Upozorenje, smoriću vas, ali puna sam utisaka.
Moskva suzama ne veruje, Valentin Černih, 463 str. Globosini Aleksandrija, 2010.
"Pred nama je lepa, topla i uzbudljiva priča o borbi za budućnost, ali i za opstanak, tri mlade devojke koje dolaze iz duboke ruske provincije u Moskvu, ciljno mesto svih ambicioznih, i željnih boljeg i sadržajnijeg života.
Ali kako uspeti u Moskvi? Kako uspeti bilo gde, kada su želje u neskladu sa mogućnostima?
Svaka junakinja bira svoj put, saglasno svojoj prirodi i vrednosnom sistemu. Svaka od njih pronalazi svog muškarca. I svoje mesto u Moskvi. Ali i mnogo gubi. Pre svega iluzije... "
E, ovako, da krenem.
Knjigu je napisao scenarista istoimenog filma. Fim je snimljen 1979., i dobio je Oskara (nisam gledala, ali moraću hitno). Knjiga je napisana 1994. godine. Čudan stil (po meni čudan, možda nekom drugom nije) je verovatno posledica toga što je scenario filma pretočen u roman, i to nakon 15 godina. Samim tim, to meni liči na recikliranje filma, da se uzme još malo para. Sa druge strane, reciklaža je uglavnom pozitivna stvar. Obzirom da film, koji je daleko čuveni od knjige nisam gledala, ne mogu da sudim o mnogim stvarima. Ali, u knjizi je data i smrt Brežnjeva (1982.god) i pominje se Andropov, koji ga je nasledio, i preuzimanje ruske prevlasti npr. u svemiru od strane Amerikanaca i bajagi predviđanje (radnja se dešava pedeset i neke i drugi deo sedamdeset i neke godine) da će u Rusiji biti velikog siromaštva, i tako mnoge stvari, koje su u stvari u momentu pisanja prošlo vreme.
Svejedno, zanimljiva je i čita se velikom brzinom, ja je spucah za 48 sati. Prvi deo je odličan i tu govori o potrazi za suncem dotične tri devojke. Drugi deo, koji se odvija nakon 20 godina, i u koji je umešana politika i sl. je lošiji, ali i dalje vrlo čitljiv. Nekako mi izgleda kao kalem koji se nije primio.
I na kraju, svaka od tri devojke, sada uveliko žene je dobila šta je tražila, tako da ona priča o gubitku iluzija meni i ne stoji baš.
I meni knjiga nije bila tužna, već onako realna.
Konačno: preporuka za čitanje, čak i za kupovinu. Ko voli racionalne priče i stvari onakve kakve jesu.