Bilje za rad sa čakrama

Demijurg

Poznat
Banovan
Poruka
7.211
Lekovito bilje je oduvek bilo deo života ljudi na Zemlji. U stvari, majka priroda nas odlično snabdeva biljem koje nam je preko potrebno kako bismo se lečili na svim nivoima postojanja: fizičkim, mentalnim, duhovnim i energetskim. Mudri ljudi intuitivno znaju da same vibracije biljki rezonuju s opštom životnom energijom koja ulazi u naše telo kroz sedam čakri, odnosno energetskih centara.

Postoje mnoge biljke koje su korisne za naše čakre, a određene biljke su genijalni katalizatori za lečenje spolja i iznutra. Dodavanje bilja u ishrani, bilo da su za uravnoteženje čakri ili za neutralizovanje prehlade, povezuje nas sa vibracijama biljaka, i omogućuje početak ozdravljenja na svim nivoima.

Naravno, ne treba uvek zameniti bilje za pravilno medicinsko vodstvo i negu. Uvek obavijestite svog doktora, ukoliko ste spali na to da se lečite i zavisite od nekakvih lekara, pre početka novog režima biljnih tretmana.

Korenska čakra nalazi se na dnu kičme. Povezana s crvenom bojom, naša je veza sa energijom Zemlje. Ona upravlja našim instinktivnim nagonima za preživljavanje i nastavak vrste. Često imamo problema sa uzemljenjem zbog ogromne količine mentalnog i emocionalnog stresa u životu. Maslačak je jedna od najvažnijih hranjivih biljaka za korensku čakru. Iako mnogi ljudi smatraju maslačak korovom, travari znaju da je on tonik za gotovo sve bolesti.

Sakralna čakra se nalazi odmah ispod pupka. Ona predstavlja našu seksualnu i kreativnu energiju, empatiju za druge ljude. Jedna od najboljih biljaka za ponovno uspostavljanje ravnoteže u sakralnoj čakri je neven, čija jarko-narandžasto cveće i lišće može pomoći u obliku umirujućeg čaja.

Kada čakra solarnog pleksusa postaje neuravnotežena, prolazimo kroz život ne osvrćući se, ne dajući sami sebi dovoljno vremena i uopšte sve vršimo sa osećajem užurbanosti, s predosećajem da ne postoji način da se ikada ostvari sve što želimo. Čakra solarnog pleksusa se nalazi odmah iznad pupka i povezana je sa žutom bojom. To je vaše sedište lične moći. Kada je izvan ravnoteže, osećaj da ste izgubili kontrolu može se razviti u nešto jako loše. Tinkture i čajevi od belog sleza izazivaju opuštanje čakre solarnog pleksusa.

Naše emocije i ljubavi balansiraju se i usklađuju kroz srčanu čakru. Ovo je mesto gdje bezuslovna ljubav ulazi u naša tela. U današnjem svetu, “plamen” srčane čakre stalno je pod uticajem nižih čakri, koje, ako su izvan balansa, utiču na našu srčanu čakru. Bobice šipka uzimaju se kao čaj ili tinktura, kako bi balansirali put ljubavi prema našem srcu.

Peta čakra, grlena čakra sjedište je naše komunikacije. Kada osećamo da ne znamo i ne možemo izraziti ono što nam je u mislima, i da imamo problema u komunikaciji sa drugima, verovatno proživljavamo disbalans sa grlenom čakrom. Crvena detelina je ne samo korisna za probleme sa grlom, već daje i osećaj predanosti, istinu, lakoću komunikacije sa drugima i uverenje u to da zaslužujemo biti saslušani.

Šesta čakra nalazi se kod obrva, između očiju, i ona predstavlja naš centar za snove i psihičke sposobnosti. Ova čakra zove se čakra trećeg oka, a njen disbalans donosi nam zbunjenost i nejasnoće. Kada treba da pomognemo našem osećaju za intuiciju, tonik i čaj od biljke vidac izvrstan je za tu svrhu.

Krunska čakra je naš centar duhovnog razvoja. Kroz nju shvatamo našu vezu sa izvorom i postajemo bolji ljudi, dopuštajući pozitivnim uticajima da se isprepletu na svim životnim nivoima. Lavanda je odavno poznata kao duhovni katalizator. Ona izaziva opuštanje, omogućujući jasan protok energije kroz krunsku čakru. Inhalacija i miris eteričnog ulja lavande donosi nam bolje razumevanje života i nas samih.

Ostani na temi mozda nesto i naucis :mrgreen:

Aha, Majki, ostani da naucis pa ces od jeseni, kad krenes na vezbe iz psihijatrije, vec imati bogato iskustvo. :mrgreen:

Demijurg mozes li mi objasniti vezu lavande sa krunskom,posto je krunska "bela" energija a lavanda je sve samo nije bela......?

Ne verujes lekarima i zvanicnoj medicini a verujes raznim ... :roll:

Aha, Majki, ostani da naucis pa ces od jeseni, kad krenes na vezbe iz psihijatrije, vec imati bogato iskustvo. :mrgreen:

Ne verujes lekarima i zvanicnoj medicini a verujes raznim ... :roll:
Da ja verujem raznim,zato sto su ti razni seli samnom i rekli mi ja mogu toliko i toliko i tako i tako da pomognem a to i to ne mogu,i lepo sam nacisto sa njima,i pomogli su i nemam sta da se ljutim,dok ono "pij lekove bice ti bolje" i uopstene spike(izgovori da ne znaju) vise 5% ne tretiram.

Ostani na temi mozda nesto i naucis :mrgreen: Demijurg mozes li mi objasniti vezu lavande sa krunskom,posto je krunska "bela" energija a lavanda je sve samo nije bela......?

Lavanda je roze boje, baš kao i krunska čakra. Otkud ti to da je bela?

chakra10.jpg

Znam dusho,ali kad vidim u praksi nesto i kad procitam ovako od nekoga sto deluje kao da je nesto cuo samo pa misli da zna,smesno mi je,ali bas bas.

Ok dušo (dusho). Ja sam završio praksu sungazinga i otvorio sve čakre. Kad sam se fokusirao na krunsku čakru video sam roze boju (boju lavande), a ne belu. I nisam se informisao od strane nekih ljudi, već od samog sebe. Baš baš...

Ok dušo (dusho). Ja sam završio praksu sungazinga i otvorio sve čakre. Kad sam se fokusirao na krunsku čakru video sam roze boju (boju lavande), a ne belu. I nisam se informisao od strane nekih ljudi, već od samog sebe. Baš baš...

Ti si onda "bas talentovan" ljudima treba mnogo vremena da otvore jednu a ne sve cakre....Daj boze da je tako ali vrlo je moguce da su te zeznuli za pare.

Ti si onda "bas talentovan" ljudima treba mnogo vremena da otvore jednu a ne sve cakre....Daj boze da je tako ali vrlo je moguce da su te zeznuli za pare.

Nisam talentovan, samo sam bio uporan. Kad nakon gledanja u Sunce zatvoriš očne kapke - vidiš sve boje duge, a kad se fokusiraš na čakre - vidiš svaku, sa sve bojama. Kakve pare? Nikome ne dam nikakve pare. Nisam dao nikome nikakve pare, samo sam bio uporan da završim najprirodniju i najstariju praksu. Nešto si pobrkala.

Reci mi za koliko vremena si postigao to?Evo uzmimo na primer.....manipuru,mozes li da je "probudis i koristis" opisi mi ako nije tesko ali tvoje licno iskustvo ne knjige?Bas da procitam uvek sam raspolozena da naucim nesto novo.

Reci mi za koliko vremena si postigao to?Evo uzmimo na primer.....manipuru,mozes li da je "probudis i koristis" opisi mi ako nije tesko ali tvoje licno iskustvo ne knjige?Bas da procitam uvek sam raspolozena da naucim nesto novo.

Praksu sungazinga sam završio za oko 16 meseci. U tom procesu se čakre otvore same od sebe. U manipuru (pleksis solaris) se slije sva Sunčeva energija, otvori je, podigne se ego, pa moraš da ideš bez obuće (uzemljiš se) da bi ravnomreno rasporedio Sunčevu energiju po celom telu, i otvorio sve čakre. U najkraćem.

Nekoliko reči i rečenica o čakrama

http://img5.imageshack.us/img5/715/chakra.jpg

Reč čakra dolazi iz sanskritskog jezika i znači kotur, točak ili disk. Postoji puno radova na temu modela čakre, filozofije i nauke koji podupiru razne filozofske sisteme i spiritualne prakse ili religijske običaje. Filozofske teorije i modeli čakri u obliku kružnog sistema energije su identifikovani kroz egzistencijalnu mističnu praksu joge u Indiji, gde je i nastala prva zamisao čakre.

Čakra je aktivni centar koji prima, asimiluje i oslobađa životnu energiju (Prana, Či, Bioenergija). Reč čakra doslovno se prevodi kao kotur, točak ili disk, i odnosi se na vrteću sferu (kuglu) bioenergije koja izbija iz glavnog živca ganglije i grana se iz kičme. Takvih je sedam koturova (čakri), poređanih u nizu od temelja kičme do vrha glave. Postoje i manje čakre, smeštene u dlanovima, stopalima, prstima i ramenima. U stvari, svaki aktivni vrtlog bi se mogao nazvati čakrom. Sedam glavnih čakri se poistovećuje sa osnovnim stanjima svesti.

Čakre su kao veza između metafizičke i/ili biofizičke energije u telu.

Prema nekim istočnim razmišljanjima, čakre su stepeni svesti, i stanje duše. Insistiranje na dokazivanju postojanja čakre je poput dokazivanja postojanja misaonog procesa. U metafizičkom konceptu to su energetska središta suptilne elektromagnetske sile, koje deluju na fizičkom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom planu.

Sistem čakri originalno je nastao u Indiji, pre više od 4000 godina. Čakre se spominju u drevnim delima Veda, i kasnije Upanišada, Joga Sutras Patanjali, i najviše u XVI veku od indijskog jogina u tekstu “Sat-Chakra-Nirupana”. U prošlom veku, 1920-tih godina, Ser Džon Vudrof (pseudonim Artur Avalon) je upoznao Zapad sa čakrama u svojoj knjizi “The Serpent Power” (Kundalini joga).

Ovo je prilog o otvaranju glavnih čakri pomoću meditacije i Mudri koje koriste vibracije i zvukove da bi otvorili naše čakre.

Ova meditacija inicira Mudre (posebne pozicije ruku) da otvori naše najvažnije telesne čakre. Mudre tako izazivaju efekat, da se znatno više energije šalje u određene čakre, poboljša protok energije u našem telu i osveži ili osnaži svest.

Da bi se pojačao efekat Mudri, koristimo zvuk koji proizvodimo i koji je u svom poreklu nastao iz izgovora sanskritskih slova, odnosno reči. Kada ga pevušite, odnosno proizvodite, stvarate dodatne vibracije u svom telu, koje se mogu osetiti u predelu određene čakre, što je od velikog značaja za pojačanje efekata pozitivnih vibracija.

Raspored i nazivi čakri

1. Muladhara - prva glavna čakra, predstavlja koren ili temelj celog energetskog sistema čoveka, prema tradiciji joge i hinduizma.

Muladhara je smeštena kod trtične kosti, između međice i anusa. U telu utiče na debelo crevo, anus, kosti, noge i stopala. Povezana je sa nadbubrežnom žlezdom koja između ostalog luči i adrenalin - “hormon stresa”. Muladhara preuzima i pretvara energiju iz Zemlje i prirode i snabdeva ostale čakre. U temeljnoj čakri se nalazi i temelj kundalini shakti, potencijalne energije, koja se, ako se aktivira, uzdiže telom poput zmije i tako doprinosi stanjima viših duhovnih nivoa.

Muladhara je i temelj za tri glavna energetska kanala - “nadiji” koji se uzdižu od nje, a to su Ida, Pingala i Sushumna.

Pravilan rad, odnosno nesmetano strujanje energije kroz Muladhara čakru čoveku pruža osnove za život, sigurnost, blagostanje, ispunjenost i unutrašnju snagu.

Poremećaji prve čakre ogledaju se kao slabost, depresija, strahovi, nedostatak samopouzdanja, a na fizičkom planu to mogu biti oboljenja probavnog trakta, išijas, problemi s bubrezima, poremećaj krvnog pritiska... Prekomerna aktivnost korenske čakre može dovesti do egoizma, egzistencijalnog straha, tromosti.

Muladhara zapravo poseduje velike mentalne, fizičke i duhovne potencijale koji čekaju da se ispune. Tako se Muladhara poistovećuje sa ljudskom DNK, slično kao kundalini koji “čuči” u muladhari i čeka da se probudi.

DNK je u ljudskom organizmu glavni “mozak” koji određuje kako će se naše telo razvijati; sve naredbe dolaze od DNK. A na isti način deluje i Muladhara.

http://img846.imageshack.us/img846/6530/muladhara.gif

Muladhara čakra prikazana je sa 4 latice kojima pripadaju slogovi vam, am, sham i sam. U središtu je mantra LAM okruženo kvadratom - simbolom Zemlje. Muladhara je crvene boje.

2. Swadhisthana - druga glavna čakra prema tradiciji joge i hinduizma. Zove se još i sakralna čakra.

Swadhisthana je smeštena u području sakruma, odnosno iznad polnih organa, zove se još sakralna čakra, i povezuje se sa polnošću. Može se reći da se nalazi za “dva prsta” iznad Muladhare.

Ona je središte polnosti i životne radosti. U prevodu “Swadshisthana” znači “slatkoća”, što u sanskrtu ukazuje na telesnu (putenu) radost. Preko njenog uticaja na polne žlezde - testise i ovarije, ona može uticati i na raspoloženje i osećaje.

Može se povezati sa podsvesnim, uspostavlja vezu s podsvesnim, i sa emocijama. Tako Swadhisthana navodno sadrži nesvesne želje, pogotovo seksualne prirode. Iz tog razloga je kundalini energiju (energija svesnosti) vrlo teško dići iznad čakre Swadhisthane.

Glavne teme Swadhisthane su poput kreativnosti, polnosti, stvaralačkom životnom energijom i putenosti.

Uravnotežen protok energije kroz Swadhisthana čakru važan je za zdrav odnos prema sopstvenom polnom nagonu, prihvatanje sebe i potpuno razvijanje kreativnog potencijala, samosvesti i želje za životom. Poremećaj u radu Swadhistana čakre može izazvati strahove, ljubomore, nagonsko delovanje i zavisnosti, kao i do menstrualnih tegoba, impotencije, tegoba s bubrezima ili bolovima u leđima i bokovima.

Zbog svoje povezanosti sa seksualnošću, Swadhisthana se često povezuje sa testistima i ovarijima u telima muškarca i žene, kao delom endokrinog sistema koji proizvode hormone važne i za seksualno ponašanje. Oni su i “skladište” polnih stanica koje u sebi nose genetsku informaciju.

Zapadni okultisti u kabali povezuju Swadhisthanu sa Sephirah Yesod. Yesod je takođe povezana sa polnim organima. Zadatak u drvetu života je prikupiti različitu energiju iz donjeg dela, distribuirati je u Malkuth, materijalni svet, gde će poprimiti fizički oblik.

http://img6.imageshack.us/img6/7319/swadhisthana.gif

Swadhisthana čakra prikazana je sa 6 latica kojima pripadaju slogovi “bam”, “bham”, “mam”, “yam”, “ram” i “lam”. Središnja mantra ove čakre je VAM. Pripadajući simbol je lik mladog Meseca. Swadhisthana je narandžaste boje.

- - - - - - - - - -

3. Manipura - treća glavna čakra prema tradiciji joge i hinduizma. Zove se još i pupčana čakra, i ona je središte solarnog pleksusa (pleksus solaris). U samom prevodu Manipura znači sjajni dragulj, a može se prevesti i sa “ispunjeno dragim kamenjem”.

Manipura čakra nalazi se u području pupka, odnosno solarnog pleksusa. Manipura je početno središte za 72000 nadia, finih energetskih kanala koji se od pupka šire po celom telu. Time manipura prikuplja pranu (životnu energiju) i distribuira ju po celom telu.

Pupčana čakra se bavi temama poput volje, osećaja, moći i identiteta.

Pravilno razvijena treća čakra će omogućiti osobi učvršćivanje svoga ja, snažno samopouzdanje i preduzetnost s dovoljno snage za strpljenjem. Pružiće osobi i zdravu dozu senzibilnosti i saosećanja.

Nepravilan rad manipura čakre, štaviše preteran rad, može dovesti do ljubomore, agresije i opsednutošću moći. Preslab protok energije dovodi do osećaja nesigurnosti, samosažaljenja i neorijentisanosti u životu.

Manipura čakra prati rad probavnog sistema, želuca, jetre i slezine. Problemi sa tim organima mogu upućivati na smetnje u radu pupčane čakre, poput na primer gorušice ili čira na želucu.

Žlezda na koju utiče pupčana čakra je gušterača.

Manipura čakra je osetljiva na štetne materije poput kofeina ili alkohola, koji slabe manipura čakru.

U endokrinom sistemu, Manipura se povezuje sa gušteračom i nadbubrežnom korom. Ove žlezde proizvode važne hormone za proces probave, pretvaranje hrane u energiju za telo, na isti način na koji Manipura radijalno širi pranu kroz telo.

Prema Kineskom Qigong, onde se nalaze 3 Dantiana koji prenose i regulišu Qi (isto što i prana).

Slična upoređenja postoje i u kabali. Na tom mestu su Hod i Netzach. Netzach služi savladavanju, dok Hod deluje kao kontrolor i formator energije, a zajedno deluju kao princip anabolizma i katabolizma u ljudskom telu.

http://img42.imageshack.us/img42/5171/manipura.gif

Manipura čakra prikazana je sa 10 latica kojima pripadaju slogovi “dda”, “ddha”, “nna”, “ta”, “tha”, “da”, “dha”, “na”, “pa”, “pha”. Središnja mantra ove čakre je RAM. Pripadajući simbol je trougao. Manipura je žute, zlatnožute boje.

4. Anahata - četvrta glavna čakra prema tradiciji joge i hinduizma. Predstavlja prsno (grudno) središte, a zove se još i srčana čakra. U prevodu, anahata znači neoštećen ili neokrnjen.

Anahata čakra se nalazi u grudnom košu, u visini srca, ali u sredini grudi.

Anahata čakra se povezuje sa mogućnošću donošenja odluka koje su izvan domena karme. U čakrama ispod Anahate, Manipura, Swadhisthana i Muladhara, čovek je vezan zakonima karme. U Anahata čakri, čovek donosi odluke “sledeći srce”, a ne zbog neispunjenih emocija ili prirode strasti.

Anahata spaja donje tri čakre sa gornje tri. Donje tri čakre su povezane sa instiktima, a gornje tri predstavljaju višu ljudsku svest. Davidova zvezda u Anahata čakri je sastavljena od dva trougla, od kojih jedan gleda prema gore, a drugi prema dole. Trougao prema gore prestavlja boga Šivu - on je svest, a trougao prema dole je Šakti - božanska pramajka, i ona je energija.

Srčana čakra omogućuje ljubav, saosećanje, milosrđe. Pravilan rad srčane čakre čoveku pruža otvorenu komunikaciju sa drugima, bez pretvaranja i poziranja, prihvatanje drugih osoba i njihovih stavova, ideja i razmišljanja.

Smetnje kod srčane čakre se uočavaju u egoizmu, nejednakomernom uzimanju i davanju, prevelikom jačanju “ja” karaktera.

Anahata prati rad srca i pluća, i deluje na imunološki sistem preko grudne žlezde. Slabiji protok energije može uzrokovati astme, alergije, zarazne bolesti, srčane tegobe, tegobe u disanju.

Anahata deluje i na kožu, jer ona predstavlja dodir sa spoljnim svetom.

Anahata čakra je sedište za Jivatman.

U endokrinom sistemu, Anahat je povezana sa grudnom žlezdom iliti timus-om. Timus proizvodi bela krvna zrnca – limfocite; oni su deo imunološkog sistema i učestvuju u borbi sa zarazom itd.

U kabali se ovo središte u drvetu života označava sa Tiphereth, ono je središte ljubavi, ozdravljenja i Isusa Hrista.

Neke preporuke za rad sa vašim čakrama...

U opštem smislu je najbolje da se prvo otvaraju donje čakre. Dakle, prvo se otvara Korenska ili temeljna čakra (crvena tačka), a zatim idete na Sakralnu čakru (braon-žuta), a potom na pupak (žuta tačka), srce (zelena), vrat (plava), treće oko (tamno-ljubičasta) i na kraju otvarate Krunsku čakru (svetlo ljubičasta tačka).

Korenska-koren čakra je temelj sistema čakri. Ako je korenska čakra otvorena, osećaćete se sigurno i smireno, i osetićete prostor oko sebe, koji ste ispunili.

Samo ako se osećate spokojno i dobrodošli, bićete sposobni za osećaje i seksualnost (oblast Sakralne čakre) i da odgovarajuće vibrirate. Ovo se događa obično u datom trenutku sa nekom određenom osobom.

Osećaji vam prenose šta vi u podsvesti želite i postajete toga u potpunosti svesni. Tek tada možete da otvorite Pupčanu čakru i definišete vaše potrebe, i o njima donesete potrebne odluke. Ovo prenošenje se događa kod ljudi u interpersonalnim odnosima, i u grupama i društvenim situacijama.

Ukoliko postignete sigurnost u okruženju u takvim situacijama, možete izgrađivati harmonične odnose koji vibriraju iz područja Srčane čakre. To ujedno obuzdava određenu agresivnost koju ponekad proizvodi Pupčana čakra.

Kada uspostavljate odnose sa nekim, to se obavlja preko Vratne ili grlene čakre. Ona je inače oblast koja daje impuls razmišljanja, koje omogućuje saznanja (spoznaju), što prethodi otvaranju čakre Trećeg oka.

Kada su sve pomenute čakre otvorene, spremni ste za otvaranje Krunske čakre, koja vam donosi mogućnost razvijanja mudrosti, samopouzdanja i svesti o celokupnosti svega.

Koliko ćete posvetiti vremena određenoj čakri je nešto što morate sami za sebe iznaći. Posmatrajte i pratite šta osećate, šta činite i šta ne činite, i to će vam biti putokaz.

Obratite pažnju na potrebu - osećaj, da li vam je zaista bilo potrebno otvoriti baš određenu čakru i da li ste uspeli “popeti se” na više čakre (otvoriti ih i moći se zadržati na njima).

Ovo je proces koji kod nekoga, da bi ovladao u potpunosti, može potrajati i godinama, iako svako može odmah osetiti i uživati u prednostima vežbe podsticanja svojih čakri.

Rad na otvaranju čakri

Obratite pažnju kako proizvodite zvuk - vibracije.

Osnovni zvukovi - (slova) koja izgovarate su A i M.

“A” - izgovarate, odnosno proizvodite, tako što kroz malo otvorena usta pravite lagano kontrolisani izdisaj sa zvukom “Ah” (znači naglasak je na slovu A). Trajanje pet sekundi.

“M” - izgovarate sa lako zatvorenim ustima proizvodeći zvuk “Mng”. Naglasak je slovu “M”. Trajanje pet sekundi.

Meditirajte po mogućnosti uvek u određeno vreme, tokom 7 do 10 izdisaja. Pokušajte da tokom izdisaja (sa prekidima) bar tri puta ispustite zvuk.

Otvaranje čakri

1. Otvaranje Korenske čakre

http://img810.imageshack.us/img810/9686/korenskacakra.jpg

Namestite prste tako da se dodiruju palac i kažiprst. Koncentrišite se na Korensku čakru u tačku između genitalija i anusa. Proizvodite (pevajte) zvuk LAM.

2. Otvaranje Sakralne čakre

http://img18.imageshack.us/img18/7276/sakralnacakra.jpg

Stavite šake svojih ruku u krilo, sa dlanovima okrenutim na gore. Leva ruka leži dole, tako da prsti leve ruke dodiruju odozdo prste desne ruke. Vrhovi palčeva obe ruke treba da se lagano dodiruju. Koncentrišite se na Sakralnu čakru, na sakralnoj kosti. Proizvodite (pevajte) zvuk VAM.

3. Otvaranje Pupčane čakre

http://img855.imageshack.us/img855/5723/pupcanacakra.jpg

Stavite svoje ruke ispred svog stomaka, nešto ispod tačke Solarpleksus (pleksus solaris). Okrenite dlanove jedan prema drugom, sastavite vrhove prstiju tako da produžetak prstiju, šake i ruke formira oblik trougla. Prekrstite palčeve jedan preko drugog. Važno je držati ruke pravo, da prsti budu ravni. Koncentrišite se na Pupčanu čakru i kičmu, nešto iznad visine pupka. Proizvodite (pevajte) zvuk RAM.

4. Otvaranje Srčane čakre

http://img594.imageshack.us/img594/935/srcanachakra.jpg

Sedite sa prekrštenim nogama. Spojite vrhove svog palca i kažiprsta, da bi se napravio krug. Stavite svoju levu ruku na centralni deo kolena leve noge, a desnu ruku tačno na vrh (donji deo) grudne kosti iznad tačke Solarpleksus (pleksus solaris). Koncentrišite se na Srčanu tačku i kičmu u visini srca. Proizvodite (pevajte) zvuk Yam.

5. Otvaranje Vratne ili Grlene čakre

http://img703.imageshack.us/img703/429/grlenacakra.jpg

Okrenite svoje šake dlanovima prema gore. Ukrstite prste obe ruke u unutrašnjosti, a vrhove palaca spojiti, tako da ovi formiraju krug koji je iznad sredine spojenih prstiju. Koncentrišite se na Vratnu čakru tačno u predelu donjeg dela grkljana. Proizvodite (pevajte) zvuk HAM.

6. Otvaranje Čakre Trećeg oka

http://img703.imageshack.us/img703/5624/cakratreceoko.jpg

Stavite svoje ruke ispred donjeg dela grudi. Spojite vrhove srednjih prstiju tako da budu usmereni u vis. Ostale prste saviti i spojiti kao na slici. Vrhove palčeva spojiti i usmeriti ih ka sebi. Koncentrišite se na čakru Trećeg oka, koja se nalazi na sredini čela nešto više od obrva. Proizvodite (pevajte) zvuk OM ili AUM.

7. Otvaranje Krunske čakre

http://img718.imageshack.us/img718/905/krunskacakra.jpg

Stavite svoje ruke ispred stomaka. Spojite prema gore vrhove domalih prstiju obe ruke. Ukrstite ostale prste ruke, a desni palac stavite preko levog. Koncentrišite se na Krunsku čakru na temenu glave. Proizvodite (pevajte) zvuk NG.

Upozorenje: Meditaciju za aktiviranje (Krunske) Temene čakre ne primenjujte sve dok snažno ne ovladate Korenskom čakrom, jer je za ovu meditaciju potreban snažan fundament.

"3. Otvaranje Pupčane čakre

http://img855.imageshack.us/img855/5...pcanacakra.jpg

Stavite svoje ruke ispred svog stomaka, nešto ispod tačke Solarpleksus (pleksus solaris). Okrenite dlanove jedan prema drugom, sastavite vrhove prstiju tako da produžetak prstiju, šake i ruke formira oblik trougla. Prekrstite palčeve jedan preko drugog. Važno je držati ruke pravo, da prsti budu ravni. Koncentrišite se na Pupčanu čakru i kičmu, nešto iznad visine pupka. Proizvodite (pevajte) zvuk RAM."

ok kako ide kod muskaraca a kako kod zena?leva pa desna ruka ili obrnuto?

"Praksu sungazinga sam završio za oko 16 meseci. U tom procesu se čakre otvore same od sebe. U manipuru (pleksis solaris) se slije sva Sunčeva energija, otvori je, podigne se ego, pa moraš da ideš bez obuće (uzemljiš se) da bi ravnomreno rasporedio Sunčevu energiju po celom telu, i otvorio sve čakre. U najkraćem." Ides bez obuce kad je "koristis"....Joj bre ti si sve izbrkao iz vise izvora.....Nemoj da se igras sa time nije bas to tako naivno.Ja sam solaris otvorila za oko 2 godine i nesto ali je to bilo svakodnevno vezbanje,i sad mogu da je dignem kad zelim,a slobodno objasnjenje je da ona sluzi za unutrasnji mir i spokoj.To sam otvorila i dalje sam obazriva jer ponovicu nisu tako naivne te stvari.

Back