Tu moze da ti pomogne kiroprakticar,aki uspe da ti izcupa ukljesteni nerv i da ti pokaze vezbe za zatezanje i povratak Lazarevicevog misica,jer taj misic u lumbalnom delu drzi nerve zategnute i onda vise nece da se ukljestuje.Tada ce i bolovi premanuti,pa kasnije i prestati.To je u teoriji tako.Medjutim,ako je kao kod mene,koji imam slicne probleme zbog povrede kicme,gde mi je nerv ukljesten konstanrno.Probao sam da iscupam to kod vise koriprakticara,al nije vredelo uvk je se vracao u tu uvalu gde je bio ukljesten.I svaki put sve veci i jaci bolovi i duzi oporavak.Ako nemas problema sa pritiskom,idi kod fizijatra da ti pokaze vezbe za Lazareviceve misice i u bazenu(Vodi),neke vezbe su bezbolne,a mogu pomoci vracanju misica u normalno stanje.Kod mene su veci problemi.Od mnogo bezuspesnih fizioterapija sam dobio aritmiju i povisen pritisak,pa ne smem ni u bazen.Inace se krecem na stakama od 2006-e godine,a povredio sam se 2001-ve.Islo je to nekako uz injekcije trodona i lekova trodona.eadio sam,ali uz povremena bolovanja.Primim blokadu i odem u trecu smenu,jer sam sve mislio da ce to proci.Snimljeno par puta na rendgenu i kao nije neko veliko ostecenje.U to vreme u Beogradu nisi mogao da nadjes magnetnu rezonancu da bi snimio.Ili su bile pokvarene,ili je moralo da se ceka i do 6 meseci.Onda su me sindikalci poslali kod privatnika,tada bilo na Dorcolu i kada je specijalista pogledao snimak.Rekao mi je da ovo pod hitno treba da se operise i to ne samo sredjivanje prsljenova,nego da se rade implantati od L1 do S1 prsljena.To znaci komplet lumbalni prsljenovi.Lezao sam na banjici i cekao operaciju,jer sam bio kod nacelnika tog odeljenja i on je preporucio lezanje u bolnici i primanje injekcija dok ne bude slobodnog rasporeda za operaciju.medkutim meni sestre koje su mi davale injekcije su rekle da on trazi novac za operaciju.Bio sam tamo 6 dana i svako jutro kada je dolazio u vizit sam ga pitao kada ce biti operacija.Odgovor je bio isti "Za neki dan".Onda sam ja buknuo na njega sto me laze i drzi dzabe da lezim,kada to mogu i kod kuce i da mi iz kucnog lecenja dolaze sestre i da mi daju injekcije.On je nesto promrljao i izasao.Malo sam teze ustao,jer tada jos nisam bio na stakama i otisao do glavne sestre,da joj kazem da mi pise otpusnu listu i da vise necu da lezim u bolnici.Kada sam usao u njen kabinet,tu je bio i nacelnik i video sam da gleda moje snimke.Pitao sam ga sta sad gleda,koliko para da mi uzme.Pogledao me je zacrveneo se i okrenuo s,da opet gleda u moje snimke.Prisao sam i skinuo moje snimke sa onih sijalica za pregled snimka i rekao mu da vise nema sta da gleda,a sestri sam rekao da mi napise otpusnu listu,ali za sutradan da javim suraku da dodje za mene.Nesto su se pobunili dok nisam dreknuo da hocu otpusnu listu.samo su se pogledali i oboje rekli dobro.Posle kratkog vremena meni se pogorsava stanje,idem ponovo na snimanje MR i po uputu mog izabranog lekara i to na zeleni upu za lezanje u Resavsku ulicu na reumatolosko,jer nisu u pitanju samo kosti vec i misici i nervi,a tamo ima i neurolog za pregled.Doktoreka koja me je primila je htela da ostanem odmah u bolnici i da po snimku ne sme da me pusti kuci,jedva sam se izborio,jerstvarno nisam znao da ce me odmah ostaviti i nisam poneo nista od stvari.Tada je trebala svoja pidzama,svoji peskiri i normalno pribor za higijenu.Dosao sam sutradan i odmah su me otprmili usobu i to u kolicima,jer po njima nisam smeo da stajem na levu nogu,kojoj je i stopalo bilo palo.Sutradan je dosla prvo nacelnica sela na stolicu pored mog kreveta i traila nalaze sve sto imam,a imao sam podosta.Ispitivala me je kako se osecam i kake bolovi peikazuju i kad.Bolovi su bili vrlo jaki i konstantni i posed lekova i injekcija i dalje.Rekla mi je da ne smem ici na terapije,vec ce sestre da dovoze na njihovim kolicima aparate koje bi trebalo da mi rade.Posto sam nemirnog duha,nisam mogao samo lezati.Pitao sam je i zamolio da idem na terapije.Onda mi je rekla, da me sestra vozi u kolicima,ili da idem sa stakama.prihvatio sam stake.doneli su mi stake po mojoj visini,ali ja nisam umeo da ih koristim,pa sam sve gazio na levu nogu koja mi je pravila problem i tako pritiskalo ner do veoma jakih bolova,taka da par puta nisa zamalo pao u nesvest.Onda mi je jedna sestra pokazala da ne setam u hodniku,nego po stepenicama i da cu tako brze da se naviknem,sto je i bilo.Za dan sam naucio da koristim stake.Pri razgovoru sa nacelnicom,kada sam joj rekao da bi ja to operisao,onami je rekla "Niposto,samo mozes dovesti sebe u gori polozaj i vece probleme".Bio sam tamo oko mesec ipo i kao da se malo poboljsalo stanje,onda su morali da nas otpuste sve iz tog hodnika,jer su tada poceli rekonstrukciju bolnice skroz.Rekla mi je ako se iole pogorsa situacija da dodjem i da ce mi naci mesta.To je zeba radila,bez ikakvog problema,niti je ko rekao za nju da trazi pare za elcenje,niti bilo sta lose.Da skratim.Otisao sam u Klinicki Centar Beograd,prko veze kod ortopeda hirurga.Podledao mi je snimke i rekao da je to veoma lose,ali da nikako ne radim operaciju,jer je kako je rekao,najmanji problem sto cu pasti u kolica,vec neki drugi propratni problemi.Rekao mi je "Moze ti doci neko u goste,a tivrsis veliku nuzdu,a nisi ni svesta.Kada mi je to rekao,pao mi jemrakna oci.Tek sam se onda uplasio.Jos uvek sam na jakim lekovima,injekcijama i blokadama,ali se drzim na stakama.ne mogu ici dugo,15-20 metara i nazad i odmah u krevet,ali me mozak jos slusa.Zato ti ako smes i mozers,a to prvo rpoveri,kao stosam ti napisao,sa fizijatrom,da li smes i koje vezbe da radis da ojacas Lazareviceve misice da bi vratio taj nerv u isparvno stanje.Ako ne budes smeo,ka ni je,onda spremi mozak na trpljenje bolova i pomiri se s tim da je to takokako je,nema druge.L1,L2,se ne operisu tako lako,svi ih izbegavaju,a L3,L4 i L5,poznajem poprilican broj ljudi,jer sam se kretao po tim bolnicama i fizijatrima.Neki su imali manje problema,a nekima je bilo kratko vreme dobro i poceli bolovi ponovo.Znaci neizvesno.Razmisli dobro i raspitaj se dobro,sta je najbolje za tebe.Izvinjavam se na ovolikom tekstu,ali sam neke stvari morao da ti napisem.