Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Luzitanija Dejana Atanackovića je višestruko subverzivna knjiga: ikonoklastična u pogledu nacionalne istorije, anarhistički suprotstavljena ideji države kao hijerarhijskog mehanizma, skeptična kad je u pitanju sposobnost čovjeka da se izdigne iznad svoje životinjske prirode, pa i puna postmodernističke sumnje u moć jezika da iskaže... bilo šta.

.

Ja posle ovog Kventinovog prikaza nemam želju da je čitam!
Mada, radoznala sam!

Sva sreća da sam bila dovoljno radoznala, da počnem, pa i da završim Luzitaniju, Dejana Atanackovića (214 str. Besna kobila), jer mi se jako dopala. Ne volim što nisam mogla da je pročitam odjednom, nego sam je rascepkala na više celina, ali šta da radim: ili tako ili nikako. Ne mogu da kažem ni da sam navikla jer mi uvek ostan žal za nekim osećajem celine, ali recimo da sam takav način čitanja prihvatila kao neminovnost.
I dobro je što, ma koliko nečije mišljenje cenim ili mislim da neko poznaje moj ukus, ipak sama proverim da li će mi se nešto dopasti ili neće.
Meni ne smeta u ovakvim knjigama što je izmešano sve i svašta i realnost, istorija kako je neko zabeležio ili pisac video, podzemni svetovi, brodolomi, ljudi u životinjskom obliku. Sve je to našlo svoje mesto u ovom romanu. A posebno mi se svidela sama bolnica Luzitanija i kako je tamo sve uređeno i sve odlično funkcionisalo i kako su se i pacijenti i osoblje lepo slagali i sve zajedno radili. Zašto u pravim zemljama to ne može tako da bude?!
Jedna od onih knjiga koje bih volela ponovo da pročitam. Sigurno sam mnogo toga propustila, previdela, neshvatila...

Mene je (Pinchon) iscrpeo ocas posla, sigurno cu se nekad vratiti i pokusati da ga i procitam, ali momentalno nikako.
Ma Prust je med i mleko u poredjenju s njim.
I meni je rodjendan ovih dana, ali ja begam od kuce, ziv covek ne zna gde sam pa tako lepo izbegnem bilo
kakve cestitke i pristojne odgovore na cestitke. Ne znam vise ni sta da kazem)
Uglavnom begam na Sever, jednom, Severno More, a sada Balticko.
Lepo vas sve od reda pozdravljam, a Mlada ne bi trebalo da cita Savica;)

32146247ez.jpg

Aaaa, pa ovog puta nećeš pobeći.
Nemoj džaba da se batrgaš, želim ti sve najbolje
smilie_girl_183.gif

Neš pobeć od čestitki :D

- - - - - - - - - -

Srećan rodjendan i sve najbolje (sa malo zakašnjenja) Mladi uz malo muzikice
smilie_musik_101.gif

- - - - - - - - - -

Rayela, kakav divan predeo.
Ako nije tajna, gde je to tačno.
Dok sam bila mlađa privlačio me jug, a što sam starija sve više me privlači sever.
Volela bih da vidim krajnji sever Norveške.

Aaaa, pa ovog puta nećeš pobeći.
Nemoj džaba da se batrgaš, želim ti sve najbolje
smilie_girl_183.gif

Neš pobeć od čestitki :D

- - - - - - - - - -

Srećan rodjendan i sve najbolje (sa malo zakašnjenja) Mladi uz malo muzikice
smilie_musik_101.gif

- - - - - - - - - -

Rayela, kakav divan predeo.
Ako nije tajna, gde je to tačno.
Dok sam bila mlađa privlačio me jug, a što sam starija sve više me privlači sever.
Volela bih da vidim krajnji sever Norveške.
Isti slucaj;)
Nisam htela da vas gnjavim, ali je ovaj deo Nemacke (a stvarno je i za Nemacku totalna vukoyebina) prekrasan.
Nemacvka je federalona drzva,a ovo je drzava Meklenbur´g, velicine Srbije, ali dva miliona stanovnika od kojih nijdnog ne vidis,
a ako ga vids onda je nadrkan kao i svi Istocni Nemci koji su zavidni, ostrasceni, zive u nekom svom svetu u ko0me im je uvek neko
drugi kriv za njihovu tesku sudbinu;)

,Ovo je grad Wismar, blizu je i Rostok, Lübek, Bremen, Hamburg, Rostok i Wismar su gradovi koje su osnovale neka slovenska plemena
u 12-om veku, ovde nema nemackih imena, svi imaju neka poljska imena, a i ova dva grada imajiu poreklo u slovenskim jezicima.
Posle ujedinjenja Nemacke u DDR je stiglo 1000 milijardi DM, danas taj bivsi DDR izgleda kao bajka, ali sa tmurnim ljudima:D
Ti su gradovi jos tada u 13.veku napravili neki ugovor o slobodnoj trgovini ( tu je i Antverpen) koji vaze i dan danas.

Ovaj je Wismar UNESKO lepota, a svi ti gradovi na Severu izgledaju ( manje, vise) isto. Hamburg je naravno ogroman.,
ali je sustina ista.

32146994ty.jpg

Lici na Poljsku jako!

A Savica sam vec citala, Ljubavi Andrije Kurandica, nije mi se narocito dopalo, ali dacu mu sansu, makar bio izlapeli ludi deda. :hahaha:

Luzitaniju sam ja pocela, ali stavih je na pauzu. S mobilnog, takva knjiga, ipak ide malo teze.

Rayela, srecan ti rodjus i od mene. :D

Lici na Poljsku jako!

A Savica sam vec citala, Ljubavi Andrije Kurandica, nije mi se narocito dopalo, ali dacu mu sansu, makar bio izlapeli ludi deda. :hahaha:

Luzitaniju sam ja pocela, ali stavih je na pauzu. S mobilnog, takva knjiga, ipak ide malo teze.

Rayela, srecan ti rodjus i od mene. :D
Fala vam na ovim cestitkama nego meni nije bas danas rodjendan, bice za koji dan:D
Ai lepo sam napisala da nema potrebe za cestitkama.

Ja Savica organski ne podnosim, gedza par ekselans, zato i nisam nikada dosla u situaciju i da pomislim da ga citam.

Da se i ja pridružim čestitkama, Rayela. Možda u toj vujo'ebini ne budeš imala net... :lol: Želim ti da nikad ne postaneš nadrkbaba ko ti tamo Nemci. :cmok:

Imam net, al los. Ljudi misle da je ova Nemacka kao tehnoloski mnogo jaka, a 1/3 Nemaca muku muci s netom.
Kazu da je u Sibiru net brzi i da ga ima svaki irvas:D
Nemacka kancelarka ( nije moja, ja biram druge budale) inace je iz ovog kraja i vec 12 godina drnda kako
je brz internet prioritet:D
Nego je kod mene ( Frankfurt) odlican pa neka se bune ovi seljaci.

Posle ujedinjenja Nemacke u DDR je stiglo 1000 milijardi DM, danas taj bivsi DDR izgleda kao bajka, ali sa tmurnim ljudima:D
Ti su gradovi jos tada u 13.veku napravili neki ugovor o slobodnoj trgovini ( tu je i Antverpen) koji vaze i dan danas.

Od sve Nemačke ja videla samo Drezden na jedan dan i ostala zbunjena. Nakon gledanja onih baroknih lepota, odosmo u centar grada i tu se zbunih potpuno. Polomljene klupe, prljavi izlozi, smeće pored kanti ... Te milijarde Drezden izgleda nije video.

Od sve Nemačke ja videla samo Drezden na jedan dan i ostala zbunjena. Nakon gledanja onih baroknih lepota, odosmo u centar grada i tu se zbunih potpuno. Polomljene klupe, prljavi izlozi, smeće pored kanti ... Te milijarde Drezden izgleda nije video.

Cenis da su ove "barokne lepote" prezivele bombardovanje Drezdena;)
Nisu, a tih tzv." huligana" ima svuda, ne mozes im nistal, Sbve unistavaju.
Ja sam od Saramaga citala sta sam citala ( najbolja mi je njegova knjiga
Година смрти Рикарда Реиша i sigurna sam da ga vise necu citati.
Slepilo je takodje odlicna knjiga, ali ja nemam vremena da citam sabrana dela svih Nobelovaca ovog sveta.

Rayela, zbunila si me, otkud Saramago odjednom u tvom komentaru... Visoke planine Portugalije nisu od Saramaga.

Pobrkala si sa Putovanjem kroz Portugaliju... ;)

Hahahaha:D
Ma nema veze, necu Saramaga vise da citam:D
A i sama sam putovala po Portugaliji, a posto je tema Biblioteka i knjige evo i jedne ( za moj ukuis i najveleleponije biblioteke na svetu:

Koimbra ( Portiugalija)
32167088ty.jpg

https://www.google.de/search?q=coim...A5ssmkN81M%2C_&usg=__2ivqg6r0RDl8RBjO1lXRcBuo
Nego , kakva je ta knjiga o kojoj pricate? Za mene il jok?

Dragi moji, ja sam došla da vam kukam. :)
Ponovo sam uzela u ruke Ne daj mi nikad da odem .
Gutam knjigu i ubija me lagano.

Toliko teskobe, duboke tuge, uživljavanja u ceo svet koji nam priča negovateljica Keti.
Godinama kasnije, kada uzmem ovu knjigu u ruke, ona me ranjava.
Usud življenja junaka ovog romana toliko me tišti, da lijem suze, a da se zaplet valjan i teskoban još nije dogodio.
A znam šta sledi.

I znam koliko me je ganuo i film, koliko očaja je spustio u moje nadute kapke.
I opet, vratih joj se. Nisam mogla da odolim, kada videh da je Dereta oživela ovu knjigu.
Lošija lektura ukazuje na žurbu da se reizdanje romana nađe u prodaji, ali preživljavam.
Duboko zagnjurena u svoju potrebu da patim.
E, Išiguro, Išiguro...

Išiguro je zaslužio Nobela. Pročitala sam tri romana, Ostaci dana, Slikar prolaznog sveta i ovaj gore pomenuti. Svi su totalno različiti i ne bih mogla da se odlučim koji je najbolji. Nisam čitala Zakopanog džina, ne znam da li bi on bio po mom ukusu ...

- - - - - - - - - -

Linejna, tvoj potpis me asocirao... Kupila sam juče najnovijeg Balaševića, Kalendar mog života, na akciji za 1200 dinara. Traje do 25. marta, inače je 1500.

Išiguro je zaslužio Nobela. Pročitala sam tri romana, Ostaci dana, Slikar prolaznog sveta i ovaj gore pomenuti. Svi su totalno različiti i ne bih mogla da se odlučim koji je najbolji. Nisam čitala Zakopanog džina, ne znam da li bi on bio po mom ukusu ...

- - - - - - - - - -

Linejna, tvoj potpis me asocirao... Kupila sam juče najnovijeg Balaševića, Kalendar mog života, na akciji za 1200 dinara. Traje do 25. marta, inače je 1500.
Ja sam zamalo kupila taj Ne daj mi nikada da odem, ali kad sam videla "radnju" odustala sam i od kupovine i namere da ga citam.
Mene je ovaj Stoner stvarno ubio u pojam, ne zelim vise da citam o nesrecnim sudbinama , a Stoner je i sudbina svakog od nas.
Ili skoro svakog. Celog zivota kopa po starim knjigama, nigde ni trunke radosti i srece i tako umire sa svojim disertacijom u ruci.

Grešiš, Rayela. Uopšte se ne primećuje da se radi o klonovima. Tek tu i tamo i pred kraj. Pa, ja prva ne bih čitala, znaš me... :aha:

Jeste, u pravu je Krasuljak.
Zaista je zasluzio, Isiguro, Nobela.
Procitala sam i Zakopamog dzina i mnogo mi se dopao.
Jednostavno te tera da razmisljas o zivotu, smrti.
Mnogo mi se svidja.
Bas mi je milo oko srca, Krasuljak moj, sto si me se setila dok si kupovala Balasevicevu knjigu.
Da i o meni neko misli.

Poslednja izmena:
Hahahaha:D
Ma nema veze, necu Saramaga vise da citam:D
A i sama sam putovala po Portugaliji, a posto je tema Biblioteka i knjige evo i jedne ( za moj ukuis i najveleleponije biblioteke na svetu:

Koimbra ( Portiugalija)
32167088ty.jpg

https://www.google.de/search?q=coim...A5ssmkN81M%2C_&usg=__2ivqg6r0RDl8RBjO1lXRcBuo
Nego , kakva je ta knjiga o kojoj pricate? Za mene il jok?

Lepa ti ova biblioteka.

Inače, što se tiče knjige koju pominjem, Visoke planine Portugalije, zasad imam samo da izjavim da nije ni prineti Pijevom životu. Knjiga se sastoji od tri dela, dva sam pročitala i neću još da se detaljnije izjašnjavam o utisku. Na Lamar je ta treća priča ostavila najjači utisak.

Rayela, meni se čini da se tebi ne bi dopala, ali toliko sam puta pogrešila u proceni koja knjiga bi se kome odgovarala, da nisam sigurna. Možda bi Lamar dala bolju procenu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back