Bol u tricepsu

Tanhojzer

Ističe se
Poruka
2.081
Jel imao neko problema sa tricepsom? Mene vec dve nedelje boli skoro cela leva ruka kada radim trening za grudi tj. ravni, kosi i kontrakosi benc.
Najpre sam pomislio da je u pitanju rame jer sam zapazio da mi je jedna koscica na levom ramenu izbacenija nego na desnom te sam pomislio da je mozda iscasenje ramena ili tetive, dok mi trener juce nije rekao da je u pitanju triceps. Ne znam na osnovu cega je to zakljucio.

Ako je neko imao slican problem nek javi za iskustvo i nek ponudi predlog. Da li ce bol sam proci i povreda se sanirati sama od sebe ukoliko malo pauziram ili da pojacam zagrevanje ili da u krajnem slucaju odem kod ortopedacna snimanje?

Moguće je i da je rame ali
INTERNET NIJE ZAMENA ZA ODLAZAK LEKARU

Ne znam odakle si ali trebaš otići do lekara. Ako si iz BG onda lepo u DZ i traži uput za fizijatra u samom DZ ili kako ja radim. Odmah tražim uput za Klinički centar i njihovu fizijatrijsku službu. Tamo te ispregledaju ustanove šta je i po potrebi otpočnu terapiju (strija, UZ, magnet, vežbe...)

Znam da nije ali mrzi me da se cimam po lekarima dok ne pokusam sam da resim. Povrede ramena i tricepsa su vrlo ceste, kako sam zakljucio dolaze kao posledica slabog zagrevanja ali i preopterecenja. U teretani su mi rekli da je potrebno samo da pauziram malo i da ce to samo proci... za sad je najbitnije da ne vrsim dodatan pritisak na tu upalu i da radim neke druge vezbe.

Pa rekoh da vidim sta mislite o tom njegovom savetu? Kako ste se vi nosili sa povredama... koliko dugo ste pauzirali?

Cuo sam da je i Animal Flex dobar za povrede i zastitu zglobova.

A zaboravio sam da napomenem da sam pre treninga kao zagrevanje poceo da radim rotatore i primecujem poboljsanje. Deluju dobro za saniranje povreda ali i kao dobra prevencija koja cuva od nekih buducih povreda...

Да ли можеш мало боље да опишеш тај бол?

Ако ти можда раме крцка, постоји могућност да ти је ротатор порастао (кроз тренинг), али ротаторска чашица није (недовољно истезање делтоида).
За то је најбоље решење да тренираш спољну и унутрашњу ротацију (

Иде на доле, док не налетиш на енглеску верзију. Прочитај добро и тек кад си све потпуно разумео, уради исто шта тамо пише. Помаже, али временски траје једно време док је се све то слегло. А ако ти ништа од оба не помаже, значи нити онај горе тренинг ромбоида, спољне и унутрашње ротације, нити овај доле стречинг руку, онда би старно требало да одеш код неког спортског физиотерапеута, који је и практично упознат са таквим повредама. Са таквим стварима се стварно не треба зезати. Један мој другар је увек запостављао стречинг и те превентивне рехабилитационе вежбе и сад је толико сјебао рамена, да више никад неће моћи озбиљно да се бави спортом, али не само то, него и у свакодневници мора да пази да не диже превише тешке ствари изнад висине рамена.

I ja imam apsolutono identičan probvlem kao i Tanhojzer. Jedna koščica na levom ramenu je nekako izbočenija nego na desnom, i levo rame mi dosta krcka, dosta više nego desno. Ponekad me prilikom izvođenja benča zaboli leva ruka, a u poslednje vreme osećam kao i da mi u nekim trenucima pomalo trne, čak i kad ne vežbam. Pa imam jedno pitanje za Blagoja. Pre nego što odem kod fizioterapeuta, da li bih mogao da izvodim ove spoljašnje i unutrašnje rotacije tj. da se neće kojim slučajem stanje pogoršati. Jel postoji takva opasnost?

I ja imam apsolutono identičan probvlem kao i Tanhojzer. Jedna koščica na levom ramenu je nekako izbočenija nego na desnom, i levo rame mi dosta krcka, dosta više nego desno. Ponekad me prilikom izvođenja benča zaboli leva ruka, a u poslednje vreme osećam kao i da mi u nekim trenucima pomalo trne, čak i kad ne vežbam. Pa imam jedno pitanje za Blagoja. Pre nego što odem kod fizioterapeuta, da li bih mogao da izvodim ove spoljašnje i unutrašnje rotacije tj. da se neće kojim slučajem stanje pogoršati. Jel postoji takva opasnost?

Pazi ovako, bilo kakva internet analiza moze biti totalno pogresna, iako iza toga stoji dobra namera. Uvek treba na prvom mestu stojati poseta fizioterapeutu (najbolje ako je upoznat sa tipicnim sportstkim povredama), nego bilo kakvi saveti nekih navodnih strucnjaka sa interneta. ;) Sve sto Ti ispricam je iz sopstvenog iskustva i uopste ne mora da znaci, da ce i tebi pomoci, zbog toga uvek prvo kod fiziterapeuta na analizu.

Kada rame krcka, onda je to znak da je rotatorska mansetna (jedan mali misic) rastao, ali casica oko tog misica nije sinhronicno rasla. Konkretno u onoj poziciji kad krcne, rotatorski zglob udara u unutrasnji zid te casice i proizvodi taj specifican zvuk krckanja.

Zbog cega je do toga doslo?

Preterano treniranje grudi i katastrofalno stanje malih stabilizavajucih misica, koji se cesto u ogledalu ne vide. Glavna greska mnogih hobi sportista, koji hoce po svaku cenu dobro da izgledaju!

Resenje?

Redovno izvodjenje preventivnih vezbi antagonistickih misica. Znaci:
- spoljna i unutrasnja rotacija (na youtube external / internal rotation - snimak od dieselcrew u mom proslom komentaru je odlican)
- veoma strogo konzervativno izvodjenje vezbi za ramena -> znaci zaboravite nego preterano cimanje tegova, koje ne mozete da pomerite, ne lazite sami sebe, uzmite onoliko, koliko mozete da podignete i uvek tecan kontrolisan pokret
- treniranje zadnjih deltoida i teresa izolacijom (izbegavajte masine)
- najvaznije:
, jedan set sa 20+ rep je dovoljan

To uvek na kraj treninga, sa veoma konzervativnim izvodjenjem vezbi, znaci bez ikakvog cimanja i bacanja, nego polako i tecno sa maksimalnom precizijom. Kratke pauze, tako da je 15tak minuta i dovoljno.

A ako - kao u tvom slucaju - ipak ramena krckaju i bole, onda sve teske vezbe grudi zameniti izolacionom vezbom (dumbell flies, butterflys), a direkte vezbe ramena kompletno izbaciti iz plana i striktno se drzati ovog gore preventivnog plana. Zavisi koliko dugo si nemarno trenirao moze potrajati nekoliko nedelja, dok se prva poboljsanja primete, pa do par meseci dok se problem potpuno ne ispegla, to jest dok nerazvijeni zglobni misici ne dodju na sinhron nivo sa ostalim misicima. I kad se problem resi, uprkos tome nikad ne zapostavljati ove preventivne vezbe. Nije fora u tome samo pupmati one misice, koji se vide u ogledalu, nego isto toliko paznje posvetiti i onim preventivnim/funkcionalnim vezbama, koje treniraju one male misice, koji stabilizuju one velike. ;)

Back