Biblioteke, čitaonice širom sveta

95530d5b08d2748e991b400bb72c58f0--home-libraries-reading-nooks.jpg

Home Libraries-Reading Nooks
 
Knjižara Zhongsuge, u kineskom gradu Jangdžou , može se pohvaliti ne samo knjigama, nego i prostorijama koje hrane maštu. :)
Arhitektonska firma iz Šangaja, X + living , projektovala je pravi raj kako za ljubitelje knjige, tako i za zaljubljenike u iluziju . Svaka od prostorija ove knjižare dizajnirana je na nesvakidašnji način, ali sve ih povezuje optička varka postignuta ogromnim ogledalima :
YangzhouLibrary_10-768x588.jpg
YangzhouLibrary_08-768x1151.jpg
 
U današnje digitalizovano vreme, kada elektronski čitači sve više zamenjuju dobre stare knjige specifičnog mirisa starine, biblioteke prepune naslova i dalje opstaju. Čak i ukoliko niste ljubitelji knjiga, teško da biste mogli da odolite prelepoj arhitekturi i enterijeru ovih velikih zdanja Sve biblioteke na svetu, bilo da su velike ili male, privatne ili javne, moderne ili klasične, digitalne ili prepune prašnjavih knjiga imaju jednu svrhu, a to je da očuvaju i neguju jedno od najvećih ljudskih bogatstava. Istovremeno, biblioteke predstavljaju mesta na kojima se organizuju sastanci i razgovori sa drugim ljubiteljima pisane reči, mirne oaze za učenje u toku studija, kao i skrivene kutke za sve knjiške moljce.
slide_11[1].jpg

Bodleian Library, Oksford, UK

Ova biblioteka pripada Univerzitetu u Oksfordu, osnovana je 1602. godine, što je čini jednom od najstarijih u Evropi. U njoj se nalazi preko 11 miliona naslova, uključujući četiri primerka Velike povelje slobode (Magna carta libertatum), Gutenbergovu Bibliju (The Gutenberg Bible) i Šekspirov (William Shakespeare) “Prvi folio” (First Folio). Predstavlja prvu kružnu biblioteku u Engleskoj, a mi smo imali prilike da je vidimo u filmovima: “Mladi Šerlok Holms” (Young Sherlock Holmes), “Svetac” (The Saint), “Crvena violina” (The Red Violin) i “Zlatni kompas” (The Golden Compass).
 
230487-Stiftsbibliothek-St-Gallen[1].jpg

Jedna od najstarijih manastirskih biblioteka na svetu, sadrži i rukopise iz dalekog 8. veka

Library of the Benedictine Monastery, Admont, Austrija
Sadrži preko 70,000 naslova, uključujući i 1,400 rukopisa. Neki od rukopisa predstavljaju poklon osnivača manastira arhiepiskopa Gebharda (Archbishop Gebhard). Tavanica se sastoji od sedam kupola, ukrašene raskošnim freskama koje prikazuju napredovanje ljudskog znanja.
 

Back
Top