Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja se bas kanim za pisanje slicnog posta. I dobre su ti kategorije! :-D Cekam i ostale spiskove, razumela sam da ih pisete svake godine. :-)

(Epsku ne citam, kolace ne pravim, ali zato macke obozavam, njima sam, kao mladja, dosta dosadjivala ljudima hahaha)

Ccccc Kventine, brisem ti sad sve one reputacije na crtu:deda:

Linejnaz:kiss:z:kiss:

Iovako ce nas 70% biti na forumu vec u ponocz:D

Idem do pekare pa cu i ja da razvrstam knjizice - onaj godisnji presek....Upravo sam shvatila da na Goodreadsu nisam updejtovala listu od septembraz:shock:

Šta mi je smetalo na forumu: Smaranje ljudi koji čitaju epsku fantastiku.
z:D Šalim se, nema šta da mi smeta, ali fakat me još manje interesuje, nego kad pišete o kucama, macama i kolačima.

Eto, volio bih pročitati i vaše godišnje utiske. Ne morate ovako, po ovim mojim kategorijama.

Prvo, jesu ti stvarno dobre kategorije, kao sto je HM vec primetila :)
Drugo, u svakoj sali ima 50% sale, kaze stara narodna, a ja kazem da ima jos manje, 20-30 maksimum :D

Trece, kad si vec pokrenuo sumiranje citalacke godine, rado cu izneti svoje utiske, kasnije...

Ccccc Kventine, brisem ti sad sve one reputacije na crtu:deda:

Onu moju od pre neki dan, sto sam ti reko da mu ubelezis u taj tvoj tefter, nemoj da brises ;) :)

Pošto je još malo pa kraj godine evo spiska knjiga koje sam pročitao. Trenutno čitam Fridriha Ničea - S one strane dobra i zla/Genealogija morala. Knjige sam ocenio sa ocenama od 1 do 5. Ukratko mogu da kažem da su najveći utisak na mene ostavile sledeće knjige: Antonio Lobo Antuneš - Priručnik za inkvizitore, Hasan Blasim - Ludak sa Trga Slobode, Antologija arapske priče, mogao bih još da nabrajam, ali ove tri su mi nekako otkriće godine.
Dakle evo spiska u spojleru:
1. Svetlana Velmar-Janković - Prozraci 2 (4)
2. Florijan Zeler - Opčinjenost najgorim (3)
3. Izabrane argentinske pripovetke (5)
4. Mirča Elijade - Mefistofel i Androgin (4)
5. Ralf Elison - Nevidljivi čovek (5)
6. I. B. Singer - Priče (5)
7. Patrik Zizkind - Kontrabas (3)
8. Franz Kafka - Zamak (5)
9. Jovica Aćin - Vražja mašta (3)
10. Tatjana Tolstoj - Kis (5)
11. Mihail Epštejn - Blud rada - eseji (5)
12. Fernando Arabal - Umoriteljka iz zimske bašte (2)
13. Aleksandar Solženjicin - Jedan dan Ivana Denisoviča (5)
14. Lidi Salver - Bez plakanja (4)
15. Tatjana Tolstoj - Noć - priče (3)
16. Boško Petrović - Dolazak na kraj leta (2)
17. Alis Manro - Ples srećnih senki - priče (4)
18. Borislav Pekić - Hodočašće Arsenija Njegovana (5)
19. Na tragu - srpska krimi priča (3)
20. Hasan Blasim - Ludak sa trga slobode - priče (5)
21. Vladimir Nabokov - Lolita (4)
22. Stanislav Lem - Solaris (3)
23. Čak Palahnjuk - Zagrcnut (4)
24. Tomas Bernhard - Stari majstori (5)
25. Emil Sioran - Brevijar poraženih (5)
26. Horacio Kasteljanos Moja - Gađenje (4)
27. Roberto Bolanjo - Isprave za ples - priče (2)
28. Česlav Miloš, Ježi Andžejevski - Pisma, eseji (4)
29. Karen Bliksen - Moja Afrika (5)
30. Laš Svensen - Filozofija zla (4)
31. Časopis Gradac - Selin (5)
32. Goran Skrobonja - Bleferski vodič za horor (3)
33. Mišel Onfre - Moć postojanja (5)
34. Leonid Andrejev - Crveni smeh - priče (5)
35. Igor Đurić - (Ne)pristojna razmišljanja o skarednom (3)
36. Eden fon Horvat - Omladina bez Boga (5)
37. Širli Džekson - Ukleta kuća na brdu (5)
38. Lenjost - zbirka eseja (4)
39. Nagib Mahfuz - Srce noći (4)
40. B. Vongar - Aboridžinski mitovi (5)
41. Embrouz Birs - Čuvar mrtvaca - priče (5)
42. Joana Bator - Mračno, da skoro je noć (4)
43. Bronislav Malinovski - Zločin i običaji u primitivnom društvu (3)
44. Paolo Sorentino - Svi su u pravu (4)
45. Nikolaj Berđajev - Duhovna kriza inteligencije (4)
46. Rober Mišambled - Orgazam i Zapad (5)
47. Antologija savremene japanske priče (5)
48. Hana Arent - Conditio humana (5)
49. Mirjana Novaković - Tajne priče (5)
50. Maret Lindstrem - Dani u povesti tišine (2)
51. Antonio Lobo Antuneš - Priručnik za inkvizitore (5)
52. Krik - zbirka priče (4)
53. Milo Lompar - Pohvala nesavremenosti - esej (4)
54. Čarls Bukovski - Beleške matorog pokvarenjaka (3)
55. Viktor Jerofejev - Telo - priče (5)
56. Marko Pišev - Horor i zlo - esej (4)
57. Klajv Barker - Knjiga krvi 1 (4)
58. Mihajlo Pantić - Čitati, šta drugo... (3)
59. Ian Benks - Fabrika osa (2)
60. Savremena arapska priča (5)
61. M. V. Ljosa - Raj na drugom ćošku (4)

Per Peteson - Odbijam
Knjiga je pisana uglavnom u prvom licu, poput dnevnika, bez mnogo dijaloga, iz ugla tri razlicita pripovedaca, koji su imali zajednicko detinjsto u nekom malom selu u Norveskoj. Predstavlja pravu ispovest, kombinaciju sadasnjeg vremena i davne proslosti, podsecanje na teske trenutke, porodicne odnose... Na momente potresna i emotivna, ali ipak pre svega monotona. Bila mi je prilicno dosadna i citanje mi je islo sporo iako stampano izdanje nema ni 250 strana. Nije bilo nicega da prodrma i zavibrira tu ravnu liniju monotonije.

A evo i mog spiska. Trudio sam se da citam raznovrsno stivo i cini mi se da sam uspeo u tome. Poslednje 2,3 godine citam znatno vise nego ranije, ali u ovoj 2017. sam iscitao najveci broj knjiga ikada (41) , cemu je svakako doprinela kupovina tableta, te i ja postadoh jedan od onih sto zagoravaju citanje u el.obliku, iako ranije nisam mogao da zamislim tako nesto. Kako sam najcesce zatrpan poslom i poslovnim putovanjima, i nemam mnogo slobodnog vremena a i to sto imam sam uglavnom premoren, mogu da kazem da vrlo zadovoljan ovom brojkom.

Boldovane su knjige koje su ostavile najjaci utisak, a Italic najveca razocaranja.

A.P.Čehov - Najlepše priče ..... 4
D.Kiš - Bašta, pepeo ….. 5
R. Heris - Otadzbina ….. 4
G. Markes - Hronika najavljene smrti ….. 4
M.Kundera - Šala ….. 4
R.Murakami - U miso supi …. 3+
M.Kalentoft - Snovi u belom ….. 3-
A.Oz - Iznenada u dubini sume ….. 3+
L.F.Selin – Putovanje nakraj noci ..... 5
K.Makarti – Krvavi meridijan ….. 3
D.Simons – Teror ….. 4-
Dz.Stajnbek – O misevima I ljudima ….. 5
C.Palahnjuk – Zagrcnut ….. 2
T.Geritsen – Mesto za ubijanje ….. 4
J.Nesbe – Snesko ….. 4
P.Oster – Nevidljivi ….. 3+
A.Kami – Stranac ….. 4
K.Malaparte – Koza ….. 3
M.Santiago – Poslednja noc na Tremor plazi ….. 4-
D.Stojiljkovic – Kisni psi ….. 4
K.Makarti – Put ….. 5
R.Bredberi – Farenhajt 451 ….. 3
R.Metison – Ja sam legenda ….. 4
V.Frankl – Zasto se niste ubili ….. 3
E.M.Remark – Na zapadu nista novo ….. 4
F.Bakman – Covek zvani Uve ….. 5
D.Kis – Pescanik ….. 5
J.L.Horst – Zatvoreno preko zime ….. 3
M.Selimovic – Ostrvo ….. 5
V.Dil – Iskonski strah ….. 3+
N.Higasida – Zasto skacem ….. bez ocene
H.Mankel – Italijanske cipele ….. 3-
H.Miler – Ljuljaska daha ….. 2
V.Salemov – Price sa kolime ….. 3+
N.Froberius – Kroz tamne krosnje ….. 1
B.Pekic – Kako upokojiti vampira ….. 5
J.Nesbe – Krv na snegu ….. 2+
T.Geritsen – Hirurg ….. 5
M.Arsenovic – Mia Lavandula /
P.Peteson – Obijam ….. 3

U sledecoj godini, resio sam cvrsto, procitacu bar nesto od epske fantastike, moram, pa nek ide zivot i nek se i Kventin naljuti, proci ce ga valjda brzo... :D
Nemam neki poseban spisak zelja, ali ako moram konkretno da kazem bar neko ime onda je to svakako Pracet i prvi Cudesni Moris..., Mi od Zamjatina, Dzejms Dzojs, Filip Rot Nemeza, Filip David- Kuca secanja i zaborava, nobelovku Svetlanu, jos nesto od Pekica... videcemo koliko cu realno uspeti od ovih da procitam, s obzirom da stalno preporucujete nesto novo, sto me skrene sa plana, ali nema problema, ne bunim se, samo napred, otvoren sam za predloge i zato i svracam ovde :)

Samo gledam kome ste loše ocjene davali na ovim spiskovima. Kakav sam negativac...

Inače, ja sam pročitao 24 knjige ove godine. To je više-manje tempo kog se godinama držim. I zadovoljan sam, s obzirom na objektivne i subjektivne okolnosti.

Ja sam samo bacila pogled na moj spisak, jer nisam "iz glave" mogla da se setim nijedne knjige za pamćenje. Čini mi se da nikad bezveznije knjige nisam čitala, ali neću još zvanično da se izjašnjavam niti da ocenjujem. Možda neću uopšte ocenjivati jer bi bilo previše kečeva i dvojki.

- - - - - - - - - -

Al zato je Bodrijarov spisak impresivan, a ni Del pierov ne zaostaje mnogo.

Evo i moj skromni doprinos.

Ove godine sam pročitala baš malo knjiga, samim tim imam prilično ograničen broj kategorija ove godine - Goodreads kaže 30 mada su bile 32 ( dve nisu arhivirane) te jedna koju trenutno čitam.
Staviću full listu naslova u spojlere .

Ono što definitivno mogu da kažem da su 2017u obeležili horori i trileri - to sam većim delom čitala.

Cilj za 2018
1. Učlaniti se u biblioteku
2. Pročitati bar 60 knjiga
3. Ponovo istraživati samostalno, njuškati po biblioteci i izvlačiti naslove po intuiciji a ne čitati samo po preporuci.

Najbolje knjige 2017
Vrbe, Aldžernon Blekvud ( horor)
Hladna ruka u mojoj, Robert Ejkman
Ledeni dvorac, Tarjej Vesos
Čovek po imenu Uve, Fredrik Bakman

Promašaj 2017
Istina o slučaju Hari Kvebert, Žoel Diker
Knjiga koju apsolutno nikome ne bih preporučila

Full lista
Agata Kristi - Sastanak sa smrću ( 4/5)
Agata Kristi - Rupa ( 4/5)
Agata Kristi - Tragedija u tri čina (3/5)
Agata Kristi - Velika četvorka (3/5)
Agata Kristi - Zlokobni prst (4/5)
Max Friš - Plavobradi (3/5)
H.DŽ Vels - Nevidljivi čovek ( 4/5)
H.Dž Vels - Vrata u zidu( 3/5)
Ernst Hemingvej - Starac i more ( 4/5)
Tarjej Vesos - Ledeni dvorac ( 5/5)
Arpad Kun - Srećni sever ( 4/5)
Širli Džekson - Ukleta kuća na brdu ( 5/5)
Šeridan Le Fanu - Karmila i druge priče strave ( 5/5)
Šeridan Le Fanu - Šapat duhova ,Irske legende i sablasne priče ( 4/5)
M.R.Džejms - Zazviždi i ja ću ti doći ( 4/5)
Robert Ejkman - Hladna ruka u mojoj ( 5/5)
Ljosa - Avanture nevaljale devojčice ( 4/5)
Išiguro - Ostaci dana ( 5/5)
Ko reskira: Moja originalna autobiografija ( ghostwriter) (4/5)
Olga Tokarčuk - Beguni ( 4/5)
Aldžernon Blekvud - Vrbe ( 5/5)
Justejn Gorder - Kći direktora cirkusa ( 4/5)
Žoel Diker - Istina o slučaju Hari Kvebert (1/5)
Čarls Bukovski - Pošta (3/5)
Radjard Kipling - Izgubljena legija i druge priče ( 4/5)
Horor priče ( Otvorena knjiga - skup autora) (3/5)
Donato Karizi - Šaptač ( 4/5)
Kormak Makarti - Put ( 5/5)
Lorenco Marone - Sitnice koje život znače (4/5)
Fredrik Bakman - Čovek po imenu Uve ( 5/5)
Haruki Murakami - Kafka na obali mora ( 3/5)
Lavkraft - Šaptač u tami ( 4/5)
Tomas Ligoti - Pisar tame (4/5)

Poslednja izmena:
Linejna, draga, :zag: uz tebe smo u ovoj ludoj vožnji :bob: Zagrli svoju Milicu, znaš i sama da su oni bolji od nas

Hvala Bi. Ti si srce jedno.
Iz nekog razloga ne daju da ti dam reputaciju.
Ja sam sad u periodu kada me jedna grublja rec rasplace, nevezano za to od koga je recena.
Mnogo sam tuzna pred Novu godinu, vidim radosna lica, da li glume ili su zaista srecni, ne znam, ne poznajem ih.
Da mi nema Milice, odavno me ne bi bilo na ovom zemljinom saru.

- - - - - - - - - -

Spisak mojih favorita za ovu godinu cu napisati posle praznika.
Jos uvek citam neke dobre knjige koje bi mogle da se nadju na pobednickom postolju.
Mnogo sam knjiga procitala ove godine, izabracu tri koje su me "pomerile"...

Mnogi nece biti sami fizicki ali ce biti usamljeni.To je neopisiva agonija.Mnogi negiraju,prikazuju sliku "srecne porodice,divnih praznika" a to je pozerski za javnost samo predstava i nista osim toga.Ljudi dele lepe zelje i namere,dele divnu energiju u zelji da se i njima desi to sto zele drugima.Veoma,veoma,veoma mali broj osoba ima to sto si nabrojala.Bukvalno zanemarljiv kad se gleda celokupna slika.

Divna moja Zauz.
Svesna sam ja i toga. I lepo si to sve napisala.
Zato, bravo za komentar.

Svaka čast za spiskove, zaista impozantno... :ok: Ja ne znam kad ću moći da vam ponudim svoj... :sad2: Svake godine se kanim da ga pravim, i zaboravim. Jedini pisan trag o pročitanim knjigama je ova biblioteka... A cenim da imam preko 1000 postova i ne više od dvadesetak knjiga.... Razlenjila sam se ili sam ostarila, ništa ne stižem kao pre. Dan mi je sve kraći... :(

Imala si divno aktivno leto, ( i vikende) brala šumsko voće, pravila zimnicu, kupala se u reci, pecala, bavila si se mnogo lepšim i interesantnijim stvarima nego što je čitanje. Nemaš zbog čega da budeš nezadovoljna.

Ma, ja sam retko nezadovoljna. Ne očekujem mnogo, pa me usrećuju sitne stvari. Kad je mojima dobro, i meni je dobro. Ali, mislila sam da ću što sam starija imati više vremena za čitanje, a ispalo je obrnuto. Ako nastavim ovim tempom i ako doživim penziju, najmanje ću vremena imati za čitanje. A onolike knjige me čekaju... :(

U to ime
FB_IMG_1514312536828.jpg

:*

Sad si se izvuko... ;)

- - - - - - - - - -

Našla sam način... Ušla sam u moje poruke, one su hvalabogu skoro sve sa ove teme, poćela od 1. januara, i stigoh već do Uskrasa... :) Iznenađena sam šta sam sve pročitala. Za neke se nikad ne bih setila.... :sad2:

- - - - - - - - - -

Ono što mi je odmah ubolo oči, nema Nautilusa jaako dugo. Nedostaje... :aha:

- - - - - - - - - -

I uvek pomislim, jao, kako sam pametnije pisala tad nego sad... :rumenka: Tako sam se i prošle godine osećala.
Zaključak je da sam sve gluplja i gluplja... :zcepanje:

Srećan Božić svima koji slave :)

Kod mene nažalost još nije ni okićeno iako mi je po mami danas Božić a i kod nas se u porodici otkako znam za sebe slave svi praznici:D

Ove godine smo odlučili da sami napravimo jelku ali se pokazalo kao gomila posla, sečenje, farbanje , lakiranje, pravljenje kolaž jelke....tek smo na pola. A uz to babysitujem mačku koja sve dodatno usporava jer pokušava da žvaće karton i liže tempere :D
Mnogo mi je krivo jer sam navikla da nam je stan okićen od prvog decembra do 1 marta otprilike :D

Juče smo bili u Novom Sadu kod mojih, mama nam napakovala gomilu prasetine i francuske salate.....poklopilo se, pošto radim za UK tržište da ove godine imam 4 dana vezano slobodno - vikend plus ponedeljak i utorak i shhvatila sam koliko sam zapravo umorna. Toliko puta čekam vikend i onda kad ta dva dana dođu budem nizašta jer hoću SVE da uradim i onda ne uradim ništa....tačno bi mi trebalo 4 dana vezano da se odmorim i zapravo imam volje da budem kreativna. Tako da sam danas, za praznik u fullu. Šoping, spremanje, farbanje jelke.

Nego sad me Zauz podseti ( stalno hoću da te pitam da li je Zauz ili Žauz - ne zameri na glupom pitanju) :D Imam osećaj da sam negde videla da si jednom objasnila svoj nick ali možda sam sanjala..
Gledala sam sinoć Sneška, što je snimljen po Nesbeu i ima strašno loše kritike.
Moram da priznam da meni nije bio loš!! Vrlo loša adaptacija knjige ali film sam po sebi mislim da nije toliko loš.....
Momku koji nije čitao knjigu je bio dobar.

Pozdravljamo vas Pegi i ja i moja jelka u procesu nastanka
Slika na zidu ti je kao iz anime neke.Prelepo deluje.Zauz,cita se kako je napisano.Zasto ti nisi divlje_dete nego bas na engleskom nik?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back