Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E, to je taj rad :D

I još nečeg sam se setila: u biblioteci su postojala dva reda polica gde smo samo mi, sekcionaši, mogli da zalazimo bez nje, tu su stajale knjige koje nisu mogle da se čitaju van biblioteke (skupa izdanja, razne monografije, enciklopedije, čuda). Tu je stajao i komplet o seksualnom vaspitanju. Ne sećam se tačnog naziva, ali bilo je 5-6 knjiga, velikih, tvrdo ukoričenih, sa slikama, podeljeno prema uzrastu deteta.

Znate kako to ide, 12-13 godina, proradili sokići, a tad nije bilo neta, ni tih tema u novinama i časopisima...:lol: Naravno, mi smo odmah provalili te knjige i krišom ih čitali, kad bibliotekarka izađe i kad nikog drugog nema, ebg, to je tada bio blam, nisi mogao tek tako da je tražiš ni da pitaš išta o tome, a ni da izneseš pred ostale učenike, to se u čoporu odmah pretvori u sprdanje i glupiranje. Uglavnom, zavukla se ja jednom u taj ćošak, uzela knjigu, sela na pod i bistrim nauku :mrgreen: Zanela se ja, ogluvela za ceo svet. Kad odjednom, dignem pogled, a Ljubica ispred mene :eek: Jao, a ja :rumenka: , pa ne znam ni gde ću, ni šta ću, zemljo, otvori se...a ona, carica, drži stolicu, donela mi da ne sedim na podu :lol:

Od tada je u tom prolazu između polica uvek stajala ta stoličica, za čitanje tih "nezgodnih" knjiga nasamo, još nam je posle rekla da sami uputimo onog koga zanima, da ne mora nju da pita ako ga je blam.

:D

Slusaj, stvarno je carica.
Totalno sam se raspilavila.
Tako su retki ljudi koji "razumeju".

Bas ste dobro raspolozene i lepo vas je citati :cao:

"Marta Kvest" Doris Lesing,upravo sam je procitala.

Na pocetku mi nije mnogo obecavala,prikazuje odrastanje devojcice u koloniji,na africkoj farmi.Citajuci,imala sam osecaj da je sve realno prikazano ali nekako nema lepote u recenicama,samo u celini,na kraju.Pisano je u stilu;uradili su ,rekli su,pomislili su,otisli su ,dosli su....nedostajale su mi lepe"andricevske" recenice

S' obzirom da je dobitnik Nobelove nagrade verovatno joj ovo nije najbolji roman.Probacu jos jednu od onih sto je Dana preporucila i ako tamo ne bude vise emocija odustajem.

Mislim da ona nigde nema dugacke recenice. Nisam citala "Martu Kvest" doduse, pa ne umem da odredim da li je tu konciznija. Ona ima lep stil u svedenosti, a ne u raspricanosti. I ona je zaista Engleskinja, tu nema otvorenog izrazavanja emocija. Otud i toliki konflikti kod njenih junak(inj)a, najvise zato st osu zatvoreni i drze do spoljasnjeg izgleda stvari, a prozivljavaju bure.

• Podržavam
Reactions: Em.
U zadnje vreme mi se stalno mota po glavi DZ.M. Kuci.
Htela bih ponovo nesto od njega i zanima me vase misljenje (onih koji su citali).
Procitala sam u svoje vreme samo Decastvo i Sramota.
A onda sam pocela neku u kojoj je neki cuvar imanja toliko ZAO :sad2: , da sam odustala.
Sada planiram da je ipak uzmem ponovo, samo da vidim koja li je to bila.
Ali me zanima generalno ako ste ga citali sta preporucujete.

Ja upravo iz tog razloga nisam citala "Peto dete" niti cu (ukljucujuci i onaj kao nastavak o Benu). To mi ne lezi. Meni su se dopale ove koje sam citala "Londonske skice", "Trava peva" i "Alfred i Emili". Za ostale ne znam

Peto dete treba čitati kad završiš sa rađanjem, zaebi ga pre toga.
Dobra je, zaista, nije mi žao, ali mogla sam baš i kasnije da je dohvatim.

Htela bih ponovo nesto od njega i zanima me vase misljenje (onih koji su citali).
A onda sam pocela neku u kojoj je neki cuvar imanja toliko ZAO :sad2: , da sam odustala.
Sada planiram da je ipak uzmem ponovo, samo da vidim koja li je to bila.
Ali me zanima generalno ako ste ga citali sta preporucujete.

Ja čitala Elizabet Kostelo. Nije loše, mada malo smorno za moj ukus.

Sinoć nisam mogla nikako da uđem na Krstu, a tako sam želela da vam se pohvalim(požalim) da sam bila na sajmu.
Prvo, toliko je mali, sa nekim malim izadavačima (ili bar meni nepoznatim), a skupo do đavola. Ovo je prvi deo, a od 4. marta se menja "postavka". Dolaze takođe neki izdavačići. Od velikih kuća tamo je samo Laguna, ali ih ne kupujem na sajmovima već u knjižari.
Da me ne bi bio maler, kupila sam samo Dnevnik Ane Frank, jer mi ga je koleginica izgubila prošle godine kad sam joj pozajmila za unuče,a to mi je omiljena knjiga iz detinjstva, zatim Drugo ime za ljubav-Kolin Mek Kalah, nju mi je pojelo drugaričino kuče pre dvadeset godina, a mnogo sam volela tu knjigu. Prodavac koga inače znam godinama sa sajmova mi je preporučio Iluminator-Brenda Rikman Vantriz, i za ćerku, koja mi je pravila društvo Povratak na pravi put(ispovest bivše narkomanke) i Dete ulice od Margaret Klark. Kaže u svojstvu edukacije. 'Ajde.
Kad se preračunam, bolje da sam uzela Aleksandrijski kvartet, polovan za 1500 dinara, ali kasno, već sam se bila istrošila. Nov je 4000, Ljubav u doba kolere 700, Ono što od uvek želiš 800. Mnogo bre. Ćirjanićka će valjda uskoro na trafike, ko prošlogodišnja pobednica. :)
U drugom delu, od 4. marta u planu mi je nova knjiga Dejana Stojiljkovića, Leva strana druma; ipak je on moj Nišlija.:lol:
Eto.

Ja upravo iz tog razloga nisam citala "Peto dete" niti cu (ukljucujuci i onaj kao nastavak o Benu). To mi ne lezi. Meni su se dopale ove koje sam citala "Londonske skice", "Trava peva" i "Alfred i Emili". Za ostale ne znam

:dash::dash::dash:
čitala sam Peto dete i taj nastavak, jesu jezive, ali su dobre a ovo :dash: je zbog toga što sam tek sad, kad je Medo pomenula, snvatila da su Dorisina djela..i nisam je uopšte povezivala sa smornom ženom i mačkama, kako sam je ja doživjela
čitaću ovo što je Dana preporučila ..nekad...inače je stalno na onoj izložbenoj polici u biblioteci

Jel Sramota ono kad
profesor ima vezu sa studentkinjom, pa to saznaju njeni roditelji, pa proglase to silovanjem, pa njega izbace s posla, pa cela priča ispričana sa tačke gledišta "silovatelja" (iako on to u stvari nije ni bio), što je prilično retko obrađivano na taj način. A onda on ode kod ćerke u Afriku, ili tako negde, a ona onda bude silovana, pa čak i zatrudni.... Ako nisam iskombinovala dve različite knjige, bilo mi je prilično interesantno i originalno

e, Rado, ni ja nisam mogla sinoć da udjem na forum do neko doba noći

e, a ja sad čitam Kraljica juga...Arturo Perez-Reverte, izd. alnari
kad sam otvorila knjigu i počela, prva rečenica mi je ubila volju za životom i za čitanjem
"Zazvonio je telefon i znala je da će je ubiti" o živote! ovo je neki glupi triler, neka trta-vrta...okrenem pozadi na korice da bar vidim o čemu se radi...kad ono narko-dileri, krijumčarenje..i nahvaljen pisac
'ajde da probam da čitam, da vidim šta će biti
i, nisam se pokajala..ne zanima me ta tematika, ali ovaj Arturo baš zanimljivo piše, likovi su mu dobri, ovu ženu, Terezu, Meksikanku je, izgleda,baš pručavao...
ostalo mi još stotinjak strana

Citala sam isto kao i Lamar Kucijevu "Sramotu" i "Detinjstvo". Posle sam jos citala i "Fo" koja mi je bila dosadna na neki previse intelektualisticki nacin (znate ono "mala si ti jos za te uzvisene umove i poente"). A i jesam mozda bila mala, bila sam na studijama, ko ce ga znati. Uglavnom, posle se nisam vracala Kuciju. Ne mislim da je bezveze (i sad se secam nekih delova ove dve knjige koje sam napisala) ali nesto nisam mogla da s enateram da mu se vratim.

Jel Sramota ono kad
profesor ima vezu sa studentkinjom, pa to saznaju njeni roditelji, pa proglase to silovanjem, pa njega izbace s posla, pa cela priča ispričana sa tačke gledišta "silovatelja" (iako on to u stvari nije ni bio), što je prilično retko obrađivano na taj način. A onda on ode kod ćerke u Afriku, ili tako negde, a ona onda bude silovana, pa čak i zatrudni.... Ako nisam iskombinovala dve različite knjige, bilo mi je prilično interesantno i originalno

Evo dok citam ovo sto si ti napisala ja se prisecam. Da, tako je. Ako i ja nisam nesto utripovala. Davno sam citala.

Citala sam isto kao i Lamar Kucijevu "Sramotu" i "Detinjstvo". Posle sam jos citala i "Fo" koja mi je bila dosadna na neki previse intelektualisticki nacin (znate ono "mala si ti jos za te uzvisene umove i poente"). A i jesam mozda bila mala, bila sam na studijama, ko ce ga znati. Uglavnom, posle se nisam vracala Kuciju. Ne mislim da je bezveze (i sad se secam nekih delova ove dve knjige koje sam napisala) ali nesto nisam mogla da s enateram da mu se vratim.

Ma ja bih tu zapocetu da dovrsim. Nervira me i sada sto je nisam procitala, a mislim da je dobra. Mislim da je to knjiga "Iscekujuci varvare". Tako da cu je verovatno uzeti ponovo, ali rekla bih da ce to biti sve sto cu od njega procitati. Jer kad ni Dana ne preporucuje vise od toga znaci... mogu se zaustaviti tamo gde sam stala. :)

Ja sam Rado sasvim sigurna da ti imas njegova sabrana dela, samo sto si ih kupovala jednu po jednu, pa ih jos nisi sabrala :D
:rotf:

Hvala na podrsci cure moje :cmok2: ali moj ukus moze da bude i drugaciji od vaseg, nemojte se toliko pouzdati u moje (ne)svidjanje i (ne)citanje odredjenih knjiga. I onako je zanimljivo kad svi nesto razlicito citaju da pisu utiske.
Mada :think: svidja mi se i kad svi isto citamo pa razmenjujemo utiske. Al sam mudra :mrgreen:

Rado, nisam citala "Iluminatora" ali kazu da internetu da je ok za one koji vole melodramu u kombinaciji sa srednjim vekom. Ima uzbudjenja, ljubavi i zanimljivih likova, ali nije pravi istorijski roman sa tipa dobro istrazenim i pouzdanim informacijama. Tako kazu ljudi, ja samo prenosim :whistling: Ti procitaj pa nam kazi :)

Hvala na podrsci cure moje :cmok2: ali moj ukus moze da bude i drugaciji od vaseg, nemojte se toliko pouzdati u moje (ne)svidjanje i (ne)citanje odredjenih knjiga. I onako je zanimljivo kad svi nesto razlicito citaju da pisu utiske.
Mada :think: svidja mi se i kad svi isto citamo pa razmenjujemo utiske. Al sam mudra :mrgreen:

Nego sta nego si mudra. :think: Jer zaista u oba slucaja lepo caskamo :)

A ja volim da cujem vasa misljenja. Dosta se rukovodim time pri izboru naredne knjige.
A ti si stvarno mnoooogo procitala, pa te zato cesto zapitkujemo :)

ma nije to toliko što je pročitala, mislim, jeste
nego to Danče naša tako lijepo prezentuje...i kad ti (mi) se nešto ne sviđa, ona to tako objasni, da se debelo zamislim...pa mi se onda čak i svidi
i, normalno, zapisuje
ne kao ja i ostala bagra (ako je ima uopšte po tom pitanju)
i Medo je odlična

ja sam amater totalni
al' mi to ništa ne smeta da se guram to što mogu :mrgreen:
ja to iz čiste ljubavi prema knjigama
eto

• Podržavam
Reactions: Em.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back