BITI ČOBAN ILI NE?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo ovako, iz Vojvodine sam tačnije Bačke. Voleo bih da radim bilo gde gde žive dobri ljudi i gde je lepa priroda, može i Bosna i Crna Gora,Hrvatska..

Fakultet ne želim da završim iz principa, nije u pitanju lenjost. Jednostavno sam kasno shvatio da su godine na fakultetu protraćene i da sam više od moje babe i dede naučio za 3 meseca boravka na selu nego za vreme 12 godina školovanja i 4 godine studija..Pri tome, uvideo sam sve nedostatke koje nosi skolski sistem (iznosim samo kritiku), ne bih voleo da moja deca budu "fakultetski obrazovana" u ovakom obrazovno skolskom sistemu, već da znaju nešto konkretno da rade, ili ako dodje do nekih reformi u školsku da studiraju - naravno za bilo kakve reforme potrebna je najpre volja, a onda da se stvori jak društveno politički pokret. Školovanje je mlaćenje slame..Škola je takodje i obrazovna institucija (a to ljudi zaboravljaju), a da li su današnji akademci obrazovani u pravom smislu te reči? Dovoljno je da pogledate interesovanja tih studenata, ili dovoljno je da pogledate mesta koja posecuju i kako se ponasaju, pogledajte te fakultetske zurke posle kojih je tona plastike i smeća čak i špriceva, sam Bog zna šta se tu radi..Svaki od njih je učio ne iz razloga što ga interesuje struke, već što ga posle studiranja sa sigurnošću čeka diploma, koja će mu dati iluziju da je on "pametan i ugledan u društvu". Dakle učili su ne zato što ih interesuje nauka, već zato što su znali da će ih posle školovanja čekati lagodan život u službi profesije, npr u svojstu činovnika. Njima se baš frćka za nauka, za proširivanje vidika i znanja.. ČAST MALIM IZUZETCIMA. Gde su one škole Svetog Save i Dositeja? Dobili smo takvu situaciju da danas svaki ubica, kriminalac, siledzija, korupcionaš ima završenu bar srednju školu, a čak i velika većina fakultet (master)..Može li se jedan školovani političar nazvati političarem ili postoji sinonim za to - umaskirani lagator, kradljivac, korupcionaš a čovek završio školu Svetog Save... Hmmm

Škola uopšte ne podstiče stvaralački duh, već se obračunava sa stvaralačkim bićem čoveka. Škola je tu da prilagodi današnje studente tehničkoj civilizaciji. Stvaralaštvo postoji u tom tehničkom smislu u vidu novih tehničkim inovacija, ali mlade sakati kao slobodna i umna bića, ubija im maštu i umesto kritičke stvara pozitivističku svest, odnosno od te dece umesto da stvara ljude koji će stvarati budućnost i biti revolucionari ta institucija stvara lojalne podanike sistema. Jedini uslov da neko završi školovanje je LOJALNOST. Ne možeš dobiti ocenu "za prolaz" ako ne poveruješ u ono što ti je tokom predavanja ispričano (iako to možda može da bude neistina ali ti to ne smeš da dovedeš u pitanje, jer si tu da slušaš i da učiš). Škole služe bogatim ljudima, bogatoj klasi kako bi te mlade ljude integrisali u postojeći sistem. U školstvu su kvantitaivni kriterijumi u pitanju a ne slobodarsko, ne estetika, ne racija i inteligencija..Tim mladim ljudima treba pričati i o EKOLOŠKOM OPSTANKU, BIOLOŠKOJ REPRODUKCIJI, UZDIZANJU DUHOVNO, KULTURNO u svakom smislu, jer imajući u vidu koliko društvo danas degradira i koliko je danas ISTINA zapravo postala opstanak. Ne obračunavaš se ti sa ekološkim problemom tako što ćeš detetu da kažeš "BACAJ OTPAD U KANTU ZA ĐUBRE!" već tako što ćeš ga naučiti da treba da se suoči i shvati suštinu problema tako što će se obračunati sa POSTOJUĆIM PORETKOM KOJI UNIŠTAVA ŽIVOT NA PLANETI (kapitalisti) - a kako da to naučiš u školi kada ih ti isti i školuju?
Evo naprimer lekari, oni su dobronamerni, ljudi završili fakultet trudili se i rade da izdržavaju svoje familije, ali oni jadni ne znaju oni su pogrešno naučeni..Školovao ih je sistem i taj isti sistem im je dao posao. Ne smeju da sumljaju u sistem ukoliko žele da ne izgube posao ili da izgube ugled u profesiji. Oni ne znaju ništa o štetnosti preparata koji prepisuju, ne znaju ništa o preventivnoj istoriskoj medicini, o higijeni (koja bi trebala da bude najbitnija), posmatraju čoveka isključivo kroz telo što je pogrešno. Zato imamo paradoks da što više medicina napreduje imamo sve više bolesnih ljudi. Oni jadni ne znaju, oni su tako naučeni i oni ne sumljaju u ono kako su naučeni, oni pojedinci koji posumljaju izgube posao, izgube ugled u profesiji i budu uklonjeni i svih sfera javnog života eksponiranja u profesiji, kao onaj što je objavio knjigu "Lekari kao mesari"... I tako dalje i tako dalje..

Морам још ово да додам. Све је то лепо, делимично је и тачно, али...

Те речи немају никакву тежину, ако не завршиш факс. Само делују као да ти је кисело грожђе.

Као да ниси способан довољно, упоран довољно, вредан довољно, да завршиш тај дипломски. Као да си се уплашио од тог задатка, па си нашао гомилу оправдања да не урадиш то. А, тако и јесте, зар не?

Пошто, твоја одлука о томе да ли ћеш дипломирати или нећеш не може да промени устројство ствари, нити образовни систем, може само теби да штети, или користи, у зависности од тога шта урадиш.

И, ако одустанеш сада, нема тих изговора, нема тих километарски постова или приче која траје сатима, која ће да натера било кога да мисли да ниси губитник. Сви ће мислити да си неспособан, и никога никада нећеш убедити у супротно. Је л' то желиш?

Ово нема везе са факултетом, ово ти је преломни моменат у животу, make it or break it моменат, где треба да покажеш какав си карактер. Ако паднеш на овом тесту, пашћеш и на сваком следећем. Одустаћеш и од чувања оваца када ти постане тешко, и од сваке следеће ствари ћеш одустати.

Дакле, послушај ме. Нађи начин. Уради шта год да треба, само заврши то. Заврши то, не због факултета, или образовања, или дипломе... заврши то да формираш карактер који не одустаје, заврши то да будеш човек. Или немој. Твој избор.

Zdravo.

Imam 24 godine, odlučio sam da ne završim fakultet tehničkih nauka, smer informacione tehnologije (možda kasno tačno pred diplomski rad, ali Bože moj čovek se menja i dobija nova saznanja svaki dan)..Hteo bih da radim neki miran posao, nikog da ne ugrožavam i da imam slobodnog vremena za sebe i za svoju familiju ali da od toga može pristojno da se živi. Dvoumio sam se između onoga da odem u inostranstvo i da pokušam bilo šta ili da ostanem ovde..

Zanima me da li je danas teško naći posao čobanina, koliko je plaćen i dal se od toga može pristojno živeti? Život u miru u prirodi, pošteno zarađen.
PS. molim vas da se ne ismevate i da me poštedite glupih komentara.

Što se tiče čobanina gledam šta rade ovdi u CH. Treba da imaš školu za čobanina,jer samo tako si pravi čobanin.

@Peconi123 , malo ste prenaglili.
Forum je mesto gde osoba može da postavi temu koja ga okupira i tako pročita mnogo mišljenja. Autor sada zna mišljenja mnogih od nas, i biće mu lakše da odluči šta da radi.
Što se mene tiče, tema je sasvim legitimna. Molim da se uvrede smanje, jer niko nije došao da čita uvrede. niti je ko uvredama dočekan.
A sta da kazem kad kaze da treba da zavrsi fakultet da bi mu se divili ljudi i to ne cak ni neko nepoznat nego unuci i deca

Slazem se,osoba koja poseduje fotografsko pamćenje moze lagano zavrsititi fakultet,ali to ne znaci da ima znanje. Cak i dosta studenata ne razmislja o onome sto je procitao nego samo buba...
Covek ako je snalazljiv moze napredovati,pogledaj Bil Gejtsa on je gledao u buducnost,bez fakulteta je poznavao marketing i progamiranje,a danas je najbogatiji covek na svetu,koji tezi oko 65 milijardi dolara. A inace i sam je rekao 'ucio sam od pravih majstora'.
Ponavljam ponovo fakultet nista ne govori,rezultati govore,a pre svega moramo biti ljudi.
Koliko sam samo upoznao idiota koji rade u skolama kao profesori...
Covek lepo kaze da on nije zavrsio nista a ljudi koji su zavrsili Harvard RADE ZA NJEGA. Pametnom je sve objasnio jednom recenicom

Ti ili ne citas sta pise ili ne mozes da razumes prosto prosirenu recenicu.
A drugo,sta se trpas kad nisi pitan?Gledaj svoja posla,ja sam postavio jednostavno pitanje propovedniku Dejvidu...

On ima fakultet u rukama sa kojim ako je pametan nece zavisiti ni od koga,iskljucivo od sebe.
Naravno da znaci,da bi poceo da radis niko ti ne veruje na casnu rec,nego prvo pokazes diplomu kao dokaz,pa posle toga dokazes da si zasluzio tu istu diplomu...
Prvo citam i razumem
Drugo forum je mesto gde se trpa ko god hoce nije covek nikoga direktno pitao nego je pitanje postavljeno svima pa odgovori ko hoce. Ne lupetaj i ne glumi visi nivo jer to nisi.

Zdravo.

Imam 24 godine, odlučio sam da ne završim fakultet tehničkih nauka, smer informacione tehnologije (možda kasno tačno pred diplomski rad, ali Bože moj čovek se menja i dobija nova saznanja svaki dan)..Hteo bih da radim neki miran posao, nikog da ne ugrožavam i da imam slobodnog vremena za sebe i za svoju familiju ali da od toga može pristojno da se živi. Dvoumio sam se između onoga da odem u inostranstvo i da pokušam bilo šta ili da ostanem ovde..

Zanima me da li je danas teško naći posao čobanina, koliko je plaćen i dal se od toga može pristojno živeti? Život u miru u prirodi, pošteno zarađen.
PS. molim vas da se ne ismevate i da me poštedite glupih komentara.
Ajde ja cu te zaposlim kupicu stado ovaca 20% imas

Kako god ovo pokušao shvatiti, naravno dobronamjerno ne mogu se oteti utisku da je ovo neka zezancija.. napustiti fakultet IT i otići u čobane je malo neshavtljivo i neozbiljno za današnja shvatanja i interesovanja.
Kao IT stručnjak (nisi napisao tačno koji smjer) možeš da živiš i zaradjuješ više nego što možeš zamisliti a mislim da to vjerovatno znaš.. za današnje uslove IT programeri zaradjuju 4,5 i više prosječnih plata kao početnici.. lokacija i mjesto možeš birati (selo, grad) treba samo stabilan net.
Ne kažem da se ne dešava da se napušta faks "kao pred diplomski".. jedna moja drugarica je napustila faks u Novom Sadu i završila u časnim sestrama iako je imala samo još 4 ispita..?? nema ko joj se nije čudio, familija u nevjerici i suzama..
Ne napuštaj to ako ozbiljno misliš na svoju budućnost.. ako si baš zapeo najbolje da se uvjeriš kako je i šta je čoban.. jeste da je čist zrak, čista glava, ni brige ni pameti, što rekli ali da li će na kraju sve ovce biti na broju, i da li je to ono što tražiš i što ti treba.

nešto mi se ne čini ni da IT posao baš raste na grani, možda nekima ali da svako tu može da nađe preživljavanje? hmm i sama sam tu na jednom poslu i ne deluje mi lako da bih našla drugi

nešto mi se ne čini ni da IT posao baš raste na grani, možda nekima ali da svako tu može da nađe preživljavanje? hmm i sama sam tu na jednom poslu i ne deluje mi lako da bih našla drugi

Ovaj sto pise @Trust no one i Neno je kapitalisticka laz. Kapitalistima nije cilj da imaju sto vise para,jer imaju veoma dosta,njima je cilj imati vise ljudi koji ce za njega raditi kao robovi.
Kapitalizam prstavlja fakultet i posao kao bajku za jednog coveka jer imaju koristi od toga.

Ovaj sto pise @Trust no one i Neno je kapitalisticka laz. Kapitalistima nije cilj da imaju sto vise para,jer imaju veoma dosta,njima je cilj imati vise ljudi koji ce za njega raditi kao robovi.
Kapitalizam prstavlja fakultet i posao kao bajku za jednog coveka jer imaju koristi od toga.

dobro fakultet nije zgoreg završiti ako može
svako predstavlja posao kao bajku, zar ne i u socijalizmu, svi to predstavljaju, e sad možda danas može da se nekako prekroji posao da nije 8-16 firma ali to verovatno ne tek tako i opet imaš da radiš

Ti stvarno trazis da ti dogovrim toliko ostro?
I dalje mi nisi odgovorio na prosto pitanje,s' obzirom na to kako se predstavljas kao Mesija,ne bi trebalo da ti predstavlja problem.
Pitanje je bilo-Da li je rob onaj koji radi kao programer, i posao odradjuje svuda gde ima internet (plaza,dnevna soba,wc solja,Prokletije,Helsinki...itd) ili cobanin koji MORA da bude dan i noc pored stada,i to gde mu kaze vlasnik ovaca?Ko je od njih dvojice rob?

I dalje mi nisi odgovorio na prosto pitanje,s' obzirom na to kako se predstavljas kao Mesija,ne bi trebalo da ti predstavlja problem.
Pitanje je bilo-Da li je rob onaj koji radi kao programer, i posao odradjuje svuda gde ima internet (plaza,dnevna soba,wc solja,Prokletije,Helsinki...itd) ili cobanin koji MORA da bude dan i noc pored stada,i to gde mu kaze vlasnik ovaca?Ko je od njih dvojice rob?

Kad gledamo sa aspekta zdravlja,prednost ima coban. Nije lako raditi za kompjuterom.

Nisam citao sve.Neznam koja vrsta cobana bi bio.Ako bi cuvao ovce onda moras mnogo toga da znas.Kako se ovce sisaju,kako izlijeciti kada pocne da sepa,pomaganje pri jagnjenju...Sa kravama je mnogo lakse.Pulini su obavezni pomocnici cobana.Kada bih radio taj posao obavezno bih imao i konja.Magarac za nosenje opreme se podrazumjeva.Nemoj me pogresno shvatiti,ali mislim da samo sanjaris i da bi brzo pobjegao od tog posla.

Nisam citao sve.Neznam koja vrsta cobana bi bio.Ako bi cuvao ovce onda moras mnogo toga da znas.Kako se ovce sisaju,kako izlijeciti kada pocne da sepa,pomaganje pri jagnjenju...Sa kravama je mnogo lakse.Pulini su obavezni pomocnici cobana.Kada bih radio taj posao obavezno bih imao i konja.Magarac za nosenje opreme se podrazumjeva.Nemoj me pogresno shvatiti,ali mislim da samo sanjaris i da bi brzo pobjegao od tog posla.
Ok

Back