Evo, sitni sati su, mene drži neki vrag da vam pišem...
Malo se otima kontroli ova situacija sa Andriannom, pa bih volela da napišem kako ja to vidim...
Usput, pridodati su različiti komentari, tako da već liči na prilično udrobljenu čojbicu.....pa ću i ja
s' brda s' dola...
Neću da kažem da ja bolje razumem situaciju, ili da sam pametnija, ali moram da kažem da sam puno godina provela
radeći za stranog poslodavca, kapitalistu, a to je bilo i kada je samoupravljanje bilo još u modi...
Jedan od problema koji imamo je taj da ne shvatamo baš jasno da je kapitalizam zavladao , ali da naš mental to još
nije prihvatio... Biti kapitalista je divno!  Krstarica je privatno vlasništvo gde mi možemo doći slobodnom voljom, ali se
moramo povinovati zakonicima vlasnika... putevi u Krstarici idu pravo, pa malo levo, pa nagli zaokret u kružnom toku, pa desno...i vozi...E, neki vole da voze desno, pa pravo, pa bi da se parkiraju na nedozvoljenom mestu, pa bi da voze u suprotnom smeru... I ja sam vozač i znam da mi smetaju jednosmerne ulice, gužva, sirene, nervozni vozači...pa sam opet sela za volan i odvezla se gde sam htela, kako sam znala i umela, putevima na kojima ne plaćam kazne... Bila sam malo opširnija, dođe mi tako u ovo doba, jer sam tip sove...
Hoću reći da Krstarica ima svoja pravila, kojih moramo da se pridržavamo...Pravila moraju (jadni) moderatori da sprovode...
Moderatori su isto blogeri, odabrani po ne znam kojem kriterijumu, tako da su neka vrsta tampon zone između nas koji ne bi da se držimo pravila i vlasnika, koji ne želi ni nas, a ni moderatore da viđa...jer, vlasnik Krstarice ima jasan plan: oblačić na kome se nalazimo je samo njegov... mi koji dođemo, pišemo, čitamo, svađamo se, prepucavamo, idiotišemo se, kreativno ističemo, postujemo svoja remek dela, slike, misli, pesme, priče, šta god... i sve mu to poklanjamo! Ovo je darodavaonica! Takva je igra! Igra nije samo tu...posao se i dalje nastavlja, što nas je više, veća je zarada vlasniku...i...da ne idem dalje i ovo je dosta...
Ko su moderatori?  Moja snaja je bila moderator, pa se posle kratkog vremena zahvalila na tome... Sećate se Wirtz-a... i on je bio moderator...mekan..niko ga nije zarezivao, znali su da je tolerantan i nežan... narod je takav...čitala sam Bau-a na Književnosti...vidim da je prijatan i pristojan i drag čovek... moram priznati da sam se iznenadila kada sam videla da je Mrkalj postao moderator... o njemu sam malo znala, osim što sam viđala njegove tekstove, stručne, koje ja nisam čitala, jer to nije moje interesovanje...delovao mi je učeno i ozbiljno...nedavno sam videla da je kao moderator i tolerantan i učtiv i prijatan sa blogerima, ali kada preteraju, dobiju ćušku...i - sigurna sam da to nije Mrki koji deli ćuške, već posao koji obavlja...čak je objasnio da ovo nije samoupravljanje, da mu je jezik brz i jezgrovit (da bi bio jasan), objasnio je stav Krstarice da Adrianno ne može da briše svoje radove, jer Krstarica prosto nije tako ustrojena...ovaj prostor neta koji ja sada koristim za pisanje, a vi za čitanje je tuđe vlasništvo... sa svojim pravilima, koje Andrianno ne poštuje...i neće mu se dozvoliti da ne poštuje...
..."jel ja sada treba da ispred svakog slova na Blogu turam Licencu o Autorskim pravima"? - pita sanjalicca... evo ti odgovor:  ne vredi ti nikakva licenca...ono što si poslala u etar - nije više tvoje...u ovom slučaju je to vlasništvo Krstarice... ako ti se ne dopada pomisao da poklanjaš nekom svoje kreacije, ti se ne pojavljuj na netu uopšte...jer - svaki portal koji bi koristila, postao bi vlasnik svakog piksela koji bi stigao sa tvog kompjutera... to je (ružan i lep) svet nove tehnologije, svet kompjutera... ako želite da uživate u čarima napretka interneta i čarima krstarice, to ima svoju cenu! To važi za sve nas...to važi i za moderatore... I ne budite naivni da će za svaku "sraćku" da trči vlasnik Krstarice da vam objašnjava kako stoje stvari... tu su moderatori, to je njihov posao... vlasnika ne intereuje da li ste vi tu, ili ne... doći će drugi umesto vas...mi smo masa, cifre, on nas ne vidi i ne treba da nas gleda...
Ostaje pitanje tona kojim se moderatori obraćaju nama - raji... Obavljanjem gušiteljskog posla, shvatili su usput da ih forumaši ne mirišu kao ranije, ali znaju oni da to nije pitanje njihove neke greške, već našeg nerazumevanja...Ipak, moramo primetiti da ima moderatora i moderatora... zavisi od lične kulture, pameti, srca i duše čoveka koji je moderator... Lično, slažem se lepo sa par moderatora, postoji jedna koja me ne kapira ispravno, ona meni indirektno soli pamet, ja nju ignore...sto ljudi - sto ćudi...
Mislim da mi - forumaši, moderatore posmatramo kao čuvare u logoru i imamo gard prema njima...to nam je urođeno, volimo da se bunimo "ko Grk u apsu"... a oni, često kao Wirdz, imaju previše mekote, neki previše strogoće....kažu mudraci: "daj čoveku vlast, pa ćeš videti kakav je"
Raspisala se sova večeras!
Dragi moji...ja ću ostati na Krstarici...Volim ove momente kada mogu da vam pišem...da se nekom na ovaj način obratim...ja to volim... ovde sam stekla bolje prijatelje, nego što sam stekla u reali...Krstarica je za mene divno mesto...mesto susreta, druženja, pisanja, pa čak i svađanja sa tamo nekim non gratama... sve što sam napisala, svaki piksel poklanjam Krstarici, neću brisati svoje, ali neću ni komentarisati Adriannovo, jer se osećam magarcem i nepoštovanom  kada on obriše svoje stihove... to ne razumem, sa time se ni ja ne slažem... žao mi je što je sanjalicca obrisala svoje, mislim da je to ishitren potez...
Takođe mislim da je najpametnije da shvatimo što pre kako stvari stoje i da se u okviru tuđih pravila organizujemo...Jer, ne postoji Google, ne postoji Krstarica, ne postoji portal, niti vlasnik, niti moderator, koji može lepotu ljudsku da nam oduzme, kao ni hrabrost, toplo srce, ljudskost i dobrotu... niti mi to poklanjamo nekom...ti dragulji uvek ostaju u našem vlasnišvu, nalazili se mi u pećini, ili 18 svetlosnih godina udaljeni u kosmosu... u pravu je Mrki kada kaže da ovo nije samoupravljanje... ovo je novo vreme...to vreme kapitalizma sam odavno iskusila, adaptirala se i zamislite - preživela, hahahahah....i nisam zbog toga postala lošiji čovek...
Mogu ja još ovako da pišem nekoliko metara, ali vidim da sam već preterala...
Nadam se da ćete mi oprostiti...
Grlim vas sve redom...i molim da nađete snage da ostanemo zajedno u toleranciji i većem razumevanju...