Bojkot proizvoda malih zemalja koje su priznale Kosovo!

Vidim da se lepa rasprava povela oko ove teme, a obzirom da sam ja taj koji je pozvao na bojkot u ovoj temi i pokrenuo je, pojasniću nekoliko stvari:

1. Pozvao sam na bojkot proizvoda malih zemalja iz okruženja na prvom mestu! Za nepismene: Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Albanija, pa mogu reći i BiH, ali i Austrija, Mađarska, Makedonija... Ovo ne isključuje i ostale zemlje koje nas, svi smo toga svesni, maltretiraju na različite načine. Jedan od načina je Hag, drugi je priznavanje Kosova, treći je neukidanje viza, četvrti je ogromna mržnja koju ispoljavaju Hrvati i Slovenci (kod Vas naše firme mogu da posluju, ali ne i Vaše kod nas), peti je mržnja koju sve više ispoljavaju Crnogorci....znate i sami, ne mogu da Vam navodim sve... Mogu čak reći da povod za ovo ne mora biti neki poseban razlog osvete, već jednostavan način razmišljanja: kupujem proizvode iz svoje zemlje, jer ćemo svi u zemlji imati veću korist od toga (zaposlenost, plate, više plaćenih poreza, bolja infrastruktura,... bilo bi previše da zalazim u detalje na koji način).

2. Svestan sam da svi koristimo različite proizvode i da je nemoguće koristiti isključivo domaće proizvode! Prvi ne vozim JUGA, niti ću ga ikad voziti, sem ako ne budem primoran. Ali to ne znači da moram kupiti Milka čokoladu, ako imam vrlo slične (po meni i bolje) Najlepše želje, to ne znači da moram piti Cedevitu, ako je Multivita sasvim ok, to ne znači da moram kupiti Podravkine juhe, kada Centroproizvod ima još bolje supe, to ne znači da moram da kupim Lenor, kada su Bohor i Duel sigurno bolji, samo imaju lošiju reklamu, to ne znači da ću kupiti Ariel umesto Meriksa, to ne znači da moram kupiti Gorenje tehniku, ako mi Weg nudi sasvim ok zamenu uz sasvim solidan kvalitet... Ovo su samo neki od primera, ako želite navešću Vam ih još puno.

3. Mora se razlikovati proizvodnja u Srbiji i u drugim zemljama. Dakle, da se razumemo: ukoliko slovenac uloži u fabriku i proizvodnju u Srbiji, zaposli ljude iz moje zemlje i te proizvode meni prodaje, mogu da svarim, ali ako isti taj proizvod dovozi iz Slovenije i prodaje mi uz još dodatne transportne troškove, to već ne mogu da svarim. Razlika je prosta, proizvodnja u Srbiji zapošljava naše građane, plaća porez našoj državi, gradi našu infrastrukturu... Proizvodnja u Sloveniji, a prodaja u Srbiji zapošljava građane Slovenije, povećava prihode slovenačke vlade i gradi infrastrukturu u Sloveniji. Prosto, pitanje je da li ćete svojom kupovinom dati stimulans razvoju Srbije ili neke druge zemlje. Nadam se da je jasno da ovde ne dominira etnički princip.

4. Za one koji misle da ovako nešto nema uticaja, pored članka koji je naveden na početku teme, navodim još jedan primer: Pogledajte proizvode Granda, ali ne običnu kafu, već kapućino, turboćino, toplu čokoladu i sl. Kupili su domaću marku, nastavili osnovnu proizvodnju u Srbiji, a sve dodatne proizvode pakuju u Hrvatskoj i izvoze ih u Srbiju pod istom markom, smatrajući da će prevazići problem bojkota na koji bi mogli naići. Još su na kesici najsitnijim slovima napisali da je proizvedeno i punjeno u Hrvatskoj! Dakle, nemojte kupovati ni ove proizvode!;)

5. Prema informacijama koje imam u slovenačkoj privrednoj komori je izbio pravi haos po priznavanju Kosova od strane njihove vlade zbog straha od ovoga što im se upravo dešava u Srbiji - drastično smanjenje tržišnog učešća. Ništa bolje nije ni u Hrvatskoj. Čekam samo da prođe turistička sezona da vidim da li će se i Crnogorci usuditi da priznaju Kosovo ili ne daj Bože BiH, da vide tek kako će oni dobiti po džepu.

ZAKLJUČAK: Da se ne zavaravamo, lova vrti svet. Verujte da sve njih najviše boli kada ne uspeju da zarade na nama! Da li će to ostvariti novčano ili na neki drugi način nije bitno?! Ali ovo je jedan od načina da im skrenemo pažnju da nije dovoljno da se njihovi proizvodi malo izreklamiraju i postave u rafove, a Srbi navale da kupuju! Neka shvate da ne mogu prema nama da se ponašaju kao prema stoci, a da mi mirno sedimo i još kupujemo njihove proizvode. :bye:

@M-japi: nisi na partijskoj liniji; da je ovom diznilendu od drzave i njenim gazdama stalo da se ista promeni, ulozili bi pare u proizvodnju u srbiji.
Ovako oni ulazu iste pare u gotov slovenacki i rvatski proizvod i uzimaju proviziju.
Fabrika je NASA kada je dobit NASA. Fabrika je NJIHOVA kada dobit ide NJIMA.
Ustupanje gradjevinskog zemljista po specijalno povoljnim uslovima slovencima i hrvatima je bas to : ustupanje zemljista, ustupanje srbije. Ako mislis da je soko stark, ili frikom, srpski, sto smo onda uopste terali turke sa balkana? Oni su isto dozvoljavali raji da uzima deo dobiti i prezivi zimu. Stvarna dobit (harac) isla je u stambol. Danas u Zagreb.
Da zakljucim: domaci proizvodi su veoma retki, a uskoro ih nece biti! Pozivanje na bojkot je poziv na strajk gladju. A to nikome nije dobro donelo.

Bravo za temu i za razmisljanje, M-japi.
Zivim u Norveskoj, najbogatijoj zemlji Evrope. Nisam se navikla na hranu, i necu nikad, strasno mi tesko pada sto je pored ionako lose hrane izbor jako ogranicen. Norvezani, naime, imaju politiku da ne uvoze, ali uopste one proizvode koje oni vec proizvode. Navescu primer mlekare. Marki mlecnih proizvoda na trzistu ima nekoliko, ali sve one su ustvari vlasnistvo dve velike mlekare. Norveske, nego cije. One proizvode: Kratkotrajno mleko - jedna vrsta (razne varijante masnoce), dugotrajnog nema - to automatski znaci da se ne moze kupiti u Norveskoj, ne uvoze ga, jer nece da svoje mleko bacaju, a kupuju tudje. Cokoladno mleko - samo jedna vrsta, u celoj zemlji, u svim radnjama. Kisela pavlaka - samo jedna vrsta, sa malo i vise masnoce. Nekoliko vrsta krem sireva i vocnih jogurta, samo gustih. Obicni jogurt, jedna vrsta. Tvrdi sir: dve dobre vrste i par losih. Jede vam se parmezan ili mocarela? To se ne prizvodi, prema tome uvozi se. A u kojoj kolicini? U tolikoj da cete ih videti u radnjama jednom mesecno. I tako dalje, mogu do sutra.
Lanci stranih prehrambenih radnji, kao Merkator u Srbiji, u Norveskoj nikad nece zaziveti.
Nemci su pokusali (LIDL), imali su veci izbor i nize cene, ali nisu uspeli, pozatvarali su, spakovali kofere i otisli. Ja sam plakala za njima. A zasto su otisli? Jer Norvezanin ima svest o samom sebi i svojoj zemlji. Jer Norvezanin postuje svog seljaka, i kupice norvesko mleko, bez obzira sto je ono tudje jeftinije ili cak i boljeg okusa. Zasto? Zato sto ce tako njemu samom biti bolje. Njemu, njegovom detetu, njegovom bratu, njegovom komsiji.
Vratite se u vreme trampe. Ja imam brasno i so, a ti, brate/komsija imas vodu. Daj da se trampimo, pa da zivimo lepo. Necu brate, odoh ja kod Hrvata/Turcina/Madjara, kod njega je voda jeftinija, pa cu ja s njim lepo, a ti crkni od gladi. Doduse, kad tebe ne bude, moracu da kupujem njegovu vodu, hteo - ne hteo. On ce tad moci da odredjuje cenu i radi sa mnom sta hoce. Ali mi Srbi smo narod kratke pameti, pa necemo sada misliti o tome.
Naravoucenije: Kupujte domace. Ono sto ima, samo domace. Ono sto nema, kupite tudje ako bas morate.
Ovde nije poenta u tome da komsiji -onom preko granice- crkne krava. Poenta je u tome da ja ne kupujem njegovo mleko, a svoje/ocevo bacam.
I reci cu vam jos nesto. Moj muz nije Srbin. Ali kad smo u Srbiji, on kupuje samo srpsko. Moja ruka ce poleteti na cedevitu umesto multivite, ali njegova nece. Toliko o nama Srbima, narodu kratke pameti.

Kao sto rekoh, budalastine. Sad jos vise se to potvrdjuje.
Dakle, zivotni princip ti je onaj "nek komsiji crkne krava", ti bi da ne kupujemo kvalitetnu robu da neko ne bi tamo zaradio?
Zar ne bi bilo bolje da se borimo da mi imamo bolji kvalitet i bolju prodaju pa samim tim i bolju zaradu?

A kako misliš da ostvariš kvalitet i prodaju ako kupuješ od tih komšija, koji su usput rečeno odavno ubili naše krave?

A da vas pitam nesto, ko je proizveo vase kompjutere?
Ne bi prihvatili na poklon FORDA, BMV ili sl.? Vozite samo juga iz patriotskih razloga?
Hajde da ne idemo dalje...

Za mene su ovo sve budalastine laznih patriota.....
Ja proizvode cenim po kvalitetu, kao sto ljude cenim po karakteru, a ne po poreklu.

Ma, 'ajde molim te....koja glupost od teme......."male zemlje".....Lako je bojkotovati "male"....eto, tako zezaju i nas....Srbi će bojkotovati "male" putere i mleko, a zato u isto vreme trče da kupuju nemačka kola.......Ybt, koji moral.....:worth:

Back