bogumili - ostalima (prilicno) mrski

Zašto mi da nastavimo, reci i ti nešto. Ili ti sve ovo predstavlja šou?

ja sam svoje rekla, uglavnom
mozda postavim neko potpitanje, tu i tamo i malo pomognem sa "svodjenjem racuna" na kraju...
show? naravno, zivot je kabare onisifore...

Jack - slobodno se prikljuci, ne budi stidljiv...opleti i ti - po kome hoces i kako hoces, ali - gledajmo da bude dobro argumentirano i bez previse okolisanja (tebi kazem onislifore my friend)
znaci, tvrdnja + argumenti, tako cemo ili ja necu da se igram s vami...

Posle lekcije koju je dobio od cara Manojla, Stefan Nemanja se primirio i do kraja carevog života nije preduzeo ništa što bi ovog moćnika moglo da naljuti. Međutim, Nemanja je slabije od sebe imao na drugoj strani - u svojoj zemlji. Osim što je braću doveo u red, nateravši ih da priznaju njegovu vrhovnu vlast, odlučio je i da Rašku učini verski jednoobraznom zemljom, tj. isključivo pravoslavnom. Glavni problem na tom putu bili su mu bogumili. * Zato je Stefan Nemanja krenuo u veliko istrebljenje (danas bi to nazvali genocid) svih onih bogumila koji nisu želeli da prihvate pravoslavlje i da se pokrste. Jedni su uspeli da izbegnu u Bosnu kod Kulina-bana. drugi su se pokrstili, a oni najprivrženiji svojoj veri masovno su ubijani, pa su čak i živi spaljivani u ime Hristove crkve i pravoslavlja. * * Na velikim lomačama spaljivane su i bogumilske knjige (prizori koji će se ponoviti i u vreme Trećeg rajha), tako da istrebljenje (genocid) nije bilo samo fizičko nego i duhovno. ** *

Vladika Atanasije Jevtić, na primer, ovaj masovni i zverski pokolj ljudi okarakterisao je "medicinskim" rečnikom, rekavši da je bogumilstva zle "koga je Stefan Nemanja progonio sa srpskih prostora kao gubu...". (Politika 23. jun 1994.) Dakle, Nemanjino nasilje je opravdavano na isti način na koji su ustaški poglavnik i doglavnici opravdavali nasilje nad Srbima. ili nacisti nad Jevrejima. Red poteza je bio identičan-prvo je nešto proglašava no zlom za narod, veru i državu, a onda je 10 zlo iskorenjivano upotrebom najsurovijih sredstava.

Fuj SPC!

Back