I ja imam apsolutono identičan probvlem kao i Tanhojzer. Jedna koščica na levom ramenu je nekako izbočenija nego na desnom, i levo rame mi dosta krcka, dosta više nego desno. Ponekad me prilikom izvođenja benča zaboli leva ruka, a u poslednje vreme osećam kao i da mi u nekim trenucima pomalo trne, čak i kad ne vežbam. Pa imam jedno pitanje za Blagoja. Pre nego što odem kod fizioterapeuta, da li bih mogao da izvodim ove spoljašnje i unutrašnje rotacije tj. da se neće kojim slučajem stanje pogoršati. Jel postoji takva opasnost?
Pazi ovako, bilo kakva internet analiza moze biti totalno pogresna, iako iza toga stoji dobra namera. Uvek treba na prvom mestu stojati poseta fizioterapeutu (najbolje ako je upoznat sa tipicnim sportstkim povredama), nego bilo kakvi saveti nekih navodnih strucnjaka sa interneta.

Sve sto Ti ispricam je iz sopstvenog iskustva i uopste ne mora da znaci, da ce i tebi pomoci, zbog toga uvek prvo kod fiziterapeuta na analizu.
Kada rame krcka, onda je to znak da je rotatorska mansetna (jedan mali misic) rastao, ali casica oko tog misica nije sinhronicno rasla. Konkretno u onoj poziciji kad krcne, rotatorski zglob udara u unutrasnji zid te casice i proizvodi taj specifican zvuk krckanja.
Zbog cega je do toga doslo?
Preterano treniranje grudi i katastrofalno stanje malih stabilizavajucih misica, koji se cesto u ogledalu ne vide. Glavna greska mnogih hobi sportista, koji hoce po svaku cenu dobro da izgledaju!
Resenje?
Redovno izvodjenje preventivnih vezbi antagonistickih misica. Znaci:
- spoljna i unutrasnja rotacija (na youtube external / internal rotation - snimak od dieselcrew u mom proslom komentaru je odlican)
- veoma strogo konzervativno izvodjenje vezbi za ramena -> znaci zaboravite nego preterano cimanje tegova, koje ne mozete da pomerite, ne lazite sami sebe, uzmite onoliko, koliko mozete da podignete i uvek tecan kontrolisan pokret
- treniranje zadnjih deltoida i teresa izolacijom (izbegavajte masine)
- najvaznije:
, jedan set sa 20+ rep je dovoljan
To uvek na kraj treninga, sa veoma konzervativnim izvodjenjem vezbi, znaci bez ikakvog cimanja i bacanja, nego polako i tecno sa maksimalnom precizijom. Kratke pauze, tako da je 15tak minuta i dovoljno.
A ako - kao u tvom slucaju - ipak ramena krckaju i bole, onda sve teske vezbe grudi zameniti izolacionom vezbom (dumbell flies, butterflys), a direkte vezbe ramena kompletno izbaciti iz plana i striktno se drzati ovog gore preventivnog plana. Zavisi koliko dugo si nemarno trenirao moze potrajati nekoliko nedelja, dok se prva poboljsanja primete, pa do par meseci dok se problem potpuno ne ispegla, to jest dok nerazvijeni zglobni misici ne dodju na sinhron nivo sa ostalim misicima. I kad se problem resi, uprkos tome nikad ne zapostavljati ove preventivne vezbe. Nije fora u tome samo pupmati one misice, koji se vide u ogledalu, nego isto toliko paznje posvetiti i onim preventivnim/funkcionalnim vezbama, koje treniraju one male misice, koji stabilizuju one velike.