Blogovanje

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobrodošli. Ovo nije blog.

Ovo je mesto za druženje, ćaskanje, pitanja, predloge.

Za početak, samo zato što mnogi ne znaju gde se nalazi, ovde stavljam kućni red kuće koja je naš domaćin; nalazi se ovde: Pravilnik Bloga.

Ako Vas nešto tišti, a nigde nije zgodno da to kažete, kažite ovde.

Srećno!

Poslednja izmena od moderatora:
Evo Ideje za Andrriana u kojoj bi mogao da se uklopi u okvir Pravilnika Bloga Krstarice - neka otvori jednu blog temu s uvodnim postom u kojem će objasniti čemu služi blog, zašto piše, zašto briše, bla, bla, sve svoje životne tragedije, samrtni ropac i sl. (izvinjavam se na cinizmu) a onda neka na toj (jednoj) blog temi dodaje pesme i pretvara ih u iksove kako god i kada god želi. Kada doda novu pesmu, njegova tema skače na prvo mestu, svi je vide i mogu da pročitaju novu pesmu. Kada zaželi, može da je obriše (mislim objavu pesme u blog-temi, koja se ne nalazi na mestu uvodnog posta).

Sada govorim kao korisnik Krstarice, a ne kao moderator. Pitam se da li umetnik može biti isfoliran lik, prevarant, lažov u vezi onog što radi ili je iskrenost njegove umetnosti preduslov svih uslova da to bude umetnost? Šta mislite?

Umetnik ne može stati u bilo kakvu racionalno napisanu rečenicu. Ako je umetnik.

Pomenuti pesnik je, bar ja tako vidim, ovde najmanji problem.
Kada bi ovde postojali zanimljivi sadržaji, niko ne bi obraćao pažnju na jednog "sumnjivog pesnika".
Ali sadržaji skoro da ne postoje. I biće mnogo gore.
Zanimljive naslove i sadržaje pišu zanimljivi ljudi. To nije beslovesna masa čiji se klikovi broje, to je ljudski resurs.
Nedostatak ljudi je problem koji bi trebalo neko 1. zainteresovan, 2. pismen i 3. ovlašćen da rešava.
Pogledaj samo naslove na prvoj strani, a zatim na, recimo, tristapedesetoj, i samo će ti se kasti.
Tamo ćeš pronaći, i kao autore i kao učesnike u diskusiji, imena koja ti se smeše iz izloga knjižara.
Afirmisane pisce, javne radnike, slavne ličnosti.
I nije stvar u autoritetu nego u harizmi. Svako želi razgovor sa nekim ko ima šta da kaže i ume da vodi razgovor.
Pročitaj, eto, naglas naslove na prvoj strani svojim ukućanima i posmatraj izraze lica, reći će ti sve što treba da znaš.

Pisao bih i ja mnogo češće, ali ne ispod nečijeg nedostojnog naslova, u brlogu. Ne moram baš da se prljam.
Iz istog razloga, neprljanja, je i filozofska kafana otišla u stečaj, al to nije tema pa ću nastaviti da ćutim. :tajna:

Sada govorim kao korisnik Krstarice, a ne kao moderator. Pitam se da li umetnik može biti isfoliran lik, prevarant, lažov u vezi onog što radi ili je iskrenost njegove umetnosti preduslov svih uslova da to bude umetnost? Šta mislite?
Odavno ne videh ovako dobro pitanje... Volim što je sada ora za odgovore...
Mislim da se mogu pisati elaborati kao odgovor na to pitanje...
Ja ću za početak da odgovorim kratko: ili je jedno, ili drugo... ljudi sa senzibilitetom, a i oni "tvrđi" mogu lako proceniti, naravno ako odbace pristrasnost, a ubace znanje i kritički duh!

Na ovo pitanje jedini merodavan odgovor daje samo delo.
O liku umetnika neka govore njemu bliski, a možda ni oni nemaju pravu sliku, uključujući njegovog terapeuta.

...velika je nesreca kad umjetnik bilo to slikar , vajar ili iz drugih oblasti,
svejedno...kao licnost sasvim u kontrastu sa svojim stvaralastvom
a jos nesrecnije
ako je isti i veliki stvaralac tj. kvalitet
a cesto je...zato kriticari i upucuju na djelo a ne biografiju...
Bravo!

Ja cu sebi na stetu dati slobodu da komentarisem personu umjetnika.
Jedina njegova krivica je kao sto rekoh prije, sto na tren otvori nebo prema beskrajnom universumu ljubavi.

Ako je umjetnik ekscentrik je li to neki neoprostivi grijeh?

...cest slucaj...nas Milic od Macve ...Tesla je isto umjetnik u Nauci
ali rijetko je pruzao ruku u pozdrav...
Upravo kako i rece, draga mi Tamnino,
...da li neoprostiv greh...?
i imas u svom spekulisanju odgovor...otvori nebo prema beskrajnom univerzumu ljubavi..."
To 'otvaranje' ga i kosta otudjenja od prizemnog...

573110

Ne znam zašto mi se po glavi vrzmaju Puškin i Dostojevski... i ne mogu da nađem primer pesnika-pisca, slikara, kompozitora, pa čak i igrača ili pevača, koji nije svoj život pretakao u svoju umetnost.

Pomenuti pesnik je, bar ja tako vidim, ovde najmanji problem.
Kada bi ovde postojali zanimljivi sadržaji, niko ne bi obraćao pažnju na jednog "sumnjivog pesnika".
Ali sadržaji skoro da ne postoje. I biće mnogo gore.

On jeste poslužio kao inspiracija, ali zaista ne misleći na njega želim da shvatim da li je iskrenost u vezi sa onim što radiš preduslov da bi bio umetnik.

Na primer, ako slikar govori kako slika svojom krvlju da bi privukao pažnju, a da to zaista ne radi.

Da li je umetnost produkt svesnog i racinalnog napora ili taj deo samo sarađuje sa nečim drugim koje zapravo stvara?
Mislim da je ovo drugo u pitanju.

A želja za privlačenjem pažnje se podjednako javlja kod svih ljudi.
Nema nikakve veze sa umetnošću.

Dobro jutro:heart:

Ne znam zašto mi se po glavi vrzmaju Puškin i Dostojevski... i ne mogu da nađem primer pesnika-pisca, slikara, kompozitora, pa čak i igrača ili pevača, koji nije svoj život pretakao u svoju umetnost.
To je pitanje postavke sveta.
Da li je uzročno posledičan ili nekako drugačije funkcioniše.
Ne sumnjam da u nekim oblastima jeste uzročno - posledičan,
ali mi to objašnjenje ne stoji u oblasti umetnosti ili psihe uopšte (da ne kažem duše).
Moj doživljaj je da su ti ljudi rođeni da na prvom mestu stvore baš takvu umetnost,
a zato su im date i određene okolnosti, karakter, sudbina itd...

To je pitanje postavke sveta.
Da li je uzročno posledičan ili nekako drugačije funkcioniše.
Ne sumnjam da u nekim oblastima jeste uzročno - posledičan,
ali mi to objašnjenje ne stoji u oblasti umetnosti ili psihe uopšte (da ne kažem duše).
Moj doživljaj je da su ti ljudi rođeni da na prvom mestu stvore baš takvu umetnost,
a zato su im date i određene okolnosti, karakter, sudbina itd...
Vidi slučaj Fredija Merkjurija. On je rekao (citirao Platerse) "ja samo odlično glumim" (I'm the great pretender), a u drugoj prilici "ja sam samo muzička kurvа", ali šta je to ako ne pokušaj da se bude potpuno iskren?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back