Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Онда ништа, та дама, као што знаш, има шпица.
Da, spic je kucence ( mislim da ima i prevoda Dame sa psetancom, moj i Radin vise su pCeta;)

Nego sta ti preproucujes od Cehova? Ja sam citala i Galeba i ovu Lejdi sa pcetom, citala sam sa uzivanjem i Tri sestre mada ja imam
goljami prooblem sa citanjem drama, ali je kao i sve ostalo kod njega savrseno, a Kindle mi je poklonio celokupno stvaralastvo tog genijalnog coveka.

Nego da se ja tebi jos jednom zahvalim ( kad si vec na vezi) za preporuku novela od Bunjina. Od Bunjina sam onda dosla i na Maksima ( onog Gorkog),
a i on je bio ( i ostao) genijalan ako cemo o novelama.

Одговор Рахели

Шта знам... како да издвојим нешто из тог мора наслова. Углавном, ја волим и сасвим кратке приче (поред новела и романа, кратких и дугих). Рецимо приповетка Кунић и удав: један човек лисац тј. удав, наслов је симболичан, објашњава како се освајају удате жене преко њихових мужева.
Препоручујем ти да прочиташ и Буњинову књигу О Чехову, обавезно.

ПС
Изузетно волим и његова писма па их и препоручујем:

Милостиви господине
Александре Николајевићу!

У децембру прошле године добио сам обавештење о избору А М Пешкова за почасног академика. А М Пешков се тада налазио на Криму, ја сам похитао да се нађем с њим и први сам му честитао, затим, мало касније, у новинама је објављено да се због покретања истраге против Пешкова на основу члана 1035. избори поништавају. Притом је јасно речено да обавештење потиче од Академије наука, и пошто сам ја почасни академик, тај извештај је потицао и од мене. Ја сам срдачно честитао и ја сам поништио избор – та противуречност не иде ми у главу, не могу да се помирим с њом. Проучавање члана 1035. није ми ништа помогло. И након дужег размишљања могао сам да донесем само једну, за мене необично тешку и болну одлуку, а то је да Вас најпонизније замолим да ме ослободите звања почасног академика.
С осећањем дубоког поштовања, част ми је остати Ваш понизни слуга
Антон Чехов

Poslednja izmena:
Из још једног писма:

Извештавам Вас такође да нам се разболела патка, па сам, да не би цркла, наредио да се закоље и стави на лед, када дођу гости, наредићу да се испече. Дођите, љубазно Вас молим.

:rotf:

А са једном својом пријатељицом (или рођаком) се нашалио тако што јој је са Јалте написао да је прешао у муслиманску веру јер се уписао у друштво Татара, па се у писму потписао као Осман Чехов, на што се ова препала.
:hahaha:

Poslednja izmena:
Како волим код Чехова, а и код већине руских писаца, мирис православља који се шири из његових прича, и осећа доброта словенске душе.

Боже сачувај да се деси да неко уђе у његову собу а да се не прекрсти.

У свакој соби се крстила и клањала до појаса.

Улазећи у салон, он би се прекрстио према икони, осмехнуо се и пружио фон Корену руку.

Стално се крстила притискајући прсте на чело.

Поклони се десет пута и одлази (у цркви).

Тетка зевну и прекрсти уста, а затим десно уво.

Трулеж изједа траву, рђа изгриза гвожђе, а лаж душу. Господе, спаси нас грешне.

Музика свира туш. Наздрављање. Куцање.
''Горко!'' ,,Горко! Горко!''
Апломбов и Душењка се љубе.

Ви нисте читали Лесинга. Како сте заостали. Боже, како сте се запустили.

Њен глас, када говори, пева и звони.

Татице, Бог нам је донео радост! Брат је допутовао.

Само од успомена замирише ми на пролеће.

Животињама приличи да се поводе за инстиктом, а ви сте цар природе, Агеје Алексејевичу!

Нек ти Бог да здравља, баћушка. Спаси Бог и сви свеци.

Добро јутро, Семјуне Николајичу! Нека вам је срећан четвртак!

..................

Женама на овом подфоруму Наутилус жели срећан четвртак и празник Благовести!

:)

Poslednja izmena:
Nisam neki stručnjak za crkvena pitanja, ali sam jutros nešto načula na TV, kao treba lepe vesti da se šire. Pa su se voditelji mučili da nadju neku lepu vest i to je bilo: pobedila Zvezda, pobedio i Partizan (nisam pratila, pošto kupila, poto prodala), lepo vreme.... slabo se šire lepe vesti na ovom našem podneblju.

Mogo je i da nam objasni zasto je taj praznik za nas ( zene) vazan.
Ja znam da taj praznik postoji, ali sada je post, znaci samo patnja i odricanje u zivotnim slastima i strastima, a ove
Blagovesti upucuju na neku slas , dolce vita.
Благовести, то је сећање на дан када је арханђел Гаврило дошао девојци Марији (Богородици) и донео јој радосну вест: да ће родити сина Божјег, Исуса.

И ушавши к њој анђео рече: радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама. (...) и родићеш сина и надјени му име Исус.
Јеванђеље по Луци

Радостан дан јер је, како учи хрришћанска вера, Син Божји послан од Оца да спаси људе.

Благовести, то је сећање на дан када је арханђел Гаврило дошао девојци Марији (Богородици) и донео јој радосну вест: да ће родити сина Божјег, Исуса.

И ушавши к њој анђео рече: радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама. (...) и родићеш сина и надјени му име Исус.
Јеванђеље по Луци

Радостан дан јер је, како учи хрришћанска вера, Син Божји послан од Оца да спаси људе.

Hvala lepo:)

Incest s maćehom, tako li beše? ;)

Uf, svačega ima u toj knjizi. I incestuozne ljubavi, i putene bračne ljubavi i svačeg nečeg, ali i detaljnih opisa ritualnih pranja Don Rigoberta, sa još detaljinijim opisima čišćenja ušiju, seckanja noktiju na nožnim prstima, čišćenja zuba koncem itd. Vrh mi je njegovo olakšavanje u toaletu, sa opisom peristaltike creva i proizvodom dotične. Taj opis vršenja nužde i seckanja noktiju zauzima osam strana, gotovo deset posto knjige.

Ništa meni ova savremena književnost nije jasna.:confused:

Uf, svačega ima u toj knjizi. I incestuozne ljubavi, i putene bračne ljubavi i svačeg nečeg, ali i detaljnih opisa ritualnih pranja Don Rigoberta, sa još detaljinijim opisima čišćenja ušiju, seckanja noktiju na nožnim prstima, čišćenja zuba koncem itd. Vrh mi je njegovo olakšavanje u toaletu, sa opisom peristaltike creva i proizvodom dotične. Taj opis vršenja nužde i seckanja noktiju zauzima osam strana, gotovo deset posto knjige.

Ništa meni ova savremena književnost nije jasna.:confused:

Jao :eek:
Hvala sto si podelila svoj utisak, vidim da me ni malo ne interesuje.

Pročitala. Definitivno, jedini utisak koji je Pohvala pomajci ostavila na mene je čuđenje šta je pisac hteo da kaže.

Sad, pošto sam ja za većinom članova ove biblioteke u docnji, rešila sam da istražim vaše utiske, i to temeljno. Prošla sam kroz sve tri biblioteke i skor je ovakav:
- knjiga se dopala: Freji, Dani i Radi (mada se Rada ne bi trebala da broji, njoj se sve sviđa :plez:)
- suzdržani su bili: Bi, Nautilus
- nije se dpalo: Una, Elefteria, moja malenkost.

Dakle, utisci su podeljeni.

Ono što je meni zasmetalo nije ta erotičnost ili skarednost veze između posinka i maćehe (nije to ni pravi incest, oni su u vezi posinak-maćeha bili tek četiri meseca, a ni mladi Alfonso nije baš beba, kako ga pisac sve vreme predstavlja, jer mu zbog dobrog uspeha u školi kupuju motocikl). Ostalo mi je nejasno čemu je vodila priča. Možda da prikaže zlo iza savršene nevinosti? Ili da pokaže kako žene mogu biti povodljive i lakome spram "ljubavi", Nisam ukapirala. Kao što nisam ukapirala čemu tolika podrobnost u opisivanju rituala čišćenja tela Don Rigoberta.

Poslednja izmena:
Još samo ovo, danas je Sabor svetog arhanđela Gavrila, koji se pominje u knjizi, doduše u potpuno neverovatnom kontekstu. Takođe, poslednja od šest slika, koje čine strukturu priče je baš freska Blagovesti. Neobično da sam čitala baš na ta dva dana.

I neću više.

Još samo ovo, danas je Sabor svetog arhanđela Gavrila, koji se pominje u knjizi, doduše u potpuno neverovatnom kontekstu. Takođe, poslednja od šest slika, koje čine strukturu priče je baš freska Blagovesti. Neobično da sam čitala baš na ta dva dana.

I neću više.

Meni se Ljosa generalno ne dopada ( ne znam zasto) pa cu ovu knjigu preskociti.

Inace za Blagovesti se ne uzima nista u ruke, ja sam crkla od smeha da na taj dan ne treba da se covek( a narocito zena) ceslja i da
kupuje cipele:zcepanje:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back