Biblioteka 2

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Citam Forstera ( Howards End) i slazem se sa kriticarima koji ga slove jednim od najvecih britanskih knjizevnika ( prozaista) dvadesetog veka.
Skoro svi njegovi romani su ekranizovani pa su publici poznati samo filmovi.

Citala sam i A passage to India, Soba sa pogledom, a stize mi ovih dana i Maurice.

I Forstera sam kupila, Jedno putovanje u Indiju, ti i Quentin me nikad niste izneverili.:lol:
Прочитао сам ту књигу давно али није на мене оставила богзна какав утисак. Можда би ми данас другачије изгледала, не знам, а узео сам да је читам јер је била уврштена међу двадесет најбољих романа на неком списку (страном). То је типичан друштвени роман зачињен са мало љубави а приказује групу Енглеза у Индији који не могу да успоставе, због разлике у култури, приснији контакт са Индијцима, и неповерење које влада међу њима, па и презир, чини ми се. Мистике скоро и да нема, осим одласка у неку чувену пећину у којој се, по причању мештана, догађају јако чудне ствари и која је описана по некој истинитој пећини.
Међутим, нешто ми се није свиђало у књизи: што се на неки начин писац изругао бледоликим Енглезима а нарочито Енглескињама, на рачун њиховог физичког изгледа насупрот лепим и здравим Индијцима и Индијкама. То ми се чинило неумесним, тада, али кажем, читао сам је јако давно па не знам како би данас књига изгледала.

Doduše, nisam baš sigurna da će biti tako lepa u npr. novembru.
Ja sam jedne davne godine bila 10 dana u Parizu u novembru i to mi je najlepše putovanje ikada. Tako da, nije novembar loš. Posle sam i u Atini bila u novembru. To je tek bilo super. Fino, toplo, prijatno.

Ako ti belosveCka putnica kaze da u Toskanu i treba da se ide samo u novembru, pocetak decembra, onda je to tako.

Ja sam prvi put bila u Firenci ( ali i celoj Toskani) pre 15 godina , neki pocetak decembra. Zive duse nije bilo, imala sam utisak da je ceo grad "moj".
prosle godine sam ponovo bila sredinom aprila ( pred Uskrs) i zaklela se da ako idem jos jednom ( a sigurno hocu) to ce biti samo novembar, decembar
ili februar. Od aprila do novembra guzve su takve da ti se zivot smuci. Pred muzejima i katedralama stojis u nekim redovima dobra dva sata, a ja to ne mogu,

Ne treba zanemariti ni cene hotela van sezone.

Uvek kada pominjuemo Toskanu ( moj muz i ja) uvek je pominjemo kako smo je doziveli pre 15 godina, ovo zadnji put bilo je stvarno nepodnosljivo.

Danas su putovanja svakome dostupna, letovi su relativno jeftini , tako da svaki dan stize u Firencu valjda i 100.000 turista iz celog sveta, a ceo svet
su sada Kina, Japan, Juzna Koreja i Rusija.

Raport: Ubila me jezička barijera :lol:

Rajkić, triput ura za Nišlije-matematičare!
http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/480222/Nislijama-zlato-i-srebro?ref=fbblic

PS Moje najbolje komšije na moru su takođe bile Nišlije :D
Znam, pola Nisa je tamo. Ja sam ona druga polovina...:( Nego, nisam zadovoljna raportom...;)

Drage moje drugarice, vreme je za odmor.

ljubim vas! :zag:
Prijatan odmor, draga.. :cmok:
Ja iduce nedelje idem u moju vikendicu... Valjda cu moci da se okupam bar neki put u Nisavi...:think: Ako ne, bar cu da pecam.;)

Ja sam jedne davne godine bila 10 dana u Parizu u novembru i to mi je najlepše putovanje ikada. Tako da, nije novembar loš. Posle sam i u Atini bila u novembru. To je tek bilo super. Fino, toplo, prijatno.

I ja bila u Becu u novembru...:zaljubljena:
dsc04546-1.jpg

Nego Quentin, nesto drugo.
Postavio si na PDF Knjizevnost jako zanimljiv topik o knjigama za leto i zimu ( ne znam da li ima tu knjiga za cuvare plaze u jesenjem periodu).
Ti kazes Laku literaturu ostavite za teška vremena!!!! Ja se s tim ne slazem pri cemu ne znam ni sama sta je laka literatura, za mene bi to bila
bas knjiga Tushta i tma ( koju svima toplo i od srca preporucujem, svejedno kada i kako je citaju),

Nego, da li ti znas da je Muhamed srpsko ime? Potice od reci muha + med.

I ja bila u Becu u novembru...:zaljubljena:
dsc04546-1.jpg
Jao Krasuljak, baš je lepo. Zeleno, sunčano.... milina.
Ako ti belosveCka putnica kaze da u Toskanu i treba da se ide samo u novembru, pocetak decembra, onda je to tako.

Ja sam prvi put bila u Firenci ( ali i celoj Toskani) pre 15 godina , neki pocetak decembra. Zive duse nije bilo, imala sam utisak da je ceo grad "moj".
prosle godine sam ponovo bila sredinom aprila ( pred Uskrs) i zaklela se da ako idem jos jednom ( a sigurno hocu) to ce biti samo novembar, decembar
ili februar. Od aprila do novembra guzve su takve da ti se zivot smuci. Pred muzejima i katedralama stojis u nekim redovima dobra dva sata, a ja to ne mogu,

Ne treba zanemariti ni cene hotela van sezone.

Uvek kada pominjuemo Toskanu ( moj muz i ja) uvek je pominjemo kako smo je doziveli pre 15 godina, ovo zadnji put bilo je stvarno nepodnosljivo.

Danas su putovanja svakome dostupna, letovi su relativno jeftini , tako da svaki dan stize u Firencu valjda i 100.000 turista iz celog sveta, a ceo svet
su sada Kina, Japan, Juzna Koreja i Rusija.

Da znaš da ima istine u tome. Zaista ne želim da se guram s Japancima i ostalim turistima. Moj sin je bio na eksurziji u maju i nije ušao ni u jedan muzej jer su užasni redovi. Ima tako da planiram, znači, kraj novembra-decembaa. Taman je mm rodjendan. Baš bismo ga lepo proslavili.

Da ne ispadne da samo spajujem, (sad mi je neprijatno, kad su nam se pridružili drugari sa Književnosti), čitam Dama i jednorog. :confused: ne oduševljava me.
A vidim da su i utisci takvi: može i ne mora.
Nego

Nego Quentin, nesto drugo.
Postavio si na PDF Knjizevnost jako zanimljiv topik o knjigama za leto i zimu ( ne znam da li ima tu knjiga za cuvare plaze u jesenjem periodu).
Ti kazes Laku literaturu ostavite za teška vremena!!!! Ja se s tim ne slazem pri cemu ne znam ni sama sta je laka literatura, za mene bi to bila
bas knjiga Tushta i tma ( koju svima toplo i od srca preporucujem, svejedno kada i kako je citaju),

Fino, samo šta da radim s ovim tvojim odgovorom? Da kopiram poruku odavde na Književnost? Kad ih ti bojkotuješ. :cool:

Ma znam da nisi ( sklon) nego sam ja ucila da se kaze : ako nece breg Muhamedu, mora Muhamed bregu

Ja naučio brdo, tokom svog djetinjstva blizu Agrama.

I lepo je sto je dosao da se druzi s nama

Pa, kad neće brdo Muhamedu...

Ja da sam sklon poeziji učestvovao bih na poetskim konkursima sa ostalim talentovanim članovima foruma.

Ниси у току. Брисали су јој постове и игнорисали је, па је љута на модерацију и администрацију. Зато не долази (моје мишљење).

Fino, samo šta da radim s ovim tvojim odgovorom? Da kopiram poruku odavde na Književnost? Kad ih ti bojkotuješ. :cool:

Ja naučio brdo, tokom svog djetinjstva blizu Agrama.

Daleko bilo da nekoga bojkotujem, nego si ti glavni akter:D za one silne natjecaje koji dominiraju tim delom Krste,
ziv covek tamo nista i ne pise o knjigama, sve se svelo na upozorenja kada istice rok, ti si tamo sada Poslednji Mohikanac.
Zna to i Nautilus ( za sebe):)

Znam, pola Nisa je tamo. Ja sam ona druga polovina...:( Nego, nisam zadovoljna raportom...;)

Prijatan odmor, draga.. :cmok:
Ja iduce nedelje idem u moju vikendicu... Valjda cu moci da se okupam bar neki put u Nisavi...:think: Ako ne, bar cu da pecam.;)
To je najlepša vikendica koju sam ja u svom životu videla (na fotografiji) :zaljubljena:

Nastavljam da čitam Tijagove priče, ali sad moram da vidim i neki roman da počnem.
Šta ću, šta ću, što bi rekla Ester :lol:
Nedostaje mi Ester :(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back