Recimo neki Rus se doseli u Zemun. On i dalje ima ruski pasoš.
Tako da su to odvojene stvari; ali ako već troši bandere u Srbiji onda ima logike da postane poreski obveznik.
Ništa to ne zanima naše Bušnje koje kažu: "Daj ti meni, ba, papjire, a te obaveze moreš sebi u Šupenhagen."
Porez placas u zemlji u kojoj ostvarujes zaradu, a da bi se sprecilo dvostruko oporezivanje postoje medjudrzavni bilateralni ugovori koji to sprecavaju.
Ako odes iz Srbije u Nemacku i radis tamo 3 meseca za 5000 evra drzava ti uzme 1500 evra . Medjutim, po Srpskom zakonu na tu zaradu drzava ti ovde uzme i do 50 % od bruto zarade. Tj, nasa poreska hoce da te oporezuje do cak 2500 evra za svaki mesec ( ovo zavisi koliko je od poreskog sluzbenika na koga naletis jer ne poznaju zakon niti , zaposleni preko veze) , e onda dolazi se do paradoksa da ti ostane 1000 evra od plate . I tako svaki mesec.
Ovo ti govorim jer sam imao problem sa poreskom. Ovo ti je primer na meni.
E sad, ja sam se zahvaljujuci advokatu pozvao na medjudrzavni ugovor izmedju Nemacke i Srbije o sprecavanju dvostrukog oporezivanja. Pa su mi posle 2 godine preko suda vratili novac . Uglavnom racunali su mi da sam na nemacki porez doplatio nekih 375 evra zbog razlike u poreskoj osnovi. Malo komplikovano , cak i moj advokat koji se time bavi nije bas u pocetku razumeo problematiku narocito sto je nasa poreska jako konfuzna i ima jako neobrazovano osoblje. Zdravstveno sam morao da platim iako nisam bio u zemlji i nisam koristio usluge zdravstva, a i u zemlji sam se vodio kao nezaposlen. Penzijski fond je takodje hteo svoj deo iako je zvanicno protivzakonito da se uplacuje penzijsko za isti period na dva mesta. Pa su odustali nakon sto im je moj advokat objasnio da je to krivicno delo.
Ceo problem mi je nastao tako sto je firma koja me angazovala uplacivala platu direktno na bankovni racun u Srbiji.
Zato sam posle saznao da se otvori racun u banci u inostranstvu i onda se iz strane banke prebacite novac sa jednog na drugi racun I naglasite da je u pitanju Family money. Ima opcija koja se tamo oznacava prilikom prebacivanja. I mirni ste. Do 15 hiljada evra. Posle vam banka u Srbiji trazi da dosjete licno u banku da potpisete izjavu o poreklu novca, to je zbog zakona o pranju novca i terorizma. Ali eto, imao sam taj problem. Inace , cak i kada ste 50% plus 1 dan godine van Srbije i kada vam je po zakonu mesto prebivalista i interesa zivljenja , poreska u Srbiji pokusa da vas oporezuje po nekim svojim random nahodima koje ni oni ne znaju da objasne iako to ne mogu po zakonu, ali to je vise zbog toga sto poreski sluzbenici nisu informisani o medjudrzavnim sporazumima kako bi se resila takva pitanja jer nema logike da radite u inostranstvu ako vam drzava uzima skoro sve. Al kod njih je ako prodje , prodje.. zu svakom slucaju na sudu uvek mozete da ih dobijete, novac koji uzmu moraju da vrate jer sud prati zakon ne zelje i nesposobnost pojedinaca poreske uprave.