ESTERITA
Domaćin
- Poruka
- 4.485
Bijićka me podsjeti..druga knjiga od Bobić M..je Majke mi, bajka
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
,totalna praznina,zabrinula sam se.....Nama SVE mozes da kazesMeni se dopada Bobić Mojsilović. Dopadala mi se kao opoziciona novinarska u slavnim danima TV Politike... dopala mi se njena prva knjiga koju sam pročitala i u mnogim segmentima se pronašla Dnevnik srpske domaćice, dok sam još čitala knjige o nesrećnim 90-im, pa onda naredna Majke mi bajka, pa Ono sve što znaš o meni i Tvoj sam. Verujem da će mi se svideti i druge ako ih nekad budem pročitala. Ima toga vazdan, sad sam malo izguglala, ispade ona plodan pisac (http://www.knjigaknjiga.com/pisac_knjige.php?pisac=Mirjana Bobić Mojsilović)
Mozda bi mi se svidela i Bačić-Alimpić i ostale iz tog koša kad bih ih pročitala. Samo što to ovde ne bih smela da priznam.
Inače Bobić Mojsilović je posle udavila u onim emisijama gde je imala neke goste.. ne znam kako se zvala, i ona gde je kuvala "Pogodi ko dolazi na večru". Ja gledala kad je Marijani Mateus pravila gibanicu. Nego, toliko je bila samodovoljna i samodopadna, da su joj gosti bili čist višak, uvek zapostavljeni, nikad nisu mogli da dodju do izražaja od nje. U jednom momentu je bilo stvarno previše u javnosti

Pa procitala sam i ja taj Dnevnik srpske domacice ali se ama bas nicega ne secam,totalna praznina,zabrinula sam se.....

Nama SVE mozes da kazesMeni se dopada Bobić Mojsilović. Dopadala mi se kao opoziciona novinarska u slavnim danima TV Politike... dopala mi se njena prva knjiga koju sam pročitala i u mnogim segmentima se pronašla Dnevnik srpske domaćice, dok sam još čitala knjige o nesrećnim 90-im, pa onda naredna Majke mi bajka, pa Ono sve što znaš o meni i Tvoj sam. Verujem da će mi se svideti i druge ako ih nekad budem pročitala. Ima toga vazdan, sad sam malo izguglala, ispade ona plodan pisac (http://www.knjigaknjiga.com/pisac_knjige.php?pisac=Mirjana Bobić Mojsilović)
Mozda bi mi se svidela i Bačić-Alimpić i ostale iz tog koša kad bih ih pročitala. Samo što to ovde ne bih smela da priznam.
Inače Bobić Mojsilović je posle udavila u onim emisijama gde je imala neke goste.. ne znam kako se zvala, i ona gde je kuvala "Pogodi ko dolazi na večru". Ja gledala kad je Marijani Mateus pravila gibanicu. Nego, toliko je bila samodovoljna i samodopadna, da su joj gosti bili čist višak, uvek zapostavljeni, nikad nisu mogli da dodju do izražaja od nje. U jednom momentu je bilo stvarno previše u javnosti

Miiiii????!!!!I ja sam je pročitala pre nekoliko godina, nije bila ništa posebno, za razliku od Tvoj sam koja mi se mnogo dopala.
Spletkarenje mi se sviđalo, ali sem da sam plakala, ničeg se više ne sećam.
Lajanje je super, ali se plašim da ste malo prestarele to.
Dano, i ja volim Šešir..., knjigu još nisam kupila, dobro si me podsetila. Još nedelju dana traje akcija. Nešto me svrbi i ono od sinoć što si komentarisala, Poslednji susret.![]()

Slusaj, s' obzirm sta trenutno radim, jesam jos kakoDobro, ne sve. Ti si još u pubertetu.![]()

Dobro, ne sve. Ti si još u pubertetu.![]()

![]()
![]()
![]()
I ja sam, i ja!
I za prave knjige nikad nije prestarelo vreme, a ja vise volim "Sesir" i "Lajanje" nego recimo "Lovca u zitu". E za to sam prestarela, a za ovdasnje price, pa jos prosla vremena, pa duhovito, pa mladost.... e to je dobitna kombinacija![]()
skoro
citala!Slusaj, s' obzirm sta trenutno radim, jesam jos kako![]()
A s' obzirom na isto to, ti si ceo zivot u pubertetu
A sta radim?
Pa zadatke iz matematike za prijemni za sestrica
Ne znam proporcije
A moram to da radim, umesto lepo da citam moju Ugresicku![]()

Nije, nije, eto ja sad tek citam Rebeku koju je Danaskoro
citala!

Pre 5 minuta sam saznala!Ne pričaj! Pa ja samo još tebe nisam uputila na pravo mesto:
![]()

Tako da cu ja ipak ostaviti na spisku Spletkarenje 
Nego, dugujem utisak o Seleniću. Nešto sam čekala da sredim utiske posle prve, Očevi i oci, pa mi je sve bilo i tamo i ovamo, pa sam pročitala i Timor mortis, pa su se kockice posložile, pa sam upravo završila i Pismo/glava i sad znam kako da se formulišem.
Dakle, Selenić...
Svuda, u svakom komentaru i u svakoj recenziji, stoji najpre i kao najvažnije njegova oštra kritika onog našeg socijalističkog društva. Podaci o zabranjivanosti, "crnim listama" i sve kako to već ide. U startu me je bunilo to što ja to u Očevima i ocima nisam videla kao osnovno i najvažnije u romanu. Ali hajde, mislila sam da je to zbog sadašnje kakve-takve istorijske distance i zbog toga što takva kritika više nije ni strašna ni neuobičajena. Međutim, ima tu još nešto, zbog čega mi se sve to nije uklapalo. Zaista, Selenić je jako pronicljiv u shvatanju društvenih pojava i odnosa i jako plastičan u njihovom predstavljanju. Iznosi toliko bolna zapažanja da zatrepćeš, streseš se i ponoviš pasus ili stranicu. Kao retko kad sam imala potrebu da podvlačim delove. Ali, on podjednako snažno šamara i predratno kao i poratno društvo, sa istim gnušanjem i istom silinom.
Jer, Selenić ne piše o društvu i poretku, on prosto piše o ljudima.
O ljudskoj niskosti, bedi, i materijalnoj i moralnoj i emotivnoj i svakakvoj, o zlu, blatu i kalu po kojoj se ta stoka zvana čovek neprestano valja, o povremenim bljeskovima neverovatne ljubavi i nesebičnosti i još gorem padu na još dublje dno. I, po pravilu, što je čovek intelektualno i moralno nadmoćniji, to je izopačeniji njegov pad i perfidnije njegovo zlo. Dok običan priprost svet ogrezne u ubistva, pljačke i surove linčeve, elita morbidno racionalizuje incestualne odnose u koje propada, silovanja i grozna psihička zlostavljanja. Selenić, slikar ljudske tame, one obične i svakodnevne i tako strašne. Društveni poredak, revolucije, prevrati...sve to su samo kulise, zgodna pozadina za isticanje suštine.
Druga stvar, bitnija, koja me je baš potresla jeste praznina međuljudskih odnosa. Porodice u kojima pojedinci "komuniciraju" gotovo isključivo unutrašnjim monolozima, bogatim doduše, ali nepodnošljivo jalovim. Toliko toga neizgovorenog, potisnutog, prećutanog među ljudima koje povezuju najbliže veze koje čovek može za života da ostvari. A provedu ga prosto plutajući jedni pored drugih, bez dodirivanja, kao stranci, trudeći se da to odstojanje i hladnoću zauvek održe. Jer ne mogu i ne umeju bolje. E, to je moj najjači utisak o Seleniću. Posle svake od ove tri navedene, razmišljala sam da li sam rekla "volim te" onome kome je trebalo da kažem, da li sam rekla "izvini" kome je trebalo, da li sam plakala ili vikala ili pevala pred kim je trebalo i zaricala se da neću ostaviti neizgovoreno ono što treba da se izgovori.

Da li mi verujete da ja te knjige nisam citala?![]()
![]()
![]()
I ja sam, i ja!
I za prave knjige nikad nije prestarelo vreme, a ja vise volim "Sesir" i "Lajanje" nego recimo "Lovca u zitu". E za to sam prestarela, a za ovdasnje price, pa jos prosla vremena, pa duhovito, pa mladost.... e to je dobitna kombinacija![]()

Pa šta, nije to isto. Rebeka može da se čita i u staračkom domu.![]()

Dobro, ne sve. Ti si još u pubertetu.![]()

Imam još Prijatelje, to mi je sledeće, a planiram da dokupim i ostaloJa sam Selenica iscitala odavno, i zavidim svima koji imaju sada zadovoljstvo da ga citaju prvi put. Narocito posle ovih tvojih ovako jakih utisaka, pa se ja podsetim... A bas si nam lepo i iscrpno sve prenela
Sada bi trebala, ako vec nisi, da procitas Memoari Pere Bogalja. Mislim da je sve to o cemu pricas, najjace izrazeno bas u njoj. Ja sam u svoje vreme bila sokirana. E sad, ja sam to citala kao jos dosta neiskusan citalac, i to je bila prva njegova knjiga koju sam procitala. Sok je mozda otud potekao, ali je knjiga svakako izuzetna.
I znas sta? Taman sam odlucila da ne citam Mariju Jovanovic, kad evo tebe sa drugacijim misljenjemTako da cu ja ipak ostaviti na spisku Spletkarenje
![]()
i kako da ne volim Medu?

nisi, još uvijek si u pubertetu
kad pročitaš knjigu, onda si taj prerasli![]()