Bolesan princip izučavanja istorije Miloslava Samardžića

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Тоталитарнији форум од погледа нисам нашао.Све неподобно бришу.

Самарџић?Економиста,док се нисам просветио зборашком литературом пржио сам се на равногорце:rumenko: па сам чак и у књижари "Никола Пашић" пуко скоро 4000 динара на Самарџићеве књиге,човек сваки том свог "Драже" наплаћује 300 динара,:rtfm:сада изашла 15. :) А Митина сабрана дела само 2500.Хвала Богу што сам схватио да је равногорство заблуда.

1. ljotic je svakako morao da isfilozofira kako bi objasnio sto nema apsolutnu nikakvu podrsku u narodu, ne bi li privukao jos nekog slepog sledbenika....bilo to ''soj, broj'' ili slicno sto je citirao Slovesni pa jos uporedio Ljotica sa Isusom...dosta smesno zvuci uglavnom...

2. naravno da zloupotrebljavas jer predstavljas na takav nacin, kao da su cetnici i komunisti saradjivali citav rat, sa zajednickim ciljem...besmislenost pa i bezobrazluk toga sto pises lezi u tome sto na ovakav nacin negiras krvavi, bratoubilacki rat...

cetnici su saradjivali sa partizanima dok su verovali da imaju iskrene namere koje se odnose iskljucivo na borbu protiv okupatora, tj. oslobodjenje otadzbine.....

3. Uh sta mi naprica....mora da o tome ima svasta da se pise...Mozda da otvoris posebnu temu, nije ti palo na pamet...

4. Doziveli su istu sudbinu...znaci dovoljno znas da ne iznosis onakve gluposti i time gazis po mrtvima...

5. Videli smo iz tvog odgovora koliko su se ispeglani zaista borili sa komunistima...mnogo vise filozofirali...

Nisi sa njima ali si isti kao i oni...mozda nesvesno ali zajednickim snagama udarate na Drazu, ili sluzeci se potpuno istim metodama...

1.Љотић никад није тежио ка масама,једноставно Љотић је био човек пророк,све је видео и говорио је о томе народу. То што је Љотић говорио народу била је истина,али непопуларна истина....једноставно лакше је било слушати ,,Ево су Енглези само што нису,,.... Ко је био Димитрије Љотић јасно је и данас када његова дела и даље живе поготово међу омладином...

2.Па довољно је само оно кад ти кажеш ,,братоубилачки рат,, . Ако су вама комунисти браћа,мени нису. Они са Српским народом немају ништа,одродили су се од њега,од Бога,од Краља,од Отаџбине....е са таквима су Равногорци сарађивали и из грмља пуцали на окупатора који је после ставио све то на папир па онда оловом купао невин народ! Али то вама није битно....битно је да сте ви ратовали против окупатора!

3.Ја ти написах највеће битке,њихов број није велики јер је СДК био ограничен само на Недићеву Србију а комуниста у њој није било до 1944.

4.За судбину коју су доживели равногорци те јесени 1944 криви су искључиво они сами,јер су хтели да сарађују са црвеном армијом.потпуно наивно,да не кажемо глупо.

5.Исто ја могу рећи за вас Равногорце,нападате на Љотића и СДК истим жаром којим су то чинили комунисти,Љотићевци су вам главни непријатељ...

1.Љотић никад није тежио ка масама,

3.Ја ти написах највеће битке,њихов број није велики јер је СДК био ограничен само на Недићеву Србију а комуниста у њој није било до 1944.

5.Исто ја могу рећи за вас Равногорце,нападате на Љотића и СДК истим жаром којим су то чинили комунисти,Љотићевци су вам главни непријатељ...

1.Ајде да будемо реални.99% Срба нажалост ни не зна да је постојао тамо неки Пуковник и адвокат Мита Љотић који је писао о некаквој драми савременог човечанства,а верујем да је ситуација слична и на овом форуму.

Слабу подршку међу народним масама Љотић је оправдавао следећим речима:

"Наш покрет је једини у Југославији имао храбрости да каже не за већином, него за истином. Кад би број побеђивао, онда би и стада, и чопори, и крда нешто велико значили. А знамо да није тако... Снагу не даје број. Врло често број значи слабост. Снагу врло често имају и малобројне групе. Ако кад је имају, онда друго иде само од себе. Истина је и то, да они разумнији оцене то тек доцније, кад се већ пише историја.Никад јунака није било много.Један закон влада целом природом, и органском и неорганском. То је закон лености, законинерције.Томе закону су само јунаци и мученици успели да се одупру. Само те две врсте, та два типа људи у стању су били да надвладају закон лености у себи.Огромна већина људи воли да иде путем лакшим, путем најмањег отпора."

Лично сматрам да то што ЗБОР није добијао велики број гласова је још један доказ који се протеже кроз историју-да маса често не зна шта чини,како је говорио Херодот. Сви политичари који су добијали велики број гласова од народа, су исти тај народ у већини случајева преварили и упропастили као Милан Стојадиновић. Да се разумемо националиста и хришћана је увек било мало.

3.Добровољци су поразили између осталог:

-Сврљишки и Кукавички партизански одред 1942.
-Ваљевски, Посавски, Сувоборски и Космајски одред 1943.
-Другу и Пету партизанску дивизију 1944

Још нешто, неколико форумаша изнело је неистину да се добровољци нису борили у НДХ. 1942. од 120 добровољаца 90 је погинуло у Босни при помагању Дангићеве акције, Лаутнер је командовао том групом од 120 добровољаца. У акцији збрињавања избеглица учествовао је Десети добровољачки одред под командом већ поменутог Милоша Војиновића Лаутнера. Пети пук СДК(под командом Марисава Петровића) се половином новембра 1944. пребацио из Србије у Босну, одакле је требало возом да се пребаци у Словенију и прикључити
главнини корпуса. Међутим, већина војника овога пука била је 6.
децембра 1944. године на железничкој станици у Загребу
ухапшена од стране усташа и недуго затим стрељана.СДК је задесила трагедија која је осакатила могућност вођства јединице у надолазећим месецима. Између 30. и 40. официра СДК је ухваћено у Загребу од хрватских усташа и ликвидирано. Усташе су их сматрале за опасне непријатеље хрватске државе и ово је био усташки одговор на немачку грешку да од њих добију дозволу за прелазак ових Срба преко њихове територије. Сваки Србин који је подржавао пан-словенски концепт као што су Љотић и његови следбеници био је по дефиницији непријатељ Независне државе Хрватске.

5.Што те то чуди?Идеја о наводном јединству Срба:"Српска мајка,Чича,Мита!" која се провлачи по интернет форумима познатија и под паролом "Дража,Љотић,Недић!" заправо долази од оних који не познају довољно идеологију равногорског покрета и здружбено борбене организације рада.Иако и једни и други имају паролу "Са вером у Бога,за Краља и отаџбину".Равногорци и збораши су два различита света.

Равногорци:

Демократе
Анти-фашисти
Парламентарна монархија
Партијски плурализам
Одсуство расне свести

Збораши:

Анти-демократе
Анти-антифашисти (али не и фашисти или национал-социјалисти)
Сталешка монархија
Укидање свих политичких партија
Расна свест

Нажалост 1942. нетрпељивост између 4 националне фракције(Ђенерал недић, Војвода Пећанац, Пуковник Љотић, Пуковник Михаиловић), достигла је толику меру да бих се чак комотно усудио и да кажем да су равногорци више мрзели четнике, добровољце и стражаре него партизане. Његош је рекао да се плаши зла домаћега, лако је било Недићевој влади,разграничити се са Титом и титовцима, то није било ни мало тешко. Ни један прави Србин није хтео против Бога,Краља и домаћина. Али тешко је било разграничити се са са равногорцима који нису против Бога , нису против Краља, нису против Домаћина, али упркос томе нису ишли путем којим је Србе водио Ђенерал Недић, већ су се ставили под заставу Лондона и Вашингтона.

Историја се поновила,тако да је нетрпељивост између равногораца и збораша настављена:

"Равногорски покрет регионалног одбора Србске Војводине овим путем демантује изјаву председника покрета ЗБОР који је гостујући на Србском радију Сутон рекао да је дошло до помирења између равногораца и љотићеваца, што наравно није истина.

Припадници Равногорског покрета никад неће стати под исти барјак са таквим издајничким ореганизацијама као што су ЗБОР и њима слични. Гледајући кроз србску историју, добро се зна где је био Равногорски покрет а где издајничка организација ЗБОР и који су били њихови идеали.

Равногорски покрет ће се и даље борити да спречи сваку злоупотербу свог имена од оваквих и сличних организација које покушавају да своју љагу оперу кроз име и програм Равногорског покрета.

СРБИЈА ЈЕ ВЕЧНА ДОК СУ ЈОЈ ДЕЦА ВЕРНА!

РАВНА ГОРА ПОБЕДИТИ МОРА!

Станислав Јацановић "

Poslednja izmena:
Словесни,Марисав Петровић је командовао Другим пуком,а Петим Милорад Мојић који је и сам заклан у вагону на железничкој станици Дуго Село од усташа 7.децембра 1944.

Јеси сигуран?Знам да је Мојић био и новинар и да је награбусио пре рата због Жидова,па му је Мита био адвокат у затвору у Главњачи.Станислав Краков ми је извор.

Јеси сигуран?Знам да је Мојић био и новинар и да је награбусио пре рата због Жидова,па му је Мита био адвокат у затвору у Главњачи.Станислав Краков ми је извор.

101%
Пети пук,Милорад Мојић.
Марисав је командовао Другим пуком,успео је да избегне партизански стрељачки строј у Словенији побегао је при транспорту за логор Шент Вид. Живео у Немачкој после рата.

Nema potrebe reklamirati Poglede jer za njih znaju svi koji se bave istorijom, a ja samo ukazujem na izvesne devijacije
Dobro, dovoljno je bilo. Ova tema neka ostane zaključana, a ubuduće, ukoliko se na Istoriji Krstarice otvori tema o drugim forumima, biće obrisana.

Promocija ne podrazumeva samo pohvalne sadržaje, već i one druge.

Da završimo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back