Kafić Bife Doris

Da, ali ne pita se 99.99% živih bića na planeti, uključujući biljke, životinje i 90% homosapijens sapijensa. Shvatiš nakon nekog vremena da je sociopatija skroz ok opcija.
Mreže su takođe dobar pokazatelj koliko ljudi zapravo nisu empatični.
Kad sretneš Slavicu u marketu neće ti ništa reći, možda se čak i nasmeje a onda će anonimno na fejsu da ti kaže da su ku.r..va da si ružna i raspala.

Kad sretneš Slavicu u marketu neće ti ništa reći, možda se čak i nasmeje a onda će anonimno na fejsu da ti kaže da su ku.r..va da si ružna i raspala.
Sad ti se sve preselilo u Onlajn, in vivo konverzacija je učestala koliko i kupovina papirnatih novina.

Ne verujem u ovo jer su ljudske komunikacije na društvenim mrežama "obojene" ponašanjem botova koji pokreću, trigeruju govor mržnje, a ljudsko ponašanje je dosta majmunsko (monkey see, monkey do). U realnom svetu je to regulisano civilizacijom i zakonima i osim retkih anomalija, neće se tolerisati taj stepen nasilja. Otuda empatija ne može biti ugrožena.
Btw, ja nisam psihopata ali jesam self oriented i često se ponašam kao da me nešto stalno ugrožava. To je naučeni obrazac ponašanja da bi se preživelo onda kada ništa drugo nisam mogla, ali ga je teško ispraviti.

Ne verujem u ovo jer su ljudske komunikacije na društvenim mrežama "obojene" ponašanjem botova koji pokreću, trigeruju govor mržnje, a ljudsko ponašanje je dosta majmunsko (monkey see, monkey do). U realnom svetu je to regulisano civilizacijom i zakonima i osim retkih anomalija, neće se tolerisati taj stepen nasilja. Otuda empatija ne može biti ugrožena.
Btw, ja nisam psihopata ali jesam self oriented i često se ponašam kao da me nešto stalno ugrožava. To je naučeni obrazac ponašanja da bi se preživelo onda kada ništa drugo nisam mogla, ali ga je teško ispraviti.
Pa šta znam, mislim da niko od nas recimo ovde nije bot 🤭.

A ovo za psihopate ...to je bila sprdnja.

Inače je društvo bez empatije dosta opasna mogućnost za društva koja su opterećena krivicom počinitelja (neko to zove trauma počinitelja, Alaida Asman koristi termin krivica u kontekstu recimo Nemačke i trauma žrtve u kontekstu Jevreja). Nego naše društvo je daleko od toga i da mu dopre do svesti bilo kakav osećaj krivice, pa onda ne znam da li je empatija društvenog organizma ugrožena ili je na duži period onemogućena.

Queen_Elizabeth_II_official_portrait_for_1959_tour_(retouched)_(cropped)_(3-to-4_aspect_ratio).jpg

Back