Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma vidi ti ko je vredan, Schatje sto si ustala ovako rano? :mrgreen:
Ja pocela sinoc da citam Slepi ubica, em su slova sitna katastrofa, em ja da izvinete nista ne razumem, sve je nekako nabacano, ne kapiram ko je ko, tako da ce Slepi ubica mene ili da oslepi ili da ubije :mrgreen::lol:

Milice, slova su stvaaaarno sitna. Nema sta sitnija nisu mogla biti.
I jeste, tesko se na pocetku po'vata ko je ko, sta je sta.
Ali videces trud vredi :D
Javljaj kako ide :)

Danas sam prvi put pazarila knjige Mono i Manjana uz clanski popust. :)
Ispunjena radoscu, ekstaticno sam posegnula u vilajete tasne trazeci karticu. :)

Kupila sam "Almodovarovu teoremu", Antonio Kazas Ros, roman ciji je glavni lik vrsni matematicar.
Matematiku nikada nisam znala i upravo zato me zanima pogled na svet kroz prizmu jednog prirodoslovca. :)

Prelistala sam roman, procitala nekoliko recenica. Rosov stil me podsetio na Slavka Janevskog ("Dve Marije" :heart:) ali mozda gresim.
Moci cu suditi nakon sto procitam delo.

Dopada mi se omaz Pedru Almodovaru, iako je lik dat u romanu fiktivan.
Almodovarove filmove volim, sareni su, eklekticni, cesto opskurni, ali nesmanjeno lucidni.
Opet preporuka van okvira teme :)
All about my mother http://www.imdb.com/title/tt0185125/
Volver http://www.imdb.com/title/tt0441909/

Zaintrigirala me cinjenica da Rosa, autora romana, niko u njegovoj izdavackoj kuci ne poznaje.
Sigurno je osobenjak. :)

Kupila sam i "Ovde sam vec hiljadu godina", Mariolina Venecija.
Opet na osnovu prelistane knjige i nekoliko procitanih recenica, rekla bih da je ovo
topla, pitka porodicna saga koja prati zivot porodice kroz citav vek, smestena na jug Italije.
Vidim da stil obiluje epitetima, sarenim pesnickim slikama, buja nadojen mirisima.
Ipak, impresija nakon citanja. :)

Da dodam:
Jos uvek mi lupa ne treba. :manikir:

Poslednja izmena:
Opet na osnovu prelistane knjige i nekoliko procitanih recenica, rekla bih da je ovo
topla, pitka porodicna saga koja prati zivot porodice kroz citav vek, smestena na jug Italije.
Vidim da stil obiluje epitetima, sarenim pesnickim slikama, buja nadojen mirisima.

Da dodam:
Jos uvek mi lupa ne treba. :manikir:

čitala sam je...i upravo je takva

I mene je smorila "Papagajeva teorema". Nisu me smarali delovi o matematici vec oni koji bi kao trebalo da budu roman a pisani su neverovatno amaterski i naivno. Pisala sam mislim ovde o tomu (ono kada dva srednjoskolca i jedan osnovac, kada ukapiraju Pitagorinu ili neku drugu teoremu ili postavku, uhvate se od srece za ruke i pocnu da igraju i pevaju neku pesmicu u stilu "ko se boji vuka jos":bljak: )
Ostavila sam je na pola ali mislim da cu je nekad zavrsiti makar zbog te istorije matematike.
O matematici mi je super jedan drugi roman - "Cika Petros i Goldbahova teorema" Apostolos Doksiadis (Plato). Mislim da sam ti je vec preporucivala Rado, a preporuka i dalje vazi. Odlicna je zaista! I o matematici i o strasti, o nauci, opsesiji. Bas je ostavila utisak na mene. A pisac je bio neko cudo od deteta - matematicar do tipa dvadesete godine, cak i sam dokazao neke teoreme koje niko nije jako dugo uspeo, pa je presao da se bavi filmom, pa su mu filmovi podobijali neke nagrade pa je i to batalio, pa pisao knjige i ne znam sta radi sad. Ako bude nekad napisao autobiografiju to ce biti zanimljivo stivo :)

Prelistala sam roman, procitala nekoliko recenica. Rosov stil me podsetio na Slavka Janevskog ("Dve Marije" :heart:) ali mozda gresim.
Moci cu suditi nakon sto procitam delo.

Dopada mi se omaz Pedru Almodovaru, iako je lik dat u romanu fiktivan.

Citala sam "Ovde sam vec hiljadu godina". U pravu si da je pitka i sarena i da juzna Itallija "i dise i mirise". Moram ipak da dodam da, sto se mene tice, nije knjiga koja se pamti. Mada, ja i nisam neki ljubitelj Italije pa mozda zato i nije ostavila utisak na mene. Tebi ce se mozda vise dopasti. Nekad se treba i odmoriti od "velikih" knjiga (ne mislim obimom)

Citala sam "Ovde sam vec hiljadu godina". U pravu si da je pitka i sarena i da juzna Itallija "i dise i mirise". Moram ipak da dodam da, sto se mene tice, nije knjiga koja se pamti. Mada, ja i nisam neki ljubitelj Italije pa mozda zato i nije ostavila utisak na mene. Tebi ce se mozda vise dopasti. Nekad se treba i odmoriti od "velikih" knjiga (ne mislim obimom)

Svakako da treba. :)

Super sto si trenutno ovde Dano. :)
Htedoh te pitati koje knjige Mono i Manjane su ostavile na tebe snazan dojam, koje su ti se dopale?

Znam za knjige koje su bile (i jos uvek jesu) na akciji, o njima si pisala impresije.
Takodje znam misljenje o romanu Male ruke.

Nadam se da ne trazim previse. :) Ali sugestija mi je potrebna.

• Podržavam
Reactions: Em.
Tu sam ja i inace na forumu samo se ne javljam cesto, ali pratim situaciju :)
"Rapsodija u plavom" ne verujem jer je to Gersvinovo delo ali dobro. Javi ako se setis a ako ne, nema veze. Sad retko citam romansirane biografije, samo ako imam neku izuzetnu preporuku, ali jedno vreme sam ih gutala.
Preporucujem ti da u ponedeljak dodjes na Sajam kad je besplatan ulaz. Iako je tada otvaranje zaista nema mnogo ljudi, a kapije Sajma otvaraju se u 12, a zatvaraju u 21,s to je kasnije nego drugih dana. To je idealna prilika da natenane osacujes situaciju, cene, da napravis spisak, itd. A sto se tice preporuka drugih izdavaca to bih mogla da kuckam do prekosutra... Evo sad dajem spisak za Mono i Manjanu, a ti (i svi drugi koji su zainteresovani) napisi koji te izdavac interesuje pa mogu da kazem sta sam tu lepo citala :)
Elem, Mono i Manjana (sve su romani iz edicije Savremena proza):
Ukus tamarisa (veoma lepo napisan roman o odnosu majke i cerke ali i porodicni odnosima u jednoj indijskoj porodici. Inace, retko je videti knjigu cija se radnja dogadja u savremenoj Indiji a da glavni junaci nisu ni najubogija sirotinja ni neki plemici)
Porodicna tajna (roman mislim najpopularnije holadnske spisateljice. Divan realistican portret starosti)
Tajni zapis (apsolutno svaka preporuka! Dobitnik Costa nagrade - najvece u Britaniji posle Bukera, i najuzi izbor za Bukera. Stil pisca, portreti glavnih licnosti, dileme koje izaziva, sve je apsolutno savrseno izvedeno)
Cudesni zivot Oskara Vaa (knjizevna poslastica. Dobitnik Pulicera za proslu godinu. Izuzetno knjizevno iskustvo ali je opet i specificna jer se u njoj vise uziva ako se zna podtekst. Mada, moja mama kojoj taj podtekst nije bio poznat, svejedno je neizmerno uzivala u knjizi tako da to mozda i nije toliko bitno)
Sakupljacica badema (Divna slika Sicilije. Ne idilicna, ali ne ni mafijaska. Slika naravi, mentaliteta i odlicna prica. Isto favorit i moje mame:)
Kamenje predaka (koga zanima Afrika ovo je odlicna knjiga. Prati pricu o vise zena jednog muskarca u Sijera Leoneu kroz citavu drugu polovinu 20.v)
Careva deca (jedan od retkih kvalitetnih prikaza savremene Amerike i ljudi u ranim tridesetim godinama na prekretnici zivota. Redak zato sto ne govori ni o kakvim socijalnim slucajevima, zivotnim katastrofama i tragedijama, ali ni o "trazenju pravog", "nadomak tridesete" i sl. Izuzetno inteligentan ali i pitak roman. Takodje favorit i moje mame (inace spominjem je cesto jer ona najvise voli Mono i Manjanu, pa mi oprostite:)
Englesko-kineski recnik za ljubavnike (e ovo je odlican primer kako ja zamisljam kvalitetan savremeni pametan a ljubavni roman. Ima humora koji nije isforsiran, ima ljubavi koja nije pateticna, daje sliku savremenog multikulti sveta koja nije prenaglasena. Sve je savrseno izbalansirano. Mislim da je ovu knjigu citalo citavo moje drustvo i da se svima svidela, i tu ukljucujem i one koji citaju jednu knjigu godisnje i to na odmoru i one koji gutaju knjige)
Doba Sive (takodje jedna od najlepsih knjiga koje sam procitala poslednjih nekoliko godina. Manil Suri predivno pise iako je po profesiji matematicar (to je za Radu :)
Medicijeva zirafa (ovo nije beletristika ali kao da jeste po stila i citljivosti, a po informacijama je izuzetan primer non-fictiona. Tip tekstova podseca na dobre tekstove u Politikinom Zabavniku recimo. Kupila sam je samo na insistiranje njihove urednice jer me predmet studije nije zanimao a pala sam na teme u potpunosti. Topla preporuka)
Midlseks (mislim da ce ova knjiga i za pola veka biti klasik. Cesto je vec i svrstavaju u klasike. Predivno!)
Nasledjeni gubitak (meni je bila prelepa ali nije za svakog. Veoma kontroverzna odluka da se Buker dodeli ovoj curi ali ona svakako ume da pise)

Ovo su samo bile preporuke za njihove knjige kojima sam bila apsolutno odusevljena. A imaju i mnogo dobrih ali ne nezaboravnih. Ono sto ih izdvaja jeste sto su i njihove prosecne mnogo kvalitetnije od recimo prosecnih Laguninih, narocito u poslednje dve godine.

Za Dragonfly, :).

ovo me čeka, zaplijenjena knjiga od rođake, (one koja ništa ne čita)
mislila sam da niko nikad nije ni čuo za ovu knjigu

a, jesi li mozda citala njegovu Zegu? pitam se dal je slicna ovoj knjizi...meni se svidja stil kojim poneku, ali ne sve, price pise, upotrebljava neobicne forme glagola ....tipa zakaputala, se za obuci kaput, il tako nesto slicno..ali onda naidjem na neku drugu pricu, koje je em o psihicki bolesnim ljudiima, o depresiji i samoubistvu, em su recenice teske za pracenje (mada..hmm, sad nesto kontam, mozda bas zbog fabule, da jos dublje docara likove i radnju?) i smorim se skroz...

nisam.
čitala sam Šnit, pisala sam ovdje...razvukla sam ga...otprilike je i on takav kao što opisuješ priče...čas odličan, čas smoran
namjerno sam uzela priče , računajući da su krače, pa ako mori idem dalje
mislim da je i Žega nešto o prošlosti,bar mi se tako vrti po glavi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back