Blajburg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
formirana je u sarajevu
ime je dobila jer nije bilo materijala za zelene uniforme,vec su maznuli crni stof odnekud
uglavnom su ga cinili muslimani iz gorazda,foce,gacka...ljudi koji su preziveli cetnicka klanja
dobri borci....ali nije mi jasno zasto ih hrvati tolkiko svojataju kad su vecinom muslimani i bosanci katolici

Kakvi Bolidi... pa to je strašno...

Moderator, odmah zaključavaj ovu temu, jer ovde neki slave i veličaju jednu od najozloglašenijih ustaških formacija u drugom svetskom ratu!!!

formirana je u sarajevu
ime je dobila jer nije bilo materijala za zelene uniforme,vec su maznuli crni stof odnekud
uglavnom su ga cinili muslimani iz gorazda,foce,gacka...ljudi koji su preziveli cetnicka klanja
dobri borci....ali nije mi jasno zasto ih hrvati tolkiko svojataju kad su vecinom muslimani i bosanci katolici

Eto. Znam da je neshto u vezi Chetnika i njihovog dejstvovanja.

osim CRNE LEGIJE i nije bilo pravih ustaških postrojbi.

postojale su samozvane ustaše ("divlje ustaše") koje sa ustaštvom nisu imale nikakve veze.

pa nije bas...crna legija je poglavnikova tjelesna garda....nesto po uzoru na liebe schtandarte...1.ss...najelitnija postrojba...bez dvojbe...ali....bilo je ustaskih satni osim nje svakako...nije to bila jedina ustaska bojna

Crna legija je bila zloglasna jedinica Ustaške vojske nastala za vreme Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Zapovednik Crne legije je bio Jure Francetić a zamenik mu je bio Rafael Boban. Pripadnici te jedinice su počinili veliki broj zverstava nad srpskim pravoslavnim stanovništvom na području NDH.

Službeni naziv te vojne jedinice je bio "1. ustaška pukovnija". Činile su je u početku dve sarajevske ustaške jedinice od oko 800 ljudi, pod zapovedništvom Bećira Lokmića. Nakon njegove pogibije zapovedništvo je preuzeo poverenik Glavnog ustaškog stana za Bosnu, sa činom "satnika" Ustaške vojske, Jure Francetić koji zajedno sa Antom Vokićem obavlja popunjavanje i organiziranje ustaških vojnih jedinica za borbe protiv ustanika u istočnoj Bosni.

Francetić spaja III vojnu jedinicu zajedno sa Rafaelom Bobanom i osniva Crnu legiju kao pukovničku ustašku formaciju. Taj nadimak jedinica dobija po crnoj odeći, jer sukna druge boje, odnosno svetlozelene koja je bila propisana za odore Ustaške vojske, tada u skladištima nije bilo osim crne.

Crna legija bila je opremljena, naoružana i pokretna a izobrazbeni centar joj je bio na Koševu u Sarajevu. U početku je brojala 1200 do 1500 ljudi.

MODERATOR, ZAKLJUČAVAJ TEMU JER SE OVDE VELIČAJU ZLIKOVCI I UBICE !!!

formirana je u sarajevu

bravo,samo moras da razlikujes vijeroispovijest i nacionalnost.

svi su oni bili Hrvati.

formirana je u sarajevu

Ovi zadnji... Jesul' oni možda neka sekta ili jeretici!!!
Čuuuuj... Jedinica formirana od muslimana, u Bosni, i baš za nju tamo nedostajalo zelenog štofa!!!:rotf::rotf: Kako li se samo nisu dosjetili da umjesto kapa nakače i šubare???:rotf::rotf::dash:

Pa evo, bash ishchekujem da mi ZDS razjasni.

A da nije tebi mozhda poznato kako je nastala "Crna Legija"?

Mislim, chisto me zanima.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Црна_легија
Zanimljiv je podatak recimo da kada se aviJon Jure Fanceticas slupao i pao medj srpske seljake,kada su ga poznali do te mere su ga izmasakrirali da Partizani nisu uspeli da ga odrze u zivotu za razmenu.:lol:Toliko je bio "popularan"medj puchanstvom verovatno zato shto Crna legija bila fina profesionalna vojska koja nije chinila zlochine.:lol:

i evo dobio sam odgovor da li postoji kontinuitet ustastva u politici hrvatske posle 2000.godine,citajuci textove poremecenih osoba koji to brane i opravdavaju.jos jednom molim da se zakljuca tema pod HITNO!!

bravo,samo moras da razlikujes vijeroispovijest i nacionalnost.

svi su oni bili Hrvati.

bosanci su bosanci...ima ih tri vere...srbi svojataju pravoislavne bosance....hrvati isto to rade sa bosancima katolicima...cak su 93 izvrsili vojnu intervenciju iz hrvatske...bas kao srbi na hrvatsku 91...iz istih razloga...toboze zastita svog entiteta tamo...ustvari otimacina zemlje

bosanska se drzava i pleme vekovima strucno unistava

bosanci su nastali oko rene bosne...nezavisno od hrvata koji su se naselili oko knina i srba koji su se naselilki na teritoriji danasnje crne gore i sandzaka
bosna je imala svoju drzavu pre srbije...a trajala je posle pada hrvatske...ban kulin je bio bosanac
imali su svoju veru i svoju crkvu....stecke...koji su vekovima unistavani...bosanci su bosanci....ljudi nesrecno podeljeni verom,i razvuceni od strane dve susedne drzave

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back