Biblioteka 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta sad znači da bundžuješ?

Znači Dautonska opatija sad na drugom. Kad jednom negde budem uhvatila početak, onda ću da gledam. Ne volim da se uključujem kasnije. Kasnije mogu samo da se isključim

Bindžovanje je ono kad skineš seriju sa neta i upustiš se u maraton, gledaš dnevno gomilu epizoda.

Negde je onaj frajer u kožnoj jakni i sa belim adidaskama to i pomenuo u okviru ove priče o serijama, koliko mene mozak služi. Sad ću i da potražim.

Znaš da je on uvek brutalan u tim svojim recenzijama, zapravo to na blogu i nisu ozbiljne recenzije, više neko njegovo zezanje,
i subjektivni prikazi. Piše on i sasvim ozbiljne recenzije i to za jedan od najboljih horor magazina Rue Morgue.
Ima na blogu i prikaz druge sezone, tu je malo popustio, čak kaže da će gledati i dalje ako se bude snimalo.

Ma znam, i generalno cenim ga i posle ovakvih gluposti...samo sam ja osetljiva na to :D

Sad cu da pogledam prikaz druge sezone:)

Osamdesete u jugoslovenskoj provinciji u kakvoj sam proveo djetinjstvo pamtim kao vrijeme nepodnošljive dosade - nema šta da se radi, nema kud da se ide, nema šta da se gleda, ništa, mrtvilo od pet popodne pa nadalje. Ali opet, pamtim to i kao vrijeme kad si još mogao nečemu da se nadaš, kad si imao o čemu da sanjaš, kad su postojale stvari koje su te mogle fascinirati. Sjećam se, jednom je, negdje sredinom osamdesetih, jedna drugarica moje sestre preko ljeta otišla u Čikago kod rodbine, vodili su je na koncert Brusa Springstina. Da mi danas neko kaže da je bio na Marsu i vratio se nazad, siguran sam da ne bih bio ni upola toliko fasciniran.

Da osamdesete su stvar nostalgije, naravno, ali uopšte se ne stidim da se potpuno predam emocijama kad je to u pitanju. Jbg, ja još nosim Levis farmerke i kožne bijele Adidas patike. Prije par godina najzad sam za skupe pare kupio pilotsku kožnu jaknu o kakvoj sanjam od Top Gana, i baš me briga šta ko misli o tome.

U većini malih mesta je u svim decenijama bilo tako. Pa eto i u mom Zemunu tih godina skoro ništa nije bilo. Sreća pa je Beograd bio blizu.

A ta sestrina drugarica je stvarno super prošla. Moje prijatelje su njihovi domaćini Ameri vodili na auto trke u Indijanapolisu jer je to tamo tada bila stvar prestiža i uopšte nije moglo lako da se dođe do karata. Oni bili neki lovatori ugledni, pa nabavili. A ovi prijatelji :eek: baš ih briga za auto trke, ali šta će, bili zahvalni.

A šta se to bolje pojavilo od leviski, adidaski i pilotske kožne jakne!?

I koji je to auto bolji od moskviča!? (Balkanski špijun, ko ne zna)

Pročitao sam 1913. Leto stoleća. Florijana Ilijesa.

U pitanju je kulturna i društvena hronika Evrope u godini pred Prvi svjetski rat. Znači, nije beletristika, već non-fiction pisan u registru koji prije pripada vrhunskoj publicistici, nego umjetničkoj književnosti. Ali, opet, knjiga je uzbudljiva i dirljiva kao neki roman, i to zato što je ta godina i u književnosti i u slikarstvu, a bogami i u politici, bila potpuno sumanuta.

Hitler, Staljin, Tito i Trocki u istom periodu borave u Beču na puškomet jedan od drugog, Kafku muče ljubavni jadi, Prust u sopstvenom izdanju izdaje prvu knjigu Traganja (koju Rilke odmah oduševljeno čita), Tomas Man dobija ideju za jedan roman čija radnja se odvija u sanatorijumu, Oskar Kokoška je lud od ljubavi za udovicom Gustava Malera, siromašni Džojs u Trstu daje časove engleskog Italu Zvevu, Muzil dobija dugotrajno bolovanje zbog neurastenije i počinje pisati svoj veliki roman, Frojd i Jung se definitivno razilaze, Lu Salome zavodi redom, mladi Luj Armstrong je pištolj zamijenio trubom, i još, tu su i Virdžinija Vulf i Šnicler i Koko Šanel i Pikaso i Igor Stravinski i Osvald Špengler i Franc Ferdinand i ostale okrunjene glave. Svi se plaše velikog rata, ali su i puni nade da do njega ipak neće doći, svi imaju osjećaj da se jedna era završava i da nešto novo počinje. Na kraju, Džojs dobija pismo od Ezre Paunda koji je odušvljen njegovim pjesmama. Odmah mu šalje Dablince i Portret umjetnika u mladosti, počinje moderna, ali uskoro mrak pada nad Evropom.

Knjiga je definitivna potvrda da je stvarnost često čudesnija od fikcije, ali zasluge idu i Ilijesu koji nije samo prikupio ogroman broj podataka, već ih je i znalački organizovao, složio tako da ne čine tek niz anegdota o poznatima, već se čitaju kao tekstualni kolaž vremena kada se rađalo doba koje sada završava, ili je već završilo, nemam pojma. O tome neko tek treba da napiše knjigu, za jedno sto godina
.

Kventin i pored svih serija stiže da čita. A kad predstavi knjigu, kao što smo već više puta konstatovali, odmah nam se čita! Ovo deluje baš zanimljivo.

Bindžovanje je ono kad skineš seriju sa neta i upustiš se u maraton, gledaš dnevno gomilu epizoda.

Negde je onaj frajer u kožnoj jakni i sa belim adidaskama to i pomenuo u okviru ove priče o serijama, koliko mene mozak služi. Sad ću i da potražim.

Vidi kamenite, al je izobražena. Dobro sad znam i ja... ali nisam to baš radila. Zapamtila sam onih tvojih 11 epizoda. Ja 3-4 ... pa ako mi se sviđa, ostavim malo i za drugi put, a ako mi se ne sviđa odustanem.

Ima ta 1913. da se nađe u elektronskom formatu, da ne dajete pare dok ne znate da li će da vam se dopadne.

Znate da sam ja neostvareni marketing menadžer izdavačke kuće. O čemu god da pišem, vama se čita.

Da čak i kad iskritikuješ najcrnje, kao Ostatke dana, nekog to podstakne na čitanje.

- - - - - - - - - -

"Izobražena" :zcepanje:

- - - - - - - - - -

Evo sada u 21:00 počinje Dautonska opatija

Ja mislila da je to izobražena iz neke naše literature, tipa Gospođa ministarka ili Pokondirena tikva, a gugl mi izbacio sve sajtove na slovenačkom....

Ne mogu da se uključim u neku tamo epizodu.
Moram da prošetam psa i da stignem u 10 da gledam drugu (i možda presudnu) epizodu To smo mi (This Is Us, za ove koji sve nazive stavljaju na engleskom, sigurno ni ne znaju kako se zovu na srpskom kao moja ćerka), da vidim hoću li nastaviti ili će me smoriti.

Ma ko će da daje pare. Ako ima biblioteka imam je i ja :)

- - - - - - - - - -

A nema, sad sam proverila :(

- - - - - - - - - -

Ali ima je neki drugi ogranak pa nije nemoguće nabaviti :)

- - - - - - - - - -

Hajde Bi, tutanj :D

A, kad smo kod serija, je l vama radi Fox Life? Od kad sam došao s posla, kod mene ekran crn. Treba u 10 da nam počne This is Us. Ako ne bude mogla da gleda seriju, možda me žena natjera na seks. Pomagajte! :sad2:

Prvo, Kventine odlican prikaz knjige, u tvom stilu...

Drugo, Bi, retko ko prati te serije na duze staze na tv. Nema od toga 'leba, mnogo puta propustis, budes u guzvi, obaveze van kuce.... Ja to skidam, na fles pa n tv gledam kad mogu, obicno uvece kd legnemo odgledamo po epizodu, dve.

Trece, uapo kventin u medjuvremenu dok sam kucao...
Ade bre, stisni se, skupi snagu, seti se osamdesetih i libida koji je buktao u tebi... odradi to i posle si miran par meseci!! :tongue2::tongue2:

:mrgreen::mrgreen:

Poslednja izmena:
meni radi Fox life.

A vidi ove mlade ljude, nikom više nije interesantna sirotinjska zabava, pored toliko serija, filmova, knjiga, bindžovanja....

Sve je to u cilju smanjenja populacije na zemlji.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back