Бојкот је донео - Шта?

.
Штагод да су претходно радили, мирно су седели на клупи.

Узму се подаци и евентуално приведу.

Адвокат ти треба када се нешто доказује, а овај снимак је посао за јавног тужиоца.

"Народ" може да се понаша како хоће и зато постоје закони и видели смо да то функционише јер су многи експресно добили по 30 дана затвора.

Међутим, јавни тужилац шкљоца, што значи да када следећи пут будеш седео на клупи можеш да добијеш државним пендреком и - ником ништа.

.
Ako tužilac ne reaguje, uvek postoji privatna tužba.

Otkud znaš šta su prethodno radili?
Ствар бирања стране.
Одлука.

Ето, тако они "знају".
Псеудо-религиозни концепт; "мени се чини" је сасвим довољно, јер ми је тако лакше, него да проверавам, опет и опет...
Што уопште не значи да нису у праву; могуће је.
Као и да уопште нису.

Ствар бирања стране.
Одлука.

Ето, тако они "знају".
Псеудо-религиозни концепт; "мени се чини" је сасвим довољно, јер ми је тако лакше, него да проверавам, опет и опет...
Што уопште не значи да нису у праву; могуће је.
Као и да уопште нису.
Da, samo su mirno odmarali nakon čupanja znakova, razbijanja žardinjera, ploča...

O itekako mozes da nazoves Parlamentom, jer ce odande izlaziti zakoni koji ce obavezivati i one koji su glasali i one koji nisu. Inace, da se ne zaj.ebavamo sprdnja u toj instituciji traje mnogo duze. Pa bilo je perioda kada je Ceda Jovanovic izbacio poslanike DSS iz liste DOS i samovoljno im oduzeo mandate, pa postavio neke druge. Na kraju bili prisutni i stari i novi, Parlament imao skoro 300 poslanika. U toj sprdnji nije se znalo ko pije ni ko placa. Ovo danas je pojam discipline za taj ludacki period.

Inace ako nisi znao, u Parlamentu je dozvoljeno sve ono sto pise u poslovniku. Ako se ne varam poslovnik su doneli majstori iz DS/a u svoje vreme, samo je zajebano kada nesto tako pocne da radi protiv tebe.

I za kraj, kako si mislio da ce to oko bojkota da funkcionise. Sta, ti kazes, ja, moja mama, tetka, komsija i drugar bojkotujemo izbore i to je kraj. A oni se ipak odrze, proglasi se neki pobednik, ti poslanici udju u skupstinu. Kako onda to deluje bojkot. Mislis ono razmisljanje kao iz vrtica nisam glasao, pa se ne odnosi na mene. Ili ovi politicari bojkotasi, sta su oni mislili, izbojkotovali izbore, mislili da ce misterioznno da se pojavi neka nevidljiva sila koja ce iskoristiti snagu bojkota i spaliti Aleka i nevernike. Ne znam u realnom zivotu kako izgleda taj "bojkotom do pobede" fazon.
Pomenuh li ja igde bojkot i činjencu da sam ja nešto mislio?Samo kažem kako je parlament konačno potpuno izgubio smisao.Ovo ostalo što pišeš su tvoje fiksacije i potreba za podelom "mi" i "oni".Ebe mi se i za vas i za njih :lol:

:lol:
Ето, баш о овоме сам ти говорио...
Ти си један бесан и неконтролисан човек, и све док се са тим не избориш- нећеш јасно видети шта се догађа у српској "политици".
Барем размисли о овоме.
.
Бесан јесам, јер не волим лопове, далеко од тога да сам неконтролисан.

Него, ти не видиш да је вучић ледепе?

Геј парада, геј центар Европе, геј премијер, милиони евра и клањање у Сребреници, споразуми и вежбе са НАТО, унутрашњи дијалог о ком нико појма нема, а резултат - да им дамо српску територију за српску територију, па Резолуција 1244 не садржи ништа за Србију, друшкање са Тачијем, помагање Харадинају да формира владу, понижавање Србије на сваком кораку итд.

Шта би од овога Чеда прецртао, али озбиљно?

Или стварно верујеш да ће ОН у последњим минутима утакмице, маказицама преко главе да им завуче гол???

.

Ako tužilac ne reaguje, uvek postoji privatna tužba.
.
Ако тужилац на овакво премлаћивање не реагује, то није јавни тужилац???

Јавни тужилац заступа јавни интерес и када се документује оваква бруталност и незаконито понашање државних органа, мора да реагује.

Иначе, то није јавни тужилац, обична тараба на којој пише чкапи, па ко се упеца...
.

.
Ако тужилац на овакво премлаћивање не реагује, то није јавни тужилац???

Јавни тужилац заступа јавни интерес и када се документује оваква бруталност и незаконито понашање државних органа, мора да реагује.

Иначе, то није јавни тужилац, обична тараба на којој пише чкапи, па ко се упеца...
.
Proveri pa piši o tome.

Da, samo su mirno odmarali nakon čupanja znakova, razbijanja žardinjera, ploča...
Не знам, можда...
---а можда и нису...
Проблем у тој причи је што се у овој земљи више не зна коме се сме веровати.
Као и у свим другим, уосталом, само што је у некима мало мање тешко, нису изнурени ринтањем за богаташе као ми...

Не знам, можда...
---а можда и нису...
Проблем у тој причи је што се у овој земљи више не зна коме се сме веровати.
Као и у свим другим, уосталом, само што је у некима мало мање тешко, нису изнурени ринтањем за богаташе као ми...
Problem u ovoj zemlji je da svako svoj stav gura besno kao jedinu i obavezujuću istinu. Vlastito mišljenje je aksiom i tu nema dalje.

.
Проблем у овој држави је што државни органи не раде у интересу грађана и државе већ у интересу странке на власти.

Државни органи претворени су у партијске органе.

.

cornflakes
.
Бесан јесам, јер не волим лопове, далеко од тога да сам неконтролисан.
Јеси неконтролисан, јер- чим ти се неко супротстави, ствараш слику о њему како он "воли лопове".
Шта мислиш- да ли ја волим лопове? :think:
Него, ти не видиш да је вучић ледепе?
Видим да има елементе њихове агенде, али видим и делове многих других.
А видим и зашто.
И ту се не слажемо, а чим се не слажемо- ево лете етикете...
Геј парада, геј центар Европе, геј премијер, милиони евра и клањање у Сребреници, споразуми и вежбе са НАТО, унутрашњи дијалог о ком нико појма нема, а резултат - да им дамо српску територију за српску територију, па Резолуција 1244 не садржи ништа за Србију, друшкање са Тачијем, помагање Харадинају да формира владу, понижавање Србије на сваком кораку итд.
А резултати тога су...?:roll:
Гејеви само не добијају батине по улицама током параде, што је порпавило имиџ Србије по западу; тим милионом је стечено право да на њихове оптужбе за "ђеносајд" одговоримо оштрије него до тада, и обрукао их пред светом, који се полако дистанцира од те лажи; Вежбе са НАТО-ом да, али и са Русијом, а и одржавамо дистанцу и не учествујемо ни у каквим операцијама НАТО по свету; Космет и даље није признат, нити се види да ће икад, осим у мантрама опозиције у Србији, која тим полу-идиотским оптужбама о издаји само показује своју хистерију и безидејност; просто- пројектујеш, брате.

Шта би од овога Чеда прецртао, али озбиљно?
Ништа, вероватно, кад би било и реалност; али је она врло варљива и недовршена, а при том- Чеда је архивиран као бивши, и велико је питање да ли ће икад више бити релевантан фактор у српском политичком миљеу.
Или стварно верујеш да ће ОН у последњим минутима утакмице, маказицама преко главе да им завуче гол???
Не знам.
Ти верујеш, очигледно, да ће да завуче аутогол, а за то имаш исто толико доказа и индиција, као и за успех бојкота, победу опозиције, и све друге будалаштине којима сте овде утупили до бесмисла пред изборе, а види- шта се десило; они никад јачи...:think:
Дубоко сам уверен да сте им тим само помогли;
невероватно глупа тактика...
Тај, ко је осмислио- стварно зна шта ради, за разлику од вас, који то следите.

Problem u ovoj zemlji je da svako svoj stav gura besno kao jedinu i obavezujuću istinu. Vlastito mišljenje je aksiom i tu nema dalje.
Ма, у реду је да заступа сопствено мишљење, него чије ће, али- када стигну резултати тог заступања, и кад су тако кардинално лоши- ваљда се замислиш- грешим ли, и у чему?
То је проблем са нашом опозиционом сценом, то одсуство било какве самокритике и преиспитивања; као да им је Јеванђеље под мишком, јбт..!?:lol:
Врло неинтеигентно и задрто...

.
Проблем у овој држави је што државни органи не раде у интересу грађана и државе већ у интересу странке на власти.

Државни органи претворени су у партијске органе.

.
Problem u ovoj zemlji je što vi prvo bojkotujete, izvisite i onda smatraš da neko ne radi u tvom interesu. Za svoj interes ne možeš da sediš kod kuće i buljiš u ekran. Interesi se ne ostvaruju tako.
Svuda na svetu partije pobednice izbora uređuju državu po svome. Izvisio si i sad živina tim!

Јеси неконтролисан, јер- чим ти се неко супротстави, ствараш слику о њему како он "воли лопове".
Шта мислиш- да ли ја волим лопове? :think:

Апсолутно сам убеђен да нико нормалан не воли лопове, па ме зато чуди да на очигледан лоповлук уопште не реагујеш, чак и налазиш неке немуште разлоге да се лоповлук оправда.

Мислим на изборни лоповлук који је доказан.

Видим да има елементе њихове агенде, али видим и делове многих других.
А видим и зашто.
И ту се не слажемо, а чим се не слажемо- ево лете етикете...

Није проблем што има елеманата, проблем је што су ти елементи изузетно доминантни. У Вучићевој политици увек имаш естрадну компоненту којом замајава лакомислене, па тако имаш Кона и Несторовића, са НАТО склапа споразуме, а од посете Путина прави вашар, од Русије купује авионе што га ни на шта не обавезује, али неће да састави споразум сличан споразуму са НАТО итд.

Е сада, што ти верујеш да је то још једно његово лукавство, мени је за жаљење. Озбиљни послови тако се не воде, а он има посла са озбиљним махерима који су га не једанпут превеслали, као и претходне плаћенике.

А резултати тога су...?:roll:

Гејеви само не добијају батине по улицама током параде, што је порпавило имиџ Србије по западу;
Ни раније их нико није дирао и не треба да их дира, али убадање оба прста у оба ока народу који ту културу не прихвата и инсистирање да се та манифестација одржава усред града у којем се осим војне параде никаква слична манифестација не одржава је најблаже речено иритантно.

тим милионом је стечено право да на њихове оптужбе за "ђеносајд" одговоримо оштрије него до тада, и обрукао их пред светом, који се полако дистанцира од те лажи;
Како смо им оштрије одговорили након тога? Свет не да се не дистанцира него сада у америчком доњем дому/конгресу гурају резолуцију да се кажњава свако ко не верује у ову будалаштину хашког трибунала.

Вежбе са НАТО-ом да, али и са Русијом, а и одржавамо дистанцу и не учествујемо ни у каквим операцијама НАТО по свету;
Мислим да има много више вежби са НАТО него са Русијом, а наши лекари учествују у оквиру НАТО у Ираку.

Космет и даље није признат, нити се види да ће икад, осим у мантрама опозиције у Србији, која тим полу-идиотским оптужбама о издаји само показује своју хистерију и безидејност; просто- пројектујеш, брате.
Захваљујући ледепе политици Вучића Космет никада није био ближе признању, само ових дана предао је Газиводе, примљени су у Еуропол и толико се не види када ће Вучић да их призна да сваки други дан имаш наслов о признању.
Ово што ти зовеш опозиција, осим Бошка Обрадовића, ја нисам уопште чуо да се противе оваквој његовој ледепе политици, па сте ту на линији.

И потпуно је погрешно да се сада од било кога очекују неке не знам какве "идеје". Није мени проблем што је Вучић на власти. Ја имам проблем што се понаша противуставно и противзаконито. Што је буквално приватизовао државу и у којој је створена атмосфера да може да ради шта хоће и шта пожели и да ником због тога не одговара.

Ми смо већ то имали и није се добро завршило, не видим зашто би овог пута резултат био другачији.

Ништа, вероватно, кад би било и реалност; али је она врло варљива и недовршена, а при том- Чеда је архивиран као бивши, и велико је питање да ли ће икад више бити релевантан фактор у српском политичком миљеу.
Чеда је политички одавно мртав, Вучић му је исисао политичку срж преузео програм и спроводи од А до Ш, без тачке и запете.

Очигледно и ти то видиш, али је разлика између тебе и мене што ти ту видиш некакво његово лукавство којим ће да изигра наше "европске пријатеље" и мислим да си дебело наиван, а ја ту видим превару која нас води у суноврат.

Не знам.
Ти верујеш, очигледно, да ће да завуче аутогол, а за то имаш исто толико доказа и индиција, као и за успех бојкота, победу опозиције, и све друге будалаштине којима сте овде утупили до бесмисла пред изборе, а види- шта се десило; они никад јачи...:think:
Он је до сада дао толико аутоголова Србији да некада помислим да уопште не зна на коју страну треба да напада, да се тако изразим, и за то има доказа за три стране овде.

Бојкот је успео јер је до краја разоткрио лажи и преваре ове власти.

Чим је РИК прекорачио законски рок, морао је да буде распуштен. Државни орган не сме да крши закон.

Међутим, овде је (по ко зна који пут у време ове власти) опет вук појео магарца. Да не причам о 1200 гласова Мађарима у неком селу поред Врања, где није вођена никаква истрага (1200 гласова х 2000 дин.= ~25.000 ЕУР), уценама запослених и да приводе чланове породице итд. итд.

И ово нема никакве везе са опозицијом, ово има везе само са Србијом.

Дубоко сам уверен да сте им тим само помогли; невероватно глупа тактика...
Тај, ко је осмислио- стварно зна шта ради, за разлику од вас, који то следите.
Па ако ти је у реду да се краде на изборима, онда им је стварно помогнуто.

А мислиш да су изашли да би нешто било другачије?

Само би имао боље покриће за крађу...
.

Problem u ovoj zemlji je što vi prvo bojkotujete, izvisite i onda smatraš da neko ne radi u tvom interesu. Za svoj interes ne možeš da sediš kod kuće i buljiš u ekran. Interesi se ne ostvaruju tako.
Svuda na svetu partije pobednice izbora uređuju državu po svome. Izvisio si i sad živina tim!
Mi smo blagovremeno upozorili da će ti izbori biti Lažni, ako 9 meseci pre toga ne oslobodite medije.

Vi ste se nasmijali Hi Hi Ha Ha

Rezultat: 7. juli

cornflakes
Мислим на изборни лоповлук који је доказан.
Теби јесте; мени није.
Као што је мени доказано да је бојкот био погрешан потез и да је неуспео, а ти и даље мантраш о "успеху; индивидуална ствар.

Е сада, што ти верујеш да је то још једно његово лукавство, мени је за жаљење.
Па, ти обуци и црнину, твоја ствар...

Ни раније их нико није дирао и не треба да их дира, али убадање оба прста у оба ока народу који ту културу не прихвата и инсистирање да се та манифестација одржава усред града у којем се осим војне параде никаква слична манифестација не одржава је најблаже речено иритантно.
Зато је и држе, јер је иритантно.
Кад престане да буде иритантно- престаће и да је држе, само што ви, запењени од беса на ту провокацију, то уопште не капирате.
Постоје два начина да се то окрене против њих, али за то треба хладна глава и нешто знања.

Свет не да се не дистанцира него сада у америчком доњем дому/конгресу гурају резолуцију да се кажњава свако ко не верује у ову будалаштину хашког трибунала.
Те "одлуке" не зарезује више нико у свету, осим вас, који не видите измењену слику у геостратешком позиционирању.

Мислим да има много више вежби са НАТО него са Русијом, а наши лекари учествују у оквиру НАТО у Ираку.
Кад чујем да то смета Путину и Пингу, и ја ћу да се изнервирам.

Захваљујући ледепе политици Вучића Космет никада није био ближе признању, само ових дана предао је Газиводе, примљени су у Еуропол и толико се не види када ће Вучић да их призна да сваки други дан имаш наслов о признању.
Еее- ако је писало у новинама- мора да је истина... :lol:
Сад се само сети- чијим новинама?
Што је буквално приватизовао државу и у којој је створена атмосфера да може да ради шта хоће и шта пожели и да ником због тога не одговара.
...за разлик:roll:у од свих претходних, који су све радили по слову закона, а ипак наебали..?
не видим зашто би овог пута резултат био другачији.
Не видиш, јер не желиш да видиш.

Очигледно и ти то видиш, али је разлика између тебе и мене што ти ту видиш некакво његово лукавство којим ће да изигра наше "европске пријатеље" и мислим да си дебело наиван, а ја ту видим превару која нас води у суноврат.
Видећемо ко греши.

Бојкот је успео јер је до краја разоткрио лажи и преваре ове власти.
:lol:

Па ако ти је у реду да се краде на изборима, онда им је стварно помогнуто.
Заболе ме за "изборе".
Нису то никакви избори, него "заокружите једне од већ изабраних".
У фарсама слабо волим да узимам учешћа.

1596957871600.png

* Po Vašoj proceni, koliko je bojkot oslabio Vučićevu vlast i da li je i kako ojačao deo opozicije?

– Bojkot parlamentarnih izbora je van svake sumnje postigao cilj, parlament je izgubio svaki smisao, a Srbija je jasno iskoračila iz kruga demokratskih zemalja u kojima se poštuju ljudska prava i slobode i sada je to potpuno jasno. Opozicija i dalje čeka da se „iskrcaju saveznici na Balkan“ pa će onda da se vodi borba za slobodu. Ta vrsta strategije, „čekanje jer će možda nešto da se desi što će da promeni stvari“, samo ne znamo šta, u prošlosti nije dala rezultate.

* Kako vidite pozicioniranja za predsedničke i beogradske izbore 2022.?

– Ne vidim nikakve ozbiljne pripreme za ove izbore, doduše ima još mnogo vremena, ali s obzirom na ono što trenutno vidim u opozicionim redovima ne gajim poseban optimizam. Kao što rekoh, u opoziciji vlada uverenje da će se odnekud pojaviti „konjica“ koja će rešiti stvari. Nema volje da se ozbiljno i dugoročno radi, sve se svodi na lansiranje saopštenja u kojima se brane načela. Kad su naprednjaci upadali kod nas u opštinu, nismo stigli da napišemo saopštenje, nego smo to rešili na drugi način. Na kraju krajeva, ako se izborni uslovi ne poprave, zar se neće i ti izbori bojkotovati? Šalim se naravno.

* Da li mislite da Vučićeva vlast može da padne samo na pitanju Kosova, to jest po pitanju odnosa prema Evropskoj uniji i Zapadu?

– Ne mislim uopšte da su to ključna pitanja. To su ključna pitanja samo za salonsku opoziciju u prestonici. Vučićeva vlast pašće zbog bahaćenja, sile i uzurpacije svega u Srbiji od strane onih koji jašu koristeći se članstvom u SNS kao štitom dok pljačkaju, uzurpiraju, maltretiraju. Kad se nađe neko da okupi i organizuje sve koji žele zemlju u kojoj ima pravde i nade, da jasno progovori u njihovo ime, tad će doći do promena. Dok ne bude pravde, neće biti mira, kako reče jedan građanin pre mesec dana pred skupštinom, a pravde i nade nema u Srbiji na Balkanu.

цео интервју са одлазећим градоначелником Параћина Сашом Пауновићем

1597832142200.png

Dramski umetnik i odbornik Nove stranke u Skupštini opštine Stari grad za Danas

Ljubivoje Tadić: Bojkot stranke su nanele veliku štetu stvarnoj opoziciji

U izbornoj noći krivio sam sebe što nisam preduzeo neke akcije koje sam planirao, ali razlika u glasovima je isuviše velika da je jedino poraz mogao da bude utešniji.

Ljubivoje Tadić: Bojkot stranke su nanele veliku štetu stvarnoj opoziciji 1

Piše: Marija Stojanović 19. avgusta 2020. 12.00 Izmenjeno: 12.01

Bojkot stranke nisu nimalo naudile vladajućoj stranci, ali su nanele veliku štetu stvarnoj opoziciji. Ja im to neću zaboraviti, kaže u razgovoru za Danas Ljubivoje Tadić, dramski umetnik i odbornik Nove stranke u Skupštini opštine Stari grad, upitan kako komentariše rekordno nisku izlaznost na izborima u toj beogradskoj opštini. Nova stranka takmičila se u Starom gradu na listi „Čuvamo Stari grad – ujedinjena opozicija“, koja je osvojila devet mandata.

* Za šta ćete se zalagati kao odbornik Nove stranke u Skupštini opštine Stari grad?

– Prvo, za osnovnu tačku programa koalicije „Čuvamo Stari grad“, a to je da se pošalje poziv ostalim gradskim opštinama i Skupštini grada Beograda o vraćanju nadležnosti gradskim opštinama u Beogradu. To nije samo političko pitanje, to je pitanje građanskog vaspitanja i razumevanja. Građani mogu samo da protestuju zbog ruženja Kalemegdana, zbog buke, zbog trolejbuskih trasa, i drugih životnih problema, ali tu se njihove mogućnosti završavaju. Tu polazim od mojih principa, odgovornosti za druge a ne samo za sebe, o potrebi da se taj drugi čuje, i o najvažnijem nauku – nauku sporazuma.

* Izjavili ste da ćete predložiti da Stari grad postane „jedinstveni kulturni centar Beograda“. Očekujete li da će vladajuća većina, okupljena oko SNS, u vašoj opštini, podržati takav predlog?

– Predložiću vladajućoj odborničkoj većini i drugim odborničkim grupama da napravimo mapu kulturnog života Starog grada, da gradska opština Stari grad bude snažna podrška alternativnoj umetničkoj sceni, da je zastupa pred domaćim i inostranim institucijama i fondacijama. Jedna od lepota Starog grada jesu njegova umetnička scena i njeni dometi. Na potezu od Svetogorske ulice do Kalemegdana imamo narodne i međunarodne značajne ustanove kulture, a samo nekoliko ulica niže do Dorćola imamo niz scena, galerija i drugih prostora čiji stvaraoci imaju i te kako mnogo dara. Namera ove ideje je da i zvanična i alternativna scena imaju uslove za stvaranje vrhunskih dela.

* Kako gledate na početak radova na postavljanju spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu? Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić poručio je da je to „istorijski dan za Beograd i Srbiju“?

– Predlažem čelnim ličnostima srpske i beogradske kulture da pročitaju i po mogućnosti urame govor Jovana Dučića iz 1935. godine „Kulturni zadaci našeg vremena“. Sada je sve mnogo gore i sa epidemijom i bez. Dobra i za nas aktuelna je misao čuvenog političara iz prošlog veka: „Ako nemamo kulturu, šta ćemo da branimo.“ Od drugih, ali i od sebe.

* Kako ocenjujete izuzetno loš rezultat koalicije „Nek maske padnu“ na parlamentarnim izborima u Srbiji?

– Znali smo za izborne uslove, ali smo izašli na izbore da se borimo. Mi nismo imali uslove i priliku ni za kakvu kampanju. Ja, kao prvi na listi jednog od favorita na lokalnim izborima u centralnoj beogradskoj opštini nisam dao nijednu izjavu, nisam rekao ni reč nijednim novinama, radio-stanici, a kamoli TV stanici. U tom smislu izbori 2020. su za mene noćna mora.

– Bojkot parlamentarnih izbora je van svake sumnje postigao cilj, parlament je izgubio svaki smisao, a Srbija je jasno iskoračila iz kruga demokratskih zemalja u kojima se poštuju ljudska prava i slobode i sada je to potpuno jasno. Opozicija i dalje čeka da se „iskrcaju saveznici na Balkan“ pa će onda da se vodi borba za slobodu. Ta vrsta strategije, „čekanje jer će možda nešto da se desi što će da promeni stvari“, samo ne znamo šta, u prošlosti nije dala rezultate.
Samo sto ovde stoji da je parlament takav kakav jeste zato sto se opozicija sastoji iz minijaturnih liderskih strancica i ne zna sta ce sa sobom.
Vucic ima i dalje brutalnu vecinu, to sto sada sedi sam u parlamentu, totalno nebitno i da su izasli na izbore, ne bi se tu sta mnogo promenilo...

1599520349600.png

Izbori u Crnoj Gori – debakl srpske opozicije

Ne treba objašnjavati sve razloge zbog kojih se politički akteri u Srbiji, pa i opšta javnost, interesuju za političke procese u Crnoj Gori i, razume se, i za rezultate minulih izbora.

Izbori u Crnoj Gori - debakl srpske opozicije 1

Piše: Rade Veljanovski 07. septembra 2020. 18.30

Već od prvih reagovanja vidljivo je oduševljenje dela opozicije, onog, koji je i do sada naglašavao nacionalno i religijsko jedinstvo Srbije i Crne Gore, neuspešno skrivajući želju za dominacijom Srbije i na prostoru bratskog suseda.
To likovanje, kao da se radi o sopstvenoj pobedi, skriva neverovatan paradoks koji bi mogao da se formuliše kao gromoglasan prekor: gospodo, ali opozicija u Crnoj Gori je izašla na izbore! Nije ih bojkotovala!

Tu važnu činjenicu, uslov svih uslova, oni koji bezrezervno hvale rezultate crnogorskih izbora, potpuno zanemaruju, ne pominju je, ne želeći da se suoče sa neprijatnom okolnošću da su ovi izbori bili ogledalo stavljeno i pred njih.

I najzadovoljniji komentatori izbora u Crnoj Gori, a oni su najbrojniji u bojkot opoziciji, tvrde, a naglašavali su to i pre glasanja, da su izbori u ovoj državi bili nedemokratski, nepošteni, pod pritiskom, da su mediji neslobodni, a Milo Đukanović tiranin koji se ne razlikuje od Aleksandra Vučića.
Kako su se to onda crnogorske političke organizacije odlučile da izađu na izbore i zar to u očima ideologa bojkota nije bio pogrešan potez?
Izbori u Crnoj Gori ozbiljan su dokaz debakla onog dela opozicije koji nije hteo da izađe na junske izbore u Srbiji i tako doprineo katastrofalnim rezultatima i sadašnjoj strukturi srpskog parlamenta.

Kritika onih koji su se ponašali drugačije, među kojima je bilo i prevrtljivaca, foliranata, karijerista pa i saradnika režima, ali i iskrenih oponenata, ne može da potisne činjenicu da su crnogorski opozicionari, u vrlo sličnim uslovima, postigli pobedu, jednostavno, jer nisu ustuknuli sa političkog poprišta.
Uprkos toj empiriji, umesto da ućute, bojkotaši i dalje uživaju u političkom teatru apsurda, koji su inscenirali, pa mantraju o tome kako su svi koji su išli na srpske izbore, zaljubljenici u Milov model demokratije.

Druga veoma važna činjenica koja izmiče analitičarima u komparaciji Crne Gore i Srbije, jeste, da su se crnogorski opozicionari, uvažavajući realnost sopstvene heterogenosti, odrekli ideje o jednoj koloni i jednoj listi.

Pokazalo se da je to veoma razumno i da nisu u pravu oni koji vape za nekakvim izbavljujućim jedinstvom opozicije, jednim liderom i sličnim nepodopštinama, a to je upravo nudio deo opozicije udružen u, sada već nepostojeći ili prepakovani, Savez za Srbiju.
Nije mogla da se probije i nadjača ideja dve, tri kolone, za šta se još pre dve godine zalagao Pokret slobodnih građana, a već više od godinu dana i Građanski demokratski forum, Nova stranka i drugi. Nije se to dopalo medijima, političkim analitičarima, pa nije moglo ni građanima.
Smenjivost vlasti i promene, pogotovo posle nečije višedecenijske vladavine, koja nije bila besprekorna, poželjni su i mogu da budu delotvorni. Da li će i biti, šta će nova crnogorska vlast učiniti i koliko će trajati, to treba sačekati.

Od onoga što su lideri pobednici do sada izjavili, najvažnije je da neće skretati sa evropskog puta, neće dovoditi u pitanje do sada potpisane međunarodne ugovore, promeniće diskriminatorske zakone, a pitanje priznanja Kosova neće otvarati, bar godinu, dve.

Kada se znaju polazišta i težnje srpskih nacionalista i tog dela opozicije, može se zaključiti da im od četiri stava nove crnogorske vlasti odgovara samo jedan: revidiranje zakona pri čemu se misli pre svega na Zakon o slobodi veroispovesti. Jel to dovoljno za njihovu toliku radost?
Vole slavljenici crnogorske blistave pobede opozicije da dodaju kritiku onima koji u nekim procesima u Crnoj Gori i ponašanju pojedinih aktera vide klerikalizaciju i da naglase kako je pobeda opozicije ostvarena bez ikakvih mešanja sa strane.

Proteklih dana ih u tome demantuju pre svega ozbiljni i dobro informisani akteri iz Crne Gore, koji uopšte nisu naklonjeni Milu Đukanoviću.
„U tome (izborima) je najbolje prošla koalicija okupljena oko Demokratskog fronta, koja je na talasu protestnih litija, uz ogromnu podršku SPC i zvaničnog Beograda napravila rezultat koji ni sama nije sanjala“, konstatuje Centar za građansko obrazovanje Podgorica.
Potvrđuje se veliki uticaj Amfilohija Radovića na javno mnjenje i izborni rezultat, a nemoguće je sakriti činjenicu da je predvodnik Demokratskog fronta Zdravko Krivokapić odmah posle izbora ljubio ruku Amfilohiju i od njega tražio blagoslov.

Objektivni analitičari crnogorske političke scene naglašavaju da pobednička koalicija mora da se distancira od ideja velikosrpskog nacionalizma, a vrlo energičan i pun entuzijazma Dritan Abazović iz koalicije „Crno na bijelo“, suprotstavljajući se tezi o „prosrpskoj opoziciji“ i sam ističe „ne zato što ne postoje takve stranke ili što takve stranke nisu dobile značajan broj mandata…“

Ovaj simpatični mladi političar, očigledno dobronameran, naglašava potrebu da se formira građanska vlada i dobro je što sa svoja četiri glasa u parlamentu može tome i da doprinese, ali jasno je da neće sve zavisiti od njega.
Kako se populistička Srbija ogleda u ogledalu crnogorskih izbora, možda najbolje pokazuje izjava Vuka Jeremića na televiziji N1, pre par dana: „Srbija treba istinski, solidarno i bratski da podrži novu vlast u Crnoj Gori jer je to pitanje najvišeg državnog i nacionalnog prioriteta i da bi tu podršku trebalo da zajednički zastupaju vlast i opozicija“.

Nije, dakle, važno to što se dogodila promena u Crnoj Gori zbog nje same i što tamo napreduje demokratija, nego eto novog poziva na zavet koji treba da homogenizuje sve političke aktere i zauvek zadrži prste Srbije na političkom upravljaču Crne Gore, umesto da se podrži suverenitet i samostalnost te države i njena sloboda da sama sobom upravlja.

Kao i u mnogim drugim pitanjima i u ovom slučaju, nacionalistička opozicija se raduje istim stvarima kojima i Aleksandar Vučić za koga obavešteni analitičari tvrde da je njegova uloga u crnogorskim izborima bila velika, uprkos verbalnoj uzdržanosti i retorici koja je trebalo da znači nemešanje.
Takvo ponašanje održava, odavno uočen trend, da deo opozicije priželjkuje dolazak na vlast bez izbora ili na nekakvim poklon izborima, posle čega bi mnogo toga ostalo isto, po nešto malo bolje, a nešto mnogo gore.

Autor je profesor univerziteta u penziji i potpredsednik Građanskog demokratskog foruma

Back