Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da studentima ne bi smetao koji čas srpskog na fakultetu. Pa zar ne postoji strani jezik na svim fakultetima? Zar je to toliko važnije od maternjeg? Ne pratim kako je sada, ali mi smo imali i odbranu, marksizam, sociologiju.... pa smo preživeli. Ne kažem da je to potrebno, ali nije nas to odvlačilo od struke, nego je, ma kako nekima to sada izglaedalo besmisleno (nije ni nama bilo baš omiljeno), doprinelo nekoj opštoj kulturi. Ionako je sad kriterijum opao u svakom pogledu, ispiti se polažu zaokruživanjem jednog od ponuđenih odgovora a, b, c... naravno nije svuda, ali Bolonja je uništila studiranje.

Baš sam u subotu gledala neku emisiju u kojoj su eminentni profesori govorili o tome. Da je studiranje srozano na nivou obuke. I da najveći svetski univerziteti nisu ni pomislili da je uvedu. Nego su to uvalili namam malim narodimo, koji ionako ništa nemamo, pa da nemamo ni stručnjake, da se svedemo na puku jeftinu radnu snagu. A velike zemlje proberu iz matematičke gimnazije i sličnih škola najbolju decu.

Ali da se vratim na jezik, mislim da je tu televizija presudna. Kad bi se tamo govorilo kako treba, i ljudi bi to prihvatili, kako prihvataju sve što dolazi iz magične kutije. Da ne podsećam sada šta se kod nas prikazuje, bez ikakvog kriterijuma i odgovornosti... A čak i kad ne gledamo TV ne možemo da izbegnemo likove iz rijalitija jer kako uđemo na internet dočekaju nas Kija, Sloba i ostali...
Čitam jutros blog moje koleginice https://free2business.wordpress.com/blog/ koja je novinarsku karijeru počela kod Tijanića, pa podseća:
Aleksandar Tijanić je u svom čuvenom govoru studentima novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu rekao: ’Tabloidna politika neminovno rađa tabloidnu ekonomiju, potom tabloidnu umetnost, onda tabloidno novinarstvo i, konačno, tabloidni život sa deset sati dnevnog omamljivanja televizijskim programom’’.

Mislim da studentima ne bi smetao koji čas srpskog na fakultetu. Pa zar ne postoji strani jezik na svim fakultetima? Zar je to toliko važnije od maternjeg? Ne pratim kako je sada, ali mi smo imali i odbranu, marksizam, sociologiju.... pa smo preživeli...
Ne samo studiranje. Srozali su već osnovnu školu. "Škola po meri deteta", svako mora da je završi, makar do kraja školovanja radio samo tablicu množenja.
Mi, moderni ljudi! Kakve smo budale! Zaboravljamo nezemaljsku lepotu starih dobrih stvari, dragocenih stvari, kao što su maternji jezik, tablica množenja i odbrana i zaštita!

Mislim da studentima ne bi smetao koji čas srpskog na fakultetu. Pa zar ne postoji strani jezik na svim fakultetima? Zar je to toliko važnije od maternjeg? Ne pratim kako je sada, ali mi smo imali i odbranu, marksizam, sociologiju.... pa smo preživeli. Ne kažem da je to potrebno, ali nije nas to odvlačilo od struke, nego je, ma kako nekima to sada izglaedalo besmisleno (nije ni nama bilo baš omiljeno), doprinelo nekoj opštoj kulturi. Ionako je sad kriterijum opao u svakom pogledu, ispiti se polažu zaokruživanjem jednog od ponuđenih odgovora a, b, c... naravno nije svuda, ali Bolonja je uništila studiranje.

Baš sam u subotu gledala neku emisiju u kojoj su eminentni profesori govorili o tome. Da je studiranje srozano na nivou obuke. I da najveći svetski univerziteti nisu ni pomislili da je uvedu. Nego su to uvalili namam malim narodimo, koji ionako ništa nemamo, pa da nemamo ni stručnjake, da se svedemo na puku jeftinu radnu snagu. A velike zemlje proberu iz matematičke gimnazije i sličnih škola najbolju decu.

Ali da se vratim na jezik, mislim da je tu televizija presudna. Kad bi se tamo govorilo kako treba, i ljudi bi to prihvatili, kako prihvataju sve što dolazi iz magične kutije. Da ne podsećam sada šta se kod nas prikazuje, bez ikakvog kriterijuma i odgovornosti... A čak i kad ne gledamo TV ne možemo da izbegnemo likove iz rijalitija jer kako uđemo na internet dočekaju nas Kija, Sloba i ostali...
Čitam jutros blog moje koleginice https://free2business.wordpress.com/blog/ koja je novinarsku karijeru počela kod Tijanića, pa podseća:
Aleksandar Tijanić je u svom čuvenom govoru studentima novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu rekao: ’Tabloidna politika neminovno rađa tabloidnu ekonomiju, potom tabloidnu umetnost, onda tabloidno novinarstvo i, konačno, tabloidni život sa deset sati dnevnog omamljivanja televizijskim programom’’.

svako slovo stoji

Ne samo studiranje. Srozali su već osnovnu školu. "Škola po meri deteta", svako mora da je završi, makar do kraja školovanja radio samo tablicu množenja.

Mi, moderni ljudi! Kakve smo budale! Zaboravljamo nezemaljsku lepotu starih dobrih stvari, dragocenih stvari, kao što su maternji jezik, tablica množenja i odbrana i zaštita!

Fali tu i retorika kao predmet,pedagogija (adolescencije!),logika (više od pola dipl.....ne znaju silogizme!),a i neke osnove tehnika.
Naime,pola intelektualaca ne zna da nađe pregoreli osigurač,a svi misle da je to kvar,a kvar je na potrošaču koji je izazvao topljenje ili prekid
osigurača (ako je opružni) i td...

U mojoj biblioteci nisu imali Psihijatri psiholozi i drugi bolesnici pa sam uzela neku drugu knjigu istog pisca.
Videću kako ćemo se slagati.
Zadnjih dana imam spavaću bolest. Mogla bih neprestano da spavam.

Priča meni ćerka juče o nekoj situaciji s faksa i kaže za nekog mladića da su poruke koje šalje potpuno gramatički i pravopisno ispravne. Imaju velika slova, nije ošišana latinica, nego su sva slova na broju, imaju sve potrebne tačke i zareze i sve što treba... Uglavnom, kaže da joj nije jasno zašto je ljut. Što ljut, pitam. Kaže ona, takve poruke, ispravno napisane itd, se šalju samo ako si na nekog ljut i hoćeš da budeš zvaničan. Normalne situacije podrazumevaju nepismene poruke. Na kraju su ga i pitali zašto je stalno ljut, a on se dečko prenerazio - nisam, otkud vam to?

Praktično nije dozvoljeno da budeš po PS-u.

Mlada, srecan vam prvi rodjendan <3 Kako ga proslavljate?
Rajka, srecan rodjendan i tebi i izvini sto kasnim. Sve najbolje ti zelim <3
Lamar, koji je naziv te druge knjige? Citala bih je jer mi se prva svidela.
Citam turski triler, naivno za sad, ispod ocekivanja.

Hvala narode! :heart:
Mislim da ce to o ulazenju u sobu najteze pasti tati. :mrgreen: Vezan je za nju jako.
Danas samo svekrva dolazi, proslava je sledece nedelje. Obe smo bolesne, s time sto sam ja izvukla deblji kraj. :(
Lep je dan pa cemo ici u setnju, da joj kupimo svecicu za tortu i kupu-kapicu.

Priča meni ćerka juče o nekoj situaciji s faksa i kaže za nekog mladića da su poruke koje šalje potpuno gramatički i pravopisno ispravne. Imaju velika slova, nije ošišana latinica, nego su sva slova na broju, imaju sve potrebne tačke i zareze i sve što treba... Uglavnom, kaže da joj nije jasno zašto je ljut. Što ljut, pitam. Kaže ona, takve poruke, ispravno napisane itd, se šalju samo ako si na nekog ljut i hoćeš da budeš zvaničan. Normalne situacije podrazumevaju nepismene poruke. Na kraju su ga i pitali zašto je stalno ljut, a on se dečko prenerazio - nisam, otkud vam to?

Praktično nije dozvoljeno da budeš po PS-u.

Da, ziva istina... to se i meni desilo, da me pitaju koji mi je djavo, jer stavljam znak pitanja ili uzvika, zareze i tacke... sto sam toliko ustogljen, sto se ne opustim!?! :eek:

Jer se danas pisana komunikacija svodi na:
- ej sta ima hahaha
- evo bzvz smaranje
- haha loodilo stavili smo fotke na fb i insta hahaha
- idemo vcrs u grad haha
- nznm sta cu msm se jos
- ja nmg vecrs

Ko idioti! Zivo me zanima sta rade sa toliko slobodnog vremena, koje ustede kracenjem svake druge reci? :mrgreen:

Srećan rođendan maloj princezi uz jedan poklončić, jer deci poklona nikad dosta :D

attachment.php

Da, ziva istina... to se i meni desilo, da me pitaju koji mi je djavo, jer stavljam znak pitanja ili uzvika, zareze i tacke... sto sam toliko ustogljen, sto se ne opustim!?! :eek:

Jer se danas pisana komunikacija svodi na:
- ej sta ima hahaha
- evo bzvz smaranje
- haha loodilo stavili smo fotke na fb i insta hahaha
- idemo vcrs u grad haha
- nznm sta cu msm se jos
- ja nmg vecrs

Ko idioti! Zivo me zanima sta rade sa toliko slobodnog vremena, koje ustede kracenjem svake druge reci? :mrgreen:
:hahaha::zcepanje::hahaha:
E, ali do zadnjeg slova baš tako. Nigde samoglasnika :eek:

Pa smaraju se, šta bi drugo :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Kamenita, divan primer :)

Nisam bila dugo , dosla sam da vas pozdravim
Citala sam mnogo toga... Manastir, Kupinovo vino , Prva ljubav, Ruze su crvene,Secanje na ljubav ,O ljubavi i senci....
Sad citam slikari i modeli
editovacu post sa dopunjenim komentarima
:heart:

Lanka , hvala na pozdravu
Citam post , kao da nisam ja pisala
Secam se sadrzaja samo za dva romana iz posta . Ostali su mi nepoznati. Mogla sam ponovo da ih uzmem iz biblioteke

Srećan rođendan malom žgepčetu i od mene. Da poraste i u zdravlju postane čitalica kao mama. :heart2:

PS Kanela, hvala draga. :heart2:

PPS Laki, ja sam u BP, kradem net, živa nisam kako ću da pobedim u Slagalici... :sad2:

- - - - - - - - - -

Najti, kako je bilo u Skoplju? ;)

Ja sad imam dobru seriju pobeda.
Ali zato znam da će doći loša serija pa ću pogubiti sve što sam stekla.
Ali, igramo se to je bitno :D
(Mada kad izgubim ne mislim tako :lol: )

Mlada, srecan vam prvi rodjendan <3 Kako ga proslavljate?
Rajka, srecan rodjendan i tebi i izvini sto kasnim. Sve najbolje ti zelim <3
Lamar, koji je naziv te druge knjige? Citala bih je jer mi se prva svidela.
Citam turski triler, naivno za sad, ispod ocekivanja.
E, da zaboravih da odgovorim.
Zove se Život zemljana.
Utisci kad završim :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back