Bivšoj ženi mora da plati to što mu je prala i kuvala

Poruka
21.098
Sud za razvode u Pekingu naložio je jednom muškarcu da isplati više od 7.000 dolara nadoknade bivšoj supruzi za to što je obavljala kućne poslove tokom njihovog braka.

Ona će dobiti 50.000 juana (7.700 dolara) za pet godina neplaćenog rada, piše Gardijan.

Slučaj je izazvao veliku raspravu na društvenim mrežama o vrednosti kućnog rada, a neki kažu da je iznos naknade premali.

Presuda je doneta nakon što je Kina uvela novi građanski zakonik.

Prema sudskim spisima, muškarac je podneo zahtev za razvod prošle godine, a u braku su bili od 2015. godine.

Žena prvo nije želela da se razvede, da bi kasnije zatražila novčanu nadoknadu, tvrdeći da njen suprug Čen nikada nije radio bilo kakve kućne poslove niti se brinuo o njihovom sinu.

Pekinški okružni sud u Fangšanu presudio je u njenu korist, naredivši mu da joj plaća mesečnu alimentaciju od 2.000 juana, kao i jednokratno 50.000 juana za kućne poslove koje je obavila.

Presuda je doneta prema novom građanskom zakoniku, koji je stupio na snagu ove godine, prenosi Nova.rs.

Prema novom zakonu, supružnik ima pravo da traži naknadu prilikom razvoda ako snosi veću odgovornost u vaspitanju dece, brizi o starijim rođacima i pružanju pomoći partnerima u radu.

Ranije su supružnici koji se razvode mogli da traže takvu naknadu samo ako je potpisan predbračni ugovor što je neuobičajena praksa u Kini.

https://www.krstarica.com/zivot/ziveti-zivot/bivsoj-zeni-mora-da-plati-to-sto-mu-je-prala-i-kuvala/

Šta kažete na ovo? Jeste li za ili protiv i zašto? Da li biste dale popust na minuli rad?

Ja se sjecam da je stric moje majke kad je ostao udovac " doveo" drugu zenu s kojom se nije vjencao. Poslije desetsak godina je otisla od njega ,tuzila ga da je radila kod njega,morao sve da joj isplati. Doduse,davno je bilo,malo poslije Tita. Tako da ,ko zna mozda je i ovo moguce.
I "dovode" uglavnom da imaju sluzavku.To se nekad i otvoreno govorilo.Ne znam kako je sad.

Feminizam napreduje iz dana u dan
Zasto je feminizam,ako ljudi koji zive u braku treba da ravnopravno ucestvuju u kucnim obavezama.
Ne kazem da treba da se tjera mak na konac,ali ne treba ni jedno od njih da bude totalni debil i ljenstina,koje ovo drugo treba da sluzi.
Pri tom mislim i na muskarce i na zene.
Kad zivis sam,valjda sam cistis,kuvas i slicno.
Kad zivis u dvoje,valjda i to trebas da podijelis,a ne samo da se podrazumijeva da jedno mora sve to da radi.Sve ostalo je stvar dogovora.

Zasto je feminizam,ako ljudi koji zive u braku treba da ravnopravno ucestvuju u kucnim obavezama.
Ne kazem da treba da se tjera mak na konac,ali ne treba ni jedno od njih da bude totalni debil i ljenstina,koje ovo drugo treba da sluzi.
Pri tom mislim i na muskarce i na zene.
Kad zivis sam,valjda sam cistis,kuvas i slicno.
Kad zivis u dvoje,valjda i to trebas da podijelis,a ne samo da se podrazumijeva da jedno mora sve to da radi.Sve ostalo je stvar dogovora.
Ako si u braku da bi nekome nabijala na nos to sto radis i ako to nije upravo ovo sto si pomenula da tera mak na konac onda ne znam sta jeste.

Sud za razvode u Pekingu naložio je jednom muškarcu da isplati više od 7.000 dolara nadoknade bivšoj supruzi za to što je obavljala kućne poslove tokom njihovog braka.

Ona će dobiti 50.000 juana (7.700 dolara) za pet godina neplaćenog rada, piše Gardijan.

Slučaj je izazvao veliku raspravu na društvenim mrežama o vrednosti kućnog rada, a neki kažu da je iznos naknade premali.

Presuda je doneta nakon što je Kina uvela novi građanski zakonik.

Prema sudskim spisima, muškarac je podneo zahtev za razvod prošle godine, a u braku su bili od 2015. godine.

Žena prvo nije želela da se razvede, da bi kasnije zatražila novčanu nadoknadu, tvrdeći da njen suprug Čen nikada nije radio bilo kakve kućne poslove niti se brinuo o njihovom sinu.

Pekinški okružni sud u Fangšanu presudio je u njenu korist, naredivši mu da joj plaća mesečnu alimentaciju od 2.000 juana, kao i jednokratno 50.000 juana za kućne poslove koje je obavila.

Presuda je doneta prema novom građanskom zakoniku, koji je stupio na snagu ove godine, prenosi Nova.rs.

Prema novom zakonu, supružnik ima pravo da traži naknadu prilikom razvoda ako snosi veću odgovornost u vaspitanju dece, brizi o starijim rođacima i pružanju pomoći partnerima u radu.

Ranije su supružnici koji se razvode mogli da traže takvu naknadu samo ako je potpisan predbračni ugovor što je neuobičajena praksa u Kini.

https://www.krstarica.com/zivot/ziveti-zivot/bivsoj-zeni-mora-da-plati-to-sto-mu-je-prala-i-kuvala/

Šta kažete na ovo? Jeste li za ili protiv i zašto? Da li biste dale popust na minuli rad?
Kod mene "čist račun," duga" ljubav"! Niti kuvam, ni daj bože...pere mašina, tako da ja ne bih "odrpila" muža za nadoknadu. I nema tih para...koje bi me naterale da budem nekom sluga!
Razumem gde žena ne radi, pa preuzme većinu kućnih obaveza na sebe, pored brige o deci.To je takođe rad i te kakav!

Poslednja izmena:
Ako si u braku da bi nekome nabijala na nos to sto radis i ako to nije upravo ovo sto si pomenula da tera mak na konac onda ne znam sta jeste.
Ocigledno pogresno razumijes sposobnost ljudskog bica da brine o sebi i saradjuje sa drugima,a ne da bude nesposobni debil.
Ne znam sto se vrijedjas,ja i muskarce smatram sposobnim i pametnim da mogu da se brinu o sebi i drugima,za razliku od tebe.
Ti se valjda bojis svoje nesposobnosti,sta ces ako nema ko da ti kuva i cisti?
Hoces li zivjeti gladan i u smecu ili ces znati da se pobrines sam za sebe?
Ovo vazi za sve medjuljudske odnose...i cimerske,i komsijske...Svako je duzan da zna da se pobrine o sebi,a ne da se navali na drugog.
Druga je stvar kako se ljudi u braku dogovore,a trebalo bi o svemu da se dogovaraju i dijele poslove.

Pa to je i problem. Ako nije bila prijavljena ne može da traži platu. Ona mora da dokaže da je radila kod njega, a da je on nije prijavio.
To nije tesko dokazati...sigurno ima bar dva svjedoka.😁
Ne znam zasto svi odmah prebacuju na temu feminizma...ali smatram da vecina balkanskih muskaraca (naravno,ima i onih drugacijih) smatra da je zena u braku duzna da se stara o njemu kao o bebi.Mislim,moze ona to da radi,ali nije duzna.
Niko nije duzan da cisti ni za kim.
U danasnje vrijeme i muz i zena rade.
I obaveze oko kuce treba da podijele.Sta tacno nije u redu sa ovom mojom recenicom,pa si se nasao duboko uvrijedjen?

To nije tesko dokazati...sigurno ima bar dva svjedoka.😁
Ne znam zasto svi odmah prebacuju na temu feminizma...ali smatram da vecina balkanskih muskaraca (naravno,ima i onih drugacijih) smatra da je zena u braku duzna da se stara o njemu kao o bebi.Mislim,moze ona to da radi,ali nije duzna.
Niko nije duzan da cisti ni za kim.
U danasnje vrijeme i muz i zena rade.
I obaveze oko kuce treba da podijele.Sta tacno nije u redu sa ovom mojom recenicom,pa si se nasao duboko uvrijedjen?
Sve je to nebitno za ovu temu. Ukoliko je radila kod njega, dužan je da joj da platu. Ukoliko nije, nije dužan. Kraj.

Back