Bljesak u oku

Vesna Stanojevic

Početnik
Poruka
22
Imam 40 godina i imam zdravstveni problem koji mi se desava jos od
detinjstva,naime pojavi mi se iskra u vidnom polju i povecava se,zatim ne vidim
delove slike na pr:gledam svoju saku,a vidim samo prste ili bilo sta da gledam
vidim samo delimicno,onda se u uglu oka pojavljuju cik-cak linije crvene i zute boje i onda se sve povuce za 30min>samo od sebe.
posle toga mi se javi blaga glavobolja i mucnina.Sve moguce preglede sam uradila ,pocev od krvne slike do MRglave i svi rezultati su u redu,kao i uvek,jer nikada nisam imala ni secer ni holesterol ni bilo sta drugo sto se tice krvne slike i zdravstvenog stanja uopste! Nema pravila kad ce da se desi taj nekakav napad,jer se desava iznenada,ujutro,u toku dana,preko noci,Nekad prodje i po godinu dana da mi se ne desi,a desilo mi se jednom dva dana za redom! Strasno je neprijatan osecaj kad se todesi i pogotovu kad sam na poslu,pa ne vidim lepo tastaturu i nisam u stanju da radim. Ako neko ima ovakve ili slicne simptome neka se javi,jer mi stvarno nije jasno sta se desava!

Pozdrav!

Весна, да ли Вам је неуролог рекао нешто о тим главобољама након губитка дела видног поља?
Ово што сте описали је као из уџбеника такозвана аура пред напад мигрене.

Neurolog mi je rekao da mi je to na nervnoj bazi,sto je meni nekako

nelogicno,jer sam rekla otkad mi se to desava.Vec sam rekla da mi se desilo
jednom da sam se probudila nocu i imala napad,a nocu je organizam opusten
ili najnormalnije sedim i gledam TV i odjednom ne vidim lepo slova i sl.
Prepisao mi je Bromazepam koji sam pila,nije bilo poboljsanja,pa mi je zatim
preporucio Ginko gard,zbog verovatno slabe mozdane cirkulacije,ali meni se
opet povremeno desava isto,samo nekad manjeg,a nekad veceg intenziteta.
Jedini pregled koji nisam uradila je snimanje vratne kicme,ali mi je neurolog rekao da je verovatno i to dobro,kao i sve sto sam radila do sada,tako da imam utisak
da ni on sam ne zna o cemu se radi!

Neurolog mi je rekao da mi je to na nervnoj bazi,sto je meni nekako

nelogicno,jer sam rekla otkad mi se to desava.Vec sam rekla da mi se desilo
jednom da sam se probudila nocu i imala napad,a nocu je organizam opusten
ili najnormalnije sedim i gledam TV i odjednom ne vidim lepo slova i sl.
Prepisao mi je Bromazepam koji sam pila,nije bilo poboljsanja,pa mi je zatim
preporucio Ginko gard,zbog verovatno slabe mozdane cirkulacije,ali meni se
opet povremeno desava isto,samo nekad manjeg,a nekad veceg intenziteta.
Jedini pregled koji nisam uradila je snimanje vratne kicme,ali mi je neurolog rekao da je verovatno i to dobro,kao i sve sto sam radila do sada,tako da imam utisak
da ni on sam ne zna o cemu se radi!
Веровтно и не зна. ;)
Мозак је минимално истражен орган. Многи феномени још увек чекају на разјашњење.

To imam ceo život. Dijagnoza je migrena. U mladosti mi se to završavalo nesnosnim glavoboljama i mučninom sa povraćanjem. Počne ispadom iz vidnog polja, pa se pojavi "munja" sa leve ili desne strane koja raste i kada se izgubi, počne glavobolja. Ako je munja levo, onda je glavobolja u desnoj obrvi, i obratno. Ispade iz vidnog polja imam i dalje, samo bez glavobolja.

Meni se čak dešavalo da se oduzme cela desna ili leva strana, utrne ta strana nosa, jezik... i ne mogu da sastavim rečenicu kako zamislim da kažem. Kažu da je uzrok stres, moguće, jer od pre par godina sam malo promenila način života i nisam imala takve napade.

Hvala za ove odgovore,sada mi je malo lakse,jer sam mislila

da sam jedinstven slucaj i jos pomisljala da je mozda u pitanju mnogo

ozbiljnija stvar tipa TIA ili mozdani udar,mada je neurolog iskljucio ove

ove moje pretpostavke,jer ne postiji nikakvo zakrcenje krvnih sudova,ni

pritisak tako visok da bi doslo do toga.Da li postoji lek kojim se sprecava

migrena tj.njen nastanak?

Hvala za ove odgovore,sada mi je malo lakse,jer sam mislila

da sam jedinstven slucaj i jos pomisljala da je mozda u pitanju mnogo

ozbiljnija stvar tipa TIA ili mozdani udar,mada je neurolog iskljucio ove

ove moje pretpostavke,jer ne postiji nikakvo zakrcenje krvnih sudova,ni

pritisak tako visok da bi doslo do toga.Da li postoji lek kojim se sprecava

migrena tj.njen nastanak?
Весна, мождани удар је искључен јер он подразумева неуролошке дефиците који трају минимум 24 сата. А ТИА , посебно кад се понавља, углавном је увод за акутни исхемијски мождани удар.Може ТИА и засебно да се јавља али ако се понавља често, чешће од 4 пута у две недеље, обично најави мождани удар. А како се то код тебе дешава од детињства, веома је јасно зашто је неуролог одбацио ту могућност. ;)
Лекови против мигрене постоје, преписује их неуролог. Ако си у Бг-у моја топла препорука ти је да дођеш до професора Мирослава Ковачевића, он ради у клиничком центру и баш се бави церебро-васкуларном патологијом.

Најлакше је да узмеш упут за клинички центар, за неуролога, и да онда на шалтеру тражиш да те распореде код њега. ;)
Вероватно ћеш морати да сачекаш коју недељу да дођеш на ред али вреди. Професор је заиста сјајан и стручњак. А најважније је да се баш бави том врстом неуролошких тегоба.

Back