4thman
Veoma poznat
- Poruka
- 13.277
Davanje je najveća.Samo ovo zadnje.
To je priča o egu i zudnji. Ego ili žudnja, je po meni isto. Egoističan je onaj koji želi više i kad ne može, kroz priču se uzdiže,čak će i nakititi (stvoriti iluziju kako je nešto bilo), da zadivi, da stvori u drugome žudnju, za tim što on uradio, i taj drugi da kaže "uff, kad bi i ja samo"..
Ego neki filozofi opisuju kao glavu bez tela (to je naravno metafora), jer telo kad zadovoljiš, hranom, vodom, i ostalim seksualnim potrebama, telo je sito.
A pošto glava nema telo, večito želi još još...
Ništa se ne suprotstavljam što si napisao, sve je na mestu, samo sam hteo da kažem šta je to što pokreće takvo ponašanje, ego ili večita žudnja.
Nije dzabe ona izreka "budi skroman, i naći ćeš sreću", ko to rekao, verovatno njih hiljade, i na hiljade različitih načina...a cilj u tom savetu je da se izbegne ego ili večita žudnja koja nema kraj.
Da li treba biti egoističan i da žudiš, da treba, ali samo na početku, da vidiš kako to izgleda, da upiješ to znanje, i da izadješ iz tog začaranog kruga, koji se večito vrti.
Šta to znači, "pa bio sam, video sam, i to je to".Jer postoje dede, koje i dan danas pričaju "šta bi ja radio da mi je opet 20 godina"
Jel si bio 20, jel si video kako je to, dosta ti je, cilj je saznanje kako to izgleda, ne da snivaš iste snove non stop, jer i da živiš 20 god non stop (zamislimo), postoji granica gde ćeš se smoriti, i pošto nema tome kraja i ide beskonačno, u jednom trenutku izgovorićeš "ne mogu više, daj pištolj ovamo" a tu zamisao stvara ego.
I pijanica, koji nema granicu u alkoholu se ispovraća u nekom momentu, bez obzira što stvorio veliku toleranciju, jer telo ne može više da podnese.
Lepo si sve napisao, da pohvalim.![]()
Hvala.
Ali mnogi ne umeju pa to ne rade...