Vidim da se lepa rasprava povela oko ove teme, a obzirom da sam ja taj koji je pozvao na bojkot u ovoj temi i pokrenuo je, pojasniću nekoliko stvari:
1. Pozvao sam na bojkot proizvoda malih zemalja iz okruženja na prvom mestu! Za nepismene: Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Albanija, pa mogu reći i BiH, ali i Austrija, Mađarska, Makedonija... Ovo ne isključuje i ostale zemlje koje nas, svi smo toga svesni, maltretiraju na različite načine. Jedan od načina je Hag, drugi je priznavanje Kosova, treći je neukidanje viza, četvrti je ogromna mržnja koju ispoljavaju Hrvati i Slovenci (kod Vas naše firme mogu da posluju, ali ne i Vaše kod nas), peti je mržnja koju sve više ispoljavaju Crnogorci....znate i sami, ne mogu da Vam navodim sve... Mogu čak reći da povod za ovo ne mora biti neki poseban razlog osvete, već jednostavan način razmišljanja: kupujem proizvode iz svoje zemlje, jer ćemo svi u zemlji imati veću korist od toga (zaposlenost, plate, više plaćenih poreza, bolja infrastruktura,... bilo bi previše da zalazim u detalje na koji način).
2. Svestan sam da svi koristimo različite proizvode i da je nemoguće koristiti isključivo domaće proizvode! Prvi ne vozim JUGA, niti ću ga ikad voziti, sem ako ne budem primoran. Ali to ne znači da moram kupiti Milka čokoladu, ako imam vrlo slične (po meni i bolje) Najlepše želje, to ne znači da moram piti Cedevitu, ako je Multivita sasvim ok, to ne znači da moram kupiti Podravkine juhe, kada Centroproizvod ima još bolje supe, to ne znači da moram da kupim Lenor, kada su Bohor i Duel sigurno bolji, samo imaju lošiju reklamu, to ne znači da ću kupiti Ariel umesto Meriksa, to ne znači da moram kupiti Gorenje tehniku, ako mi Weg nudi sasvim ok zamenu uz sasvim solidan kvalitet... Ovo su samo neki od primera, ako želite navešću Vam ih još puno.
3. Mora se razlikovati proizvodnja u Srbiji i u drugim zemljama. Dakle, da se razumemo: ukoliko slovenac uloži u fabriku i proizvodnju u Srbiji, zaposli ljude iz moje zemlje i te proizvode meni prodaje, mogu da svarim, ali ako isti taj proizvod dovozi iz Slovenije i prodaje mi uz još dodatne transportne troškove, to već ne mogu da svarim. Razlika je prosta, proizvodnja u Srbiji zapošljava naše građane, plaća porez našoj državi, gradi našu infrastrukturu... Proizvodnja u Sloveniji, a prodaja u Srbiji zapošljava građane Slovenije, povećava prihode slovenačke vlade i gradi infrastrukturu u Sloveniji. Prosto, pitanje je da li ćete svojom kupovinom dati stimulans razvoju Srbije ili neke druge zemlje. Nadam se da je jasno da ovde ne dominira etnički princip.
4. Za one koji misle da ovako nešto nema uticaja, pored članka koji je naveden na početku teme, navodim još jedan primer: Pogledajte proizvode Granda, ali ne običnu kafu, već kapućino, turboćino, toplu čokoladu i sl. Kupili su domaću marku, nastavili osnovnu proizvodnju u Srbiji, a sve dodatne proizvode pakuju u Hrvatskoj i izvoze ih u Srbiju pod istom markom, smatrajući da će prevazići problem bojkota na koji bi mogli naići. Još su na kesici najsitnijim slovima napisali da je proizvedeno i punjeno u Hrvatskoj! Dakle, nemojte kupovati ni ove proizvode!
5. Prema informacijama koje imam u slovenačkoj privrednoj komori je izbio pravi haos po priznavanju Kosova od strane njihove vlade zbog straha od ovoga što im se upravo dešava u Srbiji - drastično smanjenje tržišnog učešća. Ništa bolje nije ni u Hrvatskoj. Čekam samo da prođe turistička sezona da vidim da li će se i Crnogorci usuditi da priznaju Kosovo ili ne daj Bože BiH, da vide tek kako će oni dobiti po džepu.
ZAKLJUČAK: Da se ne zavaravamo, lova vrti svet. Verujte da sve njih najviše boli kada ne uspeju da zarade na nama! Da li će to ostvariti novčano ili na neki drugi način nije bitno?! Ali ovo je jedan od načina da im skrenemo pažnju da nije dovoljno da se njihovi proizvodi malo izreklamiraju i postave u rafove, a Srbi navale da kupuju! Neka shvate da ne mogu prema nama da se ponašaju kao prema stoci, a da mi mirno sedimo i još kupujemo njihove proizvode.