Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Videla sam vest jos tad. Ovde, cini mi, se njenih postovalaca nema, mozda gresim. Elem, ne bih ni ja sa njim nasla zajednicki jezik. Nisam odmakla od 40. strane. :D Nije mi bill nimalo po ukusu.

A vucete me da procitam Pija, iako je Moon rekla da knjiga nije za mene i ja cu da joj verujem. :heart:
Kamenita je dala bas opsezan prikaz. Svaka cast. :) (Ipak, logoreja ne podrazumeva pisani oblik) (Boze, zvucim ko Rayela) :hahaha:
Morala sam da guglam šta znači, i vidim da sam to ja. Toliko brbljam da često ne mogu da stignem sopstvene misli, kolikogod brzo govorila. :rumenka:

Kanela, Lamar, Moon, Mlada veliko hvala na lepim rečima! :):):) Lako je napisati utiske kada ih imaš.

Moon, meni se čini da Barns sve vreme piše slično i na slične teme. Meni se Troje dopalo, i još dve ili tri njegove knjige koje sam čitala. Mada, rekla bih da na ovoj temi preovlađuje stav da je dotični precenjen.

Mlada :plez: znam bre šta je logoreja, ali ja se ovde ponašam kao da govorim, pa tako često kažem i da vam nešto jesam ili nisam pričala i sl.

Jeste li čitali Barnsovu Istoriju svijeta u 10 1/2 poglavlja? Meni je to bila mnogo dobra knjiga.
Floberov papagaj mi se nešto nije dopao, The Sense of an Ending mi je bila OK. Memoarska Nothing to Be Frightened Of me prijatno iznenadila.

Kanela, Lamar, Moon, Mlada veliko hvala na lepim rečima! :):):) Lako je napisati utiske kada ih imaš.

Moon, meni se čini da Barns sve vreme piše slično i na slične teme. Meni se Troje dopalo, i još dve ili tri njegove knjige koje sam čitala. Mada, rekla bih da na ovoj temi preovlađuje stav da je dotični precenjen.

Mlada :plez: znam bre šta je logoreja, ali ja se ovde ponašam kao da govorim, pa tako često kažem i da vam nešto jesam ili nisam pričala i sl.

Ma šta ti znaš :malav:

Meni je Barns bio OK i više od toga.
Pročitala sam Sto od limunovog drveta, Troje i Ljubav, itd.
Jako mi je prijao u trenutku kada sam ga čitala pre jedno 6-7 godina.

Istorija svijeta u 10 1/2 poglavlja je malo obimnija pa kao čekam neko bolje vreme za nju.

Pročitala sam i ja Troje, Sto od limunovog drveta i Šum vremena i jedino mi je ova poslednja nešto specifičnija, ostalog se ni ne sećam. A možda mi je i ta samo sveža u sećanju. Ništa nema što bi ga izdvojilo. Ja mislim da je to samo još jedno ime, trenutno u modi. Ne znam za stav na temi, ali moj je takav. Ili se nas dvoje nismo našli. Možda pročitam i tu Istoriju sveta jednog dana, ako baš ne budem imala šta da radim.

Megi O'Farel, Ruka koje je prva držala moju, Laguna, 340 str. E ovo mi se dopalo. Paralelno idu dve priče o dve zanimljive žene, njihovoj deci, partnerima, jedna je živela 50-ih godina, druga sada, i na kraju, kako ja to najviše volim, otkriva se njihova veza i priče dobijaju zajednički kraj. Nije to neka velika književnost, ima momenata koji su na nivou jeftinih ljubavnih romana, ali priča je jako zanimljiva, lepo je vodi, polako uvodi nove likove koji će na kraju imaju glavnu ulogu u raspletu.

Zanimljivo je što sam u nekom momentu čitanja počela da je upoređujem sa Restauracijom Olafa Olafsona, koja mi je baš sveže pročitana. Isto su dve priče o dve žene, a interesantno je da su u obe umetničke slike nešto oko čega se na neki način vrti radnja.

Megi je meni u svom najpoznatijem romanu Kada si otišao mnogo patetična, kao da je napisan po receptu da izazove tugu i saosećanje. Mnogo mi se više svidela Daljina među nama, a Kako je nestajala Esme Lenoks od mene dobija najvišu ocenu.

Počela sam još jednog Olafsona: Iskupljenje

Ma šta ti znaš :malav:

Meni je Barns bio OK i više od toga.
Pročitala sam Sto od limunovog drveta, Troje i Ljubav, itd.
Jako mi je prijao u trenutku kada sam ga čitala pre jedno 6-7 godina.

Istorija svijeta u 10 1/2 poglavlja je malo obimnija pa kao čekam neko bolje vreme za nju.

Sve četiri nabrojane sam čitala, plus Pre nego što me je srela. Sve su mi se dopale i mogu reći da volim Barnsa. Imam i Papagaja, ali ga nisam čitala jer je hrvatsko izdanje, Floberova papiga, pa me malo odbija.

Megi je meni u svom najpoznatijem romanu Kada si otišao mnogo patetična, kao da je napisan po receptu da izazove tugu i saosećanje. Mnogo mi se više svidela Daljina među nama, a Kako je nestajala Esme Lenoks od mene dobija najvišu ocenu.
Volim ja Megi i njenu patetiku. Kada si otišao mi je super, ali Kako je nestajala Esme Lenoks je de lux... :super: Kome se dopala Esme, neka pročita i Tajni zapis. Slična tematika.

Poslednja izmena:
Tacno 7.5m :)

Lamar, Jovan je to sve lepo prihvatio ali nekad je malo zbunjen, postavlja puno pitanja (kao uostalom za sve).
Nama su na prvom roditeljskom u vrticu rekli da molitve nisu izbor vec tako mora u skolskom sistemu, a kod kuce svako moze da uci dete kako zeli. Mislim nisu rekli nama dvoma konkretno vec svim roditeljima.

Meni je to bas pozitivno - to sto ih vode u crkvu :) a i to za molitve. To me bas jako zanima, Kanela pa ako mozes napisi nesto vise o tome.
Usput, jel u vrticu krecu sa molitvom od odredjenog uzrasta ili...kako?

Rayela je prije neki dan rekla da čita Karson Mekalers, pa sam i ja poželio da pročitam neku njenu knjigu. Roman nosi originalni naslov Reflections in a Golden Eye i mislio sam da kod nas nije preveden. Danas sam, međutim, otkrio da je preveden i objavljen pod sasvim drugačijim naslovom od engleskog: Dama i njen vojnik. I ne samo da je objavljen, nego i ja imam kod kuće to staro hrvatsko izdanje.

Čitao sam već ovu američku spisateljicu (The Heart Is a Lonely Hunter i The Ballad of the Sad Café) i obe knjige su mi se dopale, iako se više ne sjećam detaljnih utisaka. Sad sam se prisjetio njenog nepretencioznog pisanja o tihim i naizgled jednostavnim životima ljudi koji ispod maske konvencionalnosti kriju duboke emocije i burni unutrašnji život. Podsjetila me na mog starog favorita Šervuda Andersona.

Svi junaci ovog kratkog romana su vojna lica i članovi njihovih domaćinstava, a čitava radnja odvija se u nekoj vojnoj bazi na američkom jugu. Takvo konzervativno okruženje, život uokviren jasnim pravilima sa izraženim hijerarhijskim odnosima među ljudima i likovi komplikovanih psihološko-emocionalnih profila čine osnovu priče koja je u vrijeme objavljivanja (1941. g.) izazvala određeni skandal, jer tematizira promiskuitet i homoseksualnost u američkoj vojsci. Priča iz današnje perspektive nije ništa naročito, ali mislim da knjiga čitaocu može da ponudi mnogo više od toga.

Planirao sam da sad čitam Pekića, ali nekako mi se ne kreće sa Kako upokojiti vampira. Mislim da ću prije toga pročitati nešto od još jednog od ranije omiljenog pisca, Džozefa Konrada. Bodrijar me podsjetio na njega.

Poslednja izmena:
Samo bre izmišljate sve novije i novije pisce i knjige, pa kad ću ja to sve da postignem :ljutka:

Bernardeta je čini mi se taman za Kamenitin temperament.
To sam došla da kažem :D

- - - - - - - - - -

I još nešto sam htela reći.
Megi O'Farel - Kako je nestajala Esmi Lenoks mi je bila jako dobra knjiga.
Vidim po spisku da sam čitala još neke njene, ali Esme je bila najbolja.

Pošto je quentin pomenuo Šervuda Andersona evo jedna zanimljivost u vezi njega i Foknera. Ovo je iz
knjige Mome Kapora - Kako postati pisac.
WIN_20180201_08_25_21_Pro.jpg

WIN_20180201_08_27_10_Pro.jpg

Prilozi

• WIN_20180201_08_25_21_Pro.jpg
    WIN_20180201_08_25_21_Pro.jpg
    48,2 KB · Pregleda: 7
Imam od Konrada Srce tame i Crnac sa Narcisa. Šta je bolje?

Evo, vidim, imam i Freju sa sedam ostrva.
Najbolje je da kupis Ochima zapada, meni se ta knjiga mnogo dopala.
Ono, Revolucija, ruska emigracija, spijunaza, ima i ubistva;)

Ja sam svojevremeno kupila Winesburg, Ohio, procitala je, odusevila sam se i onda Big te pita iz kojih razloga
i sama sam je prodala da bih je pre neki dan ponovo kupila. To je jedna od knjiga koje covek mora da ima.

Najbolje je da kupis Ochima zapada, meni se ta knjiga mnogo dopala.
Ono, Revolucija, ruska emigracija, spijunaza, ima i ubistva;)

Ja sam svojevremeno kupila Winesburg, Ohio, procitala je, odusevila sam se i onda Big te pita iz kojih razloga
i sama sam je prodala da bih je pre neki dan ponovo kupila. To je jedna od knjiga koje covek mora da ima.

To je jedna od rijetkih knjiga koje sam pročitao više puta. I sad mi se ponovo čita. (U pitanju je Šervud Anderson, da se ne pobrka sa prethodnim paragrafom o Konradu.)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back