Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pocela sam da citam "Antilopu i Kosca" obozavane M. Atvud. :)

Ja koja ne volim fantastiku uzivam u ovom romanu koji to po zanrovskom odredjenju jeste.

Ovim potvrdih da Atvudovu volim bez obzira na temu koju obradjuje.
Ona to radi prokleto dobro. :)

Vizija fiktivne buducnosti, surove, neprijateljske, a opet,
iako izmastana, bliska je citaocu.

Pisana u formi sveznajuceg pripovedaca, bogata cinizmom i oporim humorom,
britka, zadivljujuca.

Svet u kome zvanicno vreme ne postoji, satovi se nose samo kao amajlije.
Gradovi i zemlje progutane naplavinama mora usled globalnog otoplenja.

Snezni, covek zarobljen u grotesknoj realnosti s secanjima na detinjstvo ostavljenim u nasledje.

Citam i uzivam. :)

Mamu sam zelela iznenaditi romanom Dz. Doneli "Svetlost severa", aktuelan je na Stop akciji.

Procitala je od iste knjizevnice "Cajnu ruzu". Kaze da se odmorila uz taj mirisni, setni roman.

Otuda ideja da joj upravo "Svetlost severa" poklonim.
No, roman je rasprodan. :(

Umesto njega, izabrah Andrica, "Price o osobenjacima i malim ljudima".

Za Andriceve romane je emotivno vezana, otac joj je usadio tu ljubav.

Kada njenog oca, mog Deke, vise nije bilo,
kada je njegov miris poceo bluditi iz ormana i fioka, u nasledje osta komplet Andricevih romana.
I stara bela pidzama.

Sinoc je zaiskrila suzica u maminom oku.

Srce je puno.

Andriću su se i moji obradovali. A ko ne bi?:) Dragonfly, bez obzira što tvoju mamu ne poznajem, prosto je doživljavam u ovom trenutku, suznih očiju takođe. I ta Čajna ruža me toliko mami, sada još više, ali je preteška za moju tašnu. Čekaće i ona neki raspust, kada ću moći na miru da je progutam.

@ Dragonfly, i ja sam uživala letos uz Antilopu i Kosca, iako takodje ne volim fantastiku. Samo se ne bih složila da Atvudovu volim bez obzira na temu. Pročitala sam takodje i Telesnu povredu, i bila mi je potpuno nepoznata, a posle sam na nekom svom spisku našla da sam je čitala pre nekoliko godina. Potpuno neubedljiva knjiga bar za mene.
Čitam Žegu od Igora Marojevića i evo do 60. strane nije uspela da me pridobije. A ima ukupno 237. Pa ako za celu prvu četvrtinu ne postane zanimljiva, kad će? Volim kad me vuče da čitam, kad me zanima šta će biti dalje. Mislim, i ovde me zanima, ali, malo ga mnogo tupi..
A kad na poledjini knjige citiraju kritičarku blica koja je napisala "Marojević najavljuje novo doba našeg romana. U srpskoj književnosti dugo nije bilo ovako kvalitetnog i originalnog umetničkog dela"... onda mi u najmanju ruku očekujemo novog Andrića. Možda je ovaj komentar trebalo da ostavim za kad pročitam roman (ako ga pročitam), možda me još i oduševi...
Nego htela sam da kažem da ovakve kritike čine kontra uslugu autorima. Kad ovako nešto pročitam, ja onda zaista očekujem remek delo i naravno, razočaram se, jer jedan je Andrić. A da uzmem da čitam bez nekih naročitih očekivanja, sigurno bi bolje prošao...

Čitam Žegu od Igora Marojevića i evo do 60. strane nije uspela da me pridobije. A ima ukupno 237. Pa ako za celu prvu četvrtinu ne postane zanimljiva, kad će? Volim kad me vuče da čitam, kad me zanima šta će biti dalje. Mislim, i ovde me zanima, ali, malo ga mnogo tupi..
A kad na poledjini knjige citiraju kritičarku blica koja je napisala "Marojević najavljuje novo doba našeg romana. U srpskoj književnosti dugo nije bilo ovako kvalitetnog i originalnog umetničkog dela"... onda mi u najmanju ruku očekujemo novog Andrića. Možda je ovaj komentar trebalo da ostavim za kad pročitam roman (ako ga pročitam), možda me još i oduševi...
Nego htela sam da kažem da ovakve kritike čine kontra uslugu autorima. Kad ovako nešto pročitam, ja onda zaista očekujem remek delo i naravno, razočaram se, jer jedan je Andrić. A da uzmem da čitam bez nekih naročitih očekivanja, sigurno bi bolje prošao...

Rekla sam ranije svoje misljenje o tom romanu. NEgo, da se nadovezem za to o kritici. Tacno je da nekad kriticari preteranim hvalisanjem cine kontrauslugu autorima, ali isto tako, izdavaci mogu da izvuku iz konteksta neku recenicu kritike. Vise puta mi se desavalo da procitam neki hvalospev, dobro ipak ne bas toliki da u najmanju ruku ocekujem Andrica, ali ipak pozitivnu kritiku, a onda kad na internetu nadjem originalnu kritiku ispostavi se da je taj "hvalospev" prvi deo recenice nakon cega sledi "ALI" i onda citav spisak mana :)
Sve treba primati sa rezervom ukoliko nije dobro argumentovano ili se ima poverenja u kriticara, odnosno u medij za koji pise (kad su pitanju stampani i elektronski mediji, mislim)

Sledece obavestenje vazi samo za histericne knjigokupoholicarke :D
Dereta ima popust od 30% kada se kupe tri knjige u njihovom izdanju. Vazi i u njihovim knjizarama i preko sajta.

Аааа. јок ја! Тамо је скупо и са 50% попуста. Прошле године сам на сајму купила Сенекина Писма пријатељу, јер сам неодољиво желела да их имам. Од мене-доста. :)

Аааа. јок ја! Тамо је скупо и са 50% попуста. Прошле године сам на сајму купила Сенекина Писма пријатељу, јер сам неодољиво желела да их имам. Од мене-доста. :)

Ma nije draga! Ima divnih knjiga koje su i u startu jeftinije od recimo drage nase Lagune. Na primer, meni draga "Gospodin Pip" ili recimo, popularno-naucne knjige Milutina Milankovica (na koje sam se nameracila;)

Meni je skupa i Geopoetika i Čarobna knjiga... Kao daju popust a poštarina skuplja od popusta...

Meni je skupa i Geopoetika i Čarobna knjiga... Kao daju popust a poštarina skuplja od popusta...

Meni je Geopoetika uglavnom ok. Opet, poredim sa Laguninim cenama. Na primer, knjiga koju zelim trenutno "Tajni zivot drveca" je 584, ja imam 30% popusta kao clan Kluba citalaca i meni je onda ta cena sasvim ok. A tvrdi je povez. Opet, razumem da ne bi bilo tako povoljno da se jos placa i postarina, ali sta ces, ne mogu sve kuce da priuste da imaju knjizare... :(

Meni je Geopoetika uglavnom ok. Opet, poredim sa Laguninim cenama. Na primer, knjiga koju zelim trenutno "Tajni zivot drveca" je 584, ja imam 30% popusta kao clan Kluba citalaca i meni je onda ta cena sasvim ok. A tvrdi je povez. Opet, razumem da ne bi bilo tako povoljno da se jos placa i postarina, ali sta ces, ne mogu sve kuce da priuste da imaju knjizare... :(

Ja sam par puta kupovala kod njih tako što uplatim novac na žiro račun, a onda mi oni pošalju knjige. Dogovorimo se preko mejla. Ali, nikada nisam dobila članski broj.:(

O pa vi ste tu :)
Raspolozene, raspricane, rascitane... a bogami i nacitane :)
:cmok2: vas.

Ja sam odlepila za Isidorom. Sada citam pogovor, kritike... Hronike palanackog groblja. A toga ima jedno pedesetak strana u ovom mom primerku knjige.
Onda dovrsavam davno zapocetu ( :rumenko: pre pola godine), Istoriju sveta za mlade.
I na pocetku sam, tek negde 50 strana "Nas covjek na terenu" - Robert Perisic.

Raport predala.
Na mestu voljno.

PS. Esterka preseli se kod nas. Ovde za te pare imas porodicno clanstvo (za troje) :).

Pa ovako..kao sto rekoh, bila sam u petak u Bg, a i danas citav dan, i niiiis-ta nsam kupila - mislim, od knjiga.....:) ( ovo ostalo se ne racuna)
U petak nisam ni bila u mogucnosti,a danas sam izdrzala.
E sad , dolazim i naredne subote i idem u Dom sindikata..a i u Lagunu...tako da ne mogu da obecam....

Ja da raportiram da sam ponovo procitala "Izgubljena u dobroj knjizi" Dzasper Ford (Okean). Nesto mi doslo da citam neku zezanciju a ovo je super. S jedne strane je kao triler (a ja citlaa davno pa sam zaboravila tacno cake u raspletu), ali veca je vrednost kao zezanciju na temu knjiga i knjiskih moljaca i tako kojecega za pacenike poput mene. I ima fenomenalan engleski humor, onaj tip koji se izgovara ozbiljnog lica a u stvari hoces da se pocepas od smeha. Ma bas mi je prijala knjizica.
Sad citam (moram reci najvise zbog Radinog insistiranja) "Vozom do Trsta" - pazareno na akciji za drugarici ali ne ide od mene dok ne procitam :)

@ Dragonfly, i ja sam uživala letos uz Antilopu i Kosca, iako takodje ne volim fantastiku. Samo se ne bih složila da Atvudovu volim bez obzira na temu. Pročitala sam takodje i Telesnu povredu, i bila mi je potpuno nepoznata, a posle sam na nekom svom spisku našla da sam je čitala pre nekoliko godina. Potpuno neubedljiva knjiga bar za mene.

Slazem se. Pretpostavljam da je "Telesna povreda" neubedljiv roman jer je jedan od njenih prevanaca.
Nije jos razvila svoj specifican, atvudovski stil.

Ipak, nesmanjeno volim njena dela. :)

Sinoc sam dugo citala "Antilopu i Kosca", ne mogu se otrgnuti antiutopiji.

Bizarnih pasaza ima, realno su dati.

Dopadaju mi se kovanice novih reci koje Atvudova uvodi u pricu i osecaj da reci koje danas poznajemo, u vremenu romana, nemaju znacenje.

Posebno mi se dopada nacin izlaganja. Kroz rasuta secanja Sneznog saznajem pricu.

Poput mozaika, slaze sarene delice. Jos uvek ne razaznajem pravo lice.

Da li ste i vi citajuci prihvatali opisano vreme bez pogovora?

Margaret je svaku sitnicu realno predstavila te se ni jednog trenutka ne zapitam o verodostojnosti.

Takva ili slicna buducnost se mozda vec dogadja.

Ona je u takvim romanima veoma, veoma ubedljiva.
Već sam pisala kako sam, kad sam čitala Sluškinjinu priču, usred noći htela da podignem svu lovu iz banke i ušijem je u dušek :lol:
Ali ozbiljno, baš mi nije bilo svejedno.

Vratila me, bre, u ono dečje doba kad ne smeš noću da zaspiš posle nekog strašnog filma ili stripa. Samo što to sa decom i nije tako teško, a kad uspe sa odraslima...to je majstor, nema šta.

Kad bre stizete da citate toliko :dash:

( kupila "Nisi onaj koga zelim" juce u merkatoru :mrgreen: onako u hodu ubacila muzu u korpu preko vina i kafe za slavu ...citacu kad citam )
(Ovo muzu u korpu!!! Stvarno si :cool: )

Neke okolnosti zbog kojih recimo ja imam vise vremena od tebe, bi ti se pretpostavljam jako dopale, da su sastavni deo tvog zivota. Recimo ta "dobra" okolnost (kao i jos neke druge) bi bila, to sto ja ne morama da kuvam (ukoliko kuvanje nije bas ono sto najvise volis da radis).
Ali neke druge "lose" okolnosti ti se ne bi dopale. Zato uzivaj u svom zivotu, uzivaj u svemu koliko ti vreme dozvoljava, pa tako i u citanju. I onako si do sada procitala onoliko. I citaces jos, oho-ho.
Jel da, da zvucim nekako kao da tupim? A to mrzim. Izvin'te ako je tako. :hvala: A jeste tako.

Uostalom svi mi ovde okupljeni imamo uvek po nesto da kazemo o nasim knjiGicama. Evo ja Mirki hocu odavno da kazem za jednu knjigu. Otrovno mleko maslacka – Vida Ognjenovic. Uzela sam je iz biblioteke. Ali Mirka! Ona je u takvom stanju da bi ti posle svakog citanja isla pravo na kupanje. Mislim ja nisam gadljiva na stare knjige ni najmanje, cak ih i volim, ali ova se bre lepi. Lepljiva, koliko je nesto sva umuzgana. Imaju u biblioteci sigurno drugi neki primerak, ali me mrzi da je vucem nazad pa opet kuci. Eto Mirka morala sam ovo da ti kazem, da se malo zgrozis- sto da ne? :mrgreen:

Nego vidim vas puno sa tim novogodisnjim kapicama. Jel vi to sami, ili vam to stave ovi sa krste. Mislim vi ste mi bas lepi, ali ja moju kapicu ne dam ni za zivu glavu. Ebga kapica mi je deo stajlinga.

Kad rekoh stajling. Znate kako je moj sestric, kada je pre 10 godina imao 4 godine zvao ove pevaljke: Cecu, Karleusu i jos mnoge njima slicne? Sve, koja god da se pojavi, on kaze: Evo je Ceca Karleusa. Jednom recju! Ebga dete bolje razumelo nego odrasli. Jeste off, al nisam odolela!!!

Poslednja izmena:
Ona je u takvim romanima veoma, veoma ubedljiva.
Već sam pisala kako sam, kad sam čitala Sluškinjinu priču, usred noći htela da podignem svu lovu iz banke i ušijem je u dušek :lol:
Ali ozbiljno, baš mi nije bilo svejedno.

Vratila me, bre, u ono dečje doba kad ne smeš noću da zaspiš posle nekog strašnog filma ili stripa. Samo što to sa decom i nije tako teško, a kad uspe sa odraslima...to je majstor, nema šta.

Sledeće što uzimam da čitam je definitivno Sluškinjina priča. Hvalile ste je još letos i na spisku mi je, ali onda uvek sa pulta u biblioteci izaberem nešto drugo.
A jel da prvo podignem pare iz banke ?

(Ovo muzu u korpu!!! Stvarno si :cool: )

Neke okolnosti zbog kojih recimo ja imam vise vremena od tebe, bi ti se pretpostavljam jako dopale, da su sastavni deo tvog zivota. Recimo ta "dobra" okolnost (kao i jos neke druge) bi bila, to sto ja ne morama da kuvam (ukoliko kuvanje nije bas ono sto najvise volis da radis).
Ali neke druge "lose" okolnosti ti se ne bi dopale. Zato uzivaj u svom zivotu, uzivaj u svemu koliko ti vreme dozvoljava, pa tako i u citanju. I onako si do sada procitala onoliko. I citaces jos, oho-ho.
Jel da, da zvucim nekako kao da tupim? A to mrzim. Izvin'te ako je tako. :hvala: A jeste tako.

Slično kao kod mene.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back