BLENTA I JA - 4.DEO (JEDAN OD PUTEVA ZA "NIGDE")

sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)​

BLENTA I JA - 4.DEO (JEDAN OD PUTEVA ZA "NIGDE")

Sećanje je neverovatna stvar koja nemam pojma kako funkcioniše. Taman pomislim da
sam uhvatila bar neki sistem, kod sebe naravno, kad me odjednom nešto asocira i dovede sećanje koje nema ama baš nikakve veze sa slikom koju vidim. Interesantno je i to što te slike gledam svaki dan i ne donesu uvek isto sećanje…nekad različito a nekad ništa…..samo slika kakva jeste u kojoj uživam.
Šetnja u polju…..nas dvoje…..uvek gledam u nebo…mnogo ga fotografišem.U tom prostranstvu izgleda sasvim drugačije nego maleni komadi izmedju kuća ispresecani kablovima. Volim to, uvek je različito. Prvo i poslednje što oko ugleda je komad neba ukrašen borovima. Nekako smirujuće na mene deluje….mir polako dolazi terajući umor, nervozu…opuštaju se ramena i težina dana nestaje negde u oblacima….to se duša smiruje i sprema za put na odmor. Odjednom, sliku oblaka zamenjuje slika naše majke u kuhinji stana na Čuburi…pravi uštipke….uvek je nosila kecelju kad kuva….hahahah škola gospa Mare, nema da omane. Ona, nasmejana, mlada, lepa malena žena ….što bih rekla, ničeg premalo i ničeg previše….spušta kašikom testo u vrelo ulje ali ne samo tek onako…..neee…..pažljivo ga sipa po celoj šerpi razlivajući ga i izvijajući razne oblike, neobične…I govori…sad ćemo ispržiti lava….a ovo je žirafa….a sada zmija i izvije dugačak kriv beli trag. Teče testo u mlazu sa kašike i cvrči u ulju pretvarajući se časkom u nabubreli uštipak. Uvek je pržila u pola domaće masti i pola ulja….gledam u uštipak a on rumeni. Mama ga onda brzo okrene sa dve viljuške da i sa druge strane taj neobični oblik dobije zlatno-rumenu boju. Miriše ceo stan….miriše celo dvorište izmedju naših zgrada….pa dodje miris do komšijskih terasa…i eto drugara. Znali su da mama uvek sprema mnogo…da ima za sve malene namernike koje privuče miris. Malo, malo pa mama pogledjuje kroz prozor u ono naše dvorište koje formiraju zgrade da vidi da li je brat tu…Nabode onaj uštipak na viljušku….zariju se metalni zubi u telo uštipka al’ oćeš djavola, ono je šuplje…gomila gotovih je sve veća dok vanglica stoji na drugoj ringli i puni se….puni mirisnim vrelim testom. Mama zovne kroz prozor brata i drugare…čuju se trupkajući trčeći koraci dečaka …bude uspavanu tišinu zgrade ….vrata stana se otvaraju i dečaci uleću. Ne znam zašto, ali uvek je bilo više dečaka nego devojčica u tom dvorištu….mada se nadje tu I po neka moja drugarica ali mnogo redje. Onda posedamo, majka sipa šećer u jednu činijicu, u drugoj je džem od kajsije ili šljiva a u trećoj švapski sir, onaj za mazanje. Navalimo kao da nismo jeli od ko zna kad i pogadjamo koji oblik ima uštipak. Biramo sve one čudnovate….ovo je pevac……zec….tigar….kokoška…majmun….slon…
nije slon bre,to je nilski konj…nemaš ti pojma…nije slon kad ti kažem…maaaamaaa jel’ da da je ovo slon? I nosim uštipak u ruci do sudopere gde majka već pere sudje….okreni sa druge strane da vidim, govori mama i ne vadi ruke iz vode…hm….meni liči na tigra…vidiš, ovo mu je rep….mada može biti i surla i smeje se a smeh joj sve miriše na uštipke i ona jedna lokna preko čela joj stalno landara….
Eh…..mogli su biti ti uštipci šta god smo hteli…
Lagano šetam….mirna sam….spokojna….zahvalna na sećanju. Sedam na uvratu, Meš leže preko puta mene ….gledam u nebo…oblaci k’o uštipci…čak i mirišu…

Ha ha ,ko ima maštu (al i dušu)
može čuda da pravi
od oblaka uštipke da napravi
pa još i da mu mirišu kao pravi
a može i od uštipaka
bezbroj oblika pa i oblake
sebi da predstavi
ma i nas da ubedi u sve
evo već mi i ovde dok gledam slike
na uštipke miriše :eek:;):D

Ebote dok gledam ovog Meša
počeh da se osećam ko blenta i ja
dal je za to kriva il zaslužna
tvoja il moja mašta
nisam protiv nigde ja
al ne bih baš da budem ništa
mada ni ta ideja nije loša
bar još sat ili dva
da potraje ta iluzija
da se malo odmori duša
i da malo mašta
našlo bi se tu svašta :per::hahaha:

Poslednja izmena:
zxy;bt159584:
Ha ha ,ko ima maštu (al i dušu)
može čuda da pravi
od oblaka uštipke da napravi
pa još i da mu mirišu kao pravi
a može i od uštipaka
bezbroj oblika pa i oblake
sebi da predstavi
ma i nas da ubedi u sve
evo već mi i ovde dok gledam slike
na uštipke miriše :eek:;):D

Ebote dok gledam ovog Meša
počeh da se osećam ko blenta i ja
dal je za to kriva il zaslužna
tvoja il moja mašta
nisam protiv nigde ja
al ne bih baš da budem ništa
mada ni ta ideja nije loša
bar još sat ili dva
da potraje ta iluzija
da se malo odmori duša
i da malo mašta
našlo bi se tu svašta :per::hahaha:

Ti si danas baš raspoložen...drago mi je Z zbog toga...lepo je ustati tako veseo i maštovit dan započeti :zper: ....nekima, po sopstvenom priznanju i blentav :zcepanje: pa, ajd da te utešim ...svi smo nečije blente...:lol:.vidiš da se i ja ovde blesavim

RiadaT.;bt159586:
Dobar jutar:)...divna priča....kako je lijepo početi dan sa mirisnim uštipcima;)
i sve ove"nebeske" slike....:ok:

Dobro jutro i tebi.....jeste lepo početi dan tako....al me spustiše na zemlju.....aterirah draga :zcepanje:
Drago mi je da ti se dopada :heart: Ma imam dosta priča.....ali nemam vremena....ovakav blog traži baš dosta vremena...pisanje, odabir slika (to mi je nateže hahaha), ako ima filmić prenos na you tube pa ovde, pa prenos slika, postavljanje... ali stići ću valjda :roll:

LJILJA MMM;bt159590:
Dobro jutro i tebi.....jeste lepo početi dan tako....al me spustiše na zemlju.....aterirah draga :zcepanje:
Drago mi je da ti se dopada :heart: Ma imam dosta priča.....ali nemam vremena....ovakav blog traži baš dosta vremena...pisanje, odabir slika (to mi je nateže hahaha), ako ima filmić prenos na you tube pa ovde, pa prenos slika, postavljanje... ali stići ću valjda :roll:

Pa ja zato i pišem poeziju....ona traži tako malo vremena;)
a šta nam je ovo sa Z-om jutros,sav je ustreptao;)na desnu je nogu,reklo bi se,ustao:zcepanje:

Aribi;bt159603:
aaaaaaaaaaaaaa
ustipci - oblaci, kukuruz, ravnica, Srbija...kuku Ljiljo, sta tek izazva u meni ovom tvojom pricom
prvo sto cu da uradim kad dodjem kuci da napravim ustipke :)))))):zag::zag::zag:

Hahahaha ti kad dodješ (a svakako ćemo se čuti) dolaziš kod nas i ja pravim uštipke....po receptu moje mame....odokativna metoda bazirana na osećaju..:manikir:.i pogadjaćemo koje su životinje....i vodim te u polje sa Mešom....:heart:

a7d6af93608f71884f311591672ca46c.gif

coviax1;bt159846:
Ja,kad stignem,pravim uštipke s jajima i praškom za pecivo...Punu vanglu i kamaru...
Inače sam opasan kulinarski talenat...Ćerka zove drugarice kad ja pravim uštipke...Kad zacvrkuću!!!
To ti ta graja...:heart::heart::heart:

Hahahaha a ja sa svežim kvascem i jajima narafski...pravila klincima i drugarima, pogadjali životinje...Maza I Maša nisu pogadjale....nemaštovite keruše :zcepanje:
Moram da napišem priču o kohu...palačinkama (to Maca pravi i Cic)...sutlijašu....kažu drugari sinovljevi da im majke ne prave :eek:
Šta napraviše uštipci...dobih :heart::heart::heart:

Back