Biblioteka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne slažem se da danas postoje (i čitaju se) samo limunade.

Ma, u pravu si. Poredim prosjecnog danasnjeg pisca sa Dostojevskim. Naravno da ce se uciniti laganim i traljavim, kao sto bi se i prosjecan pisac njegovog vremena cinio istim takvim.
Ja ne citam mnogo, sta vise, u poslednje vrijeme jedva da i citam, a i tada se latim provjerenog naslova.
Moje nezadovoljstvo se zasniva na tome sto ja volim roman koji se cesto naziva dosadnim. Volim ja opis nakon koga imas osjecaj da si tamo. Zato je mene kosidba ljevinova fascinirala, dok su je mnogi preskakali. Nedavno citam Simonsa i njegov roman Ljeto noci, klinja vozi bajs kroz ulicu, a covjek opisuje svaki sum... ja tada zatvorim knjigu, i pomislim, da, to je to. Kao i psiholoski lomovi. Ne oni koje opisuje Dzejn Ostin, gdje se dama zaljubi i padne u tezak psiho fizicki ocaj, vec totalno ludilo Fjodorovih likova.

Sta bih ja zenama preporucila?
Horore Den Simons-a. To su romani koji se moraju procitati. Meni su predivni. Najmanje od svih mi se dopala Pjesma boginje Kali, ali je jedini romak koji imam jaku zelju opet da procitam. malo kontradiktorno:)
Price Dina Bucatija. Prodavnica tajni.
Tek nedavno sam procitala Orvelovu Zivotinjsku farmu... malo me je sramota zbog svoje zaostalosti kada je u pitanju poznavanje knjizevnosti, i konstantno kaskanje... tako da i Orvela otkrivam tek sada... ali, bolje ikad, nego nikad:)

Ma, u pravu si. Poredim prosjecnog danasnjeg pisca sa Dostojevskim. Naravno da ce se uciniti laganim i traljavim, kao sto bi se i prosjecan pisac njegovog vremena cinio istim takvim.
Ja ne citam mnogo, sta vise, u poslednje vrijeme jedva da i citam, a i tada se latim provjerenog naslova.
Moje nezadovoljstvo se zasniva na tome sto ja volim roman koji se cesto naziva dosadnim. Volim ja opis nakon koga imas osjecaj da si tamo. Zato je mene kosidba ljevinova fascinirala, dok su je mnogi preskakali. Nedavno citam Simonsa i njegov roman Ljeto noci, klinja vozi bajs kroz ulicu, a covjek opisuje svaki sum... ja tada zatvorim knjigu, i pomislim, da, to je to. Kao i psiholoski lomovi. Ne oni koje opisuje Dzejn Ostin, gdje se dama zaljubi i padne u tezak psiho fizicki ocaj, vec totalno ludilo Fjodorovih likova.

Sta bih ja zenama preporucila?
Horore Den Simons-a.
To su romani koji se moraju procitati. Meni su predivni. Najmanje od svih mi se dopala Pjesma boginje Kali, ali je jedini romak koji imam jaku zelju opet da procitam. malo kontradiktorno:)
Price Dina Bucatija. Prodavnica tajni.
Tek nedavno sam procitala Orvelovu Zivotinjsku farmu... malo me je sramota zbog svoje zaostalosti kada je u pitanju poznavanje knjizevnosti, i konstantno kaskanje... tako da i Orvela otkrivam tek sada... ali, bolje ikad, nego nikad:)

:D
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=7810659&postcount=444
Knut Hamsun, "Glad"
Dostojevski, "Idiot"
Bucati, "Prodavnica tajni"
Pamuk, "Novi život"
Simons, "Pesma boginje Kali"
King, "Rose Madder"
Kunc, "Žestina"

Takođe, poezija Silvije Plat i Emili Dikinson.
I verovatno sam usput zaboravila još mnogo toga.

Ja kupih Vedranu Rudan-Dabogda te majka rodila.

Napiši utiske, molim te.
Sve sam nešto htela da uzmem nešto njeno, ali nikako da prelomim.

Imam ja tu knjigu. Pisi utiske kad procitas, da znam da li vredi citati... :)
Mada, cula sam lepe komentare o njoj

Pročitala sam je. Ostavlja jak utisak, ali ne u smislu u kom sam očekivala, A da budem poštena, očekivala sam da je Vedrana mnogo eksplicitnija. Opisuje poslednje dane "njene" 84godišnje majke koja je u staračkom domu, s osvrtom na oca koji ju je u detinjstvu seksualno zlostavljao. Posle ove knjige poželeh da umrem mlada i iznenada. Potpuno realna priča.
P.S. Ne pamtim kad sam poslednji put čitala nešto na hrvatskom.

jao vidi je sto je cinicna
ne kazem ja da mi je sudjeno da budem dostojevski,pazi to mi nije ni palo na pamet
nego da li prilika pravi pisca

e znas kako je virdzinija vulf rekla: da bi zena mogla da bude pisac (ja to tumacim da se bavi stvaralastvom,umetnoscu) potreban joj je prihod od xxxxxx funti godisnje i sopstvena soba, pa ti sad vidi da li bas umetnici stvaraju sa praznim stomakom i iz nemastine... van gog mozda nista nije prodao za zivota, ali itekako ga je izdrzavao brat, znaci bez love mozes da crknes, ali tesko da ces ozbiljnom knjizevoscu/umetnoscu moci da se bavis...

Nije me mrzelo i prelistala sam celu temu. Vec sam napisala da trazim knjige za opustanje na plazi, pa sam iscitala vase preporuke i treba mi uporedjivanje nekih knjiga.

Sigurno cu poneti
- Kratku istoriju traktora...
- nesto od Sofi Kinsel (Bogomdana domacica ili Secas me se)
- Crveni sator
- Pre nego sto me je ona srela - Barns
- Badem (valjda nije jako perverzna :))
- od Hoseinija bih ponela i Lovac na zmajeve i Hiljadu cudesnih sunaca, ne mogu da se odlucim samo za jednu

E sad, zanima me koje su najinteresantnije knjige (uzela bih samo po jednu od svakog pisca). To mi treba za odmaranje mozga, posto radim takav posao da po ceo dan citam (nazalost nezanimljive stvari) pa mi treba nesto za opustanje.

Ovo su knjige/pisci koji me interesuju

- Teri Pracet
- Justen Gorder (pretpostavljam Devojka sa narandzama)
- M. Atvud (Slepi ubica ili Sluavkina prica)
- A. Mekol Smit (koji je najinteresantniji triler)
- Indi Sundersen (Lepota nepoznatog ili Dvadeseta supruga i Svetkovina ruza)
- Dzejn Grin (Opcinjena ili nesto drugo?)
- Aleksandra Poter (Moj gospodin savrseni, Pazi sta zelis...)

Hvala na pomoci

- nesto od Sofi Kinsel (Bogomdana domacica ili Secas me se)
-
Ovo su knjige/pisci koji me interesuju

- Teri Pracet
- Justen Gorder (pretpostavljam Devojka sa narandzama)
- M. Atvud (Slepi ubica ili Sluavkina prica)
- A. Mekol Smit (koji je najinteresantniji triler)
- Indi Sundersen (Lepota nepoznatog ili Dvadeseta supruga i Svetkovina ruza)
- Dzejn Grin (Opcinjena ili nesto drugo?)
- Aleksandra Poter (Moj gospodin savrseni, Pazi sta zelis...)

Hvala na pomoci

Od Kinsele ako mene pitas treba samo i jedino procitati Devojka iz dvadesetih.
Ostale su nista naspram ove.

Gorderova knjiga za opustanje i plazu jeste Devojka sa pomorandzama A od Aleksandre Poter ili Moj gospodin savrseni ili Ko je ta devojka.
Pazi sta zelis je preplitka.

Andjelka777, ukoliko zelis da citas nesto opustajuce, moja preporuka jeste da prije( da ne kazem umjesto :)) Kinsele uzmes:
Dzil Mensel- Mirandina velika greska,
Dona Kaufman- Veliki zli vuk

I knjiga koja ne ostavlja ravnodusnim nikako jeste Viktor Peljevin- Sveta knjiga vukodlaka... to je sjajna stvar

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back