Bivši načelnik UKP Rodoljub Milović: Šešelj je aktivan član zemunskog klana, umešan u ubistvo Đinđića!

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
https://www.kurir.rs/vesti/politika...-lidera-srs-seselj-umesan-u-ubistvo-djindjica

SUKOB BIVŠEG NAČELNIKA UKP I LIDERA SRS Milović: Šešelj je aktivan član zemunskog klana, umešan u ubistvo Đinđića! Šešelj: Miloviću, ubio si Dušana Spasojevića!

SUKOB BIVŠEG NAČELNIKA UKP I LIDERA SRS Milović: Šešelj je aktivan član zemunskog klana, umešan u ubistvo Đinđića! Šešelj: Miloviću, ubio si Dušana Spasojevića!

Šešelj i ja nemamo lični sukob, napada me zbog mog profesionalnog rada tokom kog sam utvrdio njegovu umešanost u dešavanja oko ubistva premijera Đinđića - rekao je Milović u intervjuu

Bivši načelnik UKP Rodoljub Milović optužio je lidera SRS Vojislava Šešelja za umešanost u ubistvo premijera Zorana Đinđića i saradnju sa ozloglašenim zemunskim klanom, čiji pripadnici su osuđeni na najstrože kazne zatvora u tom slučaju.

- Šešelj i ja nemamo lični sukob, napada me zbog mog profesionalnog rada tokom kog sam utvrdio njegovu umešanost u dešavanja oko ubistva premijera Đinđića. Osnovano tvrdim da je Šešelj veoma aktivan član zemunskog klana. Uveren sam da je Šešelj bio jedan od onih ljudi koji su insistirali na ubistvu premijera Đinđića. Prema izjavama svedoka, on je pre odlaska u Hag tražio da ubiju, sem Đinđića, i Gašu Kneževića (profesor prava i ministar prosvete u Đinđićevoj vladi), koji ga je smenio s fakulteta - kazao je Milović u intervjuu za NIN i naveo da su svedoci saradnici Miladin Suvajdžić i Zoran Vukojević govorili o Šešelju.

Ilustracija

lg.php

Primao novac

- Suvajdžić je nosio u opštinu Zemun 20.000 evra za porodicu Šešelja. Vukojević decidirano navodi da je Šešelj u više navrata primio u ime SRS od vođe zemunaca Dušana Spasojevića 200.000 do 300.000 evra. Sećam se da je pominjao i blindirani džip koji je Šešelj dobio od Spasojevića - istakao je Milović.

Šef radikala odgovara da je Đinđić dobio šta je zaslužio, ali da ništa od iznetih optužbi nije tačno.

- Ja tvrdim da je Milović ubio Spasojevića. Njega i Mileta Lukovića uhvatili su žive, saslušavali pod teškim batinama i onda je Milović ubio Spasojevića, a Spasoje Vulović, komandant SAJ, ubio je Lukovića. Potom je Milović, pod pretnjom da će mu ubiti porodicu, iznudio priznanje od Zvezdana Jovanovića i usledilo je režirano suđenje.

Saslušan u Hagu

Šešelj tvrdi da nisu tačne ni optužbe da je upleten u političku pozadinu i organizaciju ubistva.

- Šta tu ima da se priprema, došao je Englez, po naređenju britanske službe, i ubio ga. Milović ništa novo nije rekao. Pisali su prijave i saslušali me u Hagu. Tad sam im rekao da u ubistvu nisam mogao da učestvujem jer sam već 17 dana bio u Hagu. Priznao sam im da sam se silno obradovao kad sam čuo da je Đinđić mrtav. Kad je koknut, naručio sam jagnje, pet kilograma baklava, salatu od paradajza, bezalkoholno pivo i vino, sokove. Lepo i složno smo to proslavili. Da imam moć da Đinđića vratim u život, ne bih to uradio. Zoran je dobio šta je zaslužio, ali je važno za Srbiju da se raskrinka do kraja pozadina njegovog ubistva.

1886187_0404_ff.jpg
foto: Filip Plavčić
Milović je negirao da je ubio vođe zemunskog klana i iznudio iskaz od Jovanovića, tvrdeći da su dokumenta u policiji i tužilaštvu. Šešelj je ranije objašnjavao da je od predsednika SRJ Slobodana Miloševića dobio blindirani džip, koji je na KiM zaplenjen Misiji OEBS, to jest Vilijamu Vokeru.

Božo Prelević: Posao za državne organe

Advokat Božo Prelević ponovio je da veruje da je Đinđić stradao zbog zalaganja da se po istim principima i istovremeno rešava pitanje KiM i RS, te da nikad nijedan premijer ne gine zato što je sukobljen s kriminalnom grupom:
- Zašto se otvara afera posle 16 godina? Milović možda ima želju da kaže stvari za koje do sada nije imao priliku, a Šešelj kao majstor prljavog marketinga jedva je dočekao da zabavi ljude. Da postoje državni organi, a ne institucije s tablom, oni bi i u ovom slučaju uradili svoj posao.

Hronologija
Dobrovoljna predaja i smena

- Šešelj je dobrovoljno otišao u Hag 24. februara 2003.
- premijer Đinđić ubijen 12. marta 2003.
- Šešelj je bio osumnjičen za saradnju sa "zemuncima"
- avgusta 2003. Šešelj ispitan u vezi sa ubistvom
- maja 2007. svih 12 optuženih osuđeno na visoke kazne zatvora
- bivši komandant JSO Milorad Ulemek dobio je 40 godina, kao i neposredni izvršilac, bivši zamenik komandanta JSO Zvezdan Jovanović
- 21. juna 2014. smenjeno pet policijskih generala, među njima i načelnik UKP Milović
- Šešelj se 12. novembra 2014. iz Haga vratio u Srbiju

(Kurir.rs)

А КАДА ЋЕ СЕ ШЕШЕЉУГА ОКЛИЗНУТИ О КОРУ ОД БАНАНЕ?

https://www.slobodnaevropa.org/a/30010246.html

Bivši načelnik u MUP-u: Šešelj insisitrao na ubistvu Đinđića

570292

Vojislav Šešelj, lider radikala i osuđenik za ratne zločine
20. juni/lipanj, 2019.

Penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Srbije Rodoljub Milović izneo je tvrdnje u današnjem izdanju nedeljnika NIN i portala KRIK da je lider radikala, aktuelni narodni poslanik u Skupštini Srbije i osuđenik za ratne zločine, Vojislav Šešelj sarađivao sa kriminalim “Zemunskim klanom”, te da je tražio ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

“Uveren sam da je Šešelj bio jedan od onih ljudi koji su insistirali na ubistvu premijera Đinđića. Prema izjavama svedoka, on je pre odlaska u Hag tražio da ubiju, sem Đinđića, i Gašu Kneževića (profesor prava i ministar prosvete u Đinđićevoj vladi, preminuo 2014. godine), koji ga je smenio sa Pravnog fakulteta. Smatram da je Šešelj zasluženo bio deo krivične prijave koju smo podneli”, izjavio je Milović koji je vodio istragu ubistva premijera Đinđića.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine snajperskim hicima ispred zgrade Vlade Srbije u centru Beograda. Ubio je ga je pripadnik nekadašnje Jedinice za specijalne operacije (JSO) Zvezdan Jovanović, koji je osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora, a po naredbi Milorada Ulemeka Legije, čelnika ove policijske formacije koja je bila poznata i pod imenom “Crvene beretke”, (takođe osuđen na 40 godina robije).

Tokom procesa atentatorima nije spominjana eventualna umešanost Vojislava Šešelja, koji se predao Tribunalu za ratne zločine u Hagu tri sedmice pre atenatana na Đinđića.

Govoreći o Šešeljevoj navodnoj povezanosti sa pripadnicima “Zemunskog klana” (razbijenog u policijskoj akciji “Sablja” koja je preduzeta nakon ubistva Đinđića), te odgovarajući na kontraoptužbe koje mu i danas upućuje lider radikala, Milović kaže:

“Napada me zbog mog profesionalnog rada tokom kojeg sam utvrdio njegovu umešanost u dešavanja oko ubistva premijera Đinđića. Otvoreno tvrdim da je Šešelj veoma aktivan član zemunskog klana. Svedoci saradnici Suvajdžić (Miladin) i Vukojević (Zoran) govorili su o Šešelju. Materijalni interes je kod Šešelja bio preovlađujući, kada sagledamo izjave tih svedoka. Suvajdžić je nosio u opštinu Zemun (kojom su upravljali radikali prim.red.) 20.000 evra za porodicu Šešelj. Vukojević decidirano tvrdi da je Šešelj u više navrati primio u ime Srpske radikalne stranke od vođe `zemunaca` Dušana Spasojevića (ubijen u pokušaju hapšenja 2003. godine) 200.000 do 300.000 evra”, tvrdi Milović.

Takođe, Milović iznosi i tvrdnje o navodnoj povezanosti aktulenog ministra zdravlja u Vladi Srbije Zlatibora Lončara sa “Zemunskim klanom”, kao i sa slučajem Darka Šarića, osuđenog krajem prošle godine na 15 godina zatvora zbog šverca droge.

На основу свега онога што сам прочитао и слушао о атентату на Зорана Ђинђића, лично сам уверен да је атентат одрадила војна служба безбедности коју је Зоран Ђинђић хтео да расформира и да похапси оне који су се истом користили за вршење најтежих кривичних дела. Закаснио је.
А мислим такође и да су у атентату на премијера на разне учествовали и многи зликовци ван војне службе безбедности (коју будућа власт мора одмах да расформира и похапси их) као што су др. Вјекослав Шешељ и узак круг око њега, банда из Сурчина коју су медији унапредили у "земунски клан" , Беба Поповић, Чеда Јовановић, ДСС-удба и други.

На основу свега онога што сам прочитао и слушао о атентату на Зорана Ђинђића, лично сам уверен да је атентат одрадила војна служба безбедности коју је Зоран Ђинђић хтео да расформира и да похапси оне који су се истом користили за вршење најтежих кривичних дела. Закаснио је.
А мислим такође и да су у атентату на премијера на разне учествовали и многи зликовци ван војне службе безбедности (коју будућа власт мора одмах да расформира и похапси их) као што су др. Вјекослав Шешељ, банда из Сурчина коју су медији унапредили у "земунски клан" , Беба Поповић, Чеда Јовановић, ДСС-удба и други.

Obicno se podje od onoga ko je najvise dobio ubistvom....premijer koji zavodi red je svakako nepodesan i na njegovo mesto se postavlja onaj koji se ne mesa u rad kriminalaca...
Djindjic je kriv sto je shvatio, jednog trenutka, da ima ime iza koga se kriju kriminalci i hteo da uvede red u drzavi....

А мислим такође и да су у атентату на премијера на разне учествовали и многи зликовци ван војне службе безбедности (коју будућа власт мора одмах да расформира и похапси их) као што су др. Вјекослав Шешељ и узак круг око њега, банда из Сурчина коју су медији унапредили у "земунски клан" , Беба Поповић, Чеда Јовановић, ДСС-удба и други.

ИМАШ ли доказе.

Meni je od svega najveći utisak da pokretač teme opet citira "Kurir"...
- Šešelj i ja nemamo lični sukob, napada me zbog mog profesionalnog rada tokom kog sam utvrdio njegovu umešanost u dešavanja oko ubistva premijera Đinđića.
Kad je to Milović utvrdio umešanost V.Š. i zašto o tome nismo obavešteni dok se za nešto pitao nego sad kad je zglajznuo? Otkud sad da su Đura Mutavi i Vukojević govorili o Šešelju? Imali smo priliku da pratimo njihove izjave kao feljton, a nije bilo tog dela priče. Da li je možda tadašnja vlast računala da će Hag završiti sa Šešeljom?

Meni je od svega najveći utisak da pokretač teme opet citira "Kurir"...

Kad je to Milović utvrdio umešanost V.Š. i zašto o tome nismo obavešteni dok se za nešto pitao nego sad kad je zglajznuo? (...)
Итекако се помињао Вјекослав и раније. Ниси пратио.

ПС а Курир "цитирам" само због тога што нисам могао да отворим тему са текстом са сајта Радија Слободна Европа јер "није у АПР-у".

Итекако се помињао Вјекослав и раније. Ниси пратио.
Pratio sam. Nije pominjan u zvaničnim pričama, samo je komentarisano kako je najavio vruće proleće. Nijednog trenutka nije pokrenuta istraga protiv njega, od onih 11.000 privođenih pokrenuto je 50-ak optužnica, nijedna protiv Šešelja.
Tako da... Milović s*re.

Pa moguće je je da je Šešelj u tim razmatranjima aktuelne političko-bezbedonosne situacije sa gospodom Spasojević dr.Dušanom kao i Ulemek dr.Miloradom izašao sa idejom o likvidaciji tadašnjeg premijera jer je isporuku Hagu doživeo kao Đinđićevo maslo pritom zaboravljajući da se i sam pre demokratskih promena 5 oktobra 2000 godine,nudio Haškom tribunalu.Sad koliko je ta sugestija mogla da ima uticaja na formiranje odluke pomenute gospode,teško je reći jer su oni imali neke druge motive pa je do ubistva moglo da dođe i bez Šešeljeve sugestije.Treba imati na umu i da je reč o vrlo kompleksnoj stvari i ne treba odbaciti ni mogućnost da je Šešelj takođe delovao u strahu od Surčinaca ili Zemunaca jer je on imao imao informacije o njihovim aktivnostima pre 5 oktobra 2000.

Pa moguće je je da je Šešelj u tim razmatranjima aktuelne političko-bezbedonosne situacije sa gospodom Spasojević dr.Dušanom kao i Ulemek dr.Miloradom izašao sa idejom o likvidaciji tadašnjeg premijera jer je isporuku Hagu doživeo kao Đinđićevo maslo pritom zaboravljajući da se i sam pre demokratskih promena 5 oktobra 2000 godine,nudio Haškom tribunalu.Sad koliko je ta sugestija mogla da ima uticaja na formiranje odluke pomenute gospode,teško je reći jer su oni imali neke druge motive pa je do ubistva moglo da dođe i bez Šešeljeve sugestije.Treba imati na umu i da je reč o vrlo kompleksnoj stvari i ne treba odbaciti ni mogućnost da je Šešelj takođe delovao u strahu od Surčinaca ili Zemunaca jer je on imao imao informacije o njihovim aktivnostima pre 5 oktobra 2000.

Vojvoda se uplašio?

Ne verujem.

Njegova biografija je satkana od junačkih dela.

Back