Bitka na Marni

Jovkesrbin

Aktivan član
Poruka
1.298
Mozemo li malo prodiskutovati o ovoj poznatoj bitci tj dve poznate bitke (prva i druga bitka na Marni) ?
Da li je zaista istina da je 6000 francuskih rezervista koje su prevezli 600 taksija marke reno odlucilo ishod bitke...
Zeleo bih da cujem vasa misljenja...
Pozdrav

Da li neko uopste zna nesto o ovoj bici ?!?!

Нашао сам ову реченицу у албуму Великог Рата, како га Французи зову.

Генерал Галиени убацује на фронт и уводи у борбу све што и како стиже ( 61. резервну и 7. активну дивизију пребацио је до самих положаја помоћу париских варошких аутомобила и омнибуса ).

Не спомиње таксисте али их је сигурно било. Није ми познато да ли су се у оно време и звали таксисти.

Нашао сам ову реченицу у албуму Великог Рата, како га Французи зову.

Генерал Галиени убацује на фронт и уводи у борбу све што и како стиже ( 61. резервну и 7. активну дивизију пребацио је до самих положаја помоћу париских варошких аутомобила и омнибуса ).

Не спомиње таксисте али их је сигурно било. Није ми познато да ли су се у оно време и звали таксисти.

Po mojim izvorima, cini mi se da su to bili vecinom taksisti...
Uskoro cu napisati detaljnije o ovoj bici...Nazalost, do sada nisam imao vremena...

Po mojim izvorima, cini mi se da su to bili vecinom taksisti...
Uskoro cu napisati detaljnije o ovoj bici...Nazalost, do sada nisam imao vremena...

Па варошки аутомобили је вероватно израз за таксисте. а можда и службена градска кола као и аутобуси, јер је Галиени био Гувернер Париза у то време и искористио је све што је могао. Иначе у истом штиву пише да до битке није ни дошло јер су Немци видели клопку и повукли се на време на линије ровова где су дочекали и крај рата. Битка се дешавала продором до Марне.

Back