Biramo...Gledamo...Čavrljamo

Детуш

Domaćin
Poruka
4.352
Ako ne grešim, jedan redovni posetilac ovog filmskog foruma je izneo predlog da bi se mogla otvoriti tema, na kojoj bismo nastojali da odaberemo film koji ćemo gledati, a zatim posle gledanja bi raspredali o istom na nivou obrazloženja šta nam se dopalo, a šta nije.

Bilo bi lepo, kada bi pričali o bar jednom filmu na sedmodnevnom nivou.

Sami dajte predloge filma koji biste da provučemo ovu temu. Možemo na osnovu predloga da napravimo neku anketu, a možemo se i stihijski dogovoriti na osnovu datog predloga nekog člana.

(Ako ne zaživi tema, zatvaraj je u ćuzu)

De nađe ovaj od više od 2 sata, sunce ti žarko:mrgreen:

I ja ću se potruditi da ga pogledam u narednih 7 dana, mada sam ga gledao, ali dosta davno.

kontam da bi predloge za film mogli davati po redosledu javljanja na temu. Znači, sledeća bi bila moja drugarica Mesečeva, pa BlackLeather, pa EKV itd.

Pa jbg, slučajno mi pade iz neba pa u rebra. :D

Bilo bi lepo kada bi do subote ili nedelje uspeli da odlgedamo pa da malo diskutujemo o filmu.

Slažem se za redosled, kako izvolevate, nema koncipiranog okvira kako dune tako mećite predloge. Ne mora bit' samo u pitanju clasic mož' i nešto novije, pa da napljujemo nove vrednosti. :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Prvo da ovaj pogledamo i proćaskamo o njemu, pa ćemo posle videti.. Što ne bi svako ko ima predlog predlagao, pa koji bude prihvatila većina-taj ćemo gledati. Demokracija, molim lepo.
Može, prvo predloge, pa anketiranje forumaša.

Nisam mislila klasika u smislu da moraju biti samo Kurosava i Tarkovski, već sve što je na bilo koji način klasika, pa i ti noviji koje svi hvale,
pa onda mi dudarimo kontru i kažemo kako su precenjeni... :mrgreen: Drugim rečima, mislila sam na poznate filmove. Bar za početak. Verovatno svako od nas ima
onih "must see" filmova koje nije odgledao. Ali može i ne mora, naravno.

Kome je dugačko, nek podeli u seriju :lol: ja ću možda tako, nešto me koncentracija muči...

- - - - - - - - - -

Može, prvo predloge, pa anketiranje forumaša.
A prvo Apokalipsa? :flert:
Jako bih volela da Marlon bude prvi! :D

Nisam mislila klasika u smislu da moraju biti samo Kurosava i Tarkovski, već sve što je na bilo koji način klasika, pa i ti noviji koje svi hvale,
pa onda mi dudarimo kontru i kažemo kako su precenjeni... :mrgreen: Drugim rečima, mislila sam na poznate filmove. Bar za početak. Verovatno svako od nas ima
onih "must see" filmova koje nije odgledao. Ali može i ne mora, naravno.

Kome je dugačko, nek podeli u seriju :lol: ja ću možda tako, nešto me koncentracija muči...

- - - - - - - - - -

A prvo Apokalipsa? :flert:
Jako bih volela da Marlon bude prvi! :D

Treba i klasike i Tarkovskog, mada ne verujem da će se taj model podržati. Ali i novije filmove sumnjive kritike.
"onih "must see" filmova koje nije odgledao. Ali može i ne mora, naravno." - ovo je sasvim okej.

Da, ako se svi slažete da prvo bude apokalipsa, ili dajte predloge, pa da pravim anketu. Svejedno. :p

Teško bi se podržalo jer su to filmovi koji se ne mogu uvek gledati... Dobro, 7 dana nije malo, moguće je, ali opet... Malo bi bilo zainteresovanih.
Što raznovrsnije- bolje! :D I žanrovska raznovrsnost je poželjna. Po meni.

Ja sam za da bude to prvo, pa u hodu ko šta ima za dalje da predloži...
Ako se slažu drugi. :)

mogli bi onda upotpunit taj neki film, pa ako neko ima zivaca, pa da kopa i neke trivije, youtube snimke sa snimanja, intervjui u vezi filma i te stvari.. a
mislim, to je nesto nebitno, ali ima zanimljivih stvar..
na pr brando nije procitao SRCE TAME a Kopola popizdio kad je to saznao :mrgreen: pa mu onda citao na setovima

samo da kazeeeem, ideja je odlicnaaa.. mozda bi i dobro bilo da bude sticky ali ovo je odavno ghost pdf, bez moderatora, koliko mi se cini :D
I slazem se sa justEKV da budu klasici, filmovi vrijedni gledanja, kompleksniji filmovi za koje vazi ona otrcana 'iz svakog gledanja naucim nesto novo'.. 5-6-7-8-9 ljudi koji odgledaju u istom periodu film ce sigurno osigurati kvalitetno 'postovanje' iz kojeg seeee da dosta naucit (kao u srednjoj skoli :lol: )

Pogledah film...

Za razliku od nekih holivudskih filmova koji su, ,,na kvarno" stekli kultni status na lažnoj predstavi da nose antiratnu poruku, ovaj film, svakako jeste i kultni i antiratni. Prepun simbolike, gotovo u svakoj sceni i kadru, on neposredno, jasno i direktno pokazuje svu monstruoznost, besmislenost i nepotrebnost rata u Vijetnamu. Međutim, ovaj film nije samo kritika rata u Vijetnamu, nego mnogo više od toga. Dakle, on savršeno funkcioniše na dva nivoa, jednom konkretnijem i drugom, mnogo opštijem, univerzalnijem, večnom. On analizira pojavne oblike ništavila, haosa, mraka, na konkretno datom primeru. Opšte i pojedinačno, u ovom film se savršeno dopunjavaju.

Prva, konkretnija dimenzija, jeste ukazivanje na apsurd samog vijetnamskog rata, njegovu političku dimenziju, tj. potpuna nemogućnost zdravorazumskog objašnjenja, šta američki vojnici imaju da traže u Vijetnamu. Polazeći od ove osnovne postavke, film prikazuje te vojnike, puke izvršioce monstruozne ideje ubijanja, kao običnu bandu ubica, koja nema nikakvu empatiju prema ubijenim civilima i koja je apsolutno izgubljena, bez komande, glave, smisla i rezona. Ova besmislenost na samom frontu je samo posledica besmislenosti odlaska hiljade kilometara daleko, kako bi se ubijali neki ,,žuti ljudi", a nikome nije jasan razlog za tako nešto. Film se vrlo brutalno obračunava sa licemerjem i lažnom humanošću jedne supersile. U tom smislu, izvanredna je scena egzekucije one nesrećne žene na malom trgovačkom čamcu, koju su greškom upucali zbog šteneta. Zatim, sve one scene sa surfovanjem, zečicama, napalmom, pucanjem na zamišljenog protivnika, pogađaju samu suštinu američkog vojevanja u Vijetnamu...

Kada, na pravi način shvatimo ovu dimenziju, ona druga, univerzalna, se sama otvara. Nju možemo posmatrati kao uzrok ili posledicu, zavisno od filozofije života i našeg senzibiliteta. Ona je nešto što je stalno oko nas, ona je mrak, ona je haos, a rat je samo idealna podloga, idealan teren na kome vrag, postaje prepoznatljiv...

Film je, definitivno, jedan od najznačajnijih i najkvalitetnijih u istoriji Holivuda.

Usled oduševljenja filmom, pogledao sam i dokumentarac o njegovom snimanju...
http://www.imdb.com/title/tt0102015/
Ovaj dokumentarac pruža mnoge značajne informacije o filmu, Kopoli i njegovom pogledu na život i umetnost, glumcima, atmosferi, problemima sa Brandom i mnogo drugih detalja koji su bitni za razumevanje suštine ovog remek dela. Preporučujem ga svima onima kojima se svidi Apokalipsa, i koji žele da dublje proniknu u njenu svrhu.

Poslednja izmena:
E moj Velebite... navukli te mangupi da po ko zna koji put gledas taj film, a oni sami ne mogu da ga zavrse za nedelju dana. Sad im glupo da ti kazu da su te zaebali. A tako je u pocetku izgledalo kao kul predlog. "Vau, Apokalipsa. Evo idem odma' da ga gledam, majke mi".

Nedelja prodje, Apokalipsa nikako :lol:

Back