Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma ne, Moralni poremećaj sam pročitala i ne sećam se ničeg. :rumenko: Ovu Telesnu povredu sam ili videla u biblioteci ili sam čitala o njoj na ovoj temi, ni ovo ne mogu da se setim. :rumenko: Pa reko, da mi neko pobliže objasni o čemu se radi i kakva je. :D

Jeste Margaret Atvud pisala i Telesnu povredu. Ja čitala i to dva puta. Toliko me se dojmila da nisam ni prepoznala drugi put da sam je čitala. Ništa naročito, ni nalik na Antilopu i Kosca i Sluškinjinu priču, koje sam takodje čitala i svidele mi se. Telesnu povredu slobodno zaobidji

Radi se o dečaku čiji je otac neki Hitlerov saradnik. Za vreme II s.r. odlaze iz Berlina u Aušvic, gde je otac komandant. Priča je kranje jednostavno napisana, iz ugla dečaka kome ništa nije jasno, ni zašto su tu, ni ko su ljudi iza žice... Kraj je mnogo tužan, pa me je već smorenu, dokusurio načisto. Do malopre sam cmizdrila. :sad2:
Autor je Džon Bojd, napisao i Putovanje na kraj sveta.

Džon Bojn je pisao i Zimski dvorac

piše XIV izdanje, ma jel' moguće?!!!!
Vesna Dedić Milojevič pisac, autor emisije Balkanskom ulicom na rts
ima i nastavak, nešto Sunce tamo, sunce vamo, ili tako nekako

Sunce meni, sunce tebi..valjda
Nisam čitala nijednu,i dotična me nervira svojim ponašanjem i stavom kad god je na tv,ali moram da priznam da u rokovniku na poslu imam jedan njen članak iscepan iz novina.

"Kao da se nista nije dogodilo" autor Marija Jovanovic

Ja sam generalno neverovatno negativni kriticar,,,svega.
Malo davi u knjizi, prenaglaseni akcenat na trivijalne stvari npr dijalozi koji se u toku dana u obicnom razgovoru cuju po 300 puta,,,na tri strane opisuje kako se Sofija osecala kad se posvadjala sa Ivanom, ili kad je Stojan umro. Ivana, drugi lik do glavnog, analizirana je do detalja iako po strukturi licnosti nema potrebe tolike reci iznova i iznova trositi, nezanimljiva za ispisivanje tolikih strana; Sofija, mozda mnogo interesantnija i plus glavni lik, sagledana je samo kroz prijateljstvo sa Ivanom i potpuno i njenoj senci.
I vrh svega, umesto jednog prakticnog hepienda koji dolikuje takvom nivou knjige, prica se zavrsava u zadnjih nekoliko strana brzo i neocekivano smrcu i nesrecom, kao da je mrzelo vise da blebece o Ivani i Sofiji pa je sve to prekratila na brzinu jednim sumornim zavrsetkom. Time me forma neodoljivo podseca na film Devojka od milion dolara koji je po svemu prosecan i obican osim po kraju jer je u americkoj kinematografiji nezamislivo bilo sta osim hepienda.

Da sumiram, knjiga nije losa za ubijanje vremena, zaboravicete za dva dana da ste je procitali i posle opet mozete da je citate sledeceg meseca ili godine, time, isplati se kupiti je ;)

procitala nedavno Povest o mojoj zeni, madjarskog pisca Milana Fista
odlican
slojevit, dubok, recenice ciji mi se zvuk jako svidja, zanimljiv,,vodi pitanjima i preispitivanjima, a ipak moze da posluzi i samo za zabavu
nakon toga poslednju knjigu Pitera Kerija (koga inace bas, bas volim) za koju znam da je prevedena na srpski-Moj krivotvoreni zivot i-ah, kakvo razocarenje :(
posle tri odlicne knjige (Oskar i Lusinda, Kradja-ljubavna prica i odlicne pripovetke-Egzoticna zadovoljstva) ovaj mi se bas nije svideo...ne znam ni u koji zanr da ga svrstam..nedovrsen, nema dubinu, nalik na kvazi triler, pomalo drama..ma, buckuris..:(

Oprostajni valcer – Milan Kundera, Meandar, 230 str.

Odmah da vam kazem da sam ja ovo vec citala. Davno bese pa sam zaboravila, i sve dok se nije pojavio Doktor :per:, nisam se setila. Ali neka. Prijala mi je.

Malo tih komunistickih vremena s’ polovine XX veka, i to iz zemlje gde to nije bio toliki hendikep kao sto je bio recimo u Rusiji, bilo mi je bas OK. Makar je u ovoj knjizi tako. Uzivala sam u likovima i dogadjajima.

Sada ipak moram da se vratim Makinu. Ovo je jedina njegova knjiga koja je prevedena kod nas, a koju ja nisam procitala. (Mada povremeno mislim da sam je ipak citala :think: ) Teska jeste, al’ izguracu.

• Podržavam
Reactions: Em.
Mene je vukla sama radnja da citam dalje..i na kraju - tras, razocaranje..moguce preveliko ocekivanje..
Sem toga, verovatno je i mene povuklo sto je dosta citan pa rekoh - ajd' da probam i ja.

:think:
sve isto
znam da je dosta chitan, uzela sam ga od drugarice na chitanje i mozda ochekivala vishe...od samog pochetka mi se nije svideo stil pisanja, ali vukla me radnja...
nemam ovde nishta od knjiga, u biblioteku treba opet da se uchlanim i jedva chekam :klap:
mada mi se oduvek vishe svidjao raspored i izbor knjiga u biblioteci u mom rodnom gradu, nego ovde u ns...nemam pojma zashto

procitala nedavno Povest o mojoj zeni, madjarskog pisca Milana Fista
odlican
slojevit, dubok, recenice ciji mi se zvuk jako svidja, zanimljiv,,vodi pitanjima i preispitivanjima, a ipak moze da posluzi i samo za zabavu

Kupila sam je prošle godine po preporuci, i onda ovde neka oplete po njoj, tako da sam je zaobilazila, malo i zbog gabarita. Hvala ti što me ipak ohrabri. Sad je 2:1 "za". :) :zag:

Kupila sam je prošle godine po preporuci, i onda ovde neka oplete po njoj, tako da sam je zaobilazila, malo i zbog gabarita. Hvala ti što me ipak ohrabri. Sad je 2:1 "za". :) :zag:

ja sam odusevljena...bas odavno nesto tako nisam citala..ima vrlo osoben stil pisanja, a narocito je zanimljivo sto je knjiga iz tamo nekih 40tih valjda, a jezik je nekako univerzalno savremen
znas sigurno da je roman bio nominovan za Nobela, al ga je capio Tihi Don te godine...valjda :rumenko:

Antilopa i kosac - Margaret Atvud
Nisam verovala da ću je tako brzo završiti. Dobra je, ali mnogo mračnija od Sluškinjine priče (koja je na mene ostavila jači utisak verovatno jer sam je prvu pročitala). Neverovatno je koliko ova žena mašte ima.
Sad sam počela Beli oleander.

Antilopa i kosac - Margaret Atvud
Nisam verovala da ću je tako brzo završiti. Dobra je, ali mnogo mračnija od Sluškinjine priče (koja je na mene ostavila jači utisak verovatno jer sam je prvu pročitala). Neverovatno je koliko ova žena mašte ima.
Sad sam počela Beli oleander.

jedina njena knjiga koju nisam uspela da docitam
ja ono nista nisam pohvatala, ni razumela
a, beli oleander je odlicna, misliim da sam davno pisala o njoj
bas prava zenska knjiga, ali zenska u fazonu zene i njihovi odnosi, tj. najkomplikovaniji i najvazniji i najdublji odnos te vrste-relacija majka/cerka i to prilicno neobican
provlaci se i jos svasta nesto, koliko bolesna i opsesivna ljubav moze biti, koliko umetnost moze da otudji ljude od najblziih oko njih, kako te uvlaci u sebe i ne ostavlja prostota ni za sta drugo....ma sva sta jos nesto...ja je citala nekoliko puta..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back