pokazao samo i jedino svoje nalicje, jer istovetno komunizmu - idejno pokazuje dobre namere, ne bez kapaciteta za realizaciju istih, ali ce puci kao i on na njegovoj najslabijoj karici - coveku samom?...

Nije fantasticno, vec je obicno. Od davnih, svetlih vremena, pa sve do kolonizacije i tlacenja, kada su stvari zaista dobile pravi crni ton..:roll:
Jesu li favele recimo fantasticne...? :cool: Nose duh avanturizma i romantike, no avaj - samo iz jakog urezivanja u memoriju momenata golog prezivljavanja.
Cinjenica je da i dalje postoje... kao i golemi getoi obojenog stanovnistva duz celog americkog kontinenta. Mozemo otici i na istok, posmatrati kinesku (revolucionarno ili ne) obojenu radnu snagu kako obojenu ipak i iznad svega kolektivnom, solidarnom emocijom pokusava da premasi radnu normu kako bi svet dobio svoj udeo jeftinih novogodisnjih dzidza-bidza od kojih im zavisi ekonomija... Razlozan covek ce se najpre zapitati kako preovladjujuci liberalno-kapitalisticki poredak opravdava postojanje takvih pojava. Da li je on sustina toga, sva tezina toploga kaputa, ili samo impresivna, sljasteca zakrpa koja prekriva davno krpljen kaput busan od svega i svacega.....? Segregacija, drust.raslojavanje, vertikalno-horizontalno, jednom sintagmom: racionalizacija produbljenja bede. Kakav bi to veseo duh nonsalancije mogao provejavati iz takvog stanovista? ... Ja ne odgovaram, ja samo pitam. ;)
p.s. nije li liberalni poredak ovim pokazao samo i jedino svoje nalicje, jer istovetno komunizmu - idejno pokazuje dobre namere, ne bez kapaciteta za realizaciju istih, ali ce puci kao i on na njegovoj najslabijoj karici - coveku samom?...

Овакви постови увек смрде на Русију. Томе одлучно морамо рећи Њет.

Овакви постови увек смрде на Русију. Томе одлучно морамо рећи Њет.
Ne lupaj, da si rekao Zizek, pa da se uvredim, ovako samo mah...No, ipak si shvatio sta sam hteo reci, to je zajednicki uspeh. ;)
Obzirom da toliko potencirate bipolarnost cak i danasnjeg sveta,
i so kold rusogu..nci i natogu..nci, nalazim za shodno da vas obe grupe suceljim sa tom cinjenicom. :cool:
Svakako, do groba je dosadna ta vasa tvrdoglava igra subjektivnih stanovista, u kojoj zapravo insistiranje na unipolarnosti sa oba kraja
paradoksalno i nenadano i tvore bipolaran svet, zvao se on cak i multikulturalan xaxa, ili pak totalitarno-ruski, tamna strana novcica.
Sustina je u tome da ni jedna strana ne nudi odgovor na (ne bas) prosto pitanje koje sam pruzio u gornjem postu, kao ni istinsko resenje
problema s kojim ce se covecanstvo neminovno susresti u buducnosti, a koje se zapravo svodi na problem (obnovljivih) resursa. Ova tema je samo
vrh ledenog brega, PR cele te situacije... Sto se mene licno tice, mozete odmah da se koknete svi nuklearnim glavama, samo deus sive natura znace
kolika bi to bila steta za svet.....;) :cool: No, ja vidim da ce pobediti razum, s vrha tog ledenog brega. Gde cete se u tom trenu sami nalaziti s vasim
prognozama i prepucavanjima, sam zivot- stara nanogica zna. :cool: (Niti oni u prvim, niti oni u zadnjim redovima ne hendluju `lepo` taj shou.)

Ovde nas ubeđuju kako je kineski politički model najmerodavniji a zapravo radi se o najgoroj diktaturi u kojoj ne postoji sloboda mišljenja, u kojoj se hapse i sprovodi teror nad političkim neistomišljenicima, u okruženju bez bilo kakvog prostora za kritiku vlasti . Politička korektnost nije ništa drugo do drugo ime za sinizaciju slobodnog diskursa u onome što je nekada važilo kao slobodan svet a sada kao iideologizovano okruženje sa sve manjim slobodama govora.

Da li se vama sviđa ova perverzija liberalne ideologije i društvenog poretka?
Nimalo
Svaka šala može da ima kontekst koji nije zlonameran
Kao u slučaju pomenutog Džona Kliza i ostalih Pajtonovaca koji su duhoviti i na svoj i tudj račun ali svako razume da je to normalna, zdrava, ljudska zayebancia

Back