Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gledala sam film, jeste fini, nju nije povredio, naprotiv...
Aman, ljudi, ne bojte se ne volim vampire,NE VERUJEM U NJIH, ali ako Bred Pit zeli da bude vampir, ja cu da budem zrtva, sta ima u tome lose(g):lol:
Na kraju krajeva, jesmo li ili nismo, potomci Save Savanovica:lol:

sve je to prenasminkano, a jedini pravi glumac, koji se moze pribliziti stvarnom znacenju vampira je
images

genijalna maska, najvise prilici pravom izvornom vampiru
cik da se uovo preobrati bred pit, bi li mu i onda rado bila zrtva?!
:D

sve je to prenasminkano, a jedini pravi glumac, koji se moze pribliziti stvarnom znacenju vampira je
images

Ne breeee, nista ne kapiras. To je vampir u telu Breda Pita :lol:

Iako, u tom filmu ne znas kog vampira da biras, dal Breda Pita, ili Toma Kruza ili Antonia Banderasa :D

images

NEEEEEEEEEEEE:eek:
:lol:
Bredu Pitu bih bila zrtva, da:rumenko:
Nego, da li znas cija je rec vampir, iz kog jezika potice i ko je prvi taj "izraz" upotrebio?

Da razjasnimo nesto: Ukusi su razlicti, sklonosti takodje (sto je u uzrocnoposledicnoj vezi)...

Primer: Procitah "Dugu" od D.H.Lorensa...

Ne mogu opisati svojih jada, svaka stranica (vrlo obimne knjige) za mene je bila kulucenje, ali nisam odustajala. Znaci, prati tri generacije (uglavnom zena) porodice Bringven (cini mi se da se tako zvase) i svaka je na svoj nacin luda, i svi likovi su pomalo ludi, a opet svi su nekako istovetno ludi (ukljucujici i onoga ko takvo pisanje dozviljava kao kulucenje)
Secam se da sam na kraju pogledala kritike, izdvojila bih samo dve: Ova knjiga nikad nije smela da ugleda svetlo dana.....Zamalo nisam napustio citanje...

D.H.Lorens je bio vrlo bolestan (rak) i tom stanju je pisao roman, moguce da je samo on i mogao tako majstorski (ipak) da manervise s tim ludacima, jer izmedju genija i ludaka- tanka je crta.............itd.itd.
Dadoh koleginici knjigu: " Nikad nisam bolju knjigu procitala".:eek:
Znate onu pojavu kad otvorite usta i ne umete da ih zatvorite, e, to je to.
I da lepota upravo izvire iz "to je to", na sta bismo licili da smo svi isti:lol:

To svi znamo, Biljo, ne potcenjuj nas ;)

A bili smo vala protivnice, msm, na Politici čim si neistomišljenik, odmah si i protivnik :lol: Bilo lepih krljanja, nije da nije...al' bilo i korektnih krljanja, nije da nije :cool:

jeste da sam poveo zanimljivu temu o hororima, a sad pravim ogromnu digresiju, al sta cu, jace je od mene, lako cu se posle opet vratiti hororu i klasici. dakle, dame, pitanje je da li je skoro iko od vas video negde, ili cak procitao " Istoriju prostitucije "?
knjiga ima dva ili mozda i tri toma. jako je zanimljiva jer sa istorijske strane prati pocetak i razvoj najstarijeg zanata. radnja seze cak u drevni egipat...

Uh, što mi je ovo poznato....Jel' to možda neko prastaro izdanje, hrvatsko čak? Nešto mi u glavi "historija"....
Svejedno, ne, nisam videla :lol: al' me zanima da li mislimo na isto, tj. da li ja to odnekud pamtim to za šta pitaš :D

Uh, što mi je ovo poznato....Jel' to možda neko prastaro izdanje, hrvatsko čak? Nešto mi u glavi "historija"....
Svejedno, ne, nisam videla :lol: al' me zanima da li mislimo na isto, tj. da li ja to odnekud pamtim to za šta pitaš :D

da, prastaro je izdanje i ima cini mi se dva ili tri toma. moguce je da i jeste hrvatsko. ja sam je samo malo prelistao dok sam jos bio na studijama, a kako nisam tada imao vremena za toliku knjigu, ostavio sam je za kasnije. i eto doslo to kasnije odavno, a od knjige ni traga..

Kci srece – Izabel Aljende, Narodna knjiga, 380 str.

Bas sam se pitala da li je ova spisateljica u nekom srodstvu sa Salvadorom Aljendeom, i na kraju ove knjioge u delu “O piscu”, dobila odgovor da mu je bila necaka… sta god to znacilo.
Knjiga je onako starinski lepa, spora, puna atmosfere tog doba. To mi se najvise dopalao. Slika “tog vremena na tom prostoru”. Kakav bi se raskosan film mogao snimiti! Ili serija. Tacno sam sve zamislila. Jedino me realizacija malo muci :lol:

Elem knjiga govori o Severnoj i Juznoj Americi sredinom XIX veka. Uglavnom o Cileu i Kaliforniji u vreme “zlatne groznice”, kroz sudbine nekoliko junaka. Jedina knjiga koju sam ranije citala o “bas tom periodu, na tom podneblju, u tom vremenu” je bila Bajecovo Bekstvo od biografije. U njoj mi se jako svidjalo da vidim kako se u svemu tome snasao “nas covek”, a odlicno se snasao.

Ova je nakako vise autenticna, kao da vam govori sa mesta dogadjaja. U svakom slucaju uzimam nastavak Kuca duhova.

Fama o biciklistima – Svetislav basara, Zavod za izdavanje udzbenika, 250 str. nisam procitala.

Rekla sam da cu je malo pretresti, ali ni to nisam mogla. Sinoc, posle Kci srece, reko ajd da vidim sta cu s tom Famom…, otvorim, vidim ima nekih podvucenih recenica (knjiga je iz biblioteke), krenem da listam i citam to podvuceno, i pocnem da trepcem od cuda. Krenem dalje neka poezija. Dalje, prepiska izmedju Sigmunda Frojda i Herte Majer (ni ovo me nije privuklo). I tako odustanem cak i od toga da je malo pretresem. Eto. Basaru vise necu uzimati.

Ja sam skoro čitala Izabel Aljende (kojoj je Salvador Aljende bio stric) pa je u belešci o piscu pisalo da je to nešto kao uslovna trilogija: Kći sreće, Portret u Sepiji, Kuća duhova. tim redom.

Inače, ja završila Ljubavne igre Džil Mensel... paaa, nije daleko od dna. Stvarno nikakav stil, nikakva vrednost. Nije da sam očekivala neku umetnost.
Nije da nije interesantno, ali sam već na pola knjige znala ko će se s kim spandjati. Ali za letnje šeme - može i da se preporuči. Da se razumemo, ja volim takve knjige, ali ne mogu da kažem da je nešto ekstra.
Nerviralo me je što su stalno nekim psima davali čokoladice. Ne razumem se baš u pse, ali sam čula da za njih nije baš dobro da jedu čokoladu.
A interesantno što je glavni lik jedna samoživa, samovoljna, beskrajno samopouzdana devojka, kakve obično budu neke tamo druge, a glavne junakinje budu fine, smerne, skromne, vredne i naravno, odvoje najbolje frajere - lepe, bogate.... ajd, to je bar malo okrenula.
Ne znam šta ću sledeće, nemam ništa pripremljeno - sutra u biblioteku sa spiskom sa foruma. :zper:

:heart: ste i jedna i druga :zag:
Na koricama ove knjige pise tako da se stice utisak da je sledeca Kuca duhova.
Ali nema meni nikog merodavnijeg do vas :D

Uostalom u knjizi je bilo toliko gresaka, nije ni prosla pored lektora. Recimo secam se pise: "Njegova individualnost" umesto "Njegova invalidnost". Pa stvarno msm, slicno je :roll:

Inače, ja završila Ljubavne igre Džil Mensel... paaa, nije daleko od dna. Stvarno nikakav stil, nikakva vrednost. Nije da sam očekivala neku umetnost.

Nerviralo me je što su stalno nekim psima davali čokoladice. Ne razumem se baš u pse, ali sam čula da za njih nije baš dobro da jedu čokoladu.
Bas si me nasmejala :lol:

I ja radim u prosveti, ali sam nedavno u nekom kvizu čula da je reč vampir naša.

Jeste, izgovara se u Srbiji samo (mada neki tvrde i u Bugarskoj) secam se da procitah da je neki nemacki istoricar, dosao (navodno) do nekog otkrica da vampiri zapravo poticu iz Srbije, inace ostali jezici poznaju vukodlake (sto nije isto)...Da ne duzimo (nije tema) ali se u srpskom narodu s kolena na koleno prenosilo verovanje da neki mrtvaci imaju "carobne" moci, pa su bili iskovpavani i spaljivani, tek ukazom cara Stefana Nemanje je svestenstvu samo zabranjeno da oni to cine i na bilo koji nacin ucestvuju u tome, pa ovaj gospodin Nemac je iz toga izvukao zakljucak da je Srbija (kaze i Hrvatska) kolekva vampira, a nas njapoznatiji horor film zasnovan na tom verovanju (u vampire) je Leptirica, ako se secas, jeste jeziv, jeste da nije tema (ali jeste u temi, sto da ne) za one sa slabijim srcem, ne otvarati:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back