Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Modernizam nije baš moderan, isto kao što romantizam uglavnom nema mnogo veze s romantikom.
To mi je bio najstrashniji period studiranja, dva semestra samo romantika. Romantika je i nastala u Nemackoj, svi su predstavnici nemacki autori,
jedno od najpoznatijih dela je Macak u cizmama:D Pa onda ima i romantika iz Jene, romatika iz Hajdelberga, romantika iz Berlina. Budibogsnama.

- - - - - - - - - -

Ja recimo baš volim postmodernizam, to poigravanje sa tekstom, formom...
Jedan od boljih postmodernih romana koji sam čitao je Onome koga se to tiče - Rejmonda Federmana.

Za moj je ukus ceo opus Bernharda postmodernizam.

Gde si nestala Bernadeta – Marija Sempl, Samizdat B92, 320 str. 6/10
http://www.delfi.rs/knjige/67076_gde_si_nestala_bernadeta_knjiga_delfi_knjizare.html

Povlačim reč. Nije ovo knjiga za Kamenitu. Mislim da nije.
Meni se knjiga nije dopala. Pročitala sam – ni polovinu. I odustala.
Priča je stereotipna, stil nategnut, ležernost glavne junakinje preforsirana...
Ma jednostavno knjiga je jedna prava folirancija.

Koliko staromodna? :) Modernizam u knjizevnosti je prisutan vise od sto godina. Ako mislis na kreiranje nove stvarnosti u smislu jedinstvenog, subjektivnog vidjenja i napustanje forme sveznajuceg pripovedaca onda da. Ja te bas videla kao modernistu, osobu kojoj vise prija Bora Stankovic od na primer, Milovana Glisica. :)

Kad pomenu sveznajućeg pripovedača setio sam se jednog sjajnog odlomka iz eseja Danila Kiša:

"Od svih modernih književnih konvencija najstraija i najpostojanija (da li da kažem odmah: I najgora)
jeste bez sumnje ona koja - ponikla iz sujete i nemoći podjednako - daje piscu božanske atribute
takozvanog sveznajućeg pripovedača. Pisac, kao gospod Bog, sve zna o svojim ličnostima, ne samo
šta rade i šta govore u najvećoj tajnosti spaveće sobe, nego i njihove najtananije misli...

Flober je već u Gospođi Bovari počeo da izražava implicitnu sumnju u sveznajućeg pripovedača i u
psihološko portretisanje...
Ta jedna jedina reč - možda- prvi je korak od psihološkog žanra ka modernoj narativnoj prozi; Ta reč
premošćuje jaz koji deli sveznajućeg od skeptičnog ("nepouzdanog") pripovedača, prvi simptom starenja
žanra, prva seda vlas u bujnoj kosi razbarušenih klasika".

Gde si nestala Bernadeta – Marija Sempl, Samizdat B92, 320 str. 6/10
http://www.delfi.rs/knjige/67076_gde_si_nestala_bernadeta_knjiga_delfi_knjizare.html

Povlačim reč. Nije ovo knjiga za Kamenitu. Mislim da nije.
Meni se knjiga nije dopala. Pročitala sam – ni polovinu. I odustala.
Priča je stereotipna, stil nategnut, ležernost glavne junakinje preforsirana...
Ma jednostavno knjiga je jedna prava folirancija.

A meni se ova knjiga činila super zanimljivom. Ali eto, vidiš...

Nobelovci i klasici su bili kao moj plan za februar, ali nema šanse da to izvedem, jer stalno nešto upada, a i koncentracija mi nije na zavidnom nivou za teže štivo.

Mesečina mi je ok uglavnom, ali tek sam na polovini. Ja ne znam mnogo o kompozitorima, idonekle mi je zanimljivo, a u nekim momentima baš i nije. Videću do kraja.

Kad pomenu sveznajućeg pripovedača setio sam se jednog sjajnog odlomka iz eseja Danila Kiša:

"Od svih modernih književnih konvencija najstraija i najpostojanija (da li da kažem odmah: I najgora)
jeste bez sumnje ona koja - ponikla iz sujete i nemoći podjednako - daje piscu božanske atribute
takozvanog sveznajućeg pripovedača. Pisac, kao gospod Bog, sve zna o svojim ličnostima, ne samo
šta rade i šta govore u najvećoj tajnosti spaveće sobe, nego i njihove najtananije misli...

Flober je već u Gospođi Bovari počeo da izražava implicitnu sumnju u sveznajućeg pripovedača i u
psihološko portretisanje...
Ta jedna jedina reč - možda- prvi je korak od psihološkog žanra ka modernoj narativnoj prozi; Ta reč
premošćuje jaz koji deli sveznajućeg od skeptičnog ("nepouzdanog") pripovedača, prvi simptom starenja
žanra, prva seda vlas u bujnoj kosi razbarušenih klasika".
Potpuno mije nebitna podela književnih dela po bilo kom osnovu, ali ovaj odlomak mi je bilo zadovoljstvo čitati.
I podseti me na jednu od najlepših priča koje sam pročitala, Kišovu priču Igra.
To je kratka priča iz zbirke Rani jadi ali ja sam neizmerno u njoj uživala.
Često je se i vrlo rado setim.

Da, razumem njegov jezik. A i rođaci smo... :) Sremčev još više. :)
Nego, ja o Bori nikad nisam razmišljala kao modernisti... :think: Kad kažem modernizam, mislim na ova dela bez forme, ne znam šta je pisac hteo da kaže, nabacano nasilje, seks, droga i rokenrol... :lol: Šalim se, može seks i rokenrol. :D

- - - - - - - - - -

Znači, ne volim postmoderniste... :aha:
Sad se setih.
Sa kim si ti to u rođačkoj vezi :think:

Laki, naterala si me da momentalno pročitam Igru, jer se iz Kišove zbirke sećam jedino najkraće priče, Kruške. Nju je moj sin kao đak jedinu pročitao i na njegov se račun šalimo i dan danas. Kaže, rekla profesorka da pročitaju koju žele, a mi smo odmah pogodili koju je izabrao... :lol:
I, da, lepa je priča Igra. Andreas je zapravo potomak prodavca perja, zar ne?

- - - - - - - - - -

Ili ne znam ili sam zaboravila.
Ajd objasni kako. Bas mi je zanimljivo.

Laki, moj profil na fejsu nije u potpunosti lažan... :lol:

Poslednja izmena:
Ja nikako! Zna se sta je fakultet - usmereno obrazovanje iz odredjenje oblasti koji od tebe nacini strucnjaka. S druge strane, slazem se da je premalo, odnosno nimalo gramatike u srednjim skolama i da to treba menjati.

Inace mi cela prica "smrdi" na elitizam i to mi se nimalo ne dopada. Narocito mi je upalo u oci "radije biram knjigu na cirilici". Koja uskoumnost! Poznajem odlicno oba pisma i cesto, da me ubijes, ne mogu da se ni setim na kom od ta dva je napisana upravo procitana knjiga.

Nije uopšte potrebno uvoditi srpski na sve fakultete, ali potrebno je mnogo više raditi na pismenom izražavanju studenata. Treba da sedmično rade bar jedan esej od nekih desetak strana i da se vrednuje ne samo stručni kvalitet rada, već i jezička strana, pravopis, gramatika, pa i stil.

U ovu priču oko ćirilice neću ni da ulazim, pošto je bizarno veliki broj ljudi u Srbiji ubjeđen da opstanak države i naroda prvenstveno zavise od toga koje pismo se koristi. Ćirilica mi, naravno, ne smeta, ali mi se čini da joj pripisuju pomalo natprirodna svojstva.

Poslednja izmena:
Vala, u ozbiljnoj poslovnoj prepusci sa nekim visokim funkcionerima korporacija, sa debelim novcanikom, sa završenim jakim fakultetima i sa zavidnim iskustvom i statusom u struci... kad vidim u mailu dali, nemogu, neznam i potpuno odsustvo interpunkcije, onda mozda i ima smisla uvoditi dodatno obrazovanje!

Ipak, ne slazem se sa tim iz cisto praktičnih razloga, da se ne rasipaju resursi i fokus baca na nesto sto nije primaran izbor studenata. Racionalnija mi je ova opciha koju kaze quentin, cak i nije neophodno pisanje eseja, dovoljno je da se koriguju svi seminarski radovi, predati radovi i sl.

Ih, ja stalno radim sa dokumentima koje potpisuju visoki državni službenici, ranga pomoćnika ministra. Čudo koliko se ti ljudi pogube kad treba nešto napišu, iako inače uglavnom nisu glupi. Tačno se vidi da malo čitaju i da ne pišu skoro ništa duže od sms poruke.

Ni meni nije bitno pismo, i što reče mlada, ne znam kojim je pisana knjiga koju sam upravo pročitala. Ali, kad čujem intelektualca da "stavlja na glasanju" ili "peć na struji", msm... Ni ja nisam sveznajuća, ali volim da znam. Najgori su oni koji nisu svesni da ne znaju, štaviše, ubeđeni su da su u pravu. Mm, npr. uvek kaže jel umesto jer, to me izluđuje... :besna:

Ih, ja stalno radim sa dokumentima koje potpisuju visoki državni službenici, ranga pomoćnika ministra. Čudo koliko se ti ljudi pogube kad treba nešto napišu, iako inače uglavnom nisu glupi. Tačno se vidi da malo čitaju i da ne pišu skoro ništa duže od sms poruke.

Ovi s kojima sam ja u kontaktu su vrhunski strucnjaci, barataju materijom kojom se bave na crhunski nacin, njihovo znanje je na ceni... aki, jednostavno vremenom ta paznja o ispravnosti njihovog pravopisa pada u drugi plan, sustina je na stručnosti. Ne bi smelo tako da bude ali jbg tako je.
Miskim da je ključno ovo sto kažeš, malo čitaju a ne možeš nekog siliti na to, naročito danas kad se slobodno vreme vrednuje više od stvarnog rada.

Mlada, pitaj društvo sa teme za nautilusa, ti si nabasala ovde posle njegove ere .. :)

Stvarno, šta li je s Nautilusom? :think: Otkad njega nema, ovde je zavladao javašluk (što se pisma tiče.:D)...

Možda smatra da smo pišući latnicom već toliko zgriješili prema srpstvu da nema više smisla družiti se s nama.
Jednom je Nautilus već provodio neki bojkot foruma, ne znam više zašto. Nadam se da je tako nešto opet, da nije spriječen nekim lošim događajem.

Inače, kupio sam Atanackovićevu Luzitaniju, pa, kad dođe na red...

Blago tebi, volela bih utiske i u toku citanja. :)

Inace, upoznata je Mlada da entitetom zvanim Nautilus(citala sam ranije postove na Biblioteci). Sta da kazem, nisam tip koji moze da precuti nesto, a cinjenica da sa njim ne bih uopste htela u raspravu govori mnogo. :cool:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back