bol u šakama i stopalima

seka59

Zainteresovan član
Poruka
225
Može li mi neko reći čemu mogu da se nadam ako uspijem da dobijem da radim pretrage, naime imam bolove u šakama, tačnije sitni zglobovi na šakama me bole već možda i dva mjeseca. Bole svakodnevno ali ne jako da bih morala koristiti analgetike a povremeno već odavno imam bolove u jednom nožnom prstu i to kada me zaboli baš je jak bol i ne mogu da hodam pravilno već se oslanjam na petu. Ta bol u nožnom prstu u pravilu ne traje dugo takvim intenzitetom ali ima perioda kad se vrlo često ponavlja u malim razmacima.
Svaki komentar i sugestiju jedva čekam da čujem, jer mi je to već ''dosadilo''

РА почиње боловима ситних зглобова, али, у почетку, јутарњим боловима. ;)
Касније , лагано, сви зглобови бивају захваћени- неки мање, неки више.
На прву лопту, по опису не бих рекла да је РА. Наравно, без детаљних претрага нема ни дијагнозе.

Ljudi,i ja imam slicnih problema...ranijih godina pred kisu pojavljivanje bola,u zglobovima saka,koji se zatim sire na zglobove kolena i na kraju zglobove stopala..bol je jako neugodna,nekad manjeg nekad veceg intenziteta ponekad pulsirajuca..upravo se vratih iz setnje,i jedno vreme sam imala utisak da jedva dizem i ispravljam nogu u kolenu...ima li neko neki savet...pijem paracetamol po potrebi...ne cesto naravno...hm...rodjena sam sa 1kg i 250 grama....i jedva prezivela...doktorka mi je rekla da mi je organizam moguce zbog toga senzitivniji...a tek mi je 23 godine...:(...pozdrav..

Ja ne pijem alkohol a i nikad nisam, pušač jesam ali već petnaestak godina batalila sam i to. Imam 53 godine, fizički sam aktivna, dosta se krećem, veoma malo mirujem ali bolovi u šakama koji su bili povremeni sada su konstantno prisutni već oko dva mjeseca. Mogu ja da istrpim te bolove i bez tableta, samo mi je ujutro prilično teško da sklopim šaku a i hodam nekako ''drveno'' dok se malo ne razgibam. Još nisam tražila ljekarsu pomoć ali izgleda da ću baš morati.

Ukoliko imate problem da skupite sake obostrano ,veoma je moguce da se tkiva u toku noci pune vodom i da zbog pritiska osecate bolove i ukocenost.ovo ima veze sa hormonima,menopauzom ... itd Takodje realna je sansa da vam na ovaj nacin reaguje i vratni deo kicme .Naravno da postoji mogucnost reumatskih promena ali nije bas ubedljiva simptomatologija .Bol u palcu takodje mopze biti simptom isialgije.

u svakom slucaju pretrage ce pokazati svoje,a u koliko je nagomilavanje tecnosti u pitanju najefikasnije resenje je limfna drenaza,a problem kicme ciljane vezbe propisane od strane strucnog fizioterapeuta.Pozdrav

Ja ne pijem alkohol a i nikad nisam, pušač jesam ali već petnaestak godina batalila sam i to. Imam 53 godine, fizički sam aktivna, dosta se krećem, veoma malo mirujem ali bolovi u šakama koji su bili povremeni sada su konstantno prisutni već oko dva mjeseca. Mogu ja da istrpim te bolove i bez tableta, samo mi je ujutro prilično teško da sklopim šaku a i hodam nekako ''drveno'' dok se malo ne razgibam. Još nisam tražila ljekarsu pomoć ali izgleda da ću baš morati.
siguran sad da niste skoro bili na moru i mislim da bi promena kreveta i morska voda uz sunce resili problem bar na kratko..pa da ipak malo experimentisete i vidite o cemu se radi

Lici na jutarnju ukocenost koja je tipicna za RA, posebno ako traje bar pola sata. Drugi simptomi su upala malih zglobova (kasnije mozda i velikih), bolovi (cesto simetricni mada nije nuzno), zglobovi su nateceni i na dodir topli, mogu se pojaviti simptomi nalik gripi - umor, malaksalost, groznica, gubitak telesne tezine...anemicnost...
Obrati se lekaru opste prakse i zatrazi uput za reumatologa. Za RA je veoma bitno da se dijagnostifikuje i leci na vreme. Ako je sve ok, bar ces eliminisati mogucnost RA.

Može li mi neko reći čemu mogu da se nadam ako uspijem da dobijem da radim pretrage, naime imam bolove u šakama, tačnije sitni zglobovi na šakama me bole već možda i dva mjeseca. Bole svakodnevno ali ne jako da bih morala koristiti analgetike a povremeno već odavno imam bolove u jednom nožnom prstu i to kada me zaboli baš je jak bol i ne mogu da hodam pravilno već se oslanjam na petu. Ta bol u nožnom prstu u pravilu ne traje dugo takvim intenzitetom ali ima perioda kad se vrlo često ponavlja u malim razmacima.
Svaki komentar i sugestiju jedva čekam da čujem, jer mi je to već ''dosadilo''
Evo nekih kriterijuma za dijagnostiku RA:
jutarnja ukočenost
bol i osetljivost pri pokretima
otok zgloba
potkožni čvorići
ubrzana sedimentacija
pozitivan reumatoidni faktor
uveitis

Diajgnoza se lako postavlja kada se determinišu karakteristični kriterijumi iz poslednje tri nedelje bolesti. Vreme trajanja zglognih simptoma i znakova iznosi 6 nedelja. Laboratorijskim analizama se potvrđuje prisustvo anemije, povećanja broja belih krvnih zrnaca, smanjenje broja trombocita, ubrzana sedimentacija. U serumu se nalazi reumatoidni faktor. Postoji i porast IgM, IgG i IgA. Rendgenski nalaz zavisi od stadijuma bolesti.

Definitivno pregled kod reumatologa, analiza krvi pa Dijagnoza..
Nema druge...

laboratorijski nalazi su OK (sedimentacija, urea, kreatinin), a reuma test mi još nije gotov, tako da ću sledeće sedmice imati i to pa ću vidjeti šta je. Nila sam na moru i prijalo mi je, još uvijek su prisutni svi dosadašnji simptomi samo su blaži,čini mi se :cool:

Седиментација би морала бити увећана код РА. ;)
Заиста не личи.
I nalaz reuma test mi je uredan tj.negativan. Međutim bolovi u šakama su svakodnevni (zglobovi prstiju). Šta to može biti.
A prije nekih dvadesetak godina oticala su mi koljena i naravno boljela me, tada mi je reuma test bio loš, ako se dobro sjećam neka vrijednost je bila 833 a drugi put 625.
I sad me ponekad koljena zabole i oteknu, pogotovo ako nešto duže stojim ili hodam više nego obično.
Ne znam šta da radim jer mi nije dovoljno da koristim samo nešto protiv bolova, bojim se da ne zapustim neku ozbiljnu bolest.

Da. 59.godište sam a ranije sam radila nalaz vratnog dijela kičme i imam okoštavanje. neko vrijeme sam radila vježbe i prestala, moraću ponovo da se aktiviram. Ja očekujem neke ''probleme'' zbog moje dobi, menopauza, hormoni..samo se brinem da se pod tom ''dijagnozom'' ne provuče nešto ozbiljnije i kasno otkrije. U svakom slučaju hvala vam svima, malo sam se opustila ali pretrage ću nastaviti.

Back