Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam krenula redom.

1.Miris kise na Balkanu
2.Cvat lipe na Balkanu
3.Smiraj dana na Balkanu
4.Duhovi nad Balkanom(najmanje mi se dopala)
5.Legenda o Luni Levi

Treba citati redom prve cetiri jer tako se razvija radnja.Tj u prvoj knjizi prica je o njenoj majci i njenom detinjstvu,mladosti.Radnja knjige pocinje 1914.god.

Ove planiram da procitam.

6.Bajka o Benjaminu Baruhu
7.Balada o Bohoreti
8.Preostale price

U knjigama od 5-7 prica o svojim pretcima.U 8oj sam naslov kaze:D ,sabrala je jos po koju pricu o likovim iz svih romana.I zato bi je trebalo ostaviti za kraj.

Poslednja izmena:
Ja sam krenula redom.

1.Miris kise na Balkanu
2.Cvat lipe na Balkanu
3.Smiraj dana na Balkanu
4.Duhovi nad Balkanom(najmanje mi se dopala)
5.Legenda o Luni Levi

Treba citati redom prve cetiri jer tako se razvija radnja.Tj u prvoj knjizi prica je o njenoj majci i njenom detinjstvu,mladosti.Radnja knjige pocinje 1914.god.

Ove planiram da procitam.

6.Bajka o Benjaminu Baruhu
7.Balada o Bohoreti
8.Preostale price

U knjigama od 5-7 prica o svojim pretcima.U 8oj sam naslov kaze:D ,sabrala je jos po koju pricu o likovim iz svih romana.I zato bi je trebalo ostaviti za kraj.

Znači, na sledećem sajmu treba da kupim prve tri.:)

Ja sam htela da procitam al kad sam videla jevreji , rat odustah.
Ajde molim vas dajte neku kritiku ...
Plus neki kraci size ...
Osim da vam se dopalo sta je tu lepo .

Ako ne voliš da čitaš o Jevrejima, ne počinji. Bohoreta je nadimak prvorođene kćeri ( Bohor prvorođenog sina) kod Jevreja. Inače je ovo priča o tetki književnice, Lauri (Bohoreti), o čijem životu ona saznaje na osnovu njenog intimnog dnevnika.

Sva je u tome :D.Jer ona je po majcinoj strani jevrejka.
U knjigama opisuje zivot Sefardskih jevreja,njihovu borbu za opstanak,u prve 3 knjige opisuje zivot izmedju dva rata.
Mnogo moze da se sazna o zivotu jevreja,njihovoj tradiciji,kulturi,a takodje i o teskim vremenima u drugom svetskom ratu koji je pogodio mnoge ljude kao i lose posledice svega toga,a najvise mi se svidela ta ljudska povezanost u njenoj porodici.

U romanu Legenda o Luni Levi junaci se sele iz Barselone, koju napuštaju poslednjim brodom za istok 31. jula 1492. godine, u Istambul, u Otomansko carstvo, gde su se većina sefardskih Jevreja nastanili po izgonu jer ih je sultan Bajazid II srdačno primio i tim potezom obezbedio srednji sloj – trgovce, zanatlije, fabrikante, štampare – koji mu je nedostajao u carstvu podeljenom na vojsku, raju i vladajuće Osmanlije. Posle brojnih neslućenih obrta i peripetija, glavna junakinja Luna i njen izabranik, Marko Orlović, alias Orlu-paša, beže u Dubrovačku republiku, područje fleksibilnih nazora okrenuto licem prema zapadnom hrišćanstvu, a naličjem prema islamskom istoku.

Mislis na nasem podneblju ?
Ja sam raspolozena da cujem obrazlozenje ...
Nesto nisam ljubitelj prica o jevrejima, muslimanima, preteranom isticanju hriscanstva.
Nasiroko je poznato da sam sa religijama u raskoraku pa me nista na tu stranu ne vuce.

Ali ...ako je knjiga duboko ljutka, dirljiva, citljiva i ne previse religiski obojena - vrlo rado cu je procitati.

Mirka,probaj nista te ne kosta.;)
Uzmi prvu,Miris kise na Balanu.Prica je lepa,bas zenska.Stvarno nema mnogo religije.

Delo je nastalo na osnovu autentičnih događaja.Prica je o jevrejskoj porodici(u kojoj se zbog velike ljubavi krse tabui jevrejske zajednice) u Sarajevu, a zapocinje 28.jula 1914 g.,kada je ubijen princ Ferdinand. Porodicu Salom cine: Leon i Estera i deca; Buka, Nina, Klara, Blanki, Riki, Isak i Elijas. Buka se udala za Danijela Levija i imala sinove Leona i Kokija. Danijel odlazi u psihijatrijsku bolnicu, sinovi bivaju pogubljeni u Jasenovcu, a ona umire od astme u toku II svjetskog rata. Nina se udaje za srbina Ignju I nema dece. Klara se udaje za splicanina Ivu Valica i ima cerku Didi i sina Pola.Muz je ostavlja.Blanki se posle 14 godina vanbracne veze, udaje za Marka Koraca i ima cerku Veru. Riki je ostala neudata, bila je cuvena balerina beogradskog pozorista, ali posle loma kuka ,napusta pozoriste i pravi sesire u Beogradu. U toku rata zivi u jednom srpskom selu, a posle rata se vraca u Beograd kod Blanki I tu ostaje. Brat Isak se zeni hrvaticom Zdenkom I zive u Zagrebu, a Elijas odlazi u Palestinu i on je lik, koji se najmanje pominje.Knjiga je odlicno napisana, obiluje opisima Sarajeva, likovi su dobro obradjeni.Tako se u romanu pojavljuju i poznate ličnosti tog vremena.

Po mom misljenju lep i lagan stil.:bye:

Preporucujem knjigu Megi O'Farel Kako je nestajala Esmi Lenoks -

Meni se nešto nije svidela ova knjiga, kao ni Ljubav moje ljubavi, iste autorke. Nekako mi je nedorečeno, konfuzno....
Svidele su mi se Kada si otišao (čini mi se da se tako zove) i Daljina među nama.

Da se pohvalim, pročitala sam Rakovu obratnicu:super:, konačno:rumenko:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back