Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kanela, veeelike čestitke i od mene
fahne-griechenland.gif

Uživaj u tom osećanju uspeha :D

- - - - - - - - - -

Kanela, cestitke i od mene! Svaka cast!

Meni je Srpska trilogija super knjiga.
Inace, pisac je bio suprug Mir-Jam, Mirjane Jakovljevic.

Oooo, kakva poslastica od podatka.
To nisam znala :D

Ja sam, doduše daaaavno, pročitala Srpsku triologiju. Nije baš Rat i mir, ali nije ni Mir Jam. Stil je nekako drugačiji od knjiga koje pretenduju da budu ozbiljna književnost, malo je sa današnjeg aspekta zastareo i pomalo zaista liči na MIr Jam, ali je tema ozbiljna i koliko se sećam ozbiljno je napisano. Stevan Jakovljević je bio učesnik rata i događaja o kojima piše, tako da je za mene knjiga uz određene manjkavosti bila uverljiva slika istorije, fronta, događaja itd.

Obzirom da sam zapamtila i atmosferu i jezik knjige, a da za istorijske knjige ne nimalo hajem, očigledno je da je na mene ostavila značajan utisak.

- - - - - - - - - -

Kanela, svaka ti čast, čestitam od srca!!!

To što si uradila je pravi podvig, budi ponosna, mi smo ponosni na tebe!

Nije suprug nego brat. Mir Jam nikad se nije udavala.

Ja negde ranije procitah na netu, da joj je bio suprug... :roll: mozda se nije udavala ali je zivela u vanbracnoj zajednici? :mrgreen:
Inace, nisam je jos uvek citao, ali je bas dosta hvale, i cuo sam preporuke vec za nju... sad ste me samo podsetili i skinuo sam je u el.obliku.
Jedan citat:
"U ratu nastupa prvo pesadija, za njom ide artiljerija. Onda se redaju stabovi divizije, armije, vrhovne komande, najzad idu liferanti i zabusanti. Kad se zakljuci mir, padne komanda: nalevo-krug! I oni koju su bili na kraju sad su prvi, a ovi mali pesaci, ako su jos u zivotu, ostaju poslednji."

Toliko se po novinama pisalo o toj nesretnoj Mir-Jam, da ne mogu da vjerujem da ne znate da joj je Stevan Jakovljević bio brat.

MIR-JAM (Milica Jakovljević) rođena je 1887. godine u Jagodini. Do kraja Prvog svetskog rata živela je u Kragujevcu, kada se seli u Beograd. Radila je kao novinar u Beogradskim novostima, a kasnije u časopisu Nedeljne ilustracije. Objavila je mnogo ljubavnih romana koje je potpisivala pseudonimom, skraćenim od svog imena i prezimena. Iako je često pisala o braku, nikada se nije udavala. Njen rođeni brat bio je pisac Stevan Jakovljević. Umrla je u Beogradu, 1952. godine.

https://www.vulkani.rs/a/e5739c58-b62b-4669-8120-e3c043b64175/Mir-Jam.aspx

- - - - - - - - - -

A propo ovoga o njenom pseudonimu, kako li je to Mir skraćeno od Milica, a Jam od Jakovljević trebalo je da se zove Mil-Jak. Mir-Jam je skraćeno od... Mirjana Jamaković, recimo. :hahaha:

Ja sam potpuno smetnula s uma mi mog da je ona bila "njegova" sestra, a nekada sam to znala:D
Nego, kako Teofil Pantic lepo primecuje trebalo bi da citamo ponovo Dobricu Cosica, jer je za moj skromni
knjizevni ukus njregova trilogija zaista za nase uslove i ukuse velika i lepa knjizevnost.
Ovu sam Srpsku trilogiju citala kao devojcica, onda mi se svidela, ali onda mi se sve svidjalo, nista
nisam zapamtila, a nekako sam istovremeno citala i Na zapadu nista novo i to je ostavilo veliki utisak i otisak na mene.

Trilogija iz osamdesetih Grešnik-Otpadnik-Vernik (još nešto što zaslužuje novo iščitavanje, "sa ovom pameću", jer je tada valjda bilo još prevruće) zapravo je poslednji istinski zaokružen Ćosićev beletristički posao, utoliko i kraj priče o Srbiji započete s Korenima – što će reći da nam je Ćosić-beletrista "ostao dužan" baš priču o onoj Srbiji u kojoj je sam bio najuticajniji...
T.Pancic

Gde se seti chufte :zcepanje:

Ja se nešto kao kroz maglu prisećam podatka da su Mir-Jam ili Mil-Jak i Stevan Jakovljević bili brat i sestra.

- - - - - - - - - -

Od Ćosića sam odustala na polovini druge knjige Vreme smrti, kad se vojska zaglavila u blato, pa sam se i ja zaglavila i ni makac. A mislila sam da sve mora redom da se čita, pa nisam nikad nastavila. Možda bi mi ovaj Grešnik i Otpadnik bili zanimljiviji. Ima moj otac sve njegove knjige

Pročitala sam Višnjik, Čehova i malo mi se više svidja nego Tri sestre ili sam malo ušla u štos čitanja drama.

Ipak sam za sada batlila Čehova i prešla na Filipa Rota, Pisac iz sjene. Dobro mi ide, već sam blizu polovine.
Njegovo najpoznatije delo, koje ste ovde najviše hvalili, Američka pastorala, nisam mogla da nadjem u elektronskom obliku, pa sam skinula ovog Pisca i Portnojevu boljku.

Poslednja izmena:
Gde se seti chufte :zcepanje:

Ja se nešto kao kroz maglu prisećam podatka da su Mir-Jam ili Mil-Jak i Stevan Jakovljević bili brat i sestra.

- - - - - - - - - -

Od Ćosića sam odustala na polovini druge knjige Vreme smrti, kad se vojska zaglavila u blato, pa sam se i ja zaglavila i ni makac. A mislila sam da sve mora redom da se čita, pa nisam nikad nastavila. Možda bi mi ovaj Grešnik i Otpadnik bili zanimljiviji. Ima moj otac sve njegove knjige

Hehehe, pa to mi je omiljeno jelo:D
I ja sam Cosica citala onako, bez nekog reda, stalno se zaklinjem da cu kupiti neke njegove povezane knjige ( ne mislim na "tvrd" povez)
pa cu ga detaljno citati, pokusavam da yebavam al ne postizavam:D

uh, ja sam vreme smrti slatko procitao

- - - - - - - - - -

Hehehe, pa to mi je omiljeno jelo:D
I ja sam Cosica citala onako, bez nekog reda, stalno se zaklinjem da cu kupiti neke njegove povezane knjige ( ne mislim na "tvrd" povez)
pa cu ga detaljno citati, pokusavam da yebavam al ne postizavam :D

Rayela, ovo od Vas nisam ocekivao :eek:

Poslednja izmena:
Eto ti ga sad.
Dal da brišem ili ostavim na spisku tu Srpsku trilogiju pitanje je sad :D

- - - - - - - - - -

Inače, Korene i Vreme smrti sam sa velikim zadovoljstvom pročitala davnijeh godina.
Imam svoje knjige, ali... jedna mi fali jer mi je neko nije vratio.
I sada imam tako okrnjen komplet :evil:

Istrajala sam i pročitala i nastavke, to Otpadnik, Grešnik i Vernik, ali mi se to uopšte nije dopalo.
Mislim da čak i njih imam alio me mrzi da ustajem da vidim :dosadno:
Jer realno koga to uopšte zanima. Čak ni mene :lol:

Čitala si, maco i Daleko je sunce za lektiru, nego si zaboravila... :lol: Koreni su mi u lepom sećanju, Vreme smrti nikad nisam završila, a dobila sam ga za 18. rođendan. Imam, naravno i sve ostale, al' ja nema šta nemam, jer, ja sam cundoku. :D

Izvinjavam se na pogresnoj informaciji koju sam napisala.
Bila sam ubedjena da joj je Stevan bio muz.
Izvinite jos jednom.
Srpsku trilogiju sam citala kad sam devojka bila.
Mozda mi se iz ove sadasnje perspektive ne bi svidela.
Ali tada kada sam je citala, jeste.

- - - - - - - - - -

Ja sam, doduše daaaavno, pročitala Srpsku triologiju. Nije baš Rat i mir, ali nije ni Mir Jam. Stil je nekako drugačiji od knjiga koje pretenduju da budu ozbiljna književnost, malo je sa današnjeg aspekta zastareo i pomalo zaista liči na MIr Jam, ali je tema ozbiljna i koliko se sećam ozbiljno je napisano. Stevan Jakovljević je bio učesnik rata i događaja o kojima piše, tako da je za mene knjiga uz određene manjkavosti bila uverljiva slika istorije, fronta, događaja itd.

Obzirom da sam zapamtila i atmosferu i jezik knjige, a da za istorijske knjige ne nimalo hajem, očigledno je da je na mene ostavila značajan utisak.

- - - - - - - - - -

Kanela, svaka ti čast, čestitam od srca!!!

To što si uradila je pravi podvig, budi ponosna, mi smo ponosni na tebe!

E, ovo bih i ja napisala za Srpsku trilogiju.

Procitao sam Brajsona - Ni ovde, ni tamo
U pocetku mi je bilo ineteresantno, originalno, legao mi je stil pisanja, doza humora, ironicno ruganje pripadnicima nekih nacija, ali... kako sam odmicao sa citanjem sve mi se manje svidjalo. Kao da se u jednom trenutku zasitis nabrajanja svih gradova koje je posetio, i pitas se pa, ima li kraja vise?! :)
Mozda je malo prevazidjena u smislu da je glupo sad citati kako su drzave/gradovi uredjene bile pre 40 godina. Mnogo toga se od tada promenilo, neke se zemlje ugasile, neke nove su tu, izgradilo se dosta toga novog, ulagane ili nisu ulagane pare (par mesta sam i licno posetio i znam da nije tako kako on pise). Jedino je verovatno ostalo isto sve u vezi mentaliteta nacija... covek je pre vise decenija dosao u Beograd, i seljakali su sa saltera na salter, na autobuskoj stanici, aerodromu... :D
Dobra je knjiga, ali, eto, utisak mi je slabiji nego sto sam na pocetku mislio da ce biti, u svakom slucaju vredna citanja.

Inače, ja nisam čuo ništa posebno dobro o toj knjizi Stevana Jakovljevića.

Knjiga koja se bavi Prvim svjetskim ratom, a koju bih želio pročitati je Dan šesti Rastka Petrovića.

И мени је Дан шести већ дуже време на листи за читање. Много доброг сам чуо о њој. Таман сад кад си је споменуо, да је "погурам" на врх листе...

Видим да сте и Опсаду цркве Светог спаса спомињали скоро.. И ја сам је недавно прочитао и имам сличан утисак као после читања Хазарског речника - да је форма превагнула над суштином. Петровић је мајстор са језиком, нема сумње, има ту сјајних стилских фигура, али мислим да је претерао.

Кад смо код наших писаца, нешто скорије сам прочитао и нови роман Вулета Журића - Помор и страх. Нисам ништа био од њега читао до сада, тако да нисам знао шта да очекујем, али сам уживао прилично; ко зна, можда ово буде и кандидат за НИН-ову награду следеће године. Ево шта у Лагуни кажу о књизи (уморан сам јако да бих писао својим речима, можда касније):
Irig, 1795.

Godina strašnog pomora od kuge u Sremu, koja je odnela samo u toj varoši preko 2500 života za manje od godinu dana. Svešteniku Stevanu Veziliću i lekaru Andriji Budaiju, skrbnicima duše i tela svojih sugrađana, palo je u deo da žiteljima pruže svaku vrstu pomoći, da uteše bolesne i bližnje, da ublaže strah i bolove, i da uz pomoć austrijskih vlasti otvore karantin i zaustave epidemiju. U narodu se šire glasine da kugu širi prelepa devojka pepeljastih očiju sa belim plaštom, koja se povremeno pojavljuje po sremskim selima. A samo Vezilić i Budai znaju pravu istinu…
U svom novom romanu Žurić pripoveda o mukama Irižana i naporima da savladaju strašnu moriju koja ih je zadesila krajem XVIII veka. Vešto uplićući istorijske događaje i likove u radnju i služeći se autentičnom leksikom i govorom ondašnjeg srpskog življa na granici Austrije i Turske, pisac uspeva da na privlačan način, uprkos teškoj temi, dočara vreme i običaje jedne prohujale epohe, u kojoj su se na ovim prostorima pomešali narodi, verovanja, kulture i običaji.

Hvala vam svima, divne su vam poruke u reputacijama :heart:

Jesam ja jedina koja je odustala od te tetralogije Elene Ferante? A Dani zaborava su mi genijalna knjiga.
Uzela sam nekoliko knjiga iz bliblioteke i krenula da citam Lasica i njih devetoro, finskog pisca koji se zove Pasi Ilmari Jeskeleinen. Knjiga zapocinje casom finskog jezika i potom se nastavlja u biblioteci te mi se vec svidja.

Jesam ja jedina koja je odustala od te tetralogije Elene Ferante?
Nisi! Kamenita je odustala u drugom delu jer nije mogla da čita kako sto strana šetaju plažom. Moja kuma je odustala posle nekoliko strana, nije je "uhvatilo". A ja jedva čekam četvrti deo. I seriju, naravno.

Vratila sam se juče ujutru i tek danas popodne sam dohvatila knjigu koju sam skoro do polovine pročitala u putu - Crvendać, Jo Nesbe i baš me "uhvatila" .... ali sam ubrzo zaspala. Vrućina, puno kućnih poslova a i poslovni poslovi koji su me sačekali, izmorili me. A na moru sam samo čitala koliko god sam mogla. Pa ležim na plaži i čitam i mislim kako treba da iskoristim što sam na moru da se kupam i plivam. A onda pomislim, pa to je odmor, treba da radim ono što volim, a za šta nemam mogućnosti ili dovoljno vremena kod kuće. I nastavim da čitam. A kindle je bogovska stvar - nema ograničenja ni šanse da ponestane knjiga.

Hvala vam svima, divne su vam poruke u reputacijama :heart:

Jesam ja jedina koja je odustala od te tetralogije Elene Ferante? A Dani zaborava su mi genijalna knjiga.
Uzela sam nekoliko knjiga iz bliblioteke i krenula da citam Lasica i njih devetoro, finskog pisca koji se zove Pasi Ilmari Jeskeleinen. Knjiga zapocinje casom finskog jezika i potom se nastavlja u biblioteci te mi se vec svidja.

Nisi, ja nisam ni pokusala :lol: :rumenka:
Ta knjiga zvuci bas zanimljivo..Sad razmisljam da nikad (ako se dobro secam)nisam citala nekog finskog pisca..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back