Битка за ресурсе

Дакле, сваки цивилизацијски и философско- социолошки напредак је, по теби- небитан?
Ти си се заглавио у античком добу, у робовласништву и моделу друштва у којем је морално дозвољена и пљачка, и агресија, и геноцид?
А очекујеш да неко уважава данас твоје мишљење? :lol:
Samo ti stavljam do znanja da su kroz istoriju postojali sukobi i napadi iz različitih pravaca . I da,svi su bili za resurse.Ti, ako pripadaš ovim postmodernistima koji tvrde da se civilizacija promenila u odnosu na prošlost, kada su u pitanju ratovi,mogućnost ratova i povodi za isti, onda ti nisi dostojan sagovornik

Pa sigurno je da nećemo ni ti ni ja odlučivati ko će da živi ko neće.

Ali je vrlo verovatno da ni ti ni ja nećemo biti u onoj grupi koja će da živi. Ni naše familije ni ljudi koje gledamo oko sebe svakodnevno.
Нешто ми се чини да неће ни ти зликовци, чијој си се вољи тако спремно препустио... :lol:

Samo ti stavljam do znanja da su kroz istoriju postojali sukobi i napadi iz različitih pravaca . I da,svi su bili za resurse.
И да, скоро сви су агресије западне "цивилизације" на све остале...
И толико, о цивилизацијским помацима, о којима ја говорим, само се неки ов вас праве да то не примећују, а неки искрено не примећују; у којој си ти групи? :lol:

I resursi i totalna dominacija.
USA poslednjih 30 godina jedina i najveća Imperija, svugde gde su NATO baze su manje više njihove teritorije.
U EU kontrolišu 90% predsednika i premijera, kupuju i vlast i opoziciju tako da uvek njihovi pobede.
Sad se šire ka Aziji - Rusija pa Kina, da li će ih slomiti ili će udariti u zid, videćemo,
niko ne popušta vrlo lako može da dođe do WW3 ,
čini mi se da se EU baš nepromiišljeno zaletela u sve ovo, ovaj USA Ukrajinski projekat.
Da nije slučajno roSSija napala Ukrajinu, jer je ta spremala početak eksploatacije gasa te bi tako oduzela dio kolača trgovine gasom Rusiji sa EU?
Zašto misliš sankcije baš na gas? Jer se Rusija previše raskomotila. Uspelo joj je sprečiti izgradnju gasovoda EU - centralna Azija ratom na Kavkazu, uspelo joj je sprečiti igradnju planiranog gasovoda EU - bliski istok sa podsticanjem rata u Siriji.

Samo ti stavljam do znanja da su kroz istoriju postojali sukobi i napadi iz različitih pravaca . I da,svi su bili za resurse.Ti, ako pripadaš ovim postmodernistima koji tvrde da se civilizacija promenila u odnosu na prošlost, kada su u pitanju ratovi,mogućnost ratova i povodi za isti, onda ti nisi dostojan sagovornik
Velika večina ratova je bila zbog resursa, ali ne svi - neki su bili i zbog futbala, zbog žena, itd...
Inaće konstantni ratovi su podstakli razvoj, jer moraš uvek biti bolji od suprotnika, ili te nema....

Da nije slučajno roSSija napala Ukrajinu, jer je ta spremala početak eksploatacije gasa te bi tako oduzela dio kolača trgovine gasom Rusiji sa EU?
Zašto misliš sankcije baš na gas? Jer se Rusija previše raskomotila. Uspelo joj je sprečiti izgradnju gasovoda EU - centralna Azija ratom na Kavkazu, uspelo joj je sprečiti igradnju planiranog gasovoda EU - bliski istok sa podsticanjem rata u Siriji.
Usa je svako planirala da digne ST u vazduh i da sa Ukrajnom vraća Krim, sprečavanjem gasovoda kroz Siriji Rusi su im samo otežali posao.
Jednostavno USA je htela monopol da svojim firmama i kolonijama snabdeva EU energentima, velika lova je u pitanju koju je ogromnim delom dobijala Rusija
a to koD Kauboja ne ide...

Usa je svako planirala da digne ST u vazduh i da sa Ukrajnom vraća Krim, sprečavanjem gasovoda kroz Siriji Rusi su im samo otežali posao.
Jednostavno USA je htela monopol da svojim firmama i kolonijama snabdeva EU energentima, velika lova je u pitanju koju je ogromnim delom dobijala Rusija
a to koD Kauboja ne ide...
Treba pomenuti da je to sve tvoja lična teorija zavere, a recimo Wiki ne bi potvrdila baš ništa od toga

И да, скоро сви су агресије западне "цивилизације" на све остале...
И толико, о цивилизацијским помацима, о којима ја говорим, само се неки ов вас праве да то не примећују, а неки искрено не примећују; у којој си ти групи? :lol:
Ako ozbiljno promatraš istoriju, od njenih prvih pisanih - nama znanih početaka,pa na ovamo, primetićeš da se moće premeštala, postepeno, sa istoka na zapad.Prvi,uslovno rečeno,zapadnjaci, koji su pokorili istok su bili Aleksandrovi Grci.Nakon njihovog raspada primat je preuzeo Rim, koji se širio i na istok i na zapad.U srednjem veku, kao pobedinici trke i najjači su izašli Englezi i Španci, da bi englezi u kasnijem, kolonijalnom periodu postali najdominantniji itd. Dalje znaš.Sada je moć obišla pun krug i polako se sa SAD sele u Kinu-na istok.Šta će dalje biti, možemo da pretpostavimo.Istorija se kreće u ciklusima

Ako ozbiljno promatraš istoriju
Ти говориш о историји колонијалних освајања и ратова, и по томе мериш "успешност" неке политичко- економске групе, да не кажем цивилизације, јер је то често веома злоупотребљен појам.
Ја говорим само у смислу дословног значења термина цивилизације; ту је западна група катастрофално подбацила и није ми јасно како неко ко себе сматра иоле моралном особом може тако до бесмисла да рационализује зликовачко понашање и да сваком насиљу запада да смисли оправдање, најчешће по матрици "контранапада" и измишљањем некакве кривице нападнутих, тог одавно проваљеног "модуса операнди"; два миленијума најумнији и најбољи људи осмишљавају правила понашања по којима људи могу да организујз друштва са мање трвења, неправде и злочина, и све то се баци у блато само из пуког страха од супротстављања неколицини најгорих и најагресивнијих...:think:
И ту је тај суштински проблем у комуникацији, чини ми се; док ти и твоји истомишљеници у историји проучавате како се "измештала моћ", из потребе да јој се прилагодите- мене је привлачила идеја да се из тих искустава научи како да се моћ контролише...
Чудно је то...

Ти говориш о историји колонијалних освајања и ратова, и по томе мериш "успешност" неке политичко- економске групе, да не кажем цивилизације, јер је то често веома злоупотребљен појам.
Ја говорим само у смислу дословног значења термина цивилизације; ту је западна група катастрофално подбацила и није ми јасно како неко ко себе сматра иоле моралном особом може тако до бесмисла да рационализује зликовачко понашање и да сваком насиљу запада да смисли оправдање, најчешће по матрици "контранапада" и измишљањем некакве кривице нападнутих, тог одавно проваљеног "модуса операнди"; два миленијума најумнији и најбољи људи осмишљавају правила понашања по којима људи могу да организујз друштва са мање трвења, неправде и злочина, и све то се баци у блато само из пуког страха од супротстављања неколицини најгорих и најагресивнијих...:think:
И ту је тај суштински проблем у комуникацији, чини ми се; док ти и твоји истомишљеници у историји проучавате како се "измештала моћ", из потребе да јој се прилагодите- мене је привлачила идеја да се из тих искустава научи како да се моћ контролише...
Чудно је то...
Opet ponavljam : "ako ozbiljno posmatraš istoriju...".Jer daju se primetiti matrice ponašanja u želji da se otme nešto tuđe kroz celu istoriju do danas.Npr., Rimljani pred svojima nikada nisu vodili ni jedan osvajački rat.Ne. Oni su uvek tvrdili da su ugroženi i oni i njihov način života, te da treba zaštititi ljudska prava nekih jadnika koja ugrožavaju nekakvi "varvari i zločinci"... I onda izmasakriraju neke jadnike, pri tome pumpajući propagandu protiv njih do besmisla, a zatim im oduzmu ono što oni imaju.Zvuči li poznato?

Opet ponavljam : "ako ozbiljno posmatraš istoriju...".Jer daju se primetiti matrice ponašanja u želji da se otme nešto tuđe kroz celu istoriju do danas.Npr., Rimljani pred svojima nikada nisu vodili ni jedan osvajački rat.Ne. Oni su uvek tvrdili da su ugroženi i oni i njihov način života, te da treba zaštititi ljudska prava nekih jadnika koja ugrožavaju nekakvi "varvari i zločinci"... I onda izmasakriraju neke jadnike, pri tome pumpajući propagandu protiv njih do besmisla, a zatim im oduzmu ono što oni imaju.Zvuči li poznato?
И сувише познато...
Проблем је у томе што су једној групи мојих "сународника" све свињарије које почини западна коалиција увек оправдана, и ту онда крене прилично невероватна "гама" оправдања, објашњења, инвентивне замене теза, којих сам се наслушао и поодавно ми је од свега тога мука.
Јер, они то право признају само себи; али, оног момента, кад се било ко други досети тих истих трикова- почиње вриска до небеса о неправди,, агресији, и плач покраденог лопова... :lol:
Када бих ја био неко ко се пита о праву на држављанство- таквим понашањем би се оно трајно и неповратно губило; можда је баш зато и добро што се ја не питам...:roll:
А што се тиче твојих провидних инсинуавија- ево ти питања, на која треба претхоцно јасно и недвосмислено одговорити: да ли је у Украјини било државног терора над етничким Русима, и да ли НАТО има било какво право да се понаша како се понаша већ пола века, иако му нико не прети нити га угрожава?
Да и не помињем покушај распарчавања Русије ради приступа ресурскима, које могу да добију, ако плате тржишну цену /или би они то џабе?

И сувише познато...
Проблем је у томе што су једној групи мојих "сународника" све свињарије које почини западна коалиција увек оправдана, и ту онда крене прилично невероватна "гама" оправдања, објашњења, инвентивне замене теза, којих сам се наслушао и поодавно ми је од свега тога мука.
Јер, они то право признају само себи; али, оног момента, кад се било ко други досети тих истих трикова- почиње вриска до небеса о неправди,, агресији, и плач покраденог лопова... :lol:
Када бих ја био неко ко се пита о праву на држављанство- таквим понашањем би се оно трајно и неповратно губило; можда је баш зато и добро што се ја не питам...:roll:
А што се тиче твојих провидних инсинуавија- ево ти питања, на која треба претхоцно јасно и недвосмислено одговорити: да ли је у Украјини било државног терора над етничким Русима, и да ли НАТО има било какво право да се понаша како се понаша већ пола века, иако му нико не прети нити га угрожава?
Да и не помињем покушај распарчавања Русије ради приступа ресурскима, које могу да добију, ако плате тржишну цену /или би они то џабе?
U Ukrajini je bio nezamisliv teror nad ruskim stanovništvom, koji je, ako mene pitaš, Rusija i previše trpela.Trebala je da reaguje ranije, ali verovatno postoje taktički razlozi zašto nije.Odavno sam očekivao sukob u Ukrajini, posmatrajući geopolitiku i geostrategiju.Bilo mi je jasno da će zapad ,tj. SAD, potegnuti Ukrajinu kao poslednju kartu kada im ne preostane ništa drugo.Previše ih je bolela sve veća konekcija zemalja stare evrope (Francuska, Nemačka,Italija), sa Rusijom. Pomenuta trojka je još 2008. odbila da primi Gruziju i Ukrajinu u NATO i EU, a takođe je i odbila da sarađuje kada je izbio sukob u Gruziji. Nakon kraha u Siriji, SAD-u je preostala poslednja karta koja je sada izvučena.
NATO nema pravo da se ponaša onako kako se ponaša već pola veka i želim im da se raspadnu zbog toga. Samo kažem ,da njihovo lešinarsko ponašanje nije nešto novo u istoriji.Već je viđeno mnogo puta. No reč : "pravo" ne postoji u geopolitici. Tu uvek važe pravila životinjskog carstva

Mislim da stvari previše posmatraš crno-belo.Ko o nečemu nema isto mišljenje kao ti, po automatizmu pripada nekoj omraženoj strani. Takvo razmišljanje nam nikada ništa nije dobro donelo.Ta isključivost je i dovela, do ,sada već čuvene, nesloge među Srbima

Samo kažem ,da njihovo lešinarsko ponašanje nije nešto novo u istoriji.Već je viđeno mnogo puta. No reč : "pravo" ne postoji u geopolitici. Tu uvek važe pravila životinjskog carstva
Слажем се.
И инсистирам на томе да ми, Срби, у томе никад и ни на који начин не треба да учествујемо, ако ништа друго- а оно зато што ако икад ико ту и страда- то су мали, који су "преблизу" месту злочина.
И када треба да "мерим" преступе у геополитици, просто ми је смешно да поредим понашање САД и њених доминиона са било ким, а измишљање оправдања њиховог криминала третирам као дрско вређање тек просечне интелигенције.
Зато и инсистирам на томе да за људе правила животињског царства не би смела да важе; не, после толико цивилизацијских помака којих би морали да будемо свесни, ако ништа- а оно после два светска рата, а пре трећег, који би могао да буде и последњи, ако се те животиње не ставе под озбиљну и трајну контролу.
Мучно је читати овде тираде и мантре апологета тих неоколонијалних дивљања од људи, који, сакривени у анонимности својих никова, уз пуно бусања у "српство"- перфидно провлаче свој лични интерес као општи, до бесвести и бесмисла понављајући фразе, претње и целомудрене конструкције којима би да одбране неодбрањиво, да релативизују апсолутно и од болесног нарцизма склопе нешто што виде као здраво у паметно...
Ја нећу да будем животиња, да бих са зверима делио неку цркотину; нисам се родио као хијена, која на то има чак и право- јер је хијена; а ако неко хоће да то буде, а да га се сматра човеком- е, то може, али- без мене.
Ја на то не пристајем, ни по коју цену.

Back