Bojimo li se drugacijih verovanja i zasto?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Tema ima psiholoske osnove, ali posto me zanima misljenje religioznih, i onih manje religioznih, zamolio bih da se ne premesta tema na psihologiju.
Kazu da se mrzi ono sto se ne poznaje, uglavnom iz straha, mrznja je i mozda prejaka rec malo, ali cini mi se da postoji neki strah, tj. blaga averzija u drustvu od drugacijih religija bilo da su to Harikrisne, Jehovni svedoci, Muslimani ili pak ateisti.
E pa religiozni i nereligiozni, da vas cujem, zasto averzija prema atestima, vernicima i verskim grupama?

Не бојим се припадника других религија нити гајим мржњу према њима, чак је обрнуто.
Што се тиче Јеховиних сведока она си секта као и остале попут адвентиста, баптиста. На овом форуму сам пар пута имао сукоба са ЈС јер сам их назвао сектом, а они то не воле да чују, а и нервирали су ме. Али их не мрзим, мада их ни не волим баш, некако су ми дражи муслимани него они.
Према атеистима немам исто ништа сем што сматрам да нису довољно упознати и не знају јер ни не желе да знају, али то је њихов избор. Расправе се већином воде не око тога јер их мрзим већ око тога што се те расправе воде већ вековима.
Сатанисти су као секта опасни јер могу да за разлику од осталих да физички нападају неког човека и да га повреде. Ту треба имати једну дозу страха пошто се свако брине за свој живот, идеш ноћу сам и одједном излете 4 сатаниста и избоду те па ти она пију крв, изводе неке ритуале и шта већ раде (пошто сам сад лупио можда). Опет, не требају да се мрзе, али не треба се понашати према њима као према муслиманима, будистима итд.

Одговор на тему би био да људи сматрају да је њихова религија исправна, као што сматрају да је њихова свака мисао исправна, ту највише имамо тврдоглаве људе који мисле да су увек у праву. То је тешко питање, јер данас да сретнеш православца, муслимана, католика, па и сатанисту, сви ће ти рећи: Моја вера је најбоља, она је та права, само кроз моју веру се можеш спасити, остале вере су мање-више у недостатку и шта већ.

Tema ima psiholoske osnove, ali posto me zanima misljenje religioznih, i onih manje religioznih, zamolio bih da se ne premesta tema na psihologiju.
Kazu da se mrzi ono sto se ne poznaje, uglavnom iz straha, mrznja je i mozda prejaka rec malo, ali cini mi se da postoji neki strah, tj. blaga averzija u drustvu od drugacijih religija bilo da su to Harikrisne, Jehovni svedoci, Muslimani ili pak ateisti.
E pa religiozni i nereligiozni, da vas cujem, zasto averzija prema atestima, vernicima i verskim grupama?

He's all-powerful, all-perfect, all-knowing, and all-wise, somehow just can't handle money! Religion takes in billions of dollars, they pay no taxes, and they always need a little more.

George Carlin

On je svemocan, savrsen, sveznajuc, svemudar, ali nekako ne ume sa novcem! Religija uzima milijarde dolara, ne placaju poreze, i uvek im treba jos malo.

George Carlin

Dobro, tema nije losa, ma da malo uvrnuto postavljena u smislu izjednacavanje teista sa ateistima. Zasto bi, recimo, ja mrzeo hriscanskog Boga, muslimanskog Alaha, ili jevrejskog Jahveha (jedan te isti bog sa raznim imenima) kad sam bezrezervno ubedjen da on ne postoji. Mozes li ti da mrzis nesto sto ne postoji? Boga kakav je opisan u Bibliji je zaista zloban, ali ga ne mrzim iz istog razlogo - njegovo nepostojanje. Ono sto zasluzuje specijalnu paznju i ostar tretman su oni koji su se samoinicijativno organizovali u religiozne organizacije i propovedaju notorne lazi na koje nasedaju neupuceni, nepismeni, polupismeni i lakoverni.

Uveren sam da si temu postavio na pravi PF.

[

Poslednja izmena:
Ne bojimo se, mozda pre postoji neka averzija u nekim slucajevima.
Te averzije mogu biti posledice vaspitanja, prilika u drustvu (ratovi i sl.), mozda ponekad imaju ispravne temelje, ali cesto se uopstavaju pojedini losi primeri.
Konkretno ovde strpana su sva verovanja u isti kos, pa mi je tesko da objedinjeno odgovorim.
Ako je pitanje licnog izjasnjavanja licno ne mrzim ni jedan oblik vere, veroispovesti, verovanja, jednostavno mi moja vera to ne dozvoljava.
Podosta sam tolerantna, ali granica je tamo kada i ako pocne da narusava moju licnost, slobodnu volju, privatnost...

Nemam averziju prema drugim verovanjima, čak mi je i nebitno u šta drugi ljudi veruju. Bitno mi je kakav je neko čovek, pa nek' veruje u šta hoće - njegova stvar, sve dok mi tu svoju veru ne nameće. Volim da popričam sa nekim o njegovim verovanjima i da razmenimo mišljenja na neki civilizovan način, ali čim to pređe u vređanje i omalovažavanje mojih stavova, odmah prekidam svaku dalju komunikaciju sa tom osobom na tu temu.

To nije verovanje, Bog nikada nije postojao i nece postojati, ono sto znam necu nikome nikada da pricam
:hahaha:
"У Цара Тројана козије уши".
:hahaha:

- - - - - - - - - -

Shvatam "verovanje" kao verovanje u bilo sta, bar na ovoj temi...
Ахам, има их који верују у ногу од столице... :lol:

Sve što je nepoznato uliva strah. Ako na forumu ima psihologa mogu da kažu da li je to tačno.
Strah čini nepoznato još strašnijim pa mu se pripisuju i osobine koje nema a ponekad nisu ni moguće - ako se malo bolje razmisli.
Promene, pošto u sebi obavezno nose nešto novo i nepoznato, često ulivaju strah same po sebi.
Sve ovo ne mora biti uvek u oblasti svesnog!

Стварно да се чоек уплаши, има ко верује да неверује. :hahaha:
A ima i onih koji veruju da je bog nastanjen na Suncu, a da je raj sakriven na nekom tajnom mestu tako da niko ne moze da se bez zasluga tamo nastai. Bas mi ga je zao da se toliko muci u samoci na Sedmom nebu, a mogao je lepo da zivi s nama ovde u komsiluku i da nam izgradi i crkvu, i manastir, i bolnicu, i ambulantu, i skolu, i decji vrtic, da nam popravi sve ulice, da iz mleka i stocne hrane eliminise sve aflatoksine, itd. Umesto da korisno dela, on zahebava raju. Ma sto zeza raju ni po muke, nev satire i malu decu. Sve mi se cini da tu nisu cista posla i da zbog afiniteta prema decici, usmrcuje ih pre vremana. More biti da se Pahomije na njega umetnuo.

Odlicna ti ova temilica *

Ocigledno je da se ljudi plase drugacijih verovanja
i onda od straha umisljaju da ih neko vrbuje :lol:
ili da im namece svoju veru
a normalno je da neko ko veruje ispoljava svoje stavove i svoju veru
sto neki odmah dozive ko atak na njih
a mozda su oni samo labilni

a u stvari je samo strah od nepoznatog
plus neinformisanost
plus dezinformisanost od strane zlonamernih ljudi
sto rezultira u predrasude

a predrasude u nesklonost

a nesklonost u mrznju

e ta mrznja se super vidi ovde na forumu

na primer potpuno je neprirodno da me neko mrzi zbog ,moje vere a i ne poznaje me

niti mene niti moju veru :)

A ja kao Jehovin Svedok s obzirom da sam poucena Bibliji
ne mrzim nikoga i volim ljude :)

a onda neki mrze to sto volim
to je besmisleno

bye

..

Poslednja izmena:
Pričekaću da te spopadnu neke ozbiljnije boljke ili nesreće
(što ti ja, svakako, ne želim - daleko bilo, pu,pu pu....).
Tada mi to ponovi, da te čujem....!
Glasno, junački, k'o sad.
Sta bi ti u takvim situacijama (ne daj boze, pu, pu, pu) cinio, otisao u manastir ili obliznju crekvu i zamolio popa da ocita nekoliko "Oce nas". Ti, ubedjen sam, neces traziti pomoc lekara, jer oni sto cine ne mogu tako efikasno i brzo da "ozdravljaju". Kada ti ponestane hrana za decu (ne daj boze, pu, pu, pu) ti neces otici u banku da trazis zajam, pomolices se bogu i problem je resen. Ako treba, pomoli se i krsnoj slalvi, tvom zastitniku i on ce intervenisati kod boga da se sto pre tvoj problem resi. Ako bi bog naredio patrijarhu da te zaposli kao blagajnika, ti bi za kratko vreme imao minimum jedan milion evra u svom dzepu.

[QUOTE

Ахам, има их који верују у ногу од столице... :lol:

Pa dobro, ti sad banalizujes, ali neko veruje u nauku, neko u vise bogova, neko u magiju, neko u sudbinu, neko u horoskop, neko u sopstvenu volju..
Ја то на глобалном нивоу. Мало сам се шалио, насмејаше ме неки коментари. :D
Да, тачно, људи верују у свашта. :)
Доказ недовољне просвечености и спознаја у ком смеру иде човечанство, захваљујучи "мочнима". :)

Poslednja izmena:

Back