Блиц питања и одговори

Drugari, krenuo sam u renoviranje sprata, pa sam resio da dodam jos neku uticnicu. Medjutim, kad sam krenuo da cackam po instalaciji, cisto da vidim sta i kako, odakle dolazi struja, gde da stemujem, itd., vidim da nema uzemljenja. Posto to nisam nikad raido, pozovem majstora, medjutim njemu se nesto ne radi uzemljenje, kao moze i bez njega (imam uzemljenje u prizemlju). I ovako i onako sam stemujem, krpim kanale itd. tako da on tu nema neki tezak posao. Interesuje me da li uzemljenje ide do strujomera ili kako? Skoro da sam zavrsio posao oko stemovanja tako da nemam nesto mnogo dodatnog posla oko uzmeljenja, mozda maks 10m stemovanja kako bih spojio sve razvodne kutije na uzemljenje. Sumnjam da mu se ne svidja da sklanja strujomer, ali jednostavno hocu uzemljenje, sklopku, itd. da sve bude po PS-u, jer necu dva puta da radim isti posao.

PS
Ako nekom bude trebao savet u vezi lakog betona i ispravljanja ploce koja je kriva 10 cm, tu sam da pomognem ;)

Uzemljenje je jako bitno ali stara gradnja to nije praktikovala. Postoje dve vrste uzemljenja, takozvano francusko i pravo uzemljenje po Ps-u. Francusko uzemljenje je neka kao improvizacija, spaja se na vodovodnu čeličnu cev tako što se veže za nju spojnicom ili najbolje letovanjem (kalaj). To je neko rešenje koje se najčešće koristi u starim zgradama jer nije baš svakome lako da provlače novu instalaciju do prizemlja niti zgrada ima ikakvo uzemljenje. Normalno uzemljenje po PS. u se sprovodi do prizemlja i ukopava u zemlju oko kuće, nešto slično postavljanju gromobrana.
Ako imaš u prizemlju uzemljenje, onda provuci kabl od glavne table sa osiguračima na prvom spratu do table u prizemlju i spoj na postojeće uzemljenje. Dalje razvodiš uzemljenje po celom spratu. Najbitnije je da imaš uzemljenje u kuhinji i kupatilu ako ti je komplikovano da sve raskopavaš ili su ti uske bergmanove cevi da provučeš nove deblje kablove. Nekada se u staroj gradnji koristila žica 1,5 kvadrata za sve sa krpenom izolacijom što je jako rizično danas. Obavezno stavi automatske osigurače nekog pristojnog proizvođača sa vatrostalnom kutijom jer se ovi jeftini brzo troše pa kako sve češće iskaču, postaju sve tanji i slabiji. Drvene kutije sa osiguračima su zabranjene jer izazivaju požare.

Nadam se da sam malo pomogao, pitaj ako nešto škripi :)

Iz prizemlja je bila izvucena zica, zakopana je u zemlju, vidi se iza kuce :). Imam jednu tablu sa osiguracima, nalazi se na stepenistu, tako da nije puno udaljena od sprata. Kupatilo i kuhinju na spratu nemam, ali ih pravim, i navjvise zbog toga i inisitiram na uzemljenju, necu kupatilo bez uzemljenja

...ima na Ibarskoj kod Metroa, neka firma koja se bavi stoalrskim alatom i pozamanterijom za namestaj...mozda oni imaju to...nisam bila mada sam
planirala, ali me nesto omelo...

To Je ZoMont
http://www.zomont.rs/

Ljudi,gde mogu da kupim nove ručke ( ili kvake,kako se zovu tačno ne znam ni sama ) za drvene prozore ?
da li ima neka radnja u Bg ili da odem na buvljak ili u Pančevo ?

Vrlo je bitan detaljan opis, tačnije slika.
Razlikuju se dosta, nekih starih modela ( iz 60-70ih) više i nema. Najbolje stavi sliku pa ako je neko video taj model , da ti javi.

Poslednja izmena:
To su verovatno one crne socijalne što stoje na sredini prozora pa oh okrećeš levo desno, plastične su i pucaju. One prastare sto vire sa donje strane kao polugica, tu nema šta da rikne sem što otpadne ona kuglica. Nju sam kupio u prodavnici pinoles na autokomandi, stavlja se na fioke i paše odlično

ima neko iskustva za ovaj bojler?moze da zameni veliki bojler u kupatilo?ili je samo za umivanje?
http://www.bojler.co.rs/bojler.php?Presto-protočni-bojler-4.4KW---cevi-sa-navojem-G-3/8-195015/136

to jeste protocni bojler. necu zalaziti u ustedu struje
pise da je kolicina tople vode 2.5 litara u minuti.

e sad dal je to vama zenama dovoljno pri tusiranju to bog otac nebi znao :lol:

najveca mana tih bojlera je da MORAS da imas jak pritisak da bi se grejanje ukljucilo.
ja ga imam u radionici i sluzi mi samo za pranje ruku,soljica i sl.
a drugar koji zivi na krajju sela (prilicno udaljen od pumpe i ima slab pritisak) on gotovo da nema sanse da ga koristi.
pogotovo u vreme kada se zalivaju baste i sl. jedino u sred noci kada je vodovod rasterecen moze da ima dovoljan pritisak da bi se cokocalo ukljucilo

moram da kupim bojler,pa sada sledi dilema
suvi grejaci http://www.tehnomanija.rs/bojleri/gorenje-bojler-gbfu-80-sim-simplicity.html
ili potopljeni ali pise da ima manje toplotne gubitke i nekako lepse izgleda
http://www.eponuda.com/bojleri/gorenje-otg-80-slim-simplicity-white-bojler-cena-213602
sta je bolje odabrati?hvala
Између ова два нема велике разлике осим што први може да се монтира и вертикално и хоризонтално. Губици које помињеш су маркетиншки мамац, јер нису навели услове одавања топлоте. По овоме, и ако га монтираш напољу, на -20 држаће исто као да је монтиран унутра. Ваљда се "подразумева" да је сваки купац толико технолошки поткован да аутоматски, по рођењу, зна све параметре сваке техничке карактеристике.
Иначе, оба ова бојлера су емајлирана, што је најмање пожељно решење за бојлере. Гаранција је условна, што значи да мораш да провераваш аноду (то јест, овлашћени сервис, по њиховој тарифи) која служи да уместо грејача сакупи каменац из воде.
Имам предлог за тебе: ЛИНК
Прохромски казани, 10 година безусловне гаранције на казан, 2 године на електро-елементе. Може се платити на три рате.

Измена:
Заборавих да напоменем: Купујте домаће!

Измена:
Заборавих да напоменем: Купујте домаће![/QUOT

Hvala tako cu i kupiti,i ovako nisam obozavalac Gorenje kao sto je moja okolina,Magnohrom ima 20 god,istina da nekih 8 god nije radio ali stalno je bio pun vode i samo jednom je ociscen od kamenaca i samo jednom je termostat crkao,radi i sada samo mislim da mi puno trosi jer je od pola na gore topao kao radiator,ne znam da li moze nesto da se ucini oko te izolacije?da se puni recimo.

Измена:
Заборавих да напоменем: Купујте домаће![/QUOT

Hvala tako cu i kupiti,i ovako nisam obozavalac Gorenje kao sto je moja okolina,Magnohrom ima 20 god,istina da nekih 8 god nije radio ali stalno je bio pun vode i samo jednom je ociscen od kamenaca i samo jednom je termostat crkao,radi i sada samo mislim da mi puno trosi jer je od pola na gore topao kao radiator,ne znam da li moze nesto da se ucini oko te izolacije?da se puni recimo.
Фирма са линка који сам ти дао ради замену само казана прохромским, са услугом демонтаже и поновне монтаже. Сигурно раде Магнохромове бојлере. Не раде једино ако се у изолацији користила пурпена. Назови их и договори се, прохромски казан од 80 л изађе око 8000 + монтажа. Реално, кад замениш казан, имаш нов бојлер. Оплата и оно мало аутоматике су ситница у односу на казан.

Back