Bivši oficir JNA ima 24 portala - od države dobio pare za plagirani sadržaj

kapetanmark

Legenda
Poruka
59.545
https://www.021.rs/story/Info/Srbij...d-drzave-dobio-pare-za-plagirani-sadrzaj.html

Mreža od 24 internet portala u vlasništvu penzionisanog oficira Slavka Stijakovića dobila je od 2021. godine blizu pola miliona evra na konkursima za finansiranje medija.

1756117066036.png

Međutim, kako piše BIRN, u tekstovima objavljenim u okviru projekata za koji su primili pare iz budžeta, imali su plagirani sadržaj, pa čak i nepostojeće sagovornike kojima su pripisivane izjave drugih osoba.

"Prva ćerka mi se rodila kada sam imao 24 godine. Iskreno, uplašio sam se kako ću ja biti roditelj, iako sam bio materijalno obezbeđen. To je bila prva reakcija. Međutim, kad se ćerka rodila sve se promenilo. Shvatio sam da priroda sve to uredi na svoj način i ne bih ništa menjao za taj osećaj kada se rodi jedno malo biće čiji ti otac i koje je tvoja mala kopija."

Ovu izjavu dala je 2025. godine osoba nazvana Branko Đurić za portal Ramonda.

Od reči do reči istu izjavu, samo sa brojem 28 umesto 24, dala je i osoba nazvana Marko Petrović za portal Šest žica, godinu dana ranije.

Oba teksta u kojima su citirane ove izjave plaćena su iz budžeta, piše BIRN.

Tekst o roditeljstvu na Ramondi objavljen je u okviru projekta "Moja tata i ja", koji je finansiralo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, a tekst na Šest žica u okviru projekta "Moj tata, moj heroj", koji je finansirala Opština Sokobanja.

Oba sajta su deo mreže od 24 internet portala, u vlasništvu penzionisanog oficira JNA Slavka Stijakovića, koja je u poslednjih pet godina na državnim i konkursima lokalnih samouprava za finansiranje medija dobila blizu pola miliona evra.

Stijakovićevi mediji privlačili su pažnju javnosti, a u maju ove godine portal Cenzolovka objavio je da su njegovi portali samo ove godine dobili na konkursima oko 200.000 evra.

Analiza sadržaja za koje su ovi mediji dobili novac pokazuje da su iz budžeta plaćani tekstovi sa izmišljenim sagovornicima, plagiranim izjavama, ili rečenicama, pa i čitavim delovima tekstova, koji su već objavljeni na drugim internet sajtovima.

Takođe, potpuno isti tekstovi ili njihove varijacije objavljivani su na različitim portalima i tako više puta plaćani sa različitih projekata.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković podseća da plagiranje sadržaja i izmišljanje sagovornika predstavljaju grubo kršenje Kodeksa novinara i novinarki Srbije.

"Plagiranje je nedopustivo i smatra se teškim prekršajem Kodeksa. Taj prekršaj je regulisan devetim poglavljem koji se odnosi na autorstvo. U njemu stoji da bi mediji koji prenose sadržaj drugih trebalo da naznače izvor i autore. Izmišljanje sagovornika je takođe težak prekršaj i kao takav u Kodeksu nije posebno naveden, ali mogao bi da se podvede pod istinitost izveštavanja, koje je regulisano prvim poglavljem. Mislim da je izmišljanjem sagovornika napravljen prekršaj u pogledu istinitosti izveštavanja jer je to što je objavljeno netačno i zbog toga predstavlja obmanjivanje javnosti", kaže Novaković.

BIRN je pokušao da stupi u kontakt sa Stijakovićem preko njegove kompanije Turistička televizija, u čijem vlasništvu su svi portali.

Direktorka ove firme Živodarka Vitasović, koja je istovremeno i glavna urednica tri sajta iz ove mreže, odbila je da govori za BIRN kada joj je novinar predočio svoje nalaze i naveo da bi tema bila uređivačka politika, profesionalni i etički standardi medija u vlasništvu preduzeća na čijem je čelu.

"Nemam komentar", kratko je poručila Vitasović, koja je odbila i da ustupi Stijakovićev broj telefona, dodajući da će broj novinara proslediti Stijakoviću. Do objavljivanja teksta, Stijaković se nije javio.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija nije odgovorilo na pitanja BIRN-a, između ostalog, o tome da li je rađena revizija i kontrola projekata za koje su novac dobili portali u vlasništvu Slavka Stijakovića i da li je Ministarstvo preduzele neke mere ukoliko su otkrivene nepravilnosti.

Ovo Ministarstvo ove godine nije dodelilo Stijakovićevim medijima novac samo za izveštavanje, već i da novinarstvu podučavaju druge - portal Peto tri 1941 dobio je milion dinara za organizovanje dvodnevnog stručnog skupa pod nazivom "Metodologija unapređenja novinarstva na portalima i rad u onlajn medijima".

Ceo tekst BIRN-a možete da pročitate na OVOM LINKU.

Država medijima plaćala za tekstove sa izmišljenim ljudima​

Miodrag Marković

25/08/2025

U tehničkom smislu, ovi internet sajtovi izgledaju dosta skromno. Reč je uglavnom o generičkim WordPress temama, a pojedini portali imaju gotovo isti izgled.

Pored portala iz ove mreže čiji je stoprocentni vlasnik Stijaković, novac na konkursima dobijaju i mediji u kojima je suvlasnik. Zajedno, svi mediji čiji je Stijaković vlasnik ili suvlasnik su na državnim konkursima dobili 164 miliona dinara od 2019. godine, što je oko 1,39 miliona evra. Reč je o bespovratnom novcu koji se dodeljuje na tzv. medijskim konkursima preko kojih se projektno finansiraju mediji.

Izmišljeni sagovornici u Stijakovićevim medijima

Ime i prezime Branka Đurića, koji je za portal Ramonda navodno govorio o očinstvu, pojavljuje se i na drugim portalima iz Stijakovićeve mreže medija.

Portal Cvet na Tisi u najmanje dva navrata citirao je – kako se navodi – agronoma Branka Đurića. U tekstu iz 2023. pod naslovom „Paljenje strnjike zakonom zabranjeno i višestruko štetno“ novinari ovog portala citirali su Đurićevo navodno objašnjenje o tome šta bi poljoprivrednici trebalo da rade sa ostacima žetve.

Međutim, potpunu istu izjavu, i to četiri godine ranije (2019), za Loznički nedeljnik dala je Milica Popadić, savetodavac za ratarstvo.

Branko Đurić, ovog puta predstavljen kao „inženjer agronomije“ pojavljuje se kao sagovornik i u tekstu pod naslovom „Značaj stajnjaka za kvalitet poljoprivrednog zemljišta“.

Navodno je objašnjavao u kojim prilikama se stajsko đubrivo može zameniti veštačkim – i ovog puta portal Cvet na Tisi pripisao mu je reči koje je napisao neko drugi. Rečenice navodne Đurićeve izjave potpuno se poklapaju sa delovima teksta objavljenog 10 godina ranije na sajtu Zdrava Srbija, u kome je kao autor potpisana Stanislava Stanković, inženjer poljoprivrede.

Ovi tekstovi su objavljeni na sajtu Cvet na Tisi u okviru projekta „Sačuvajmo eko sistem i edukujmo mlade“, koje je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija finansiralo sa 400.000 dinara.

U rešenju za dodelu novca na konkursu, a koje je potpisao tadašnji ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, navedeno je i obrazloženje na osnovu kojeg je ispunio kriterijume za finansiranje.

„Dobro su usklađeni opis, značaj i cilj projekta. Jasno su definisane potrebe i prioriteti ciljne grupe. Podnosilac ima dobre reference“, stoji u obrazloženju odluke o dodeli novca za projekat 2023. godine.

Već na sledećem konkursu, 2024, ovaj medij dobija novih 400.000 dinara za projekat „Pomozi mi da zajedno budemo jači“.

Jedan od kriterijuma za bodovanje projekata na tom konkursu bio je „mera u kojoj se medij preko koje će biti realizovan projekat pridržava profesionalnih i etičkih standarda“.

Tokom 2024. i 2025. Cvet na Tisi dobio je ukupno 1,45 miliona dinara od Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

„Sadržaj Vaših pitanja ukazuje na sumnju da objavljeni tekstovi nisu autentični, što je netačno! Na takva pitanja, odgovorićemo samo ako ih uputi nadležni sud“, napisala je Mina Đurić, direktorka ovog medija, kao odgovor na pitanja BIRN-a.

Država plaćala tekstove sa plagiranim sadržajem

Back